Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A swoją drogą niezła przebitka musi być na tym Zuba-buba

No: Netto prawie 45.000zł za 8kW (z ofert na Allegro)

Ps. A kto powiedział, że tylko na PCi - to tylko uboczna działka: http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=1804150

Na budowlanym średnio w grudniu wychodziło coś ok 40zł/dzień. Taryfa jest zmieniona od 28.12.2012. 4.01.213 zmieniali licznik. Każdego 14 jest spisywany licznik stąd fv za ten okres 4-14.01.2013. Nie jest to żadne wyrównanie tak jak widać na fv. A kontrol może przyjść nic nie idzie na lewo. Biuro jest czynne 8-18 i w tych godzinach są używane komputery. Stale 3szt reszta w porywach, to samo ze światłem. Z tym że światło to same ledy. Ogrzewana jest tylko część biurowa, magazyny nie. wczoraj w magazynie było 7st

Biuro jest czynne 8-18 i w tych godzinach są używane komputery. Stale 3szt reszta w porywach, to samo ze światłem. Z tym że światło to same ledy. Ogrzewana jest tylko część biurowa, magazyny nie. wczoraj w magazynie było 7st

Czyli wcześniej pisałaś o zupełnie innym budynku ?

Przyszedł rachunek, całkowite zużycie prądu za okres 4-14.01.2013 na kwotę 113,37. Biuro 360m2 ogrzewanie nadmuchowe temp zadana na sterowniku 21, średnia dzienna 11,34zł w tym 5 komputerów, światło w budynku i o zmierzchu na placu - czujka ruchu, wielki serwer, drukarki, zmywarka, lodówka.

Na budowlanym średnio w grudniu wychodziło coś ok 40zł/dzień. Taryfa jest zmieniona od 28.12.2012. 4.01.213 zmieniali licznik. Każdego 14 jest spisywany licznik stąd fv za ten okres 4-14.01.2013. Nie jest to żadne wyrównanie tak jak widać na fv. A kontrol może przyjść nic nie idzie na lewo. Biuro jest czynne 8-18 i w tych godzinach są używane komputery. Stale 3szt reszta w porywach, to samo ze światłem. Z tym że światło to same ledy. Ogrzewana jest tylko część biurowa, magazyny nie. wczoraj w magazynie było 7st

Mimo zanizania wychodzi szacunkowy koszy utrzymania biura bez ogrzewania min. 60 zl za wspomniane 10 dni

Na ogrzewanie pozostaje wiec ca. 53 zl za 10 dni - to jest raczej niewiele bo miesiecznie daje nam ok. 160 zl za ogrzewanie (srednio).

Jesli pracuje tam kilka osob, na noc wylaczacie calkowicie ogrzewanie a dni ogrzewanych bylo w tym czasie 8 (odliczam sobote i niedziele) to moglo by sie to udac - zakladajac ze bardzo dokladnie jest wykonany ten obiekt.

Pzdr.

Edytowane przez piwopijca

...powiem szczerze, że się czepiacie ;)

to, że mają firmę i starają się ją rozwinąć to chyba nie jest jakimś przestępstwem, fajny budynek, przyjemne wykończenie biura - wolałbym tutaj robić zakupy niż u gościa, który podjeżdża na budowę zdezelowanym polonezem i proponuje pc za kilkadziesiąt tys...

z drugiej strony znam wiele większych firm niż ich z o wiele większym zapleczem i bardziej spektakularnym...

samo zużycie rzeczywiście wydaje się niskie jak na 360 m2 ogrzewanej powierzchni, ale skoro ana okazała f-rę to raczej nie ma powodów żeby jej nie wierzyć,,,

może i w zamyśle chciała zareklamować swój produkt, ale sami prowokujecie...

a skoro Zubadany dają tak dobrze zarobić to czas najwyższy otwierać salony ;)

Mimo zanizania wychodzi szacunkowy koszy utrzymania biura bez ogrzewania min. .....

Pzdr.

Jak dobrze odczytałem tam zużyto 186 kWh (64 + 122) czyli średni dziennie około 19 kWh.

U mnie w firmie wychodzi przy zatrudnionych 4 osobach, 3 kompach, z lodówką (ale bez zmywarki), ale bez ogrzewania, średnio nieco więcej niż 12 kWh/dzień. Ale nie oświetlam nocą i nie mam dużego serwera, za to mam w każdym pomieszczeniu ścianę ze szkła.

Czyli na ogrzanie pomieszczeń (360m2), anie wystarcza mniej niż 10kWh/dobę.

To niech ta PCi ma COP=5 (co raczej niemożliwe bo w styczniu były mrozy) to zapotrzebowanie na energie grzewczą jest 50kWh/ dobę a to daje około 6Wh/m2

Panowie,

chyba mieliście rację - w domu cieplej, pompa nie pracuje tak długo, dość powiedzieć, że żona zaczyna się rozbierać :lol2: To chyba kwestia mieszacza - na razie będę go sobie obserwował i próbował optymalnie ustawić. Ciekawe jest to, że powyżej pewnego ustawienia mieszacza z podłogówki dobiega szum - prawdopodobnie zapowietrzone pętle, z którymi mam zamiar powalczyć. Raz jeszcze bardzo dziękuję za wszelkie porady :p

aaaa tutaj Was boli :) prosiliście foty macie, rozumiem, że gdybym wkleiła zdjęcie jakiegoś garażyku to by się okazało że mało wiarygodna firma i że pc się nie sprzedają, wówczas podskakiwalibyście z radości i bili brawo... Tak się składa że firma funkcjonuje 0d 1.3.03r główna część działalności to klimatyzacja, wentylacja i ogrzewanie, cała reszta jak np zalinkowana przez kogoś technika pomiarowa to przy okazji. Ktoś wczoraj spytał czemu mojego M w domu przeważnie nie ma, a no właśnie dlatego że zamiast udzielać się na forum, udziela się w terenie co przekłada się na to co można zobaczyc na fotach... Edytowane przez ana-76
literówka