Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Tylko trzeba uwazac, zeby to co zaoszczedzisz na szybie nie spierdzielilo przez kasete nad oknem ;)

Tak to trzeba brac pod uwage ja mam nadstawne i jest zrobine spoko napewno u mnie nie robi wiekszych strat niz gdyby ich nie bylo ,to tez warto sobie przypilnowac bo szczegol ale moze zaszkodzic wybralem swiadomie taki system i twierdze ze jest ,,cieplejszy'' od tych co sa na zew. montowane, ale to raczej nie w temacie jest.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Masz w stopce nazwe projektu co ulatwilo mi na szybko zorietowac sie z tymi przeszkleniami(straty) pewnie tez wstawie nazwe projetu bo to daje jakis poglad,jak ktos nie,, namiesza'' w projekcie oczywiscie . masz na razie 150m2 kiedys bedzie 350m2 -ladna chawirka;) ale kto bogatemu zabroni:D to ze narazie pozostalych metrow nie ogrzewasz robi wlasnie roznice,powiedz ,gdy odpalisz reszte m2 to zmienisz Pc na inna czy zostaje ta sama?

Zostaje ta sama. Docelowo bedzie grzane ok 230m2. 150m2 parter (to co teraz grzeje) i ok 80m2 poddasze (ktore juz teraz dogrzewam i jest tam 18-19stC). Jak odpale tak jak ma byc to zuzycie mi wzrosnie o 10-20% max przypuszczam. Reszty nie bede grzal - mam 140m2 piwnic na 2,6m wysokich. Sciany piwnic mam ocieplone 15cm styro, nie mam ani jednego okna i prawie z wszystkich stron piwnica jest przysypana "po sufit" ziemia. W zwiazku z tym jest tam naturalnie cieplo :-) Troche od "kotlowni" sie nagrzewa bo mam tam sporo rurek jeszcze niezaizolowanych i w efekcie jest tam 16-18stC przez caly rok. Mam coprawda zrobiona podlogowke w calej piwnicy ale nie uzywam - takie temperatury jak tam sa - mi wystarczaja :) Moze jak zrobie kiedys planowane jacuzzi czy saune to wtedy bede dogrzewal :-)

Co do projektu - to mila chwila byla tylko wzorem - tu i owdzie ja powiekszylem i dolozylem pelne podpiwniczenie ;)

U mnie za luty pc pracowała 70 godz nawet jśli pomnoże to razy 3 to wychodzi 210 KWH. Wcześniej rozmawialiście o tanich odwiertach. Mam pytanie czy te tanie odwierty są na przyzwoitą głębokość? gdy ja szukałem to wszyscy co robili tanio wiercili do 30 -50m Ja chciałem żeby było 2 razy 100

ana-76

"a do czego używasz ME?"

MHI ;) .... do ogrzewania :D .... i aby ubiec pytania dlaczego ;)

MHI mamy na pietrze gdzie generalnie znajduje sie sypialnie, czujnik i sterownik Althermy jest na dole ... gdzie na codzien toczy sie zycie...

Gdy temperatura zostaje osiagnieta 22 C Altherma sie wylancza i moze czasami pozostac wylonczona przez dluzszy okres dnia....

Dom nie jest super hiper ocieplony i czasami jest wrazenie ze gora jest chlodniejsza, poznym popoludniem... lub pod wieczor...

przed kapielom maluchow... wtedy chodzi tylko MHI u gory. Altherma zalonczy sie dopiero w nocy...

Korzystamy tez z niego w okresach przejsciowych, np chlodniejsze dni Maja... lub poznego lata.

A latem spelnia funkcje klimatyzacji...

Jak na razie taka kombinacja P/P i P/W nam sie sprawdza... :)

eee nie spoko tak tylko zadałam pytanie :) ja klimatyzatory też włączałam czasami w tamtym roku wieczorkiem w maju i we wrześniu bo było zimno. Zdziwiłam się, że teraz dogrzewasz klimatyzatorem.

Zamontowałem w końcu podlicznik !

Po jednej godzinie pracy w 2T zużycie mojej PCi jest 1,9 kWh

Z tego co rozumiem to zużycie będzie rosło z biegiem czasu z uwagi na spadek temp. z DZ.

I pytanie: czy do policzenia COP rzeczywistego musi być ciepłomierz czy jakoś inaczej liczycie/szacujecie ?

Zamontowałem w końcu podlicznik !

Po jednej godzinie pracy w 2T zużycie mojej PCi jest 1,9 kWh

Z tego co rozumiem to zużycie będzie rosło z biegiem czasu z uwagi na spadek temp. z DZ.

I pytanie: czy do policzenia COP rzeczywistego musi być ciepłomierz czy jakoś inaczej liczycie/szacujecie ?

Bedzie nieco roslo ze wzgledu na spadek DZ, ale glownie ze wzgledu na wzrost temperatury GZ. Tak gwoli scislosc bedzie rosla de facto moc pobierana przez urzadzenie.

No bez cieplomierza to mozesz niestety tylko zgadywac albo szacowac bazujac na gotowych wykresach i pomiarach w podobnych instalacjach.

Duzo tutaj daja porownania z innymi uzytkownikami co do ich zuzycie kWh. Mozna ocenic, czy pompa dziala w miare OK.

PS.

Masz licznik z tarczka, czy elektroniczny?

PS.

Masz licznik z tarczka, czy elektroniczny?

Mechaniczny dwutaryfowy z tarczą marki PAFAL.

