Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję Liwko rozumiesz mnie ze podanie ilości grzanych m3 da bardziej wiarygodne dane o ilości zapotrzebowania na ciepło i pośrednio o ilości energii zuzytej do ogrznia domu. Porównując tylko m2 domu o pełnych kondygnacjach np. 3,1 i 2,75 z domem o podadaszu użytkowym o podobnej ilości m2 grzanej podłogi ale o 50% mniejszej kubaturze na poddaszu można wyciągnac mylne wnioski.

Dziękuję Liwko rozumiesz mnie ze podanie ilości grzanych m3 da bardziej wiarygodne dane o ilości zapotrzebowania na ciepło i pośrednio o ilości energii zuzytej do ogrznia domu. Porównując tylko m2 domu o pełnych kondygnacjach np. 3,1 i 2,75 z domem o podadaszu użytkowym o podobnej ilości m2 grzanej podłogi ale o 50% mniejszej kubaturze na poddaszu można wyciągnac mylne wnioski.

Myślę że tu jest pies pogrzebany

Niestety Pyxis, przy dachu kopertowym, ten sposób liczenia znacznie pogorszy twoje wyniki.

I on o tym doskonale wie.

Czyli tzw. kreatywna matematyka.

Oczywiscie, ze w TWOIM przypadku bedzie to jakas tam niedokladnosc. Juz wczesniej to przeciez bylo poruszane. Dokladnoisc liczenia kubatury pomoeszczen bedzie mniejsza niz podlog w takich porownaniach, bo to co jest podawane w projektach jako kubatura, nie jest kubatura pomoeszczen tylko CALEJ bryly budynku. Ciekawe czy Doktorek u siebie faktycznie ja policzyl, czy podal to co jest w projekcie. Przy podlogach duzo trudniej sie po prostu pomylic. Nie mam zamiaru biegac z metrowka i przeliczac mojej realnej kubatury.

Zmierzyłem jeśli nie wierzysz to zapraszam Ksawerów k.Łodzi - ze Strzegomia dojechała mi kostka brukowa to i Ty dasz radę i może moja PC PW Cię nie ugryzie , a jak zobaczysz rodzaj ocieplenia i niekóre rozwiązania które zastosowałem np. osadzenie bramy garażowej w warstiwe ocieplenia zmienisz zdanie o zdolnościach technicznych ,,Doktorka'' - zapraszam ( masz od mnie 5 minut do IKEI w Porcie Łódź - jak bedziesz w pobliżu zapraszam - info na priv ).

Ale czy moja wina jest, ze masz antresole 5m wysokosci i przez to malo m2? Nikt Ci nie kazal takiej robic przeciez.

Dlatego czy mamy jedną, dwie czy trzy antresole, czy mamy dach płaski, dwuspadowy czy kopertę, m3 domu będą idealnie miarodajne. Nikomu już nie trzba będzie tłumaczyć w jaki sposób liczymy te metry. Dla mnie to logiczne, mam nadzieję, że choć raz zmienisz zdanie i przyznasz rację.

Predzej bym sobie dal zdrowego zeba wyrwac ;)

Ale czego sie obawiasz , że można dotknąc i uwierzyć że poza PC gruntowa też jest inny wybór i niekoniecznie zły.

PS jak wiesz jakie masz skosy to nie dręcz nas i podaje swoje m3 ( nie bój się od tego NIC CI nie zmaleje - a w oczach wielu, także moich możesz potwierdzić wiarygodność ).

pytanie natury technicznej - piwnice też mam liczyć? grzeję tam..hmmm, rzadko? ale grzeję...garaż też....grzeję...jeszcze rzadziej. Jak to policze, to wyjdzie bardzo kreatywnie :D

pełna zgoda co do m3

Podaj ilość m3 piwinic i garazu i średnio panującą tam temperaturę - wniski wyciąnie każdy sam .

PS piwnica widzę odziolowana od domu 10cm styropianu , a garaż ? .

Dlatego czy mamy jedną, dwie czy trzy antresole, czy mamy dach płaski, dwuspadowy czy kopertę, m3 domu będą idealnie miarodajne. Nikomu już nie trzba będzie tłumaczyć w jaki sposób liczymy te metry. Dla mnie to logiczne, mam nadzieję, że choć raz zmienisz zdanie i przyznasz rację.

OK. Dzisiaj jak wroce do domu, wezme metrowke i bede biegal po poddaszu. Zona powie pewnie, ze pierdolca dostaje z tym forum :)