Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Witam wszystkich. Tu żona alfy, który już jest całkiem zrezygnowany :bash: Przegrywamy walkę z temperaturą w domu. . Kicha:cry:

Nie rezygnuj, wiele osób tu Ci pomoże, tylko daj im szansę sobie pomóc.

1. załóż konto na zewnętrznym portalu i tam wrzuć zdjęcie z termowizji, rzut domu a tutaj zalinkuj.

2. opisz dokładnie jak dom jest ocieplony (fundament, ściany, dach, jakie okna i drzwi plus wentylacja).

3. jeśli wiesz to opisz jak zrobiona podłogówka (ile rozdzielaczy, gdzie zlokalizowane, długość pętli). Jeśli nie znasz długości pętli w mb to napisz ile pętli idzie do jakiego pomieszczenia i ile od siebie cm rozłożone są rurki.

4. Napisz ile pracuje PC w jakich temperaturach. Bo co z tego że ona pracuje 10-11h, to ma być info do kilku dni wstecz gdzie było w nocy -15* czy teraz do +2* bo różnica jest ogromna.

Dopiero wtedy można pomyśleć jak Ci doradzić a nie tylko wróżyć z fusów. Trzeba samemu się troszkę napracować jak chce się pomocy. Czytam, że pomoc wam się przyda bo się .... miotacie a to PC winna, a to GZ a to mostki termiczne. Może wina wszystkiego: instalatora, sprzedawcy, ekipy budowlanej a może wina leży po środku, czyli winna po połowie żona i teściowa. Przygotuj info i wrzuć a kilku pasjonatów Ci tu pomoże i doradzi np: co warto po termowizji naprawić a z czym dać spokój (tzn co się nie opłaca już poprawiać bo daje mały efekt do CO a dużo i drogo kosztuje naprawa itp itd).

Głowa do góry

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A firma od pompy na jakiej podstawie dobrała moc pompy?

do wielkości budynku i jego ocieplenia. Zresztą na innym forum jest gość o podobnym metrażu co nasz i ma ziriusa 9 i żyje i zadowolony. Ale jak chcecie to mogę napisać, że to nasza wina bo nie dopilnowaliśmy i teraz słusznie kara nam się należy.

Nie rezygnuj, wiele osób tu Ci pomoże, tylko daj im szansę sobie pomóc.

1. załóż konto na zewnętrznym portalu i tam wrzuć zdjęcie z termowizji, rzut domu a tutaj zalinkuj.

2. opisz dokładnie jak dom jest ocieplony (fundament, ściany, dach, jakie okna i drzwi plus wentylacja).

3. jeśli wiesz to opisz jak zrobiona podłogówka (ile rozdzielaczy, gdzie zlokalizowane, długość pętli). Jeśli nie znasz długości pętli w mb to napisz ile pętli idzie do jakiego pomieszczenia i ile od siebie cm rozłożone są rurki.

4. Napisz ile pracuje PC w jakich temperaturach. Bo co z tego że ona pracuje 10-11h, to ma być info do kilku dni wstecz gdzie było w nocy -15* czy teraz do +2* bo różnica jest ogromna.

Dopiero wtedy można pomyśleć jak Ci doradzić a nie tylko wróżyć z fusów. Trzeba samemu się troszkę napracować jak chce się pomocy. Czytam, że pomoc wam się przyda bo się .... miotacie a to PC winna, a to GZ a to mostki termiczne. Może wina wszystkiego: instalatora, sprzedawcy, ekipy budowlanej a może wina leży po środku, czyli winna po połowie żona i teściowa. Przygotuj info i wrzuć a kilku pasjonatów Ci tu pomoże i doradzi np: co warto po termowizji naprawić a z czym dać spokój (tzn co się nie opłaca już poprawiać bo daje mały efekt do CO a dużo i drogo kosztuje naprawa itp itd).

Głowa do góry

Dane o których piszesz pomogą oszacowac (nie obliczyć) parametry domu czyli ociązenie ceieplne budynku a tym samym sprawdzić poprawność doboru pompy (szacunkowo) i zapotrzebowanie na ciepło, a dane podłogówki pozwolą na pobieżne wnioski odnosnie jej działania.

Jak wyzej napisałem o ozc i projekcie podłogówki to Pyxis w swej niezmierzonej mądrości mnie wysmiał, a tu się okazuje ze nie tylko ja mam takie zdanie w tej sprawie

do wielkości budynku i jego ocieplenia. Zresztą na innym forum jest gość o podobnym metrażu co nasz i ma ziriusa 9 i żyje i zadowolony. Ale jak chcecie to mogę napisać, że to nasza wina bo nie dopilnowaliśmy i teraz słusznie kara nam się należy.

