Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Pyxis

Tytuł nawiązuje do zużycia kWh czy PLN

Jak chcesz te PLN-y porównywać to wszyscy powinni liczyć tak samo.A tu jest z tym problem.Jeden podaje średnią z faktur za cały rok 0,44PLN.drugi tylko koszt kWh w której pracowała PCi.Są tacy którym pracowała 100% w 2T i liczą np;0,293 PLN w Enea.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pyxis

Tytuł nawiązuje do zużycia kWh czy PLN

Jak chcesz te PLN-y porównywać to wszyscy powinni liczyć tak samo.A tu jest z tym problem.Jeden podaje średnią z faktur za cały rok 0,44PLN.drugi tylko koszt kWh w której pracowała PCi.Są tacy którym pracowała 100% w 2T i liczą np;0,293 PLN w Enea.

Skoro tyle ich realnie kosztowala ta ilosc kWh, to dlaczego maja podawac inaczej?

Nich kazdy podaje tyle, za ile zaplacil i bedzie OK.

Teoretycznie tak... ale jak ktos zaplacil za sezon 2000:- korzystajac z PC i tak samo z innych nosnikow energii... to jednak chyba

mialby dosc zroznicowany effekt grzewczy... na ile starczy Gazu za 2000:- , wegla etc.... Ile oddanej energii jest w kazdyp przypadku za 2000:-

No wlasnie od takich rozwazania znajac kwote uciekamy, bo niby co nas to ma obchodzic. Obchodzi nas glownie to, ile nasz kosztuje utrzymanie ciepelka w domu :)

w % może to wygląda super-hiper-zajebiście, ale jak policzyć konkretne kwoty, to jest to mizerna oszczędność

Aaaaa, czyli dom na zero jednak.

Kwota 250 zl to jeden miesiac CO w sezonie gratis jak by nie patrzec. A oszczednosci kwotowe mikre, bo i koszta calkowite "gowniane". Jak z 1200 zl oszczedzisz 250-300 zl, to IMHO to jest sporo, chociaz spokojnie wydasz to w spozywczaku na weekend ;)

no dobrze dom nie jest na minus(jest dokładnie na 0), ale w skali roku oszczędności z korzystania w 2 taryf są to dla mojego konkretnego przypadku/domu oszczędności rzędu 250zł...może trochę większe, bo z jednej strony liczyłem Z/Z za rok, a dla G11 były wyliczenia...może czegoś tam nie ująłem, ale niech będzie żę dodatkowo 50zł...

w % może to wygląda super-hiper-zajebiście, ale jak policzyć konkretne kwoty, to jest to mizerna oszczędność

Czyli można wnioskować, że jeśli się myśli o inwerterowej PW w takich warunkach, być może lepiej nastawić się na pracę non-stop w G11. Jest wiele argumentów dla których projektowanie na stały dopływ ciepła jest korzystniejsze.

sprawdz sobie w cenniku dystrybucji w Tauronie, G12n, to wcześniejsza G12e - większa opłata stała, mniejsza cena za przesył....G12n jest tansza, ale po podliczeniu to wychodzi u mnie 0,013zł/kwh :p taniej

Kurde to cos mi tu nie pasuje z ta cena 0,52 - musiales chyba czegos nie wliczyc ?:) Chyba ze masz gwarancje ceny sprzed 2-3 lat jeszcze :-)

Także przy akumulacji są także inne argumenty: niższa temp. zasilania lub mniejszy rozstaw, wyższe temp. pow. w ciągu dnia, mniejsze opory i straty pompy (inverter). itd.

No wszystko swietnie i super z G11, tylko jak sobie policze MOJE zuzycie w pradzie jednotaryforym od wrzesniea 2012, to musial bym doplacic do rachunku za energie elektryczna 1163 zl. Moze to i malo, ale nie dla mnie ;)

No wszystko swietnie i super z G11, tylko jak sobie policze MOJE zuzycie w pradzie jednotaryforym od wrzesniea 2012, to musial bym doplacic do rachunku za energie elektryczna 1163 zl. Moze to i malo, ale nie dla mnie ;)

U Ciebie sprawa jest jasna i bezdyskusyjna. Ale jak ktoś dopiero się zastanawia i chce PW, to zrobi przy takim założeniu inną podłogówkę i kupi pompę 6 kw a nie 12.

U Ciebie sprawa jest jasna i bezdyskusyjna. Ale jak ktoś dopiero się zastanawia i chce PW, to zrobi przy takim założeniu inną podłogówkę i kupi pompę 6 kw a nie 12.

Moze wlasnie po takim rachunku ekonomicznym mi sie "odechce" PW, bo uzna, ze mozna jakas kase z pompy ciepla wycisnac. Dlatego tak wazne jest podawanie obok zuzycia tez kosztow.

Wyobraz sobie czlowieka ktory szuka w tym watku czy na forum ogolnie informacji (o naiwnosci ludzka!) w temacie jakie zrodlo ciepla wybrac w swoim planowanym domu. Czy bedzie szukal kWh, czy raczej zlowtowek? :)

nie, wszystko ok jest....

w G12 droga kosztu 0,3927zł, w G12 dystrybucja=0,2049, a w G12n=0,1301 - sprawdz sobie w cenniku dystrybucji....

http://www.tauron-pe.pl/SiteCollectionDocuments/TD/Taryfa%20Dystrybucyjna%202013.pdf

okręg gliwicki, strona 43-44

nie ma to nic wspólnego z gwarancją...tyle że abonament jest droższy...

Masz racje - acz dokladnie to wychodzi w G12n - 0,533 (trzeba jeszcze doliczyc stawke jakosciowa ;) - w G12 0,60 pln. Czyli roznica 0,067 / kWh. W taniej odpowiednio G12n - 0,31, G12 - 0,318. Przy zuzyciu 10 tys kWh przy zuzyciu 50:50 (tania:droga) wychodzi:

- G12N: 4215 pln

- G12: 4590 pln

Roznica na korzysc G12N: 375 pln

Ile jest abonament drozszy? Chyba sie oplaci :)

Moze wlasnie po takim rachunku ekonomicznym mi sie "odechce" PW, bo uzna, ze mozna jakas kase z pompy ciepla wycisnac. Dlatego tak wazne jest podawanie obok zuzycia tez kosztow.

Jak wiesz dla mnie koszty to nie tylko fakturka za prąd, tak więc nie daje się sprowokować i niniejszym milknę, wnioski zostawiając dla siebie. Ale co do zasady pełna zgoda.

Gość Arturo72
Wyobraz sobie czlowieka ktory szuka w tym watku czy na forum ogolnie informacji (o naiwnosci ludzka!) w temacie jakie zrodlo ciepla wybrac w swoim planowanym domu. Czy bedzie szukal kWh, czy raczej zlowtowek? :)

Ano właśnie.

Ja będąc jeszcze przed budową,zastanawiając się nad źródłem ciepła,na forum szukałem i kWh i złotówek.

No i podjałem decyzję o budowie domu z jak najmnieszym zużyciem kWh (to też złotówki) przy niskiej cenie źródła ciepła(przede wszystkim złotówki).

Pompę ciepła w cenach jakie wtedy były odpuściłem sobie bo to ani kWh ani złotówki,biorąc pod uwagę cenę instalacji.

Edytowane przez Arturo72

Ano właśnie.

Ja będąc jeszcze przed budową,zastanawiając się nad źródłem ciepła,na forum szukałem i kWh i złotówek.

Czyli pewnie doceniales posty, w ktorych miales podane i jedno i drugie.

Mysle, ze jak sie poda "za duzo" informacji, to bardzo latwo je pominac i zignorowac czytajacemu, ktory ich nie potrzebuje. Jak sie informacji poda za malo, to jest problem. Do pustego i Salomon nie nasika ;)

no licze tak...

1.11.2012 - 1.01.2013

całość=735+1224, 62,5% tania

PC=227+960, 80% tania

Dom bez PC = 508+264, 34% tania

dla moich cen całodobowa zrównuje się 2 taryfami przy 34%

no dobrze dom nie jest na minus(jest dokładnie na 0), ale w skali roku oszczędności z korzystania w 2 taryf są to dla mojego konkretnego przypadku/domu oszczędności rzędu 250zł...może trochę większe, bo z jednej strony liczyłem Z/Z za rok, a dla G11 były wyliczenia...może czegoś tam nie ująłem, ale niech będzie żę dodatkowo 50zł...

Kiedys walkowale to z wami, pamietasz ??? Ty teraz policzyles i pewnie wiesz co mialem na mysli,bo w moim konkretnym przypadku taryfa G11 nie jest taka zla a czytalem juz opinie tutaj ze ta taryfa to jakis bubel dla ludzi slabo myslacych ekonomicznie:D