Sławek... 10.02.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 cena 10-15 tyś z mont a grunt 30-40 . powietrzna przy swych słabościach nie jest warta 22-25 tyś z mont malux, z tego co zauważyłem to hydraulik nie mówi o urządzeniach za 10 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.02.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Rozumiesz, tylko piszesz wymijająco. Tak jak piszesz - dobieramy tylko pod II taryfę (10h/dobę) w -20/+20. Pod obciążenie jak zainteresowany napisał 4500W / 10000kWh rocznie. GPC żeby chodziła tylko w II taryfie - 10,8 kW, czyli PC 11 byłaby optymalna patrząc tylko na II taryfę. Ze względy na zapotrzebowanie - 100mb wystarczy, lecz PC mocniejsza (moc chłodnicza układu), więc można zrobić 2x75mb. Brutto 18k + 15k = 33 000zł. COP średni bez problemu 3,85 tylko w II taryfie i masz 850 zł brutto rocznie. Wszystko przewymiarowane, zaokrąglone w górę i poparte praktyką. Podrzuć Twoje wyliczenie PWPC tylko w II taryfie i koszta - tylko nie z tabelek, ale prawdziwe. Nie do końca rozumiem . Dobierasz PC tylko na 2 taryfę dla -20 C? I mam się nie posługiwać danymi technicznymi tylko wrażeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.02.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 a co w tym złego że tak dobiera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.02.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Nie jest to jedyna sytuacja np. przy dobrze ocieplonym domu o niskim zapotrzebowaniu na energię przy różnicy cen pomiędzy PC gruntową ( z dolnym źródłem ) a PC PW przewaga tej pierwszej wcale nie jest oczywista i bezdyskusyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej10 10.02.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 To ja sie podepnę, Moglibyście drodzy forumowicze w przybliżeniu powiedziec ktora pompę wybrać powietrze woda czy kolektor poziomy bo ja już od czytania tych postow ponad 3 miesiace mam metlik w glowie. Najpier nastawialem sie na powietrze woda a teraz bardziej z kolektorem poziomym spiralnym Dom: parter 155m2 (wszystko podlogowka+ draabinki w dwoch lazienkach) + garaz33m2 (kaloryfer) =+/- 15stopni poddasze nieuzytkowe (ocieplenie na stropie) Temperatura w domu 23 stopnie + cwu podloga na gruncie 20cm styro;sciany gazobeton 24cm+20cm styro grafitowego;okna 2szybowe;strop welna 30cm. skoro dni w zimie z temperatura -20 jest tylko kilka to czy naprawde oplaca sie robic pompe gruntowa dla tych paru dni?Temperatura w ziemi powiedzmy 6 stopni w bardzo zimne dni 2/3 stopnie a temperatura powietrza w zimie w wiekszosci utrzymuje sie na poziomie 2 stopni :/ czy jest sens "doplacac" do gruntowki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.02.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 chyba tak u mnie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.02.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 a co w tym złego że tak dobiera? To było pytanie ,a nie atak (jak to zaznaczyć) Skoro tak dobiera to jego pc dla -20 ,powinna być 2,5 raza większych czyli 25 kW To trochę podniesie koszty? (chyba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.02.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 To ja sie podepnę, Moglibyście drodzy forumowicze w przybliżeniu powiedziec ktora pompę wybrać powietrze woda czy kolektor poziomy bo ja już od czytania tych postow ponad 3 miesiace mam metlik w glowie. Najpier nastawialem sie na powietrze woda a teraz bardziej z kolektorem poziomym spiralnym Dom: parter 155m2 (wszystko podlogowka+ draabinki w dwoch lazienkach) + garaz33m2 (kaloryfer) =+/- 15stopni poddasze nieuzytkowe (ocieplenie na stropie) Temperatura w domu 23 stopnie + cwu podloga na gruncie 20cm styro;sciany gazobeton 24cm+20cm styro grafitowego;okna 2szybowe;strop welna 30cm. skoro dni w zimie z temperatura -20 jest tylko kilka to czy naprawde oplaca sie robic pompe gruntowa dla tych paru dni?Temperatura w ziemi powiedzmy 6 stopni w bardzo zimne dni 2/3 stopnie a temperatura powietrza w zimie w wiekszosci utrzymuje sie na poziomie 2 stopni :/ czy jest sens "doplacac" do gruntowki? Policz koszty i OZC Tylko to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 10.02.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Nie do końca rozumiem . Dobierasz PC tylko na 2 taryfę dla -20 C? I mam się nie posługiwać danymi technicznymi tylko wrażeniami? Zobacz posta: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=5810742&viewfull=1#post5810742 sam pisałeś że dobierasz na - 20 obie, a teraz jak ja odpowiadam na Twojego posta to ściemniasz że nie rozumiesz. Nie mówię o wrażeniach, tylko o realnym COP, który uzyskamy. W tabelce nie masz ani pomp obiegowych ani odszraniania. Przyjmujesz więc nierealne i prawie idealne warunki pracy PC. Ja przyjmuję dość krytycznie dla gruntowej niski COP i nie wymądrzam się że w okresach przejściowych jak dogrzewamy podłogę do 22 mając na wyjściu 26-28 stopni, przy DZ na poziomie 6 stopni to jaki mamy COP Na pewnie nie 4 jak dla 0/35 Jak przyjmę dane techniczne markowe, to i średni COP 4,55 niby osiągnę Niby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.02.