Nie dwóch identycznych domów, nawet jezeli projekt architektoniczny jest identyczny to ocieplenie się rózni. Porównywanie takie nie jest miarodajne, kazdy przypadek jest indywidualny

Ja na początku miałem dwie obiegówki 25/40 i okazało się że pompa ciepła nie nagrzewa dostatecznie parteru , regulowałem kombinowałem i nic aż wpadłem na pomysł wymiany obiegówki na mocniejszą 25/60 i w końcu na parterze zrobiło się ciepło !

>alfa8 odkręć wszystkie zawory na rozdzielaczach, odpowietrz pętle jeśli to nie pomoże to spróbuj dać mocniejszą obiegówkę . I w końcu podaj więcej szczegółów na temat twojego domu .

skopiowałam ze wcześniejszego postu - powierzchnia ogrzewana - 170 m2 (ogrzewanie podłogowe), ściany - płyta keramzytowa PRAEFA (20 cm) ocieplona styropianem 20 cm, okna trójwarstwowe. W domu funkcjonuje wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Pompa ciepła to ZIRIUS M2 11kW, Co jeszcze - projekt dom w daktylowcach, strop - 20 cm wełny, pompa obiegowa WILO-STAR-RS 25/6. Z obserwacji pracy pompy - przy -15 pracowała ze 3 godziny dłużej. Teraz gdy za oknem + 3 - +5 pracuje 10,5 godziny

Pompa pracuje głównie w taniej taryfie. Wychodzi dziennie ok 10-11 godzin. Temperatura która idzie w podłogę to 28/29 stopni a przy podłodze po np. 4 godzinach pracy pompy osiągamy 19-20 stopni. Termometr kładę na podłodze. Nie wiem czy tak ma być?

Jeśli woda grzewcza ma tylko 29*, to raczej nie należy się spodziewać, że podłoga będzie miała 25* i że będzie ogrzewała pełną mocą. Z tego co piszesz, nie jest tak źle, bo skoro pompa pracuje tylko 10-11 godzin, to ma jeszcze spore rezerwy mocy i trzeba będzie z nich skorzystać - musi popracować dłużej. Ustawcie na sterowniku wyższą temperaturę, np 25* i zobaczcie co się będzie działo, czy pompa będzie dłużej pracować, czy podniosą się temperatury zasilania podłogówki. Kolejna sprawa to regulacja podłogówki, żeby wszędzie grzała tak jak trzeba. Po pierwsze sprawdźcie, czy wszystkie pętle mają podobne przepływy - jeśli macie rotametry, to na nich. Następnie, czy wszystkie rury podłogówki przy rozdzielaczu mają podobne temperatury, czy też nie które powroty są sporo chłodniejsze od innych. Dla tych chłodniejszych trzeba zwiększyć przepływ - odkręcając bardziej zawory tych pętli. Napisz czy i ewentualnie jakie efekty to przyniosło.

Pyxis za długo czy nie to można chwilowo pominąć, ważne że rzeczywiście ma jeszcze duży zapas więc nie powinno być zimno w domu do diabła ...

róbcie jak pisał rwxw, po pierwsze odpowietrzyć/upewnić się że są odpowietrzone wszystkie pętle (może jeszcze ważniejsze - odkręcić wszystkie pętle na max)

jak możesz alfa to podaj jaka jest delta górnego źródła

nie znam ZIriusów, ale sprawdź czy sterownik pompy nie ogranicza grzania w jakiejś funkcji i jeśli tak jest to zmień parametry

jeżeli uda się podnieść temperaturę (a przy tej powierzchni i takim ociepleniu powinna się podnieść nawet przy występujących mostkach) to dopiero można zacząć myśleć jak skrócić czas działania pompy...

Pompa tak na oko to pracuje troche za dlugo. Jakies 30% wiecej niz mozna by sie spodziewac.

Jak to za długo, 12 godzin to za długo ? Na pewno każdy by chciał, żeby pracowała krócej, ale w tym wypadku w pierwszej kolejności trzeba będzie uregulować instalację i zapewnić jako-taki komfort.

odkręcić wszystkie pętle na max

Wszystkie pętle na max, to nie jest najlepszy pomysł, bo jeśli instalacja była robiona na czuja, to prawdopodobnie pętle mają różne długości. Wtedy przez te najkrótsze pętle popłynie prawie cała woda grzewcza, a długie zostaną zimne. Odkręcić na maksa należy te, które mają zimny powrót. Te które mają powrót najcieplejszy (będą najkrótsze) należy trochę przydławić i poczekać parę godzin na efekt. Po kilku godzinach regulację trzeba przeprowadzić jeszcze raz, aż do osiągnięcia podobnych temperatur na powrotach wszystkich pętli lub do osiągnięcia satysfakcjonujących temperatur w pomieszczeniach.

Pyxis za długo czy nie to można chwilowo pominąć, ważne że rzeczywiście ma jeszcze duży zapas więc nie powinno być zimno w domu do diabła ...

Ale to moze byc tez wskazowka gdzie szukac przyczyny niedomagan tego ukladu.

Jesli pompa pracuje prawidlowo przez tyle godzin, to to cieplo ktore wytworzy gdzies musi oddac. Jesli oddaje w dom, to dom ma jakies blizej nieokreslone spore straty.

Jesli dom jest OK, to znaczy, ze pompa przez te 10-11h nie podaje ilosci energii wystarczajacej do ogrzania domu.

Ja wole zaczynac od rozwiazan globalnych niz strzelac po omacku po calej instalacji i szukac na slepo. Zawezajmy obszar poszukiwan, ale stopniowo.

Jak to za długo, 12 godzin to za długo ? Na pewno każdy by chciał, żeby pracowała krócej, ale w tym wypadku w pierwszej kolejności trzeba będzie uregulować instalację i zapewnić jako-taki komfort.

Dla takiego domu jak opisala i dla +3 +5*C pompa 11kW powinna pracowac max 7h na dobe. Jak pracuje 10-11 to IMHO to znaczy, ze za dlugo.

po rozmowie z mężem - poprawiam strop - 30 cm wełny, na fundamencie 40 cm styropianu

Moc pompy przewymiarowana, czyli nie ona jest głownym problemem. Te 40 cm styro to chyba w podłodze a nie na fundamencie. Nie spotkałem sie jeszcze z tak ocieplonym fundamendem, nawet j-j miał tylko 30 cm.

Pyxis i zgadzam się co do meritum a nie zgadzam co do sposobu osiągnięcia celu ;)

gdyby chodziła 24 h/dobę i byłoby zimno to ewidentnie pompa za mała, mostków za dużo lub miks tych czynników

pompa chodzi stosunkowo krótko i nie dogrzewa więc trzeba ją zmusić do dłuższej pracy po to żeby dogrzała, wyregulować instalację i dopiero szukać możliwości poprawy efektywności...

rwxw również nie zgodzę się z Twoim sposobem regulacji (i tezą, że najkrótszą pętlą popłynie cała woda grzewcza;) ) ponieważ nie wiemy jak teraz są ustawione przepływy.

Skoro tego nie wiemy to wypadałoby ograniczyć opory czyli puścić wszystkie na maxa, a jak już instalacja się bujnie to przydławić pętle w tych pomieszczeniach które się przegrzewają...

(teraz to chyba alfy marzą tylko o tym żeby wreszcie coś zaczęło się przegrzewać ;) )

niepokojące jest to, że puszczając całą wodą grzewczą przez jeden pokój i tak nie ma efektu, bo to by znaczyło, że z tą instalacją jest coś mocno nie tak jak powinno (pompa sama się wyłączyła czy Wy przerwaliście eksperyment i odkręciliście pozostałe pętle? )...

puki co apokaliptyczne wizje zostawiłbym na później, a zacząłbym od podstaw czyli j/w

Edytowane przez Sławek...

@asolt

płyta fundamentowa jest wylana na blokach styropianowych o grubości 40 cm - jak wrócę do domu to mogę wrzucić zdjęcie. W podłogę z pompy ciepła idzie jakieś 29 stopni. Martwią mnie natomiast wartości przepływów, co może wskazywać na zapowietrzenie albo za słabą pompę obiegową. Na rotametrze przepływy w czasie pracy obiegówki na najwyższym biegu pokazują ledwie 0,5 l/min. Po puszczeniu całości w jedną pętlę (zamknięciu pozostałych) przepływ wzrasta do 1,5 l/min. Moja pompa jest nietypowa - nie ma czegoś takiego jak wskazania dolnego i górnego źródła - mam tylko temperaturę zadana na sterowniku głównym - 38* i to jest to, co idzie do mieszacza na podłogówkę. Dzisiaj spróbuję pomajstrować przy mieszaczu i podnieść tę wartość, choc gdy ostatnio to robiłem słychać było dziwne szumy w podłodze - chyba kawitacja. Pomysły mi się kończą...

Temperatura wody zasilającej GZ 29 stopni ! za mało, ustaw tak pompę ciepła żeby ta temperatura była w okolicach 35 stopni.

No i przepływy muszą być większe, daj mocniejszą pompkę !

Ja mam wszędzie 1L/min, w jednym pomieszczeniu dałem 0.5L/min i tu jest wyraźnie chłodniej ale i tak dość ciepło w porównaniu do twoich 15-16 stopni.

Edytowane przez k***a*z