Pyxis 11.02.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Wystawiasz sobie świadectwo - myslacy ocenią ten temat. Ty jestes tu jedynym "myslacym" Doktorku. Przy Twoich wywodach bledna wszyscy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.02.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 OK podaj COP lub SPF dla swojej pompy w konkretnej temperaturze dolnego źródła ( najlepiej z dokumentacji technicznej i swojej praktyki ) i udowowdnij że PC gruntowa będzie miała COP 4,5 a PC PW 2,5 - czekam. Realne dane do średnioroczne SPF PW 2,8-3 a gruntowych 4-4,2 . Przy powietrznych dość mocno zależy od regionu kraju ( ja mieszkam w centrum a nie na suwalszczyźnie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Pokaż gdzie jest blad w moich obliczeniach ? Dla domu o małej powierzchni ( i kubaturze ) Diuna, Doktor Kubatura Cie "zajedzie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.02.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Ty jestes tu jedynym "myslacym" Doktorku. Przy Twoich wywodach bledna wszyscy. Konkrety nie epitety !!! Siła argumentów a nie argument siły IIII Powtórzę SIC TRANSIT GLORIA PYXIS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 OK podaj COP lub SPF dla swojej Podpowiem Ci, ze temperatura mojego Dz tylko w minimalnym stopniu zalezy od temp zewnetrznej a przy odwiertach wogole. Przy powietrznej ta zaleznosc jest "wieksza". Nie sadzisz? No i wcale nie zaley od kubatury (uprzedzajac pytanie) Wypisujesz wiec jakies bzdety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.02.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 OK rozumiem twój problem podaj rzuty policze Ci ile realnie grzejesz swoimi 230 m2 podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Powtórzę SIC TRANSIT GLORIA PYXIS. To slowa piesni koronacyjnej Papierzy. Az tak mnie chyba nie cenisz? Czy nie wiesz po prostu skad pochodzi cytat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.02.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Podpowiem Ci, ze temperatura mojego Dz tylko w minimalnym stopniu zalezy od temp zewnetrznej a przy odwiertach wogole. Przy powietrznej ta zaleznosc jest "wieksza". Nie sadzisz? No i wcale nie zaley od kubatury (uprzedzajac pytanie) Wypisujesz wiec jakies bzdety. Odpowiedz na krótkie pytanie czy dom tak samo ocieplony, usytuwany wzgledem stron śiata, przeszkleniami, ich lokalizacją , mostkami cieplnymi itp o wyskości 3,1 metra ogrzejesz tym samy źródłem ciepła za te same pieniądze co dom o wyskości 2 m ( vide poddasze urzytkowe ). Brak konkretnej odpowiedzi dyskwalifikuje Cię jako osobę z którą można sensownie porozmawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 OK rozumiem twój problem podaj rzuty policze Ci ile realnie grzejesz swoimi 230 m2 podłogówki. Wlasnie chodzi o to, ze niewiele rozumiesz. Poki co jade z corcia zasilic budzet jednego z Twoich kolegow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Odpowiedz na krótkie pytanie czy dom tak samo ocieplony, usytuwany wzgledem stron śiata, przeszkleniami, ich lokalizacją , mostkami cieplnymi itp o wyskości 3,1 metra ogrzejesz tym samy źródłem ciepła za te same pieniądze co dom o wyskości 2 m ( vide poddasze urzytkowe ). Brak konkretnej odpowiedzi dyskwalifikuje Cię jako osobę z którą można sensownie porozmawiać. Jesli chodzi Ci, czy grzanie roznej KUBATURY (specjalnie dla Ciebie) wymaga roznych ilosci energii? Tak oczywiscie ze wymaga, tylko to czynnik przy typowych domach w ktorych wysokosc nie przekracza tych 3-3,5m rczej nie majacy kluczowgo znaczenia jakie Ty starasz sie mu przypisac. Duzo wieksze znaczenie bedzie mialo np to, czy ta KUBATURE ma parterowka czy dom pietrowy. Nie sama KUBATURA zyje zuzycie energii. Czas poznac tez inne techniczne slowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 11.02.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Odpowiedz na krótkie pytanie czy dom tak samo ocieplony, usytuwany wzgledem stron śiata, przeszkleniami, ich lokalizacją , mostkami cieplnymi itp o wyskości 3,1 metra ogrzejesz tym samy źródłem ciepła za te same pieniądze co dom o wyskości 2 m ( vide poddasze urzytkowe ). . z uwagi na to, że obciążenie cieplne budynku z większą kubaturą będzie większe to wydatki na ogrzanie tego budynku będą większe. A ktoś tu mówił inaczej? daruj już sobie te wywody i teorie bo na prawdę błądzisz... podaj cenę za 1 kWh jaką musisz zapłacić i będzie jakaś podstawa do dyskusji o tym co by było gdybyś grzał gruntową bo teraz to jest wróżenie z fusów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 11.02.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Pokaż gdzie jest blad w moich obliczeniach ? Dla domu o małej powierzchni ( i kubaturze ) dobrze ocieplonym to te 4-5 kWh ( od domowników ) + np. 10 KWh zysków bytowych to może być 1/3 a nawet 1/2 zapotrzebowania na OC . Czy według Ciebie to bez znaczenia ?? przesadziłeś z tymi zyskami od "osobników" i bytowymi. To się liczy generalnie łącznie i wychodzi na poziomie 5kWh na m2. Także Twoje 15kWh to gruba przesada. Sprawdzałem to 3 krotnie w obliczeniach zysków domów pasywnych, Niemcy, Szwajcarzy podają podobnie udział tych zysków na poziomie % który odpowiada 4-5kWh na m2. Potem dochodzi zysk ze słońca oraz jakiś dodatek w postaci prądu i mamy komplet 15kWh. A jeśli przyjąć Twój opis domu dobrze ocieplonego a nie pasywnego, to będzie ok 35kwh/m2/r czyli zyski od ludzi i bytowe to jakieś od 1/6 do 1/8, zależy od czynników indywidualnych. A jeśli by przyjąć dom energooszczędny wg. aktualnego stanowiska Funduszu to zyski te będą na poziomie od 1/8 do 1/10. także do twoich wyliczeń 1/2 czy 1/3 dużo brakuje. W domach normowych to nawet nie ma czego brać do obliczeń bo to jest wynik zysku na poziomie błędu OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.02.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Podawanie konkretów i próby liczenie na tym forum skazane są na zakrzyczenie .POMPA GRUNTOWA - GŁUPCZE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 11.02.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Kubatura to jedyne techniczne okreslenie ktore zna Doktorek, wiec sie nie dziw, ze tylko o to jedno pyta. ... dobra kozaku podaj ile masz tej kubatury i pokażesz, żeś jest gość... przecież to ty rozpocząłeś się mierzenie na kWh z surgi bądź kozak i podaj ... a wycieczki osobiste typu doktor se na pacjentach skroi ... wyłazi słomeczka... pamiętasz jak napierdzielałeś że facet się chwali autem za ćwierć bańki... stoisz z nim w szeregu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 11.02.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Tylko, że ty byś poziomego raczej nie zmiescil. Chyba, że nie widzialem całej działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Proszę wyliczyć czy gruntowa byłaby sensownym ekonomicznie rozwiązaniem przy takich warunkach ? Wystarczy że pochodzi połowę tego co gruntowa a już jesteś w plecy. A to bardzo prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Tylko, że ty byś poziomego raczej nie zmiescil. Chyba, że nie widzialem całej działki Przy jego zapotrzebowaniu ten kolektorek by był maleńki. Można by go było wykonać łopatką do piaskownicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.02.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Hydraulik,, widzę że tutaj nie przeszkadza ci pisanie nie na temat, jakoś nie epatujesz świętym oburzeniem, jak w innym wątku ktoś pisał - nie na temat - o instalatorze i jego przeszłości...wtedy ci do strasznie bardzo przeszkadzało.....a teraz.... Pisanie w temacie wątku - GŁUPCZE Kiedy próbowałem tu policzyć zurzycie prądu i porównać pc gruntową i powietrzna podniosło sie larum. Teraz odpowiedziałem na nie prawde podaną na tym wątku o przęglądach Viessman wymaga i koszt 500 zł. Dementowałem nieprawdę Chyba ,że oto chodzi na ty wątku Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 11.02.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 (edytowane) podaj cenę za 1 kWh jaką musisz zapłacić W 2012r wg faktur płaciłem 0,1794zł/kWh, w poprzednich 6 latach było różnie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5615165&viewfull=1#post5615165 POMPA GRUNTOWA - GŁUPCZE!!! ...myślisz, że będzie taniej??? Edytowane 11 Lutego 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 11.02.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 A ja doszedłem do innych wniosków,jeśli różnica w cenie między gruntową a powietrzną przekracza 10-15tys.zł dla nowobudowanego domu to gruntowa przestaje być opłacalną inwestycją bo różnica cenowa nie wyrówna się pomimo wyższego COP gruntowych. Jeśli się wyrówna to za 15-20lat... no i zakładając poprawność rozumowania znowu jesteśmy w ciemnej d..ie bo przecież można przyjąć do porównania najtańszą powietrzną i najdroższą gruntową, albo najdroższą powietrzną i najtańszą gruntową i otrzymamy różne rozwiązania tej łamigłówki dajcie już z tym spokój bo to jest bez sensu, Artur przyjmujesz do tej wyliczanki swoje ceny a na innym wątku twój instalator powiedział wszem i wobec, że twoje ceny zakupu były o wiele niższe niż "normalnego" klienta więc dlaczego je bierzesz pod uwagę? nikt nie kupi w takich pieniądzach, policz po cenach dla "szarej masy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts