DagaAdam 10.02.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 I w tej cenie 60 pln jest wszystko rura, glikol, pompa obiegowa itp oraz dożywotnia gwarancja - a co jeśli padnie po 5-10 latach - nowe odwierty ??? Nie czytasz dokladnie - napisalem wczesniej ze to cena za odwierty + rure. Glikol kupujesz sam. Mnie do swojego DZ 550mb glikol kosztowal 700 pln w TESCO. Jak ceny odwiertów spadną do 20-30 PLN ( czytaj 5-7 euro ) to PC PW będą w cenie lodówek ( tych srednich ) 8-10 PLN ( 2000 - 25000 euro ). Zakład o dobre wino Wtedy gruntowe beda kosztowac polowe tego - bo sa duzo mniej skomplikowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 10.02.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Znajomy ma za 80 zl/mb -(4X75m) i lipa, cala zime opykal na 2 sprawnych ale to nie o to tutaj chodzi... Czyli jest idiota jezeli zaplacil za 4 x 75 z ktorych dziala tylko polowa. Zmien znajomych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.02.2013 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Tylko co Ci da kubatura? Ty grzejesz do 19 a on do 22 stopni ale to też żadna informacja. Ja grzeję 1100 m3. Mam 22 stopnie. W garażu (150 m3) 15 stopni. Zużywam średnio 20 kWh dziennie. I co z tego wynika? Że mam dobrą izolację? Co to ma wspólnego z porównaniem pompy powietrznej z gruntową? Ciekawe rzeczy kolega pisze to poniżej to TWOJA wypowiedź; Policzyłem ile zaoszczędziłem mając przez rok taryfę G12 a obecnie G12G i tak: od 07.10.2011 do 08.10.2012 zużyłem w I taryfie 1869 kWh a w II 4334 kWh. Zapłaciłem za to w G12 2560 zł gdybym miał... reasumujac kolega zużył w ciągu roku ok.6200 kW - czyli średni w ciągu roku 17 kWh , nie wierzę że aktaulne zużycie w zimie wynosi 20 kWh m jezeli średnioroczne wyniosło 17 kWh - cos kolega mija się z prawdą. ja podałem średnie zużycie za miesiac grudzień , styczeń - 44 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 10.02.2013 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Za jakie papierki? Znasz kogos kto zalatwial papierki przy odwiertach czy siejesz jakas propagande ? Moj sasiad chcial byc uczciwy i dzwonil po wszystkich urzedach pokolei gdzie sie dalo i nigdzie sie nie dowiedzial gdzie i co ma zalatwic. Tylko na kopalni mu zwrocili uwage zeby nie dowiercil sie na 1km bo moze jakiemus gornikowi krzywde zrobic Czemu spadnie cena? Bo to proste prawo ekonomii / rynku. Wiertnic jest coraz wiecej - sprowadzaja tego z zachodu sporo. Jezeli taka porzadna wiertnica kosztuje 100 tys pln i daje zysk na poziomie 5k pln / dzien to to jest niedorzeczne, nieprawdaz? Dlatego ceny beda caly czas spadaly az w koncu bedzie to kosztowac tyle ile koszt pracownikow + paliwa + eksploatacji sprzetu + zusow etc, czyli na moje oko 20-30 pln max. To nie ten watek ale z tymi,, papierkam''i to prosze doczytac i nie siac propagandy kolegi a pomp ciepla tez w Polsce przybywa ale jakos jeszcze nie tanieja, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 10.02.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 I w tej cenie 60 pln jest wszystko rura, glikol, pompa obiegowa itp oraz dożywotnia gwarancja - a co jeśli padnie po 5-10 latach - nowe odwierty ??? Jak ceny odwiertów spadną do 20-30 PLN ( czytaj 5-7 euro ) to PC PW będą w cenie lodówek ( tych srednich ) 8-10 PLN ( 2000 - 25000 euro ). Zakład o dobre wino uważaj bo przegrasz to wino....przecież w gruntówkach nic się nie psuje... mam porównanie 10 letnie w cenach klimatyzatoró z wyższej półki, zapewniam, że nie potaniały, pomimo tego że MDM można kupić w markecie za 900zł. Ostatnio spotkalam się ze znajomym w ubieglym roku zalożyl gruntówke, z dwoma odwiertami za 80tyś. Przy mrozach odpala kominek bynajmniej nie w celach rekreacyjnych. Drugi znajomy po 5 latach musiał grzebać w zagospodarowanym ogrodzie bo mu się wzieło i popsuło, a miało być gites. Nie generalizujcie... każde urządzenie ma prawo się popsuć. bez znaczenia jakie ono jest. 10 lat temu mój M montował klimatyzatory chigo (chińczyk) i przeważnie chodzą do dziś, a np w Fujitsu często leci płyta główna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 10.02.2013 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 właśnie tłumaczą Ci że się da, tylko do tego jest potrzebna kubatura a nie powierzchnia możesz wytłumaczyć co autor miał na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.02.2013 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Teraz to już przesadzasz Co ma niby paść w DZ? Oczywiście nic nie może paść, nikt nigdy nie miał żadnych problemów z DZ w PC gruntowych , bo wszyscy wiemy że glikol jest za darmo, rurki są zawszcze szczelne pod ziemią nic nie zmienia ( w końcu to tylko 120 w dół ) . A ostatnio w Egipcie odkopali najstarsze dziłajace DZ ( pionowe oczywiście ) jakieś 2500 lat - nówka. Sorki ale nie mogłem wytrzymać. Nie jestem przeciwnikiem PC gruntowych ( być może jesli bym miał więcej miejsca decydowłbym się na PC z poziomymi kolektorami ale tak cóż trzeba było lepiej ocepilic, zmienić koncepcję i wybrać PC PW. ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 10.02.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Ciekawe rzeczy kolega pisze to poniżej to TWOJA wypowiedź; Policzyłem ile zaoszczędziłem mając przez rok taryfę G12 a obecnie G12G i tak: od 07.10.2011 do 08.10.2012 zużyłem w I taryfie 1869 kWh a w II 4334 kWh. Zapłaciłem za to w G12 2560 zł gdybym miał... reasumujac kolega zużył w ciągu roku ok.6200 kW - czyli średni w ciągu roku 17 kWh , nie wierzę że aktaulne zużycie w zimie wynosi 20 kWh m jezeli średnioroczne wyniosło 17 kWh - cos kolega mija się z prawdą. ja podałem średnie zużycie za miesiac grudzień , styczeń - 44 kWh Czytaj ze zrozumieniem. Podawałem całkowite zużycie prądu za rok by pokazać jak to się ma do oszczędności. Napisałem też od kiedy mieszkam. Obecnie zużywam 40 kWh dziennie na wszystko. W lecie zużywałem 20 kWh. Nie każę Ci wierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 10.02.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Czyli jest idiota jezeli zaplacil za 4 x 75 z ktorych dziala tylko polowa. Zmien znajomych! Dlaczego idiota??? dwa(nowe) odwierty beda na gwarancji wykonane. Czy Ty nigdy nic nie,,spartoliles" a ten glikol z TESCO:stirthepot: no niezle:cool: znajomych nie zmienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 10.02.2013 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 każde urządzenie ma prawo się popsuć. bez znaczenia jakie ono jest. Dlaczego elektronika "domowa" wytrzymuje kilka razy dluzej bez awarii w porownaniu do elektroniki np. montowanej w samochodach? Glownie chodzi wlasnie o warunki w jakich pracuje. Gruntowka stoi sobie w domu, w stalej temperaturze i wilgotnosci przez caly rok. Na DZ i GZ ma w trakcie pracy praktycznie caly czas te same temperatury. Powietrzna ma elementy mechaniczne (jak chocby wentylator) na zewnatrz - gdzie panuje od -20 do +40stC (60stC roznicy!) i wilgotnosc od ... 20? do 100%. Jezeli naprawde tego nie bierzesz pod uwage to nie mamy o czym rozmawiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 10.02.2013 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 NIE da się ogrzać za te same pieniądze przy tym samym żódle ciepła, ociepleniu itp itd 310m3 i 160m3. Sorki - prościej nie umiem. ale nie sama kubatura robi straty budynku i przestań już odnosić się tylko do kubatury bo robisz z siebie po mału jakiegoś błazna... abo inaczej i po Twojemu: ogrzej tą samą kubaturę tym samym źródłem ciepłą za te same pieniądze w pasywniaku i w szopie na narzędzia... da się? nie da się? może wreszcie zacznij operować obciążeniem cieplnym a nie tą swoją kubaturą i skosami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.02.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Mam 340 po podłodze. A co do wysokości to jest różnie 4m, 3m i 2,8m . Chcesz mnie sprawdzić czy mam dobrze policzoną kubaturę? Dach skośny, ale nad poddaszem jest jeszcze strych którego metrów po podłodze nie podałem ale do kubatury też się wlicza bo nie jest izolowany od górnej kondygnacji. Za odwierty zapłaciłem sporo bo mam skałe. Ale to nie ze mną chciałeś robić porównania. tak podał kolega w innym poscie czy aktualnie w okresie zimy 20 kWh dobę , bo jedno wyklucza drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 10.02.2013 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Dlaczego idiota??? dwa(nowe) odwierty beda na gwarancji wykonane. Bo zaplacil za cos co moznabylo samemu sprawdzic za pare PLN - pompujac 4-5 barow "wodociagowych" w ta instalacje i odczekujac 24h, patrzac na manometr (ktory pewnie mial juz w cenie). Nie robili mu prob cisnieniowych po wykonaniu kolektora ? No jakos sobie tego nie wyobrazam Czy Ty nigdy nic nie,,spartoliles" Pewnie ze spartolilem. Ale nigdy nie zaplacilem komus za spartolona robote a ten glikol z TESCO:stirthepot: no niezle:cool: Widzisz - jeden woli zaplacic za marketing 4 x tyle, a ja kupilem DOKLADNIE to samo w tesco za 1/4 ceny. Zobacz czym jest plyn do chlodnic "TOP DRIVE", porownaj sklad chemiczny i karty produktowe. Wtedy zrozumiesz w jakim swiecie zyjemy i jak marketoidzi nami kreca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 10.02.2013 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 