Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niczym się nie chwalę tylko podaje moje dane , ty z jakichś powodów obawiasz się je podać i tyle.

W końcu sam przyznałeś że do ogrzania 1m2 mieszkania o wyskości 3,1 m potrzeba nieco więcej energii niż poddasza 1,6 -1,8 metra.

Powtórzę po raz N-ty nie jestem przciwnikiem PC gruntowej, ani bezkrytycznym wielbicielem PC PW , uważam tylko że nalezy rozpatrwać konkretny przypadek a nie być takim fanatykiem jak Pyxis - PC gruntowa lub nic ( OK u niego to rozsądny wybór ale nie jest to jednoznaczne że dla wszystkich ).

Oj widze mieknie rura, mieknie. Zaraz przyznasz jeszcze, ze COP powietrznej zalezy w jakims stopniu od temperatury powietrza. Bedzie to swego rodzaju rodzaj oswiecenia.

Specjalnie dla Dra Kubatury (grudzien + styczen)

-------- Okres: 2012-12-01 do 2013-01-31 23:59:59 (62,00 [d]) ---------

Czas pracy CO: 492,83 [h] (89,0%)

Czas pracy CWU: 61,06 [h] (Cykli: 188 ) (Średnio dziennie: 3,0)

Suma pracy PCi: 553,9 [h]

Startów: 210 (Średnio dziennie: 3,4)

Czas pracy śr CO: 7,95 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 0,98 [h/d]

Czas pracy śr: 8,9 [h/d]

Szacowane zużycie: 1901 [kWh] Średnio: 30,7 [kWh/d]

CWU: 299 [kWh] Średnio: 4,8 [kWh/d]

CO: 1602 [kWh] Średnio: 25,8 [kWh/d]

CO/100m2: 11,2 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [2/98%]: 624 zł w tym CO [2/98%]: 520 zł CWU [4/96%]: 104 zł

------------------------------------------------------------------------

Bo ten jeden nie potrafi logicznie pomyslec? Tzn ze trzyma poziom? Wszyscy inni do niedouczone tepaki nie trzymajacy "poziomu"? Twojego "poziomu" Doktorku? :D

Kolega pitersen rozmawia spokojnie bez inwektyw, wycieczek osobistych , kulturalnie . kolego Pyxis jesteś wyraźnie sfrustrowany i odreagowujesz na forum jakieś osobiste fobie ?? Po co to ,,doktorku'' ,, Twojego poziomu '' - pokaż mi post w którym kogoś obrażam . Odnies się merytorycznie do moich uwag, napisz gdzie piszę nieprawdę, podaj PEŁNE swoje dane jak ja czy liwko. Jeśli sądzisz że Twoje wycieczki osobiste w moim kierunku zniechęcą mnie do merytorycznej dyskusji to jesteś w błedzie. Ale cóż jak nie masz argumentów to brnij w inwektywy.

Oj widze mieknie rura, mieknie. Zaraz przyznasz jeszcze, ze COP powietrznej zalezy w jakims stopniu od temperatury powietrza. Bedzie to swego rodzaju rodzaj oswiecenia.

Nigdy nie twierdziłem że PC PW ma wyższe COP niż PC gruntowa - pisałem że nie dla kazdego jest lepszym wyborem a to nie to samo.

A wiesz kolego Pyxis jaka jest średniozimowa tempertura w moim rejonie ??/? Oswiecę Cię + 2 C. Tak więc pisanie że COP mojej PC PW wyniesie nawet w zimie 2 jest nieprawdą.

Specjalnie dla Dra Kubatury (grudzien + styczen)

-------- Okres: 2012-12-01 do 2013-01-31 23:59:59 (62,00 [d]) ---------

Czas pracy CO: 492,83 [h] (89,0%)

Czas pracy CWU: 61,06 [h] (Cykli: 188 ) (Średnio dziennie: 3,0)

Suma pracy PCi: 553,9 [h]

Startów: 210 (Średnio dziennie: 3,4)

Czas pracy śr CO: 7,95 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 0,98 [h/d]

Czas pracy śr: 8,9 [h/d]

Szacowane zużycie: 1901 [kWh] Średnio: 30,7 [kWh/d]

CWU: 299 [kWh] Średnio: 4,8 [kWh/d]

CO: 1602 [kWh] Średnio: 25,8 [kWh/d]

CO/100m2: 11,2 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [2/98%]: 624 zł w tym CO [2/98%]: 520 zł CWU [4/96%]: 104 zł

------------------------------------------------------------------------

OK dodaj tylko jedno ile m3 ogrzewasz - przeliczymy wtedy o ile % jest wydajniesza twoja PC gruntowa , od PC PW ( po korekcie na róznice temperatur ). Czekam .

PS, błagam tylko nie pisz mi że ogrzewasz 230 m2 podłog bo to wiem od dawna. Ale ponieważ nikt z nas nie jset płaski jak naleśnik to jednak będe się upierał że wysokość ma też znaczenie dla komfortu mieszkania ( jak i dla ceny ogrzewania ).

Edytowane przez surgi22

A wiesz kolego Pyxis jaka jest średniozimowa tempertura w moim rejonie ??/? Oswiecę Cię + 2 C. Tak więc pisanie że COP mojej PC PW wyniesie nawet w zimie 2 jest nieprawdą.

A wiesz, ze srednio to masz jedno jadro i jeden jajnik?

Zdajesz sobie sprawe ile Twoj dom potrzebuje ciepla jak jest w zimie -15*C a ile jak Jest +17*C. Jak jest Cieplo to Ty tego nie wykorzystasz. JAk bedzie zimno, to Twoja pompka bedzie chodzila duzo, duzo dluzej i duzo nizszym COP niez gruntowa. CZy to naprawde takie skomplikowane i trudne do pojecia dla kogos kto dal rade skonczyc medycyne?

Oj Pyxis , Pyxis powiem tyle- nie jesteś w stanie mnie obraźić , Twoje słownictwo daje świdectwo tylko i wyłącznie o Twojej kulturze, wykształceniu i braku argumentów. Ot co.

Ale ja nawet nie mam zamiaru Ci obrazac. Bo niby po co?

O jakim slownictwie piszesz? Ze cos mnie "w cycki szczypie"? Tak to odbieram i tak to opisuje. Wszystko.

Mam do ciebie Pyxis pytanie. W domu mam dwie antresole. Mam je liczyć jako m2 domu które ogrzewam, czy jednak lepiej policzyć m3? Przecież ogrzewam te m a z nich nie korzystam.

Moim zdaniem surgi22 ma całkowitą rację z tą kubaturą.

Niestety przy dachu kopertowym, ten sposób liczenia znacznie pogorszy twoje wyniki.

Mam do ciebie Pyxis pytanie. W domu mam dwie antresole. Mam je liczyć jako m2 domu które ogrzewam, czy jednak lepiej policzyć m3? Przecież ogrzewam te m a z nich nie korzystam.

Moim zdaniem surgi22 ma całkowitą rację z tą kubaturą.

Niestety przy dachu kopertowym, ten sposób liczenia znacznie pogorszy twoje wyniki.

Oczywiscie, ze w TWOIM przypadku bedzie to jakas tam niedokladnosc. Juz wczesniej to przeciez bylo poruszane. Dokladnoisc liczenia kubatury pomoeszczen bedzie mniejsza niz podlog w takich porownaniach, bo to co jest podawane w projektach jako kubatura, nie jest kubatura pomoeszczen tylko CALEJ bryly budynku. Ciekawe czy Doktorek u siebie faktycznie ja policzyl, czy podal to co jest w projekcie. Przy podlogach duzo trudniej sie po prostu pomylic. Nie mam zamiaru biegac z metrowka i przeliczac mojej realnej kubatury.