Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

do Kamieniarza

Nie mam odbioru budynku a od września mam taryfę G12 (w tym samym mieście!) Na przepisy są obejścia. Wystarczy się zameldować, oświadczenie napisać i mieć wszystkie pomiary skrzynki i ze 2 działające kontakty. Załatwiłem to bez żadnych znajomości i łapówek

O rzesz w mordę ! Te baby z energetyki kazały mi odbiór zrobić :-( W poniedziałek lecę się zameldować .

Geodeta jak mi robił inwentaryzację powykonawczą dziwił się dlaczego jeszcze nie mieszkam, ja mu mówię że nie mam odbiorów a ten ledwo się nie osmarkał ze śmiechu, przecież tysiące ludzi mieszka bez odbiorów - stwierdził.

Jak długo od złożenia papierów w energetyce czekałeś na G12 ?

Piszesz że odwierty w skale , podejrzewam że masz domek na ul.Kościuszki , tam jest dość blisko do skały , czy tak ?

Edytowane przez k***a*z

do Jan150 :

uważam że pompa bardzo często Ci się załącza. Ja mam średnio 3-4 włączenia na dzień i około 5 godzin pracy. Jak masz ustawiony parametr STOPNIOMINUTY i jakim czujnikiem sterujesz ?

Myśle, że jak zaczniesz mieszkac i grzac do temperatury ok 21-22 stopnie i cwu bedzie grzac to parametry pracy będą podobne do moich. Jaka krzywa grzewcza masz ustawiona ? ja mam na 4.

Jak zacznę mieszkać to pompa będzie dłużej chodziła, a załączeń powinno być jeszcze mniej. Testowałem przez tydzień utrzymać temperaturę 21 stopni, co prawda było to w ciepłym październiku i załączeń było mniej. Z tego co piszesz to pompa włącza Ci się co 30 minut, czyli 15 minut pracuje i 15 odpoczywa. Ja mam ustawione STOPNIOMINUTY na -180 załączenie - +100 wyłączenie i krzywą 3. Po dobiciu stopniominut do +100 potrzeba 2-3 godziny by ich wartość spadła do -180.

Pompa może także wyłączać Ci się często gdy temp DZ spadnie poniżej założonej, ale pewnie u Ciebie to się nie dzieje.

do Kamieniarza:

Dom stoi w Żółkiewce. Od złożenia papierów w elektrowni do zmiany licznika i taryfy trwało około tygodnia. Jednak wpierw musisz załatwić sobie meldunek, a później napiszesz tylko oświadczenie że użytkujesz część pomieszczeń.

Edytowane przez DiunaWO

Ja za okres ostatnich dwoch miesiecy mam zuzycie:

10/2011 - 196 kWh

11/2011 - 443 kWh

Dla temperatur wewnetrznych, srednich 21,5*C - 22*C

Palilem w kominku juz z 8 razy po dwie szczapu to daje jakies 16 kawalkow drewna - nie mam pojecia ile moze byc w kWh bo kawalki sa roznej wielkosc a nie waze ich. Dla mnie to "mizerna rekompensata" strat kominowych gdy sie nie pali w kominku.

Nie wiem dokladnie ile w jakiej taryfie zuzylem pradu na PCi bo mam licznik jednotaryfowy a ustawione mam grzanie i cwu w II taryfie, ale jest przeciez zalaczanie czasami pompki obiegowej od ochrony przeciwzamrozeniowej (jesli temp. zewn. spada ponizej 6*C) czy elektronika ktora pracuje non-stop.

Zeszly rok zamknal sie zapotrzebowaniem 4 027 kWh na co + cwu dla dwoch osob, mierzone od 01/10/2010 - 30/09/2011 a koszt to. ok. 1 600 zl - zakladajac zuzycie I/II taryfa jako 30/70% a pewnie bylo znacznie mniej w I taryfie, ale to niewazne.

Pzdr.

Palilem w kominku juz z 8 razy po dwie szczapu to daje jakies 16 kawalkow drewna - nie mam pojecia ile moze byc w kWh bo kawalki sa roznej wielkosc a nie waze ich. Dla mnie to "mizerna rekompensata" strat kominowych gdy sie nie pali w kominku.

Można np tak; załóżmy że "szczapu" waży przeciętnie 2kg, zatem spaliłeś 16x2=32kg drewna tj 32x4,2=134,4kWh brutto, po uwzględnieniu sprawności kominka 70%, netto dostarczyłeś do systemu grzewczego 94kWh.

do Kamieniarza:

Dom stoi w Żółkiewce. Od złożenia papierów w elektrowni do zmiany licznika i taryfa trwało około tygodnia. Jednak wpierw musisz załatwić sobie meldunek, a później napiszesz tylko oświadczenie że użytkujesz część pomieszczeń.

Dzięki za informacje , do Żółkiewki jeździłem kiedyś na konie z dzieciakami.

Jeden dzień to może być za mało. Tak czy siak lepiej to policzyć sumując wartość kWh z kilograma drewna uwzględniając sprawność kominka i energii elektrycznej. Tutaj by się kbab przydał:D

Niestety sposób w jaki QQQQ ogrzewa swój dom nie jest efektywny i nie może liczyć na oszczędności, a to dlatego że bez sterowania zużycie prądu zawsze będzie jednakowe a palenie w kominku (zakładam że ogrzewanie elektryczne zapewnia odpowiedni komfort cieplny) może jedynie przegrzewać dom.

tu już musisz indywidualnie dobrac sobie - ja w duze mrozy zmniejszam różnicę temperatur między drogą a tanią, żeby komfort nie ucierpiał, przy takich temperaturach jak są teraz, jest wieksza - 1C, w największe mrozy dam 0,5C - PC będzie pracować w drogiej taryfie, ale komfort jest dla mnie ważniejszy.

Nadmierne ładowanie podłogi w taniej taryfie spowoduje wieksze wahania temperatury....do czegoś takiego właśnie służy bufor :)

Czyli temp dzienną podnosisz o te pół stopnia? To prawda że będą wieksze wahania i to też nie jest korzystne

Pow ogrzewana 143m kw temp 21,5oC( w tym 3 pomieszczenia 20,5oC) plus 19,5 mkw ogrzewanego garażu temp 14 oC - wszystko podłogówka.

10/2011 - 150 kWh

11/2011 - 352 kWh

Wszystko II taryfa..

Do tego w tym czasie 6 razy palone w kominku po dwie szczapy .Licząc j/w było 24 kg drzewa czyli jakieś 70 kWh

Edytowane przez wit74

Niestety sposób w jaki QQQQ ogrzewa swój dom nie jest efektywny i nie może liczyć na oszczędności, a to dlatego że bez sterowania zużycie prądu zawsze będzie jednakowe a palenie w kominku (zakładam że ogrzewanie elektryczne zapewnia odpowiedni komfort cieplny) może jedynie przegrzewać dom.

Dlaczego? Pompa dogrzewa mu np. do 20 stopni (pracuje na niższych parametrach), a palenie w kominku podbija do 22. Tak bez problemu idzie zrobić.

Dlaczego? Pompa dogrzewa mu np. do 20 stopni (pracuje na niższych parametrach), a palenie w kominku podbija do 22. Tak bez problemu idzie zrobić.

moja pompa ma nastawiona temp 23stC na termostacie i 35stC temp na pompie podczas godzin grzania CO

wiec jest tak jak mi sie wydawalo - moj kominek niewiele oszczedza mi zuzycie kWh ;)

edit - kominek bez plaszcza -najprostszy

moja pompa ma nastawiona temp 23stC na termostacie i 35stC temp na pompie podczas godzin grzania CO

wiec jest tak jak mi sie wydawalo - moj kominek niewiele oszczedza mi zuzycie kWh ;)

edit - kominek bez plaszcza -najprostszy

W takim wypadku aby coś zaoszczędzić wypada w czasie palenia w kominku zmniejszyć temperaturę na termostacie, aby pc się nie uruchamiała. Ja często palę w kominku, temperaturę wyregulowałem na zaworach podłogówki - mniej podgrzewam parter domu, za to temperatura jest wyrównana w całym domu. Z kominka dostarczam najwięcej ciepła do systemu - jest najtańsze.

W takim wypadku aby coś zaoszczędzić wypada w czasie palenia w kominku zmniejszyć temperaturę na termostacie, aby pc się nie uruchamiała. Ja często palę w kominku, temperaturę wyregulowałem na zaworach podłogówki - mniej podgrzewam parter domu, za to temperatura jest wyrównana w całym domu. Z kominka dostarczam najwięcej ciepła do systemu - jest najtańsze.

grzeje w kominku dla atmosfery - oczywiscie ze daje on cieplo

takie ustawienia na termostacie sa dla mnie zadowalajace, jak i zużycie pradu - choc pewnie moglbym cos zaoszczedzic

pci wlacza sie 3 x na dobe o 22.00-6.00, od 13-15 na grzanie cwu ( po nagrzaniu zbiornika ok 14.30 przelacza sie na CO i grzeje do 16.00

Edytowane przez QQQQ