DiunaWO 10.02.2013 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 (edytowane) surgi Twoje tezy zaczynają się robić coraz bardziej rewolucyjne, teraz chcesz udowodnić, że całe zużycie prądu na cele bytowe należy dodać do kosztów ogrzewania pc? Do Surgi I to 1 do 1 wraz z oświetleniem zewnetrznym. Pamiętaj też że każdy człowiek to średnio 300W grzejnika. Jak już to wszystko uwzględnisz to bedziemy mogli się porównać. Może nie do końca bo ja waże 150 kg i pewnie więcej ciepła oddaje. P.S. Zeby było jasne nie mam nic do powietrznych pomp ciepła. Mam też taką jako klimatyzator. PCi powietrze-powietrze. A co do odwiertów to dzisiaj zrobiłbym kolektor poziomy. Mam miejsce. Wcześniej miałem za mało informacji. Edytowane 10 Lutego 2013 przez DiunaWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.02.2013 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 surgi Twoje tezy zaczynają się robić coraz bardziej rewolucyjne, teraz chcesz udowodnić, że całe zużycie prądu na cele bytowe należy dodać do kosztów ogrzewania pc? A jak uważasz czym ogrzewają się domy pasywne ( Duchem Świętym ) czy zyskami bytowymi. Czy prawa fizyki w domach pasywnych i tych ogrzewanych PC ( nieważne jakimi ) są inne ???? Zadziwiasz mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.02.2013 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 I to 1 do 1 wraz z oświetleniem zewnetrznym. Pamiętaj też że każdy człowiek to średni 300W grzejnika. Jak już to wszystko uwzględnisz to bedziemy mogli się porównać. Może nie do końca bo ja waże 150 kg i pewnie więcej ciepła oddaje. P.S. Zeby było jasne nie mam nic do powietrznych pomp ciepła. Mam też taką jako klimatyzator. PCi powietrze-powietrze. A co do odwiertów to dzisiaj zrobiłbym kolektor poziomy. Mam miejsce. Wcześniej miałem za mało informacji. A powiesz ile dałeś za mb odwiertów bo przecież nie 55 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 10.02.2013 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Ja za glikol (koncentrat) zaplacilem 800zl tyle ze przyjechal z Niemiec w beczce( zaplombowany) gratuluje bo troszke zaoszczedziles, za wymiennik DZ wyszlo 7200zl (wykopy+rurka+glikol+rozdzielacz+dolotowka z PP) jesli wyszlo Tobie taniej to spoko, po co sie napinac jakie to ma znaczenie, a z tymi odwiertami to nie znasz historii a caly czas powracasz. No mnie moj DZ (550mb) wyszedl jak licze ok 3,5k pln - razem z betonowa studzienka w ktorej mam rozdzielacz Ja sie nie napinam - co do odwiertow to byla watpliwosc zeby taniej firmy nie brac - moim zdaniem nie ma zupelnie powodu, bo to robota ktora mozna w mega prosty sposob zweryfikowac - trzeba tylko przy nich byc i patrzec ile zerdzi do kazdego otworu wkladaja i zrobic na koniec probe cisnieniowa tak z 6 bar np. Jak przez 24h nie popusci to przy roboczym 1bar nie ma prawa sie nic popsuc przez nastepne XX lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 10.02.2013 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 A powiesz ile dałeś za mb odwiertów bo przecież nie 55 pln. Myślałem że już to doczytałeś skoro analizowałeś moje posty. Zapłaciłem 105 za metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.02.2013 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Do Surgi I to 1 do 1 wraz z oświetleniem zewnetrznym. Pamiętaj też że każdy człowiek to średnio 300W grzejnika. Jak już to wszystko uwzględnisz to bedziemy mogli się porównać. Może nie do końca bo ja waże 150 kg i pewnie więcej ciepła oddaje. P.S. Zeby było jasne nie mam nic do powietrznych pomp ciepła. Mam też taką jako klimatyzator. PCi powietrze-powietrze. A co do odwiertów to dzisiaj zrobiłbym kolektor poziomy. Mam miejsce. Wcześniej miałem za mało informacji. Podobno nie 300 W ale 100W , co daje przez 10 h dziennie w domu 1kWh na osobę, przy 4-5 osobach to już 5 kWh /dobę. Tylko prosze nie pisz że osoba która wybrała PC gruntową ( aby zaoszczędzić na ogrzewaniu ) podgrzewa latem i zimą okolicę np 25 halogenami po 40 W ( czyli 1 kW na godzinę - 10 godzin - 10 kWh dobę ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.02.2013 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 To powiedz mi Kiedy zwóciłaby mi się różnica cenie samych odwiertów - o kosztach pompy nie wspomnę - tj 25 tysiące pln przy różnicach w COP między 3 a 4 , ok nawet 2,8 a 4,2. jeżeli roczne zapotrzebowanie na OC i CWU nie przekroczy 8000 kWh dobra niech będzie 10000kWh, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 11.02.2013 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 przyjęło się, że nie bierzemy tego pod uwagę bo zużycie na cele bytowe jest zawsze i przy każdym ogrzewaniu więc nie mieszaj już i skup się na energii zużytej na CO i CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 11.02.2013 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Podobno nie 300 W ale 100W , co daje przez 10 h dziennie w domu 1kWh na osobę, przy 4-5 osobach to już 5 kWh /dobę. Tylko prosze nie pisz że osoba która wybrała PC gruntową ( aby zaoszczędzić na ogrzewaniu ) podgrzewa latem i zimą okolicę np 25 halogenami po 40 W ( czyli 1 kW na godzinę - 10 godzin - 10 kWh dobę ). Dodałeś zyski ciepła utajonego (zysk wilgoci)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 11.02.2013 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 To powiedz mi Kiedy zwóciłaby mi się różnica cenie samych odwiertów - o kosztach pompy nie wspomnę - tj 25 tysiące pln przy różnicach w COP między 3 a 4 , ok nawet 2,8 a 4,2. jeżeli roczne zapotrzebowanie na OC i CWU nie przekroczy 8000 kWh dobra niech będzie 10000kWh, tutaj jeszcze duże znaczenie oprócz COPa będzie miało wykorzystanie taniej taryfy, będziesz miał to się pochwalisz no i te 25 kPLN to tak lekko na wyrost przyjąłeś żeby wyszło na Twoje i sorki, ale nie wierzę, że ta Twoja zabawka podziałą bezawaryjnie 10-15 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 11.02.2013 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 No mnie moj DZ (550mb) wyszedl jak licze ok 3,5k pln - razem z betonowa studzienka w ktorej mam rozdzielacz Ja sie nie napinam - co do odwiertow to byla watpliwosc zeby taniej firmy nie brac - moim zdaniem nie ma zupelnie powodu, bo to robota ktora mozna w mega prosty sposob zweryfikowac - trzeba tylko przy nich byc i patrzec ile zerdzi do kazdego otworu wkladaja i zrobic na koniec probe cisnieniowa tak z 6 bar np. Jak przez 24h nie popusci to przy roboczym 1bar nie ma prawa sie nic popsuc przez nastepne XX lat 3500zl-dla mnie nie realne, ale nie neguje bo pisze ze DLA MNIE,przeciez mogles szpadelkiem kopac ,rurke miec za free, opcji jest sporo. chetnie pogadalbym na tematy odwiertow z Toba ale to raczedj nie tutaj,i nie z takim nastawieniem anty a szkoda:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 11.02.2013 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 To powiedz mi Kiedy zwóciłaby mi się różnica cenie samych odwiertów - o kosztach pompy nie wspomnę - tj 25 tysiące pln przy różnicach w COP między 3 a 4 , ok nawet 2,8 a 4,2. jeżeli roczne zapotrzebowanie na OC i CWU nie przekroczy 8000 kWh dobra niech będzie 10000kWh, A dlaczego 2,8 i 4,2 a nie 2,5 i 4,5? Wiem że mam drogie DZ i można je zrobić nie za 25k a za jakieś 10k. Więć odnoś się do tego. Tak wyszło i już tego nie zmienię. Jedyny plus to że na zasilaniu DZ mam zawsze ponad 4 stopnie. Nie przyjmujmy więc moich kosztów do obliczania opłacalności i czasu zwrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.02.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Dodałeś zyski ciepła utajonego (zysk wilgoci)? Pokaż gdzie jest blad w moich obliczeniach ? Dla domu o małej powierzchni ( i kubaturze ) dobrze ocieplonym to te 4-5 kWh ( od domowników ) + np. 10 KWh zysków bytowych to może być 1/3 a nawet 1/2 zapotrzebowania na OC . Czy według Ciebie to bez znaczenia ?? Nie odpowiedziałeś na pytanie ile z twoich 20kWh idzie na ogrzewanie świata ( sam napisałes aby nie uwzgledniac osiwetlenia cewnętrznego ) jeżeli żle się domyślam np. 25 halogenów po 40 W - czyli przy 10 h dzinnie oswietlenia to 10kWh - a to nie mało. Jesli zużywasz mniej na oswietlenie zewntrzne to te 20 kWh istotnie wpływa na twoje zużycie energii na CO. Sam masz WM z reku Aersis 550 ( dokłądnie mam ten sam model ) i chyba wiesz jaka jest różnica między wymienniek entalpicznym i zwykłym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.02.2013 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 A dlaczego 2,8 i 4,2 a nie 2,5 i 4,5? Wiem że mam drogie DZ i można je zrobić nie za 25k a za jakieś 10k. Więć odnoś się do tego. Tak wyszło i już tego nie zmienię. Jedyny plus to że na zasilaniu DZ mam zawsze ponad 4 stopnie. Nie przyjmujmy więc moich kosztów do obliczania opłacalności i czasu zwrotu. Jeżeli będzie taka zima że twoja PC z uwzględnieniem pomp obiegowych będzie miało średnie COP 4,5 to moja PC PW spokojnie wyciągnie 3 lub 3,2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.02.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 tutaj jeszcze duże znaczenie oprócz COPa będzie miało wykorzystanie taniej taryfy, będziesz miał to się pochwalisz no i te 25 kPLN to tak lekko na wyrost przyjąłeś żeby wyszło na Twoje i sorki, ale nie wierzę, że ta Twoja zabawka podziałą bezawaryjnie 10-15 lat Nic nie przyjąlem na wyrost podałem koszty jakie miał kolega DiunaWO - 105 pln za mb - 240 mb = 25000 pln - przez grzeczność nie uwzględniłem ceny samej pompy - na pewno nie było to 20000 pln ( no chyba że sie mylę ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Wnioski...? Juz sa, zostales,, przyszpilony'' i sie miotasz jak piskorz cyt. ,,sam place jak trzeba" i jeszcze inne herezje ,,smiesznego ludka'' tylko sie nie wycofuj rakiem z tematu bo jest niezla bania:D Alescie mnie "przyszpilili". Naprawde nigdy nie dawales "koperty" lekarzowi? To moze ja faktycznie jakis inny jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 ale nie sama kubatura robi straty budynku i przestań już odnosić się tylko do kubatury bo robisz z siebie po mału jakiegoś błazna... Kubatura to jedyne techniczne okreslenie ktore zna Doktorek, wiec sie nie dziw, ze tylko o to jedno pyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 11.02.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Zrobiło się cieplej w porównaniu ze styczniem, moja gruntowa PCI 14kw aktualnie grzeje tylko w nocy, jeśli w dzień jest słoneczko to wciąga w okolicach 26kWh a gdy jest pochmurnie i dom się nie nagrzewa od słońca to wciąga 30kWh. Ogrzewam 250m2 podłóg i 770m3 kubatury. Temp. w domu 22-23 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Jeżeli będzie taka zima że twoja PC z uwzględnieniem pomp obiegowych będzie miało średnie COP 4,5 to moja PC PW spokojnie wyciągnie 3 lub 3,2 . Nstepne wnioskowanie razace dyletanctwem. Zobacz od czego zalezy COP (SPF) nim zaczniesz wypisywac takie brednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.02.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Kubatura to jedyne techniczne okreslenie ktore zna Doktorek, wiec sie nie dziw, ze tylko o to jedno pyta. Wystawiasz sobie świadectwo - myslacy ocenią ten temat. Przeczytaj moje posty powyżej i odnieś się do zysków bytowych , ocieplenia, Ok chcesz zapytać o coś technicznego a nie potrafisz policzyc pola powierchni ostrosłupa czworokątnego ( jak zapomniałeś to poszukaj definicji ). Twoje 27 kWh /dobe którym się chwalisz przy 230 m2 grzanej powierchni do 22 C, bedzie nieco inaczej wyglądac jesli twoja kubatura to nie np. 690 m3 ( średnio 3 m wysokości ) tylko jakieś np. 450 m3. Wtedy moje 1100 m3 grzanych do 19 C przy zużyciu 44 kWh nie wykaże rzekomego 2 krotnie lepszgo COP gruntówki. Ale potiwerdzę jeszcze raz jezli bym miał tak słabo ocieplony dom jak TY napewno nie próbowałbym go ogrzewać PC PW bo bym kosztowo popłynął ( czyi twój wybór był w jakimś sensie racjonalny ), ale ocieplając dom znacznie lepiej można spokojnie ogrzać go PC PW. PS kolejny raz prosze o konkrety a nie epitety ( podobne słowo ale nieco inne znaczenie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts