Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

alfa8

U góry zbiornika masz 65*C - czyli tyle ile być powinno (wedle różnych żródeł 65-70*C). Nareszcie PC będzie pracowała w warunkach zakładanych przez konstruktora. Dzisiaj można tylko ubolewać dlaczego układ nie został prawidłowo ustawiony po uruchomieniu i nikt Ci nie wytłumaczył jak działa.

Ta temperatura to po prostu kompromis. Z jednej strony ma zapewnić wystarczającą ilość grzanej przepływowo CWU, ale z drugiej strony - im wyższa, tym wyższe skraplanie, wyższa moc pobierana przez sprężarkę i niższa sprawność całego układu.

Gdybym miał taki układ w domu to wymaganą temperaturę na podłogówkę ustawiał bym mieszaczem i pilnował, aby układ nie przekraczał tych 65*C w zbiorniku.

Taka jest moja (amatora) opinia.

Skoro ma mieć 65 w zbiorniku to skraplanie 75 przy parowaniu nawet 0 będzie mniej sprawna od powietrznej

Temp krytyczna dla r407c to coś koło 85 dobrze w dupę ta sprężarka dostanie

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skoro ma mieć 65 w zbiorniku to skraplanie 75 przy parowaniu nawet 0 będzie mniej sprawna od powietrznej

A chociaż wiesz o jakiej PCi mowa? Ani chybi nie.

Ta PCi to bezpośredniego parowania i skraplania, a zbiornik warstwowy.

Tak , ogrzewane podłogi to 320m. Wszędzie taka sama temp. ok 21-22 sopnie

No to masz bardzo ladne zuzycie jak na tak duzy dom. :)

Bede bacznie z Toba porownywal, bo ten sam rejon i warunki docieplenia domu podobne. Podawaj prosze tez z robiciem na CO i CWU jesli mozesz i masz jak.

BTW: Popracuj troszke naj jednostkami w zestawieniu. ;)

Podsumowanie stycznia: 1127 kwh - 36,35 kwh / dzień , 459 załaczen pompy - 14 załaczen na dzien , 377 godzin pracy - 12,16 pracy na dzień łącznie z cwu , cwu 45 godzin pracy - 1,45 godzin pracy na dzień ( 3 dorosłe osoby plus dziecko ), średnie dzienne zuzycie prądu na godzine pracy pompy wraz z cwu do 50 stopni wraz zpoppkami , cyrkulacją cwu 2,98 kw / godzine.

Masz bardzo duza liczbe start-stopow - jak masz mozliwosc to ustaw wieksza histereze na sterowniku bo to start-stopy zabijaja najszybciej pompe ciepla! Ja mam srednio ok. 3,5 startow na dobe.

alfa8

jednej strony ma zapewnić wystarczającą ilość grzanej przepływowo CWU, ale z drugiej strony - im wyższa, tym wyższe skraplanie, wyższa moc pobierana przez sprężarkę i niższa sprawność całego układu. .

Z doświadczeń innych użytkowników takiej PCi wynika, że zawór mieszający na zbiorniku (ten na górze zbiornika) powinien być nastawiony (nastaw ręczny) na 3 - 4.

Dopiero teraz, po poczytaniu forum i zastosowaniu się do rad oraz po licznych próbach zaczynam "ogarniać" zależności pomiędzy ustawieniem mieszacza, ustawieniem temperatury w zbiorniku, szybkościami przepływu a nagrzewaniem się budynku. Nic to, mam nadzieję, że dożyję następnego sezonu i będzie lepiej :D

A jak / gdzie Ty wogole ustawiasz temperature jaka ma byc w domu? Masz jakis sterownik (pokojowy?) ?

Musisz pójść na jakiś kurs.

Zmierz sobie temperaturę na tłoczeniu sprężarki i popatrz na schemat tego układu - będzie łatwiej o wnioski.

A jak / gdzie Ty wogole ustawiasz temperature jaka ma byc w domu? Masz jakis sterownik (pokojowy?) ?

Sterowniki na każdej kondygnacji badają temperaturę i porównują ją z zadaną. Gdy okaże się niższa włączają pompki obiegowe. Tak następuje schłodzenie bufora i jeżeli temperatura w nim będzie niższa od zadanej na sterowniku - włącza się pompa.

@sSiwy - próbowałem ustawiać tak mieszacz, ale w podłogę szła zbyt chłodna woda i w efekcie w domu było naprawdę zimno. Odkąd podkręciłem mieszacz i idzie około 34* w podłogę jest zdecydowanie lepiej.

U góry zbiornika masz 65*C ... Ta temperatura to po prostu kompromis. Z jednej strony ma zapewnić wystarczającą ilość grzanej przepływowo CWU, ale z drugiej strony - im wyższa, tym wyższe skraplanie, wyższa moc pobierana przez sprężarkę i niższa sprawność całego układu.

To nie do końca tak działa, to 65* jest uzyskiwane niejako przy okazji. U mnie gdy pc pracuje, to temperatura gazów wychodzących ze sprężarki ma około 70*, a dochodziła i do 75* (można to zobaczyć na moich wykresach na http://pompaciepla24.com/graph_40.html). Jest to jednak tylko temperatura gazu, a nie skraplania, w związku z czym jesteśmy w stanie uzyskać małą ilość ciepłej wody o takiej wysokiej temperaturze. Skraplanie, czyli zasadniczy transport energii zachodzi przy temperaturze dużo niższej, u mnie w tej chwili poniżej 40*. W Ziriusie woda grzewcza co pobierana nie jest z górnej części zasobnika ładowanego warstwowo (z tych 65*), tylko z niższego poziomu (na ich rysunku widać, że koło 1/3 od góry) - pewnie w okolicach miejsca, gdzie powinna pojawić się temperatura skraplania gazów (pewnie koło 40-45* dla tych warunków). Stąd tak wysoka temperatura w zasobniku bez spadku cop pompy. Te 65* uzyskane w małej ilości "przy okazji" w sam raz przydaje się do ogrzewania cwu.

Edytowane przez rwxw

Sterowniki na każdej kondygnacji badają temperaturę i porównują ją z zadaną. Gdy okaże się niższa włączają pompki obiegowe. Tak następuje schłodzenie bufora i jeżeli temperatura w nim będzie niższa od zadanej na sterowniku - włącza się pompa.

OK! Czyli zwykly sterownik pokojowy :) Bo juz sie obawialem, ze mialo to byc sterowanie pogodowe ale instalator przyoszczedzil na mieszaczu + sterowniku pogodowym i co zmiana temperatury na zewnatrz musialbys biegac i recznie zmieniac nastawe mieszacza :-)

rwxw

Oglądałem rysunki, wiem mniej więcej jak układ działa i dlaczego u góry zbiornika jest tak wysoka temperatura. Nie byłem pewien tylko temperatury skraplania i dlatego potrzebowałem potwierdzenia kogoś dobrze zorientowanego. Ale nikt nie odpowiedział na moje pytanie. Ostrożnie szacowałem, że skraplanie jest niższe niż temperatura u góry zbiornika o jakieś 15-20*C (czy tak jest faktycznie?).

Jak zmieni się ta różnica przy wzroście temperatury w zbiorniku z 65*C do 95*C?

Przecież 30*C różnicy dla układu z PC to przepaść. Po cholerę grzać zbiornik tak wysoko, skoro 65*C gwarantuje zarówno wystarczającą temperaturę na mieszaczu do zasilania podłogówki, jak i ilość CWU?

Czy taka "zabawa" nie grozi wyjściem układu poza dopuszczalny zakres pracy?

Ciekawe, kiedy zadziała presostat HP?

Z tego co znalazłem - parowanie dla tych układów to od minus kilka, do minus kilkanaście stopni. Czyli sprężarka nie ma lekko.

Jak zmieni się ta różnica przy wzroście temperatury w zbiorniku z 65*C do 95*C?...Po cholerę grzać zbiornik tak wysoko, skoro 65*C gwarantuje zarówno wystarczającą temperaturę na mieszaczu do zasilania podłogówki, jak i ilość CWU?

Trudno dokładnie powiedzieć, ale masz rację, że na pewno znacząco ;-) Teraz przy tych 65* powinno być ok, komfort będzie dobry i zużycie prądu będzie sporo mniejsze.

Masz bardzo duza liczbe start-stopow - jak masz mozliwosc to ustaw wieksza histereze na sterowniku bo to start-stopy zabijaja najszybciej pompe ciepla! Ja mam srednio ok. 3,5 startow na dobe.

Myślę , ze nie ma to aż tak istotnego znaczenia. Kiedys liczyłem średnio roczna ilośc załączen w ciagu doby i wyszlo mi ok 6-7 załaczen na dobę. Co daje np 7 x 365 dni co daje 2255 załaczen na rok x 20 lat to ok 50 tys załaczen. Z tego co wiem to moja spreżarka typu scroll powinna ponad 100 tys załaczen wytrzymac. Istnieje tez prawdopodobieństwo , ze za np za 10 lat nasze pompy przejdą do lamusa. Wiec nie ma co sie martwic.

(...) parownik miedziany w glebie (oby gleba z dobrym PH) widziałem na zdjęciach jak lutują więc nie ma mowy że cała instalacja w otulinie z jakiegoś plastiku

niektórzy to nawet się nie kryją tylko "gołą" miedziuchę w glebę pakują

Tylko po co mądrale wymyślili układy pośrednie pewnie żeby inwestora naciągać na drogą instalację a tu proszę skraplacz w podłogę parownik w glebę i już jest tanio i dobrze - inwestora przeżyje (może)

Obiecany filmik - nieszczelność w zewnętrznej rurze zamrażarki powrotnej z parownika, średnica 8mm, sprzęt markowy Electrolux, 6-letni.

Rura w powietrzu tylko pod izolacją termiczną, stało to w kuchni a nie zakopane w ziemi.