Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

nie prawda

Pc pw dobrana na -20 C ma np 10 kW i to jest na styk z OZC

Tylko ile kosztue pompa PW ktora ma 10kW przy -20*C bez uzywania grzalek?

Nie rozumiem przecież obydwie dobieram na -20 C i obydwie maja 10 kW przecież 10 kW z powietrznei nie jest dwa razy mniej warte

No nie jest warte wiecej energetycznie, tylko w koszcie urzadzenia ile to wynosi.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko ile kosztue pompa PW ktora ma 10kW przy -20*C bez uzywania grzalek?

No nie jest warte wiecej energetycznie, tylko w koszcie urzadzenia ile to wynosi.

zawsze większa jest droższa

Ale przecież można pomyśleć ,że nazwiemy inaczej pompy np typ 16 nazwiemy 10 i już jest o samo co gruntowa typ 10

Ja rozmawiam o pompie 10 kW w -20 .A ty mówisz ,że typ 16 jest droższy od typ 10 (dla pw)

dziwna logoka

nie prawda

Pc pw dobrana na -20 C ma np 10 kW i to jest na styk z OZC

A co dzieje sie przy -10 C pcpw ma 14 kW ,a guntowa nadal 10 kW

a dla 0 C 15 kW a gruntowa nadal 10 kW

Fakt taki że akurat u mnie pod szczecinem temperatur poniżej -15 jest naprawdę mało, ale też gruntowa można spokojnie ,,dobrac'' 2*

A 2 taryfa jest tylko przez jakiś czas i trzeba się śpieszyć żeby z niej skorzystać.

Temperatury poniżej -10 C występują przes okolo 150 h w roku

Fakt jest taki że u mnie pod Szczecinem dni z temperaturą minus 15 jest naprawdę mało, ale powiedz to komuś z innego regionu Polski,.Gruntową też można ,,dobrać'' 1,5 razy większą niż zapotrzebowanie na ciepło przy -20*, i wcale nie trzeba się spieszyć z nagrzaniem domu, a przy powietrznych to ,problemy'' z defrostami zaczynają sie dużo wczesniej niz - 20*

Nie rozumiem przecież obydwie dobieram na -20 C i obydwie maja 10 kW przecież 10 kW z powietrznei nie jest dwa razy mniej warte

Moim zdaniem bezsens dobierać na -20* dla tych 150 h. Nawet jeśli się trafi -20*, lepiej pojechać na grzałkach w taniej niż katować pompę w drogiej. Przyjmując przelicznik gruntowa 8 kw = powietrzna 12 kw, ta druga będzie miała przewagę w temp. > -3*, czyli przez zdecydowaną większość sezonu.

Fakt jest taki że u mnie pod Szczecinem dni z temperaturą minus 15 jest naprawdę mało, ale powiedz to komuś z innego regionu Polski,.Gruntową też można ,,dobrać'' 1,5 razy większą niż zapotrzebowanie na ciepło przy -20*, i wcale nie trzeba się spieszyć z nagrzaniem domu, a przy powietrznych to ,problemy'' z defrostami zaczynają sie dużo wczesniej niz - 20*

jak problem , że są .?

Im zimniej tym mniej ,Najgorzej jest w okolicy zera

Moim zdaniem bezsens dobierać na -20* dla tych 150 h. Nawet jeśli się trafi -20*, lepiej pojechać na grzałkach w taniej niż katować pompę w drogiej. Przyjmując przelicznik gruntowa 8 kw = powietrzna 12 kw, ta druga będzie miała przewagę w temp. > -3*, czyli przez zdecydowaną większość sezonu.

8 i 12 kW ale dla jakiej temperaturze zew?

My tu rozpatrujemy przypadek ,że dobraliśmi obydwie na -20 C

Mozna rozpatrzć przypadek doboru na -15 C ale obu wtedy to ma sens

I żeby była jasność wiem ,że pc pw ma miniejszy cop niż gruntowa .Ale lepiej wykorzysta 2 taryfę.

Nie rozumiem ciebie .Ja podałem pompę o konkretnej mocy w konkretnych warunkach

A ty piszesz ,że typ 16 ,jest droższy o typ 10 .I to jest dowód na przewagę gruntowej.

Dziwna logika

Bo ja odnosze dzine wrazenie, ze ty te pompy po dobraniu stawiasz obok siebie jako bardzo podobne urzadzenia, co nie jest prawda.