Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Obiecany filmik - nieszczelność w zewnętrznej rurze zamrażarki powrotnej z parownika, średnica 8mm, sprzęt markowy Electrolux, 6-letni.

Rura w powietrzu tylko pod izolacją termiczną, stało to w kuchni a nie zakopane w ziemi.

No gaz to gaz. Jak uklad pracuje na cieczy, to jednak zdecydowanie mniejsze prawdopodobienstwo nieszczelnosci. Inan gestosc czynnika (pisze w odniesieniu do kolektora z bezposrednim parowaniem)

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pyxis - to nie ma ŻADNEGO związku z tym co płynie wewnątrz rury.

W tym filmiku jest rura powrotna z parownika gdzie w większości jest już para, ciecz nieodparowana w niestabilnych warunkach tylko (przy uruchamianiu).

Ta nieszczelność nie powstała od strony wewnętrznej tylko od zewnętrznej, jak zdecydowana większość przypadków w chłodnictwie.

Tylko wilgoć.

Obiecany filmik - nieszczelność w zewnętrznej rurze zamrażarki powrotnej

Ale lipa, rura-sito... Czy to korozja, czy jakaś wada i pęknięcie rury na skutek wibracji, bo nie widać ? Tak się zastanawiam i widzę, że izolacja rur wewnątrz pc nie jest idealna i gdzieś zwykle się kończy. U mnie połączenie parownika z rurą nie jest hermetycznie zaizolowane otuliną i jak się nieco ją odsłoni, to widać tam zielone kawałki rury miedzianej na styku wymiennik-rura.Ciekawe, czy warto to jakoś zabezpieczać ?

Tak z innej strony u mnie zepsuł się zabezpieczający wyłącznik termostatyczny (podobny do termostatu w lodówce) - w sondzie zrobiła się dziura. Też mnie to trochę zdziwiło.

No rzeczywiście, jest tu drugi sens ;)

Wiesz - skrzywienie zawodowe, ciecz dla Ciebie to woda z kranu czy inna zawartość w butelce (np).

Ja od razu przyjąłem że mówisz o cieczy - nie odparowanym "freonie"...

Ta da!

Dlatego dodalem w odniensieniu do czego takie twierdzenie.

Ciecz to dla mnie jeden ze stanow skupienia materii. Niekoniecznie woda w butelece. Nie rob ze mnie "walka". :)

Ale lipa, rura-sito... Czy to korozja, czy jakaś wada i pęknięcie rury na skutek wibracji, bo nie widać ?.

Jak kazdy element taka rurka tez moze byc wykonana z rozna jakoscia i z roznych materialow. Rurka miedziana to tylko nazwa opisowa ktora kryje w sobie cala game przedmiotow o jeszcze wiekszej jakosci wykonania :)

BTW:

http://www.fachowyinstalator.pl/index.php/porady/53-porady-ogolne/130-standardy-miedzianych-rur-instal

Ale lipa, rura-sito... Czy to korozja, czy jakaś wada i pęknięcie rury na skutek wibracji, bo nie widać ?

Wibracji zero, wada fabryczna rury również nie. Tylko wilgotne środowisko.

To jest bardzo częste w lodówkach i podobnych sprzętach, nie jest to coś niezwykłego....

Tak się zastanawiam i widzę, że izolacja rur wewnątrz pc nie jest idealna i gdzieś zwykle się kończy. U mnie połączenie parownika z rurą nie jest hermetycznie zaizolowane otuliną i jak się nieco ją odsłoni, to widać tam zielone kawałki rury miedzianej na styku wymiennik-rura.Ciekawe, czy warto to jakoś zabezpieczać ?

Topnik jest agresywny, jeśli zostaną pozostałości po lutowaniu to będzie żarło. Trzeba dobrze usunąć.

Tak z innej strony u mnie zepsuł się zabezpieczający wyłącznik termostatyczny (podobny do termostatu w lodówce) - w sondzie zrobiła się dziura. Też mnie to trochę zdziwiło.

Różnica potencjałów?

Masz do obudowy tego wyłącznika dobrze podłączony przewód ochronny?

Masz do obudowy tego wyłącznika dobrze podłączony przewód ochronny?

Do rury powracającej ze skraplacza jest przylutowana cienka rurka miedziana o długości 20cm - taka do której można wcisnąć sondę średnicy 2mm i tam była ta przedziurawiona sonda. Termostat był zawieszony na blasze zgrzanej do obudowy.

Sondę nowego termostatu owinąłem dookoła rury powracającej ze skraplacza, następnie zaizolowałem otuliną, zakleiłem taśmą i zacisnąłem opaskami. Pozostało jeszcze podłączyć kabelki, żeby zabezpieczenie miało szansę zadziałać jak zajdzie potrzeba ;-)

Edytowane przez rwxw

alfa8

Podniosłeś temperaturę na wyjściu mieszacza na 34*C (nareszcie). Ile stopni jest teraz przed mieszaczem, a ile w górnej części zbiornika?

Liczyłem na to, że kolega "puzondm" (jako biegły w tym temacie) się odezwie... może jeszcze to zrobi?

alfa8 ma do mnie telefon wytłumacze co robić jak zadzwoni, układ ma banalnie prosty,

ja bym tego nie wytrzymał i zautomatyzował zasilanie ale to 2k zł, zresztą jego problemem są wysokie

rachunki za prąd (jego zdaniem), miał do mnie dzwonić jak będzie miał licznik bez tego nie jestem w stanie stwierdzić czy pc

działa poprawnie, a ja tego nie zakładałem więc na czuja nie doradzam,

jesli nie ma na mieszczaczu silównika to jedynym rozwiązniem jest nauczenie się ustawień manulanych

w relacji do pogody, czyli jest -5 no to ustawiam na mieszaczu np 4, jak jest -10 to ustawiam to 8 itd,

generalnie nie wiedziałem że jest jakiś problem poza tym poborem prądu ,więc dopiero teraz odpisuję.

ustawienia preferowane to 35 bufor,

histereza 4, jeśli spzreżarka taktuje zwiększyć histerezę max do 6

reszta to nastawy grzałki

najlepiej proszę zadzwonic podam jak ustawić

To nie do końca tak działa, to 65* jest uzyskiwane niejako przy okazji. U mnie gdy pc pracuje, to temperatura gazów wychodzących ze sprężarki ma około 70*, a dochodziła i do 75* (można to zobaczyć na moich wykresach na http://pompaciepla24.com/graph_40.html). Jest to jednak tylko temperatura gazu, a nie skraplania, w związku z czym jesteśmy w stanie uzyskać małą ilość ciepłej wody o takiej wysokiej temperaturze. Skraplanie, czyli zasadniczy transport energii zachodzi przy temperaturze dużo niższej, u mnie w tej chwili poniżej 40*. W Ziriusie woda grzewcza co pobierana nie jest z górnej części zasobnika ładowanego warstwowo (z tych 65*), tylko z niższego poziomu (na ich rysunku widać, że koło 1/3 od góry) - pewnie w okolicach miejsca, gdzie powinna pojawić się temperatura skraplania gazów (pewnie koło 40-45* dla tych warunków). Stąd tak wysoka temperatura w zasobniku bez spadku cop pompy. Te 65* uzyskane w małej ilości "przy okazji" w sam raz przydaje się do ogrzewania cwu.

potwierdzam dokładnie tak to działa, dodatkowa regulacja jest jeszcze na ZR, można tam nieźle zaszaleć jeśli ma się dochładzacz skroplin bez utraty sprawności, np CWU 95 C - te układy wymagają zaworu przeciwpoparzeniowego.

Obiecany filmik - nieszczelność w zewnętrznej rurze zamrażarki powrotnej z parownika, średnica 8mm, sprzęt markowy Electrolux, 6-letni.

Rura w powietrzu tylko pod izolacją termiczną, stało to w kuchni a nie zakopane w ziemi.

chyba nie masz wątpliwości że jestem przeciwny takim układom bezpośrednim z miedzią w glebie poza tym jak wiesz są już środki chemiczne do uszczelniania instalacji z tworzyw do glikolu bądź wody w ukł. c.o. natomiast do freonu nie osobiście oglądałem nieszczelna instalacje freonową tego typu w Gliwicach trzeba było jedna pętlę odciąć i zalutować

A nie jest tak, że producenci, stosują w przypadku koletorów z bezpośrednim parowaniem, rury miedziane w specjalnej osłonie - przynajmniej większość ?

Jest tak tylko są lutowane te rury i przy lutowaniu osłona dematerializuje się poczytaj wcześniej o puszkach idt.

A swoja drogą na zdjęciach z lutowania nie widziałem butli z azotem przynajmniej tam gdzie się dokopałem

A nie jest tak, że producenci, stosują w przypadku koletorów z bezpośrednim parowaniem, rury miedziane w specjalnej osłonie - przynajmniej większość ?

rura jest w galwanizowana - kryta telurem, pierwiastek ziemisty, reszta instalacji tj wszytkie łączenia znajdują się w studzience i nie mają styku z ziemią, mieć nie powinny, są w całości zaizolowane, w tym miesjcu zazwyczaj znajduje się ZR, więc nie powinno być to miesce zasypane ziemą by móc regulować ZR.

Jest tak tylko są lutowane te rury i przy lutowaniu osłona dematerializuje się poczytaj wcześniej o puszkach idt.

Nie znam takiego debilnego instalatora, który lutuje te rury - bo i po co?

Jak tak czytam, to dochodzę do wniosku, że bardzo słabo znasz obowiązujące zasady przy tych PCi.

Myślę , ze nie ma to aż tak istotnego znaczenia.

Oj ma - zasadnicze! A wyeliminowac liczbe start-stopow w Twoim przypadku przypuszczam, ze jest bardzo latwo - zwiekszajac histereze.

Kiedys liczyłem średnio roczna ilośc załączen w ciagu doby i wyszlo mi ok 6-7 załaczen na dobę. Co daje np 7 x 365 dni co daje 2255 załaczen na rok x 20 lat to ok 50 tys załaczen. Z tego co wiem to moja spreżarka typu scroll powinna ponad 100 tys załaczen wytrzymac.

Ale lepiej jakby w tym czasie wlaczyla sie 10 tys razy niz 50 tys - pozatym nie chodzi tylko o calkowita awarie ale tez o sprawnosc - mniejsza ilosc start-stopow to nizsze zuzycie sprezarki i wyzsza sprawnosc przez dluzszy czas :)

Istnieje tez prawdopodobieństwo , ze za np za 10 lat nasze pompy przejdą do lamusa. Wiec nie ma co sie martwic.

Ja bym wolal zeby moja podzialala 50 lat, bez wzgledu na to co w tym czasie pojawi sie na rynku nowego (wydasz za 10 lat odpowiednik dzisiejszych 20-30 tys zeby kupic te "nowosc" tylko dlatego ze sie pojawila) ?:-)

Zrobisz oczywiscie jak chcesz ale moim zdaniem robisz duza krzywde sprezarce ;)