tak podał kolega w innym poscie czy aktualnie w okresie zimy 20 kWh dobę , bo jedno wyklucza drugie Możesz jaśniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 10.02.2013 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Możesz jaśniej? On nie rozumie ze chodzi o zuzycie ZA CALY DOM, a nie tylko zuzycie pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 10.02.2013 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Dlaczego elektronika "domowa" wytrzymuje kilka razy dluzej bez awarii w porownaniu do elektroniki np. montowanej w samochodach? Glownie chodzi wlasnie o warunki w jakich pracuje. Gruntowka stoi sobie w domu, w stalej temperaturze i wilgotnosci przez caly rok. Na DZ i GZ ma w trakcie pracy praktycznie caly czas te same temperatury. Powietrzna ma elementy mechaniczne (jak chocby wentylator) na zewnatrz - gdzie panuje od -20 do +40stC (60stC roznicy!) i wilgotnosc od ... 20? do 100%. Jezeli naprawde tego nie bierzesz pod uwage to nie mamy o czym rozmawiac [/QUOT Na szybko-elektronika w aucie ma drgania wieksze niz ta w domku(powod pierwszy z brzegu) ale tu caly czas nie o to chodzi... Ja mam gruntowke i jestem z wyboru takiego zadowolony,z nikim sie nie porownuje i nie szacuje bo nie ma to sensu ale tez nie uwazam ze Pc powietrzna jest pomylka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.02.2013 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 ale nie sama kubatura robi straty budynku i przestań już odnosić się tylko do kubatury bo robisz z siebie po mału jakiegoś błazna... abo inaczej i po Twojemu: ogrzej tą samą kubaturę tym samym źródłem ciepłą za te same pieniądze w pasywniaku i w szopie na narzędzia... da się? nie da się? może wreszcie zacznij operować obciążeniem cieplnym a nie tą swoją kubaturą i skosami A może Sam przeczytasz co zacytowałeś = czy ja nie pisałem o ociepleniu, połozeniu względem stron świata, rozmieszczeniu okien, unikaniu mostków termicznych , a kubatura jest równie istotna dla komfortu korzystania z pomieszczeń jak i dla ceny ogrzania domu . Dlatego ja w przeciwieństwie do Pyxisa i innych ortodoksów nie uważam że PC PW jest dobra w każdej sytuacji .Podając swoje dane 1100 m3 kubatury domu ogrzewanej do 19c PCPW przy zużyciu zagrudzien i styczeń 2013 średni 44 kWh pokazuję że jest to możliwe dzięki ponadprzecietnemu ociepleniu, WM z reku i gwc. Jeśłi bym miał domek tak niecipelony jak Pyxis to tylko PC gruntowa wchodziła by w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 10.02.2013 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Na szybko-elektronika w aucie ma drgania wieksze niz ta w domku(powod pierwszy z brzegu) ale tu caly czas nie o to chodzi... Drgania - rowniez. Ale przede wszystkim chodzi o srodowisko - wilgotnosc i temperature. Jezeli ktos uwaza ze to nie ma znaczenia to proponuje na tydzien wystawic na zewnatrz swoj telewizor - zobaczymy jak dlugo wytrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 10.02.2013 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Bo zaplacil za cos co moznabylo samemu sprawdzic za pare PLN - pompujac 4-5 barow "wodociagowych" w ta instalacje i odczekujac 24h, patrzac na manometr (ktory pewnie mial juz w cenie). Nie robili mu prob cisnieniowych po wykonaniu kolektora ? No jakos sobie tego nie wyobrazam Pewnie ze spartolilem. Ale nigdy nie zaplacilem komus za spartolona robote Widzisz - jeden woli zaplacic za marketing 4 x tyle, a ja kupilem DOKLADNIE to samo w tesco za 1/4 ceny. Zobacz czym jest plyn do chlodnic "TOP DRIVE", porownaj sklad chemiczny i karty produktowe. Wtedy zrozumiesz w jakim swiecie zyjemy i jak marketoidzi nami kreca A kupiles kiedys plyn zimowy do spryskiwaczy w tym sklepie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 10.02.2013 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Ciekawe rzeczy kolega pisze to poniżej to TWOJA wypowiedź; Policzyłem ile zaoszczędziłem mając przez rok taryfę G12 a obecnie G12G i tak: od 07.10.2011 do 08.10.2012 zużyłem w I taryfie 1869 kWh a w II 4334 kWh. Zapłaciłem za to w G12 2560 zł gdybym miał... reasumujac kolega zużył w ciągu roku ok.6200 kW - czyli średni w ciągu roku 17 kWh , nie wierzę że aktaulne zużycie w zimie wynosi 20 kWh m jezeli średnioroczne wyniosło 17 kWh - cos kolega mija się z prawdą. ja podałem średnie zużycie za miesiac grudzień , styczeń - 44 kWh Wracając... Szkoda że nie przytoczyłeś całego postu. Tam było napisane ile zużyłem w G12G od października do lutego. Odnoszę wrażenie że szukasz haka by udowodnić że piszę nieprawdę. Więc szukaj dalej. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts