Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powtórzę jeszcze raz, łżesz jak pies!

Przez długie miesiące robiłeś nas wszystkich w balona na forum, teraz kłamiesz na mój temat. Jesteś zwyczajnym kłamcą!

długo szukałem i sprawdziłem i muszę przyznać że pamięć mnie zawiodła,

dotyczyło to innej osoby konkretnie rydzadama któremu photos przypomniał szkolenia

sory za pomyłkę!,

co nie zmienia jednak faktu poziomu kultury twych wypowiedzi w stosunku do mnie słownik jak z trzepaka na podwórku

jakie macie pompy obiegowe do glikolu i ile wam żra prądu?

mam klienta który o to pyta a nie mam doświadczenia w glikolu.

Znajdz lepkosc glikolu, oblicz opory DZ klienta, znajdz sobie wykresy charakterystyk pompki i bedziesz wiedzial :) Jestes instalatorem i takich podstaw nie potrafisz sobie policzyc ? :) No sorry kolego ale po zrobieniu takiego syfu w watku chyba nikt Ci chetnie teraz nie pomoze. Tym bardziej ze chwalisz sie (khem khem ;) ze jestes instalatorem, a pytasz uzytkownikow o rodzaj uzytych pomp !? Skad oni boroki to maja wiedziec? ;)

No sorry kolego ale po zrobieniu takiego syfu w watku chyba nikt Ci chetnie teraz nie pomoze.

Przecież tu wcale nie chodzi o te waty pompy obiegowej.

To pytanie było taką wajchą, taki małym "wihajstrem" do przełączenia uwagi na temat pomp z bezpośrednim parowaniem, przy okazji sugerujące że glikolowe są gorsze/mniej sprawne...

Pewnie tyle, co w bezpośrednim parowaniu ŻRE SPRĘŻARKA więcej wykonując pracę na tłoczenie/ssanie czynnika chłodniczego.

No i dołożyć niższe ciśnienie parowania.

Bilans porównania - pewnie bardzo podobnie.

Takie układy to super sprawa skraplacz (ze 20 bar) zatopiony w betonie i parownik miedziany w glebie (oby gleba z dobrym PH) widziałem na zdjęciach jak lutują więc nie ma mowy że cała instalacja w otulinie z jakiegoś plastiku

niektórzy to nawet się nie kryją tylko "gołą" miedziuchę w glebę pakują

Tylko po co mądrale wymyślili układy pośrednie pewnie żeby inwestora naciągać na drogą instalację a tu proszę skraplacz w podłogę parownik w glebę i już jest tanio i dobrze - inwestora przeżyje (może)

Pomijając błąd ludzki, fizyka i chemia robią swoje. Parę dni wcześniej pomagałem koledze znaleźć nieszczelność w 6-letniej zamrażarce No-Frost. Miedziana rura 8mm powrotna z parownika, tak skorodowała na odcinku 3cm że zrobiło się sito. I to wcale nie gdzieś wewnątrz, wcale nie na styku z innym metalem. Rura w powietrzu za tylną ścianką zamrażarki, w otulinie izolacyjnej.

Jak znajdę wolną chwilę to zrzucę filmik z telefonu gdzieś do obejrzenia.

PS.

Zaraz ktoś powie że PC to nie zamrażarka...

Pomijając ostatnie pyskówki dwóch uczestników forum, jako użytkownik pompy z bezpośrednim parowaniem (ZIRIUS M2 11kW) pragnę zauważyć, że kolektor gruntowy w mojej pompie jest z miedzi i jest w otulinie. O ile wiem wypełnia go nie freon, lecz mieszanina trzech gazów - nie jestem chemikiem więc nie powiem jakich. Co ciekawe został ułożony na głębokości około 80 cm - jak pytałem instalatora twierdził, że wszystko jest ok. Sprawdziłem na stronie producenta - szwedzki nie jest łatwy ale tłumacz google dał radę. Z informacji tam zawartych wynika, że na południu Szwecji te kolektory rzeczywiście układa się na takiej głębokości. Nawiązując do moich wcześniejszych postów - na razie jest cieplutko, ale to niewiele znaczy, bo na dworze szczególnie zimno nie jest. Mostki termiczne zostały ocieplone (te pod kasetami od rolet), a mieszacz ustawiłem sobie tak, że w podłogę idzie jakieś 34*. Wzrost komfortu jest wyraźnie odczuwalny. Tu wklejam link http://www.izoluk.pl/aerogel/porogel-medium-spaceloft.html (mam nadzieję, że admin wybaczy) do specyfiku, którego użyto do uszczelnienia kaset rolet - jego parametry wyglądają nieźle, więc być może gdyby ktoś czegoś podobnego szukał, to może się przyda.

wypełnia go nie freon, lecz mieszanina trzech gazów - nie jestem chemikiem więc nie powiem jakich.

Freon to tak się potocznie mówi na czynnik chłodniczy. Niektóre są mieszaniną 3 składników, np. taki R-407c. Gdzieś na Twojej pompie powinno być napisane jaki czynnik został zastosowany i ile go weszło do instalacji.

Pomijając ostatnie pyskówki dwóch uczestników forum, jako użytkownik pompy z bezpośrednim parowaniem (ZIRIUS M2 11kW) pragnę zauważyć, że kolektor gruntowy w mojej pompie jest z miedzi i jest w otulinie. O ile wiem wypełnia go nie freon, lecz mieszanina trzech gazów - nie jestem chemikiem więc nie powiem jakich. Co ciekawe został ułożony na głębokości około 80 cm - jak pytałem instalatora twierdził, że wszystko jest ok. Sprawdziłem na stronie producenta - szwedzki nie jest łatwy ale tłumacz google dał radę. Z informacji tam zawartych wynika, że na południu Szwecji te kolektory rzeczywiście układa się na takiej głębokości. Nawiązując do moich wcześniejszych postów - na razie jest cieplutko, ale to niewiele znaczy, bo na dworze szczególnie zimno nie jest. Mostki termiczne zostały ocieplone (te pod kasetami od rolet), a mieszacz ustawiłem sobie tak, że w podłogę idzie jakieś 34*. Wzrost komfortu jest wyraźnie odczuwalny. Tu wklejam link http://www.izoluk.pl/aerogel/porogel-medium-spaceloft.html (mam nadzieję, że admin wybaczy) do specyfiku, którego użyto do uszczelnienia kaset rolet - jego parametry wyglądają nieźle, więc być może gdyby ktoś czegoś podobnego szukał, to może się przyda.

No super jednak odeszli od bezpośredniego skraplania "w podłodze" jeszcze niedawno tak promowanego ciekawe kiedy nastąpi rezygnacja z bezpośredniego parowania.

Co do mieszaniny gazów to nazwa freon to potocznie wzięło się od starych czynników zawierających w składzie chlor HydroChloroFluoroCarbon (to chlor podobno szkodził ozonowi w atm.) teraz wyeliminowano atom chloru (czynniki oczywiście przez to podrożał) ale potoczna nazwa freon dalej funkcjonuje w branży - mieszanina gazów w twojej instalacji to zapewne r404a r134a itp. ciekawą właściwością tych mieszanin jest fakt że wypadku nieszczelności ucieka najpierw składnik "najbardziej lotny" cała mieszanina traci właściwości i jest do wymiany w małych "instalkach" to mały problem jakiś kg gazu może dwa zawody zaczynają się przy instalacjach zawierających 200 - 300kg producent ekologicznego czynnika zadowolony bo zamiast uzupełnić 50kg trzeba wymienić całość (tak zaleca producent polska praktyka jest czasem inna zwłaszcza jeśli chodzi o r404a i r507 -prawie jednorodne)

A jak instalator łączył te rurki w glebie nie lutował czasem?

odnośnie czynnika wypełniającego.. nie wiem jaki jest w zirrusach, u mnie "płynie" czynnik R410A

lutowanie było u nas tylko w zbieraninie tych wszystkich pętli (w tzn puszkach) oraz przy pompie tez coś tam było i w skrzynkach w domu

Edytowane przez Kamila i Marcin