Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pompa chodzi stosunkowo krótko i nie dogrzewa więc trzeba ją zmusić do dłuższej pracy po to żeby dogrzała, wyregulować instalację i dopiero szukać możliwości poprawy efektywności...

Ale gdzie sie ta energia wytworzona przez te 11h podziewa. Te teoretycznie wytworzone 120kWh gdzies sie musialo podziac. Ja bym od tego zaczal rozwazania wlasnie :)

Moze sie okazac, ze pompa wcale tyle nie naprodukowala tej energii a Ty bedziesz szukal winy w samej instalacji.

Martwią mnie natomiast wartości przepływów, co może wskazywać na zapowietrzenie albo za słabą pompę obiegową. Na rotametrze przepływy w czasie pracy obiegówki na najwyższym biegu pokazują ledwie 0,5 l/min. Po puszczeniu całości w jedną pętlę (zamknięciu pozostałych) przepływ wzrasta do 1,5 l/min

Może to wskazywać na za małą obiegówkę i za długie pętle podłogówki. Jeśli puścisz przepływ tylko przez jedną pętlę, i będzie on stały przez jakieś 10min, obiegówka nie będzie co chwilę szumiała, to pętla raczej nie jest zapowietrzona. Zrób to dla każdej pętli z osobna aż obiegówka przestanie co chwilę szumieć, żeby wypłukać ewentualne powietrze zalegające gdzieś w rurach. Potem dopiero można regulować podłogówkę.

choc gdy ostatnio to robiłem słychać było dziwne szumy w podłodze - chyba kawitacja.

To na pewno nie kawitacja, szumami się nie przejmuj, może to być powietrze, które trzeba usunąć.

Temperatura wody zasilającej GZ 29 stopni ! za mało, ustaw tak pompę ciepła żeby ta temperatura była w okolicach 35 stopni.

No i przepływy muszą być większe, daj mocniejszą pompkę !

Ja mam wszędzie 1L/min, w jednym pomieszczeniu dałem 0.5L/min i tu jest wyraźnie chłodniej ale i tak dość ciepło w porównaniu do twoich 15-16 stopni.

Moim zdaniem kamieniarz ma rację, i do tego jeszcze w taniej taryfie tylko zmuście pompę żeby w podłogę podała ok. 35C i nie ograniczajcie godzin grzania... ale naj sam wpierw to co napisał RWXW... albo zapowietrzenie albo moc obiegówki

alfa 29 stopni przy mrozach jakie były wydaje się zbyt małą wartością, jeżeli tą temperaturą steruje mieszacz który trzeba mechanicznie przestawić to go przestaw jak najszybciej.

Wskazaniami na rotametrach na razie się nie przejmuj. Skup się na doprowadzeniu domu do stanu używalności.

jeżeli nie masz odczytów na sterowniku to zainwestuj chociażby w dwa termometry przylgowe i zmierz jaką masz dokładnie temp na zasilaniu i powrocie podłogówki (na podstawie delty można wyciągnąć jakieś wnioski o zachowaniu górnego źródła)

a jak jest rozwiązana kotłownia? ma jakiś bufor z którego woda jest pobierana na podłogówkę? pompa steruje temperaturą w tym buforze? pompa obiegowa górnego źródła pracuje cały czas czy tylko wtedy kiedy pracuje sprężarka w pompie ciepła?

@ Sławek

te dwa parametry są akurat mierzalne, wyniki z wczoraj: zasilanie podłogówki 29*, powrót 24*. Wobec powyższego, po powrocie do domu zacznę mieszać mieszaczem. Bufor ma 500 l, z niego idą dwa obiegi na podłogówkę oraz jeden an c.u.w. Oba obiegi maja niezależne pompki obiegowe: WILO Star 25/40.

zdecydowanie za mała temperatura zasilania, koniecznie trzeba zwiększyć....tu nawet nie chodzi o mostki - bo moc pompy jest wystarczająca, tylko za niska temperatura idzie w podłogę....

jak pójdzie np 35C, to od razu będzie zauważalna róznica...

Tyle że ta temperatura podnosi się powoli i może to trochę potrwać. Wydłużył bym dlatego też czas grzania PC.