Przez 6 godzin pracy PCI zużyła 11,5 kWh co daje 1,96 kWh na godzinę. Moc znamionowa PCi w punkcie B0W35 1,66 kW, pompka obiegowa DZ na III biegu ma moc 205 W. 1,,6+0,2=1,8 kW. Pompka obiegowa GZ wbudowana w PCi nie wiem jakiej jest mocy, no ale całość się mniej więcej sumuje. W punkcie B0W35 producent podaje w katalogu COP=4,3 i chyba tyle mniej więcej wychodzi.

Mechaniczny dwutaryfowy z tarczą marki PAFAL.

Przez 6 godzin pracy PCI zużyła 11,5 kWh co daje 1,96 kWh na godzinę. Moc znamionowa PCi w punkcie B0W35 1,66 kW, pompka obiegowa DZ na III biegu ma moc 205 W. 1,,6+0,2=1,8 kW. Pompka obiegowa GZ wbudowana w PCi nie wiem jakiej jest mocy, no ale całość się mniej więcej sumuje. W punkcie B0W35 producent podaje w katalogu COP=4,3 i chyba tyle mniej więcej wychodzi.

Przy dodatniej temperaturze DZ i GZ nie przekraczajacym 35*C na wejsciu, pewnie bedzie sopkojnie w okolicach 4. Rozrozniaj tez COP i SPF. Ciebie jako uzytkownika interesuje wlasnie SPF. Tutaj w zasadzie te terminy sa "rownowazne", bo kazdy uztkownik piszac COP mowi wlasnie o SPF, ale w opisach podawanych przez producentow jest to bardzo starannie rozroniane.

Mam taki sam licznik. Mozesz bardzo szybko i dokladnie sobie policzyc z jaka chwilowa moca pracuje PCi. Wystarczy stoper. Dokladnie zliczasz w jakim czasie tarczka wykona jakas pelna liczbe obrotow (powiedzmy 5 czy 10). Licznik jest wycechowany z zaleznoscia 120 obr/kWh. Prosta proporcja i masz moc pobierana w danej chwili. Warto sobie w roznych "punktach" sezonu i cyklu grzania to pomierzyc. Daje takie namacalne wyobrazenie o wplywie temperatur na pobierana moc. Zyskuja tez precyzje pozniejsze szacunki.

Ponizej zuzycie za pierwsze pelne 2 tygodnie lutego. Co dziwne, pomimo iz temperatury za oknem nie wydaja sie byc inne niz w styczniu wypada to minimlanie gorzej. Moze wplyw na to mialo podniesienie w pierwszym tyg lutego temperatury w domu z 22 do 23*C. Jednak znowu wrocilismy na 22, bo nie dalo sie za bardzo funkcjonowac. :)

-------- Okres: 2013-02-01 do 2013-02-14 23:59:59 (14,00 [d]) ---------

Czas pracy CO: 119,73 [h] (88,1%)

Czas pracy CWU: 16,10 [h] (Cykli: 48 ) (Średnio dziennie: 3,4)

Suma pracy PCi: 135,8 [h]

Startów: 52 (Średnio dziennie: 3,7)

Czas pracy śr CO: 8,55 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 1,15 [h/d]

Czas pracy śr: 9,7 [h/d]

Szacowane zużycie: 468 [kWh] Średnio: 33,4 [kWh/d]

CWU: 79 [kWh] Średnio: 5,6 [kWh/d]

CO: 389 [kWh] Średnio: 27,8 [kWh/d]

CO/100m2: 12,1 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [2/98%]: 154 zł w tym CO [1/99%]: 125 zł CWU [8/92%]: 29 zł

------------------------------------------------------------------------

Zużycie za pierwsze pełne 2 tygodnie lutego (co+cwu):

187,50kWh, co daje 13,39kWh/d

Nie będę przeliczał na koszt w PLN - podsumuję dopiero cały sezon.

Na razie mam podlicznik jednotaryfowy i byłby z tym problem bo zmieniłem taryfę na G12w.

Do tego dochodzi zniżka 80% na 3000kWh energii na rok.

Przy czym w pierwszej kolejności zniżka idzie na taryfę droższą czyli dzienną, a później na tańszą.

Oczywiście od tych 80% zniżki należy zapłacić podatek.

Fajny taki "deputat". :)

Energetycy taki maja?

Do dupy taki deputat - moj kumpel przez 20 lat grzal pradem chaupe (kostke, nieocieplona) za darmo bo jego ojciec pracowal w energetyce ;-)

Potem sprywatyzowali i juz tak latwo nie bylo ale tam kazdy elektryk cofal liczniki i sam sobie plombowal spowrotem. Dopiero era licznikow elektronicznych chyba wyeliminowala ta patologie, a po prywatyzacji juz nie mieli takich znizek / darmowych kWh zeby sie oplacilo grzac pradem no i teraz jada flotem (tansze od wegla i mulu - taki totalny syf po 200 pln / tone ;) A chate za kase z prywatyzacji w koncu ocieplili :)

Gość Arturo72
LoboM ma taki i szpanuje że grzeje prądem :p

i cwu

Lobo przegiął nie przyznając się ale gdybym miał zużycie cwu na poziomie 2000kWh nie było by tematu i też grzałbym prądem :)

4800+2000=6800*0,34=2312zł przy inwestycji tylko 4tys.zł ?

Oczywiście "durszalki" nie są objetę w/w kalkulacją ;)

Edytowane przez Arturo72