maciej10 10.02.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Policz OZC Potem poproś o oferty Wylosuj COP ( bo ja nie podam ,co podam to będzie wrzask) Z projektu calkowite zapotrzebowanie ciepla dla budynku wynosi 10594W /Wskaznik cieplny budynku wynosi 70W/m2 natomiast w rzeczywistosci wyjdzie ok 55 W (dodatkowe ocieplenia) Liczylem rowniez w kisan ozc-wyszlo 60W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.02.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Prowadzimy rozważania. Z mojej strony poparte praktyką. Nic dzisiaj "nie piłem" Odnośnie tego co pisałeś: Ja też nie piłem .Bawię się tym już jakie 15 lat. Powietrzne od 5 lat . Mam i jedną i drugą . Daikina i stebla (nawet dwie) A pogadać zawsze można tylko ,o tym samym . Zaproponuj jakiś inny przykład .konkretny i porównajmy. Jakieś OZC i dobieżmy PC i taka i tak.Sam jestem ciekaw jaka będzie różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej10 10.02.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 To się nie zastanawiaj, ja mam 305 metrów ( w tym 38 m garaż - grzany do 15 C ), oraz 80 metrowe poddasze ( na razie jeszcze nieodcięte od piętra - temperatury zblizone do tych na dole ) i moja PC PW 11,6 kW grzała bez problemów przy -15 C do 19-19,5 ( dom jeszcze niezamieszkały - wykończeniówka ) bez załączania grzałek. Średnie zużycie za grudzień - styczeń ok. 40-44 kwh ( w tym czasie nie do końca ocieplone kanały czerpni i wyżutni i zysków z reku brak ). Po docelowym odcięciu poddasza i pełnym odpaleniu reku spodziewam się zuzycie na poziomie 35 kWh. Jak będę miał pełne dane to podam. a jakie masz ocieplenie/okna? ja planuje okno na taras 4,5m/2,3m i tu mi bedzie cieplo uciekac :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.02.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Z projektu calkowite zapotrzebowanie ciepla dla budynku wynosi 10594W /Wskaznik cieplny budynku wynosi 70W/m2 natomiast w rzeczywistosci wyjdzie ok 55 W (dodatkowe ocieplenia) Liczylem rowniez w kisan ozc-wyszlo 60W To dobry przykład I nawet jest klient do dyskusji Nie wybierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.02.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 To się nie zastanawiaj, ja mam 305 metrów ( w tym 38 m garaż - grzany do 15 C ), oraz 80 metrowe poddasze ( na razie jeszcze nieodcięte od piętra - temperatury zblizone do tych na dole ) i moja PC PW 11,6 kW grzała bez problemów przy -15 C do 19-19,5 ( dom jeszcze niezamieszkały - wykończeniówka ) bez załączania grzałek. Średnie zużycie za grudzień - styczeń ok. 40-44 kwh ( w tym czasie nie do końca ocieplone kanały czerpni i wyżutni i zysków z reku brak ). Po docelowym odcięciu poddasza i pełnym odpaleniu reku spodziewam się zuzycie na poziomie 35 kWh. Jak będę miał pełne dane to podam. Chyba nieźle jak na PW .Pyxis jak myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej10 10.02.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 To dobry przykład I nawet jest klient do dyskusji Nie wybierze Hydraulik ja ciebie nierozumiem.Chcesz pomoc czy poprostu nie msz co robic w niedziele i piszesz cos na forum?/bez obrazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 10.02.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Prowadzimy rozważania. Z mojej strony poparte praktyką. Nic dzisiaj "nie piłem" Nie rozumiem zupełnie po co zakładacie tylko tanią taryfę dla -20* - taka temperatura nie wystąpiła tej zimy i już raczej nie wystąpi. Średnia sezonu to +2*. Jaki jest zysk z pompy, która przez 80% sezonu będzie pracowała po 4 h dziennie? Przecież mieszkacie tutaj, macie termometry i widzicie co się dzieje. Komu spadnie korona z głowy, jeśli pw wyjdzie poza tanią na 20% pobranej energii? Powiedziałeś full wypas gruntówka 11 kw za 35 KPLN, rachunki 850. PC PW 11 kw pomimo niższego SCOP i wychodzenia poza tanią da rachunki powiedzmy 1000 PLN wyższe. O ile będzie kosztowała powiedzmy 20 KPLN, powstaje pytanie: czy opłaca się wydać 15 KPLN więcej, żeby zaoszczędzić 1 KPLN rocznie na rachunkach. Mnie na pewno nie, ale jak ktoś ma kaprys i chce pobić rekord, czemu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.02.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Hydraulik ja ciebie nierozumiem.Chcesz pomoc czy poprostu nie msz co robic w niedziele i piszesz cos na forum?/bez obrazy Mam grypę ale jak nie chcesz to sory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej10 10.02.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Mam grypę ale jak nie chcesz to sory Czego nie nie chce? Mozesz pisac tak zebym rozumial to co piszesz? Czy juz nie mozna sie nie znac? Nie siedze w teatach pomp ciepla wiec sie nie orientuje co i jak.Pytam grzecznie a dostaje odpowiedzi w stylu "odczep sie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.02.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Nie rozumiem zupełnie po co zakładacie tylko tanią taryfę dla -20* - taka temperatura nie wystąpiła tej zimy i już raczej nie wystąpi. Średnia sezonu to +2*. Jaki jest zysk z pompy, która przez 80% sezonu będzie pracowała po 4 h dziennie? Przecież mieszkacie tutaj, macie termometry i widzicie co się dzieje. Komu spadnie korona z głowy, jeśli pw wyjdzie poza tanią na 20% pobranej energii? Powiedziałeś full wypas gruntówka 11 kw za 35 KPLN, rachunki 850. PC PW 11 kw pomimo niższego SCOP i wychodzenia poza tanią da rachunki powiedzmy 1000 PLN wyższe. O ile będzie kosztowała powiedzmy 20 KPLN, powstaje pytanie: czy opłaca się wydać 15 KPLN więcej, żeby zaoszczędzić 1 KPLN rocznie na rachunkach. Mnie na pewno nie, ale jak ktoś ma kaprys i chce pobić rekord, czemu nie. Nawet mi do łba nie wpadło ,że by dobierać na drugą taryfę .T nie mój pomysl Chciałem porównać pc w tych samych warunkach czyli dobrane dla -20 C równa z OZC i tyle. Ale jest straszny opór wiec pasuję .Bo tu ważne są wrażenia wieloletnie instalatora i użytkownika gruntówki. Spadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.02.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Czego nie nie chce? Mozesz pisac tak zebym rozumial to co piszesz? Czy juz nie mozna sie nie znac? Nie siedze w teatach pomp ciepla wiec sie nie orientuje co i jak.Pytam grzecznie a dostaje odpowiedzi w stylu "odczep sie" Na pisałem jasno proponuje dobrać . A ty pytasz czynie mam nic lepszego do roboty w nidzielę. A teraz jeszcze jakieś odczep sie.Ja tak nie powiedziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Jak mam 14 kW to w ciągu 1 h wyciągnę 14kWh. A jak mam 10 kW analogicznie Czyli liczac dalej jak masz 10 h 2 taryfy to ja wyciągnę 140 kWh Ty 100 kWh więc jestem 40 kWh do przodu . ty masz cop 4 i 100kWh na taniej i 40 kWh na drogiej ile wyjdzie i analogicznie mam cop 2,55 (z tabeli -10 ) ale 140 na drugiej. Policzmy bez nerwów ja nie znam cen .podaj Ale dobieramy tak, ze wystarcza te 100kWh. Przeciez sam taki warunek postawiles. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej10 10.02.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Policz OZC Potem poproś o oferty Wylosuj COP ( bo ja nie podam ,co podam to będzie wrzask) Podalem OZC,prosze o oferte jaka pompe moglbym zainstalowac i jakiej mocy, wylosuj COP?? (nie wiem o co chodzi z tym losowaniem)...losuje...4- moze byc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.02.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 a jakie masz ocieplenie/okna? ja planuje okno na taras 4,5m/2,3m i tu mi bedzie cieplo uciekac :/ Mam na dole 3,6x2,4 i 2,4 x 2,4 a na górze 2,4x2,4 i 2,4 x 2,4. Okna trójszybowe montowane w warswie ocieplenia, okna oczywiscie od południa ( z lekkim zwrotem na zachód ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 (edytowane) Chyba nieźle jak na PW .Pyxis jak myślisz? Swietny przyklad. Temp 19-19,5*C. Jak bym taka mial u siebie, to zuzycie nie 27kWh przy 22*C a pewnie kolo 20-22kWh/dobe przy 19*C. To polowa mniej a dom bez reku i jakos nie "termos". Edytowane 10 Lutego 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.02.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 ja u siebie 4,1 x 2,26 problemu brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 10.02.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 To ja sie podepnę, Moglibyście drodzy forumowicze w przybliżeniu powiedziec ktora pompę wybrać powietrze woda czy kolektor poziomy Oszacuj ile będzie Cię kosztowała instalacja jednej i drugiej, jeśli pc-pw wyjdzie połowę taniej, to można się pozastanawiać, jak koło 5kzł mniej, to myślenie o pc-pw jeśli masz warunki na gruntówkę nie ma sensu. Weź pod uwagę miejsce w którym mieszkasz, jak w Szczecinie, to kolejny plus dla p-w. Jeśli masz miejsce na poziomy kolektor spiralny, jesteś w stanie coś poorganizować, to będą dobre argumenty za gruntową. Weź pod uwagę, że gruntowa jest duuużo mniej skomplikowana od powietrznej, więc w przyszłości awaryjność i skomplikowanie naprawy też będą inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.02.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Swietny przyklad. Temp 19-19,5*C. Jak bym taka mial u siebie, to zuzycie nie 27kWh a pewnie kolo 20-22kWh/dobe przy 22*C. To polowa mniej a dom bez reku i jakos nie "termos". Wychodzi 2x mniej. Nie dodałeś nic o wielkościach domów pewno przypadkiem. No ale 2x jest:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Nie dodałeś nic o wielkościach domów pewno przypadkiem. No ale 2x jest:) Ja mam grzanych 230m2 podlog i w garazu i kotlowni (45m2) utrzymywane tez kolo 15*C Wcale nie jakas gigantyczna roznica w wielkosci domu ale za to w dociepleniu i reku pewnie wygrywa Doktorek. Wiec jak, jakies straszne "kontrasty"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.02.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Podalem OZC,prosze o oferte jaka pompe moglbym zainstalowac i jakiej mocy, wylosuj COP?? (nie wiem o co chodzi z tym losowaniem)...losuje...4- moze byc? cop 4 dla gruntowej jest ok. Koledzy pewno skorygują na 4,5. Ale ja miałem na gruntówce kiedyś 2,2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts