Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam tylko czujnik pogodowy.

Podniosę dzisiaj temp. w taniej i zobaczymy. Dzisiaj w nocyod 22.00 pc zużyła ok. 11 kWh, od 6.00 do tej pory załączyła się już raz i zużyła 2 kW, na zewnątrz jest teraz 7 st., a w domu 23.

Jacek150 - jak miałam na 3, to było trochę za zimno, nie tyle w salonie, gdzie mam gres, ale w sypialniach temp. spadała do nawet 19 st.

Napiszę Ci co ja myślę. A myślę tak...trzymasz w domu 23 stopnie i masz krzywą która dla zera na zewnątrz i 23 wewnątrz grzeje wodę do 29 stopni. Moim zdaniem jest to za mało. Kilka osób pisało już ze przy 0 i 22-23 ma na zasilaniu 33-35 stopni. I moim zdaniem tak powinnaś ustawić krzywą.

Druga sprawa to temperatura. Ustaw sobie nocną na 23-23,5 stopnia a dzienna zrób na 19-20. W ten sposób pompa będzie załączać się tylko w nocnej

i spadnie ilość załączeń. Jeśli tanią taryfę masz też w dzień od 13-15 to nocną możesz ustawić na 23 stopnie. Od rana do południa nie powinno być diametralnego spadku, pewnie jakieś 0,2 -0,3 stopnia i później znowu dwie godziny grzania.

Tym sposobem pompa załączy się prawdopodobnie tylko raz w nocy i raz w w taniej popołudniowej, a temperatura będzie taka jaką potrzebujesz

Edytowane przez photos

nie jeszcze. No poczatek stycznia umowilem sie z instalatorem. Dzis z nim rozmawialem, proponowal mi zakrecic ten baypass i bedzie okej...coraz bardziej smieszy mnie ich fachowosc. Mowi ze jak wyjmie pompe to nie nedzie mieszac, kiedy powiedzialem mu ze wlasnie o to mi chodzi, przeciez na pompie ustawiam sobie temp i nie ma potrzeby jej zbijac przystal na moje.

Oni cale zycie chyba kotly wstawiali i ciezko im sie jest przestawic...

Edytowane przez photos

nie jeszcze. No poczatek stycznia umowilem sie z instalatorem. Dzis z nim rozmawialem, proponowal mi zakrecic ten baypass i bedzie okej...coraz bardziej smieszy mnie ich fachowosc. Mowi ze jak wyjmie pompe to nie nedzie mieszac, kiedy powiedzialem mu ze wlasnie o to mi chodzi, przeciez na pompie ustawiam sobie temp i nie ma potrzeby jej zbijac przystal na moje

Jestem ciekaw, czy czasem to nie była ich pierwsza instalacja z PC. Teraz niech ci zwrócą kasę za te nie potrzebne rzeczy.

no mnie kosztuje tyle ze telefon mam wykonac do nich. Za grzejnik nie placilem, a obiegowki przeloza wiec finansowo nie trace
Mam nadzieję, że odrobiłeś "pracę domową" i zanotowałeś sobie jakie masz obecnie zużycie energii na ogrzewanie i przy jakich on jest temperaturach zewnętrznych i wewnętrznych. To oczywiście pierwsza część "pracy domowej". Takie same pomiary zrób po przeróbkach i pokaż wyniki na FM. Myślę, że wyjdą z nich ciekawe wnioski. Może nawet na szkoleniach w firmie V. je wykorzystają ;).

Witam! Nasz rachunek za okres 19.10.-15.12.11 - 976,57 zł za 2033 kWh, w tym 1100 w taniej taryfie i niestety aż 933 kWh w drogiej. Z tego pc zużyła ok. 1370 kWh. Rachunki w miesiącach letnich wynosiły ok.605 zł za 2 m-ce, więc teraz wychodzi 370 zł za 2 miesiące( bez 4 dni) ogrzewania. zużywamy dość dużo energii na podgrzanie wody, bo ok 5 kWh dziennie i to większość czasu w drogiej taryfie, przed 22.

Dom 180 m2 pow. użytkowej, styropian na ścianach 20 cm, wełna na dachu 25 cm, reku+GWC, wszędzie podłogówka. Dom trudny do ogrzania, bo salon z antresolą na wysokość ok. 6m w najwyższym miejscu, powierzchnia okien w salonie 23 m2. Pc NIBE 1245 12kW, kolektor pionowy 4x50m.

W domu mam temp. 22,5-23 st. a w sypialniach 20,5. Co prawda nie było jeszcze ostrej zimy, ale w tym okresie temperatury w nocy były na minusie przez większość czasu, a w ciągu dnia na niewielkim plusie. Muszę jeszcze powalczyć z ustawieniami, ja nie wiem jak Wy to robicie, że macie tak niskie zuzycie w drogiej taryfie, u mnie w najlepszym razie wychodzi 62-63 % w taniej.

Od 18 kwietnia 11 mam podlicznik na pc - od tego czasu zużyła 3110 kWh.

sie wtrace, bo nikt poza photosem nic ci nie doradzil

przy PCI grzeje sie posadzke - zakladam ze masz podlogowke - w taniej taryfie, a posadzka oddaje cieplo przez caly dzien

masz bufor?

C.O. ustaw na grzanie 13-15 tez tania(jak masz min W12 taryfe)- jak wystarczy ( u mnie wystarcza mam 300l zasobnik - ale czasami wlaczam w 1 raryfie, 3-4 razy w m-cu)

moja pompa dzieki usawieniom w glownym panelu i na sterowniku pokojowym wlacza sie( razem z grzaniem CWU) 3-4 razy na dobe

photos ma racje - Jezeli masz sterownik pokojowy

ustaw go na max grzanie w taniej taryfie - nie oplaca sie oszczedzac w taniej taryfie

podchodzisz do oplat za prad za CO tak samo jak ja - uwazam ze sa bardzo do przyjecia 370 zl za 2 m-ce - :)

ja ma PCI P-W ty gruntowke - przy tegorocznych temp. , ja wygrywam na zuzyciu pradu ale przy duzych mrozach ty wygrasz :)

edit - sorki teraz doczytalem ze masz tylko pogodowke

kolega ustawil ogrzewanie pogodowe na piecu olejowym i ... jak bylo cieplo na zewnatrz to mial cieplo wewnatrz ... a inny kolega jak bylo bardzo zimno na zewnatrz to mial za goraco wewnatrz

moje zdanie jest takie- temp wewnatrz trzeba regulowac samemu ile i jaka kto potrzebuje, a pogodowka , no coz - dla odwaznych .... tyle ze ja jestem z tych odaznych , ale prosto myslacych ;)

Edytowane przez QQQQ

Dziś miałem wymianę licznika na dwie taryfy.

Całkowite zużycie od 01.08.10 to 10070 kWh.

Z tego na pompę ciepła (c.o. i cwu.) od 01.11.10 poszło 4111 kWh.

QQQQ jak to możliwe żebyś miał 90% w II taryfie ? są na to jakieś sposoby ? czy życie zaczyna się po 22 :) pozdr adam

Edytowane przez aadamuss24
za mało zer