Pyxis 10.02.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Trudno więc rozmawiać na tym poziomie ,"ta jest lepsza bo ja taką mam" A ja mam taka i taką i znam ich wady i zalety. Kurcze, to juz chyba dawno zamknieta sprawa ktore urzadzenie dziala lepiej. Jesli masz dwa rodzaje i widzisz przewage powietrznej, to moze masz do gruntowej kaloryfery wpiete, albo cos innego "spierdzielone". Ja pokazuje, ze nawet jak energetycznie dla domu dobierzemy takiej samej mocy urzdzenia, to na PW poplyniemy w wiekszosci przypadkow na cenie a ZAWSZE bedziemy w plecy na SPF. Koszta podobne a rachunki wyzsze - wiec jaki sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.02.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Jak by nie patrzeć , gruntowa ma stabilne źródło dz czy to jest +5 czy -25 , a powietrzna juz akurat niekoniecznie , jak by nie patrzyć nie da się wykorzystać tak dużym stopniu tanią taryfe przy powietrznej. To może spróbujmy zastanowić się jak pracują te pompy w w G12 przy -10 C.OK Pompa gruntowa ma 10 kW powietrzna ma 14 kW Pytanie która więcej skorzysta z drugiej taryfy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 To może spróbujmy zastanowić się jak pracują te pompy w w G12 przy -10 C.OK Pompa gruntowa ma 10 kW powietrzna ma 14 kW Pytanie która więcej skorzysta z drugiej taryfy? Tylko gruntowa pracuje z COP=4,2 a powietrzna z COP =2. Roznica "zadna" BTW: Cos ta powietrzna bez wzgledu na temp DZ ma 14kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 10.02.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Właśnie odwrotnie Bo temperatury -25 są sporadyczne No tak ale jak jest -10 to powietrzna ma większą sprawność niż gruntowa która ma + 8 dz ?NAPRAWDĘ POSTAWISZ ZNAK = PW A GRUNTOWA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.02.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Kurcze, to juz chyba dawno zamknieta sprawa ktore urzadzenie dziala lepiej. Jesli masz dwa rodzaje i widzisz przewage powietrznej, to moze masz do gruntowej kaloryfery wpiete, albo cos innego "spierdzielone". Ja pokazuje, ze nawet jak energetycznie dla domu dobierzemy takiej samej mocy urzdzenia, to na PW poplyniemy w wiekszosci przypadkow na cenie a ZAWSZE bedziemy w plecy na SPF. Koszta podobne a rachunki wyzsze - wiec jaki sens? Jakie kaloryfery i co spierdzielone. To podaj konkrety . Ty zamontowałeś do budowanego domu Czy teraż byś zamontował gruntową do domu wykończonego? Przecież ty jesteś tylko jednym z wielu przypadków .Czasem zdarza sie inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Jakie kaloryfery i co spierdzielone. To podaj konkrety . No ja czekam na konkrety z porownania Twoich 2 urzadzen. Bardzo mnie ciekawi jaki zalety powietrznej widzisz u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.02.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Tylko gruntowa pracuje z COP=4,2 a powietrzna z COP =2. Roznica "zadna" BTW: Cos ta powietrzna bez wzgledu na temp DZ ma 14kW. A jaka jest różnica w cenie prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.02.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 No ja czekam na konkrety z porownania Twoich 2 urzadzen. Bardzo mnie ciekawi jaki zalety powietrznej widzisz u siebie. Po pierwsze mogłem zamontować .Bo budynki w szeregu od 20 lat .Bak możliwości na wymiennik gruntowy.Koszt ogrzewania na poziomi gazu ziemnego, bardzo tania cwu w lecie . Bez kosztów stałych jak przy gazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.02.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 hydrauli sie zamotał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 A jaka jest różnica w cenie prądu? Zadna. Obie przeciez dobierane dla II taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 hydrauli sie zamotał No jakos tez mam takie dziwne wrazenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.02.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 hydrauli sie zamotał Trudno rozmawiać o cechach urządzeń kiedy jest tylko jedno najdoskonalsze. Ciekawe czemu ludzie montują gaz ,węgiel ,propan .Skoro jest gruntówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.02.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Zadna. Obie przeciez dobierane dla II taryfy. Masz 2 taryfę 24 h/dobę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Ciekawe czemu ludzie montują gaz ,węgiel ,propan .Skoro jest gruntówka A czemu ludzie pija, pala i sie narkotyzuja, skoro mozna zyc zdrowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Masz 2 taryfę 24 h/dobę? A przy powietrznej mialbym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 10.02.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 hehe, na prawdę się zamotałmi się wydaje, że próbuje na siłę podciągnąć wyższość PW nad gruntową w każdym wypadku tylko na podstawie faktu, że w zamieszkałych domach z zadbanym ogrodem rzeczywiście montaż gruntowej może nie mieć sensu...tyle że to jest JEDEN przypadek tej "wyższości"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.02.2013 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 dla mnie powietrzna jest lepsza od grunt.bez jaj drobny warunek cena 10-15 tyś z mont a grunt 30-40 .powietrzna przy swych słabościach nie jest warta 22-25 tyś z mont Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 10.02.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Po pierwsze mogłem zamontować .Bo budynki w szeregu od 20 lat .Bak możliwości na wymiennik gruntowy.Koszt ogrzewania na poziomi gazu ziemnego, bardzo tania cwu w lecie . Bez kosztów stałych jak przy gazie na tej taniej cwu w lecie to tak wiele nie zaoszczędzisz no chyba że potrzebujesz ze dwa metry ciepłej wody dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 10.02.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Nie rozumiem przecież obydwie dobieram na -20 C i obydwie maja 10 kW przecież 10 kW z powietrznei nie jest dwa razy mniej warte Rozumiesz, tylko piszesz wymijająco. Tak jak piszesz - dobieramy tylko pod II taryfę (10h/dobę) w -20/+20. Pod obciążenie jak zainteresowany napisał 4500W / 10000kWh rocznie. GPC żeby chodziła tylko w II taryfie - 10,8 kW, czyli PC 11 byłaby optymalna patrząc tylko na II taryfę. Ze względy na zapotrzebowanie - 100mb wystarczy, lecz PC mocniejsza (moc chłodnicza układu), więc można zrobić 2x75mb. Brutto 18k + 15k = 33 000zł. COP średni bez problemu 3,85 tylko w II taryfie i masz 850 zł brutto rocznie. Wszystko przewymiarowane, zaokrąglone w górę i poparte praktyką. Podrzuć Twoje wyliczenie PWPC tylko w II taryfie i koszta - tylko nie z tabelek, ale prawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.02.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 A przy powietrznej mialbym? Jak mam 14 kW to w ciągu 1 h wyciągnę 14kWh. A jak mam 10 kW analogicznie Czyli liczac dalej jak masz 10 h 2 taryfy to ja wyciągnę 140 kWh Ty 100 kWh więc jestem 40 kWh do przodu . ty masz cop 4 i 100kWh na taniej i 40 kWh na drogiej ile wyjdzie i analogicznie mam cop 2,55 (z tabeli -10 ) ale 140 na drugiej. Policzmy bez nerwów ja nie znam cen .podaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts