Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Ok ale podaj ile masz tych skosów w 230 metrach grzanych, a ile pełne 2,75 metra.

O predyspozycjach nie rozmawiajmy bo to TWOJE slowa w stylu Doktorku, pacjenci zapłacą itp świadcza o twoim poziomie intelektualnym i nie tylko ( co to ma do rzeczy ???? argumentów brak ??? możesz jeszcze dodać jakiej kolejne inwektywy - nie krepuj się poczytamy na co cię stać ). Myślacy czytelnik forum oceni, a opinia niemyślacych jest mi obojętna.

No przeciez napisalem, ze nie obmierzalem tego, bo to IMHO nieistotne.

No kurde nie jestes lekarzem? Pacjenci nie placa? Co sie tak oburzasz, to rzecz normalna. Sam place jak trzeba.

Myslacy czytelnik forum sam doczyta jakie brednie wypisujesz. Skonczenie medycyny nie czyni Cie "technicznym guru".

Z argumentami poczekamy az doktorstwu du..ko zmarznie przy tych 19*C i w nastepnym sezonie zaczna naprawde grzac swoja zamieszkala juz chawire. Podamy swoje zuzycia, porownamy, wyciegniemy wnioski. ;)

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Brawo , brawo Pyxis rozwiajasz sie cytat twoich wypocin ,, brednie wypisujesz, skończenie medycyny nie czyni cie technicznym guru ( a gdzie ja sobie coś takiego uzurpowałem ??? ), doktorstwu zmarznie d..ko , no, no , no aż kipi merytorycznymi treściami . Niemożliwe płacisz lekarzowi za jego prace ?? rozumiem że sam pracujesz charytatywnie, a propo to podaj kim jesteś z zawodu też sie posmiejemy.

NIe wierzę że TY przy swoim technicznym wykształceniu nie jesteś we stanie podać kubatury skosów ( jesli trzeba służe wzorem na pole powierchni trójkąta ). Na oko oceniajac twoje skosy to na górze masz góra 60 metrów powyżej 1,8 metra wyskości ale moge sie mylić więc mnie popraw. NIe opowiadaj bajek że grzanie 100 m2 o wysokości 3,1 to to samo co grzanie skosów o wysokśóći 1,6 metra ( połowa tej kubatury ).

No przeciez napisalem, ze nie obmierzalem tego, bo to IMHO nieistotne.

No kurde nie jestes lekarzem? Pacjenci nie placa? Co sie tak oburzasz, to rzecz normalna. Sam place jak trzeba.

Myslacy czytelnik forum sam doczyta jakie brednie wypisujesz. Skonczenie medycyny nie czyni Cie "technicznym guru".

Z argumentami poczekamy az doktorstwu du..ko zmarznie przy tych 19*C i w nastepnym sezonie zaczna naprawde grzac swoja zamieszkala juz chawire. Podamy swoje zuzycia, porownamy, wyciegniemy wnioski. ;)

Wnioski...? Juz sa, zostales,, przyszpilony'' i sie miotasz jak piskorz cyt. ,,sam place jak trzeba" i jeszcze inne herezje ,,smiesznego ludka'' tylko sie nie wycofuj rakiem z tematu bo jest niezla bania:D

:) przecież od dawna wiadomo, że jest jedna słuszna racja :) gruntówka! nawet jak ktos nie chce lasu wycinać to powinien, żeby zrobić DZ najlepiej 'tymi rencami' tfuuu albo tym co jest pomiedzy jednym a drugim uchem :D

a tak na marginesie, czy jest wątek pc gruntowe? bo widzę, że jest kilka wątków pc-pw i w nich głównie wypowiadają się 'gruntowcy'

Ale ja nie zasmiecam , powtarzam w niezmieszkałym domu ogrzewam 1100m3 domu do 19C ( w tym 120m3 garażu do 15C ) przy uzyciu PC PW - zuzycie dobowe prądu 44 kWh. Pyxis ma zużycie mniejsze ( bo ma PC gruntowe i rzeczywiście COP ma wyższy, ma też wyższą temperaturę 21-22 C ) ale kubatura też mniejsza - tylko to pytanie o ile ???

Po co mi kubatura napisłem wyżej. Napiszę dosadniej bo 100m2 grzanej podłogi przy wyskości 3,1 metra ogrzewa 310 m3 mieszkania a 100m2 podłogi przy skosach 1,6 metra ma do ogrzania 160 m3. Parafrazując : sanki są zimie , rower jest w lato, mama to nie jest to samo co tato. NIE da się ogrzać za te same pieniądze przy tym samym żódle ciepła, ociepleniu itp itd 310m3 i 160m3. Sorki - prościej nie umiem.

Edytowane przez surgi22

Ale ja nie zasmiecam , powtarzam w niezmieszkałym domu ogrzewam 1100m3 domu do 19C ( w tym 120m3 garażu do 15C ) przy uzyciu PC PW - zuzycie dobowe prądu 44 kWh. Pyxis ma zużycie mniejsze ( bo ma PC gruntowe i rzeczywiście COP ma wyższy, ma też wyższą temperaturę 21-22 C ) ale kubatura też mniejsza - tylko to pytanie o ile ???

Po co mi kubatura napisłem wyżej. Napiszę dosadniej bo 100m2 grzanej podłogi przy wyskości 3,1 metra ogrzewa 310 m3 mieszkania a 100m2 podłogi przy skosach 1,6 metra ma do ogrzania 160 m3. Parafrazując : sanki są zimie , rower jest w lato, mama to nie jest to samo co tato. NIE da się ogrzać za te same pieniądze przy tym samym żódle ciepła, ociepleniu itp itd 310m3 i 160m3. Sorki - prościej nie umiem.

Piszac o zasmiecaniu watku nie mialem na mysli Ciebie bo podajesz konkrety, ruszyles parametr 100m2:yes: i nie ma riposty

Pyxis offline

Edytowane przez pitersson

Gość Arturo72
Przy kazdym domu wybralbym gruntowa. Po co mam docieplac dom i jednoczesnie isc w wyzsze rachunki za ogrzewanie przy PW? Bezsens totalny.

A to bzdura do kwadratu a nawet sześcianu :)

Edytowane przez Arturo72

Bo odpowiedź jest jedna ( co ty tam wiesz doktorku , moja PC gruntowa ma wyższe COP ) OK OK OK nie neguję lecz pytam co z tego wynika - bo napewno nie fakt że PC gruntowa to jedyne optymalne wyjście a reszta jest głupia i się nie zna. Można w konkrentnym przypadku ogrzewać PC PW, pradem czy gazem i wcale nie będzie to droższe czy gorsze wyjście. Czytajac argumenty Pyxisa przypomina mi się dowcip: powtarzany jak mantra odpowiedz delegacji radzieckiej na zarzuty strony amerykanskiej o łamaniu praw człowieka - a u was bija murzynów, a u was biją murzynów ( czytaj a MOJA PC MA WYŻSZE COP ).

Tylko co Ci da kubatura? Ty grzejesz do 19 a on do 22 stopni ale to też żadna informacja.

Ja grzeję 1100 m3. Mam 22 stopnie. W garażu (150 m3) 15 stopni. Zużywam średnio 20 kWh dziennie. I co z tego wynika? Że mam dobrą izolację?

Co to ma wspólnego z porównaniem pompy powietrznej z gruntową?

Gość Arturo72
Ja Cie prosze Arturo - jako uzytkownik popsutej pompy PW nie powinienes sie wogole w tym temacie wypowiadac - nie masz poki co ZADNEGO doswiadczenia. A juz prowadzisz firme z doradztwem... :)

Powtórzę,bzdurą do kwadratu czy szcześcianu jest zostawienie domu w standarcie normowym i "obniżenie" rachunków" za ogrzewanie przez pompę ciepła,obojetnie jaką :)

Takie myślenie jest na rok,dwa,trzy ale jesli ktoś buduje dom na kilkanaście lat to nie wie co robi budując "normowo".