Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Trudno więc rozmawiać na tym poziomie ,"ta jest lepsza bo ja taką mam"

A ja mam taka i taką i znam ich wady i zalety.

Kurcze, to juz chyba dawno zamknieta sprawa ktore urzadzenie dziala lepiej. Jesli masz dwa rodzaje i widzisz przewage powietrznej, to moze masz do gruntowej kaloryfery wpiete, albo cos innego "spierdzielone".

Ja pokazuje, ze nawet jak energetycznie dla domu dobierzemy takiej samej mocy urzdzenia, to na PW poplyniemy w wiekszosci przypadkow na cenie a ZAWSZE bedziemy w plecy na SPF. Koszta podobne a rachunki wyzsze - wiec jaki sens?

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak by nie patrzeć , gruntowa ma stabilne źródło dz czy to jest +5 czy -25 , a powietrzna juz akurat niekoniecznie , jak by nie patrzyć nie da się wykorzystać tak dużym stopniu tanią taryfe przy powietrznej.

To może spróbujmy zastanowić się jak pracują te pompy w w G12 przy -10 C.OK

Pompa gruntowa ma 10 kW

powietrzna ma 14 kW

Pytanie która więcej skorzysta z drugiej taryfy?

To może spróbujmy zastanowić się jak pracują te pompy w w G12 przy -10 C.OK

Pompa gruntowa ma 10 kW

powietrzna ma 14 kW

Pytanie która więcej skorzysta z drugiej taryfy?

Tylko gruntowa pracuje z COP=4,2 a powietrzna z COP =2. Roznica "zadna" ;)

BTW: Cos ta powietrzna bez wzgledu na temp DZ ma 14kW.

Kurcze, to juz chyba dawno zamknieta sprawa ktore urzadzenie dziala lepiej. Jesli masz dwa rodzaje i widzisz przewage powietrznej, to moze masz do gruntowej kaloryfery wpiete, albo cos innego "spierdzielone".

Ja pokazuje, ze nawet jak energetycznie dla domu dobierzemy takiej samej mocy urzdzenia, to na PW poplyniemy w wiekszosci przypadkow na cenie a ZAWSZE bedziemy w plecy na SPF. Koszta podobne a rachunki wyzsze - wiec jaki sens?

Jakie kaloryfery i co spierdzielone.

To podaj konkrety .

Ty zamontowałeś do budowanego domu

Czy teraż byś zamontował gruntową do domu wykończonego?

Przecież ty jesteś tylko jednym z wielu przypadków .Czasem zdarza sie inaczej

No ja czekam na konkrety z porownania Twoich 2 urzadzen. Bardzo mnie ciekawi jaki zalety powietrznej widzisz u siebie.

Po pierwsze mogłem zamontować .Bo budynki w szeregu od 20 lat .Bak możliwości na wymiennik gruntowy.Koszt ogrzewania na poziomi gazu ziemnego,

bardzo tania cwu w lecie .

Bez kosztów stałych jak przy gazie

hehe, na prawdę się zamotał

mi się wydaje, że próbuje na siłę podciągnąć wyższość PW nad gruntową w każdym wypadku tylko na podstawie faktu, że w zamieszkałych domach z zadbanym ogrodem rzeczywiście montaż gruntowej może nie mieć sensu...

tyle że to jest JEDEN przypadek tej "wyższości"...

Po pierwsze mogłem zamontować .Bo budynki w szeregu od 20 lat .Bak możliwości na wymiennik gruntowy.Koszt ogrzewania na poziomi gazu ziemnego,

bardzo tania cwu w lecie .

Bez kosztów stałych jak przy gazie

na tej taniej cwu w lecie to tak wiele nie zaoszczędzisz no chyba że potrzebujesz ze dwa metry ciepłej wody dziennie

Nie rozumiem przecież obydwie dobieram na -20 C i obydwie maja 10 kW przecież 10 kW z powietrznei nie jest dwa razy mniej warte

Rozumiesz, tylko piszesz wymijająco.

Tak jak piszesz - dobieramy tylko pod II taryfę (10h/dobę) w -20/+20. Pod obciążenie jak zainteresowany napisał 4500W / 10000kWh rocznie.

GPC żeby chodziła tylko w II taryfie - 10,8 kW, czyli PC 11 byłaby optymalna patrząc tylko na II taryfę. Ze względy na zapotrzebowanie - 100mb wystarczy, lecz PC mocniejsza (moc chłodnicza układu), więc można zrobić 2x75mb. Brutto 18k + 15k = 33 000zł. COP średni bez problemu 3,85 tylko w II taryfie i masz 850 zł brutto rocznie. Wszystko przewymiarowane, zaokrąglone w górę i poparte praktyką.

Podrzuć Twoje wyliczenie PWPC tylko w II taryfie i koszta - tylko nie z tabelek, ale prawdziwe.

A przy powietrznej mialbym?

Jak mam 14 kW to w ciągu 1 h wyciągnę 14kWh.

A jak mam 10 kW analogicznie

Czyli liczac dalej jak masz 10 h 2 taryfy to ja wyciągnę 140 kWh

Ty 100 kWh

więc jestem 40 kWh do przodu .

ty masz cop 4 i 100kWh na taniej i 40 kWh na drogiej ile wyjdzie

i analogicznie mam cop 2,55 (z tabeli -10 ) ale 140 na drugiej.

Policzmy bez nerwów

ja nie znam cen .podaj