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 maciek pal licho okna powieksz ociepl stropu jak mozesz i bierz pow za sensowna cene Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.02.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 a to ma duże znaczenie w copie jak ja miałem przy minus 14 zasilanie 29 stop a obecnie 22,5-23,5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.02.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Rozumiesz, tylko piszesz wymijająco. Tak jak piszesz - dobieramy tylko pod II taryfę (10h/dobę) w -20/+20. e. Ja nigdzie nie pisałem ,że dobieram na -20 i 2 taryfę Ja dobieram na -20C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej10 10.02.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 zapomnialem dodatc ze planuje jeszcze reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.02.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 zapomnialem dodatc ze planuje jeszcze reku Policz OZC Potem poproś o oferty Wylosuj COP ( bo ja nie podam ,co podam to będzie wrzask) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 10.02.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 a co w tym złego że tak dobiera? tak można dobrać, ale nie napisałem że tak dobieram. Proponuję zawsze kilka opcji - pokazuję koszty i wykonania i eksploatacji. Klient wybiera to co chce. PS. Jeden klient niedawno mnie zapytał - "czemu dostałem oferty różne oferty od 8 do 14kW? Przecież różnice w cenie polskich pomp ciepła nie są duże i zwróci mi się to w pracy w drugiej taryfie jak u kolegi? No może przy markowych to łatwiej im konkurować małą pompą z tanimi grzałkami...". Sam sobie przeliczył. Ma kolegę który PC gruntową i prawie się mieści w II taryfie i jest zaskoczony że płaci b. mało za ogrzewanie, a rachunki widział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.02.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 tak można dobrać, ale nie napisałem że tak dobieram. Proponuję zawsze kilka opcji - pokazuję koszty i wykonania i eksploatacji. Klient wybiera to co chce. PS. Jeden klient niedawno mnie zapytał - "czemu dostałem oferty różne oferty od 8 do 14kW? Przecież różnice w cenie polskich pomp ciepła nie są duże i zwróci mi się to w pracy w drugiej taryfie jak u kolegi? No może przy markowych to łatwiej im konkurować małą pompą z tanimi grzałkami...". Sam sobie przeliczył. Ma kolegę który PC gruntową i prawie się mieści w II taryfie i jest zaskoczony że płaci b. mało za ogrzewanie, a rachunki widział. Ale ja chciałem porównać PC w pewnych warunkach np 10 kW i to tyle Pc 10 kW i OZC 10 kW A widzę ,że to niewykonalne dla fachowców .To co maja zrobić inwestorzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.02.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Pyxis jakiś problem z liczeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.02.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 mnie tutaj fachowcy wyśmiewali tutaj że mam pompę armatęże taktowanie i ilość włączeń itp.i co ?ano nic pompa pięknie chodzi na jedno włączenie dziennie.łatwiej mi będzie wykorzystać 2 taryfę. itp.jeszcze jedno - jeden facet od pomp mi powiedział że na żywotność pompy to też ma wpływ . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 10.02.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Ja nigdzie nie pisałem ,że dobieram na -20 i 2 taryfę Ja dobieram na -20C Prowadzimy rozważania. Z mojej strony poparte praktyką. Nic dzisiaj "nie piłem" Odnośnie tego co pisałeś: 8 i 12 kW ale dla jakiej temperaturze zew? My tu rozpatrujemy przypadek ,że dobraliśmi obydwie na -20 C Mozna rozpatrzć przypadek doboru na -15 C ale obu wtedy to ma sens I żeby była jasność wiem ,że pc pw ma miniejszy cop niż gruntowa .Ale lepiej wykorzysta 2 taryfę. Nie rozumiem przecież obydwie dobieram na -20 C i obydwie maja 10 kW przecież 10 kW z powietrznei nie jest dwa razy mniej warte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.02.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 zapomnialem dodatc ze planuje jeszcze reku To się nie zastanawiaj, ja mam 305 metrów ( w tym 38 m garaż - grzany do 15 C ), oraz 80 metrowe poddasze ( na razie jeszcze nieodcięte od piętra - temperatury zblizone do tych na dole ) i moja PC PW 11,6 kW grzała bez problemów przy -15 C do 19-19,5 ( dom jeszcze niezamieszkały - wykończeniówka ) bez załączania grzałek. Średnie zużycie za grudzień - styczeń ok. 40-44 kwh ( w tym czasie nie do końca ocieplone kanały czerpni i wyżutni i zysków z reku brak ). Po docelowym odcięciu poddasza i pełnym odpaleniu reku spodziewam się zuzycie na poziomie 35 kWh. Jak będę miał pełne dane to podam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts