Liwko 11.02.2013 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 kamieniarz, możesz do niego wlecieć i mu to pomierzyć. Pyxisowi przecież korona z głowy by spadła gdyby samemu policzył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2013 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 kamieniarz, możesz do niego wlecieć i mu to pomierzyć. Pyxisowi przecież korona z głowy by spadła gdyby samemu policzył... Zakladamy, ze podajemy wg kubatury. To teraz ja proponuje, zeby podawac tez co do grubosci izolacji i rodzaju wentylacji (bo mam slaby termos i WG). Co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 (bo mam slaby termos i WG). Ale czyja to wina? Żalisz się czy tłumaczysz? Będę w domu to policzę dokładnie kubaturę i wstawię do stopki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.02.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Dziękuję Liwko rozumiesz mnie ze podanie ilości grzanych m3 da bardziej wiarygodne dane o ilości zapotrzebowania na ciepło i pośrednio o ilości energii zuzytej do ogrznia domu. Porównując tylko m2 domu o pełnych kondygnacjach np. 3,1 i 2,75 z domem o podadaszu użytkowym o podobnej ilości m2 grzanej podłogi ale o 50% mniejszej kubaturze na poddaszu można wyciągnac mylne wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.02.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 ad ma rację a z kubaturą to przyznaję rację koledze LU MNIE 320M3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Dziękuję Liwko rozumiesz mnie ze podanie ilości grzanych m3 da bardziej wiarygodne dane o ilości zapotrzebowania na ciepło i pośrednio o ilości energii zuzytej do ogrznia domu. Porównując tylko m2 domu o pełnych kondygnacjach np. 3,1 i 2,75 z domem o podadaszu użytkowym o podobnej ilości m2 grzanej podłogi ale o 50% mniejszej kubaturze na poddaszu można wyciągnac mylne wnioski. Myślę że tu jest pies pogrzebany Niestety Pyxis, przy dachu kopertowym, ten sposób liczenia znacznie pogorszy twoje wyniki. I on o tym doskonale wie. Czyli tzw. kreatywna matematyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.02.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 wystarczy OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Ale czyja to wina? Żalisz się czy tłumaczysz? . Ale czy moja wina jest, ze masz antresole 5m wysokosci i przez to malo m2? Nikt Ci nie kazal takiej robic przeciez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.02.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Oczywiscie, ze w TWOIM przypadku bedzie to jakas tam niedokladnosc. Juz wczesniej to przeciez bylo poruszane. Dokladnoisc liczenia kubatury pomoeszczen bedzie mniejsza niz podlog w takich porownaniach, bo to co jest podawane w projektach jako kubatura, nie jest kubatura pomoeszczen tylko CALEJ bryly budynku. Ciekawe czy Doktorek u siebie faktycznie ja policzyl, czy podal to co jest w projekcie. Przy podlogach duzo trudniej sie po prostu pomylic. Nie mam zamiaru biegac z metrowka i przeliczac mojej realnej kubatury. Zmierzyłem jeśli nie wierzysz to zapraszam Ksawerów k.Łodzi - ze Strzegomia dojechała mi kostka brukowa to i Ty dasz radę i może moja PC PW Cię nie ugryzie , a jak zobaczysz rodzaj ocieplenia i niekóre rozwiązania które zastosowałem np. osadzenie bramy garażowej w warstiwe ocieplenia zmienisz zdanie o zdolnościach technicznych ,,Doktorka'' - zapraszam ( masz od mnie 5 minut do IKEI w Porcie Łódź - jak bedziesz w pobliżu zapraszam - info na priv ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 o podobnej ilości m2 grzanej podłogi ale o 50% mniejszej kubaturze na poddaszu można wyciągnac mylne wnioski. Jakie 50% mniejszej! Widziales kiedys takie poddasze? Ja mam kat dachu 40 a nie 30* i scianke kolankowa. Potrafisz to sobie wyobrazic i oszacowac poprawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Zmierzyłem jeśli nie wierzysz to zapraszam Ksawerów k.Łodzi Predzej bym sobie dal zdrowego zeba wyrwac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.02.2013 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 ja to śladem innych forumowiczów chętnie doliczył swoje nieużytkowe 45m2i się zakręce koło pasywniakawstawię wyro i telewizor i będzie użytkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Ale czy moja wina jest, ze masz antresole 5m wysokosci i przez to malo m2? Nikt Ci nie kazal takiej robic przeciez. Dlatego czy mamy jedną, dwie czy trzy antresole, czy mamy dach płaski, dwuspadowy czy kopertę, m3 domu będą idealnie miarodajne. Nikomu już nie trzba będzie tłumaczyć w jaki sposób liczymy te metry. Dla mnie to logiczne, mam nadzieję, że choć raz zmienisz zdanie i przyznasz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.02.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 ja to śladem innych forumowiczów chętnie doliczył swoje nieużytkowe 45m2 i się zakręce koło pasywniaka wstawię wyro i telewizor i będzie użytkowe Jesli na tym poddaszu masz 22 C to jak najbardziej możesz doliczyć. Jesli 5C niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.02.2013 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 na razie to ja tutaj nie widze podawania zużycia, (z wyjątkiem kilku pierwszych stron) teraz to na 1 strone zużycia, jest 20 pyskówek i personalnych wycieczek... Ale jaką metodą wybierzemy metodę liczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.02.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Predzej bym sobie dal zdrowego zeba wyrwac Ale czego sie obawiasz , że można dotknąc i uwierzyć że poza PC gruntowa też jest inny wybór i niekoniecznie zły. PS jak wiesz jakie masz skosy to nie dręcz nas i podaje swoje m3 ( nie bój się od tego NIC CI nie zmaleje - a w oczach wielu, także moich możesz potwierdzić wiarygodność ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.02.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 do dna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.02.2013 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 pytanie natury technicznej - piwnice też mam liczyć? grzeję tam..hmmm, rzadko? ale grzeję...garaż też....grzeję...jeszcze rzadziej. Jak to policze, to wyjdzie bardzo kreatywnie pełna zgoda co do m3 Podaj ilość m3 piwinic i garazu i średnio panującą tam temperaturę - wniski wyciąnie każdy sam . PS piwnica widzę odziolowana od domu 10cm styropianu , a garaż ? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 11.02.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 No to ja pierwszy : Ogrzewanie z cwu za styczeń 1041kWh / 770m3 = 1.35kWh*m3 1041kWh / 250m2 = 4.16kWh*m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2013 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Dlatego czy mamy jedną, dwie czy trzy antresole, czy mamy dach płaski, dwuspadowy czy kopertę, m3 domu będą idealnie miarodajne. Nikomu już nie trzba będzie tłumaczyć w jaki sposób liczymy te metry. Dla mnie to logiczne, mam nadzieję, że choć raz zmienisz zdanie i przyznasz rację. OK. Dzisiaj jak wroce do domu, wezme metrowke i bede biegal po poddaszu. Zona powie pewnie, ze pierdolca dostaje z tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts