wit74 03.03.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 PyxisTytuł nawiązuje do zużycia kWh czy PLNJak chcesz te PLN-y porównywać to wszyscy powinni liczyć tak samo.A tu jest z tym problem.Jeden podaje średnią z faktur za cały rok 0,44PLN.drugi tylko koszt kWh w której pracowała PCi.Są tacy którym pracowała 100% w 2T i liczą np;0,293 PLN w Enea. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 03.03.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 A procentowo wygląda to tak : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.03.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Nie można porównywać nieporównywalnych, bo zbyt wiele zmiennych"osobniczych". Jedyne możliwe porównanie to: miałem xxxx i kosztowało to X zł, teraz mam yyyyy i kosztuje mnie to Y zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.03.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Pyxis Tytuł nawiązuje do zużycia kWh czy PLN Jak chcesz te PLN-y porównywać to wszyscy powinni liczyć tak samo.A tu jest z tym problem.Jeden podaje średnią z faktur za cały rok 0,44PLN.drugi tylko koszt kWh w której pracowała PCi.Są tacy którym pracowała 100% w 2T i liczą np;0,293 PLN w Enea. Skoro tyle ich realnie kosztowala ta ilosc kWh, to dlaczego maja podawac inaczej? Nich kazdy podaje tyle, za ile zaplacil i bedzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.03.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Teoretycznie tak... ale jak ktos zaplacil za sezon 2000:- korzystajac z PC i tak samo z innych nosnikow energii... to jednak chyba mialby dosc zroznicowany effekt grzewczy... na ile starczy Gazu za 2000:- , wegla etc.... Ile oddanej energii jest w kazdyp przypadku za 2000:- No wlasnie od takich rozwazania znajac kwote uciekamy, bo niby co nas to ma obchodzic. Obchodzi nas glownie to, ile nasz kosztuje utrzymanie ciepelka w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.03.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Nie można porównywać nieporównywalnych, bo zbyt wiele zmiennych"osobniczych". Jedyne możliwe porównanie to: miałem xxxx i kosztowało to X zł, teraz mam yyyyy i kosztuje mnie to Y zł. BINGO! O tym wlasnie mowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.03.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 w % może to wygląda super-hiper-zajebiście, ale jak policzyć konkretne kwoty, to jest to mizerna oszczędność Aaaaa, czyli dom na zero jednak. Kwota 250 zl to jeden miesiac CO w sezonie gratis jak by nie patrzec. A oszczednosci kwotowe mikre, bo i koszta calkowite "gowniane". Jak z 1200 zl oszczedzisz 250-300 zl, to IMHO to jest sporo, chociaz spokojnie wydasz to w spozywczaku na weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.03.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 a widzisz...wiesz jakie u mnie są ceny? G12n - tania taryfa od 13-15 i 22-6 1T=0,5258 2T=0,3155 Adrian skad masz 0,5258 za 1T ? Kurde ja nie wiem nic co to jest za taryfa G12n !? Ja place 0,6 pln za 1T i 0,32 za 2T! Moze czegos nie doliczyles? Czy rzeczywiscie G12n jest jakas tansza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 03.03.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 no dobrze dom nie jest na minus(jest dokładnie na 0), ale w skali roku oszczędności z korzystania w 2 taryf są to dla mojego konkretnego przypadku/domu oszczędności rzędu 250zł...może trochę większe, bo z jednej strony liczyłem Z/Z za rok, a dla G11 były wyliczenia...może czegoś tam nie ująłem, ale niech będzie żę dodatkowo 50zł... w % może to wygląda super-hiper-zajebiście, ale jak policzyć konkretne kwoty, to jest to mizerna oszczędność Czyli można wnioskować, że jeśli się myśli o inwerterowej PW w takich warunkach, być może lepiej nastawić się na pracę non-stop w G11. Jest wiele argumentów dla których projektowanie na stały dopływ ciepła jest korzystniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.03.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 sprawdz sobie w cenniku dystrybucji w Tauronie, G12n, to wcześniejsza G12e - większa opłata stała, mniejsza cena za przesył....G12n jest tansza, ale po podliczeniu to wychodzi u mnie 0,013zł/kwh taniej Kurde to cos mi tu nie pasuje z ta cena 0,52 - musiales chyba czegos nie wliczyc ? Chyba ze masz gwarancje ceny sprzed 2-3 lat jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 03.03.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Tak wlasnie moze jest, ale nie jak srednia G12 wychodzi mniej od G11 przy pracy 24/7. Także przy akumulacji są także inne argumenty: niższa temp. zasilania lub mniejszy rozstaw, wyższe temp. pow. w ciągu dnia, mniejsze opory i straty pompy (inverter). itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.03.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Także przy akumulacji są także inne argumenty: niższa temp. zasilania lub mniejszy rozstaw, wyższe temp. pow. w ciągu dnia, mniejsze opory i straty pompy (inverter). itd. No wszystko swietnie i super z G11, tylko jak sobie policze MOJE zuzycie w pradzie jednotaryforym od wrzesniea 2012, to musial bym doplacic do rachunku za energie elektryczna 1163 zl. Moze to i malo, ale nie dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.03.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 U mnie cena kwh waha się od 0,54zł do 0,67zł za kwh. To wszystko przy G11.Cena całkowita z rachunku ze wszystkimi opłatami, zależna od zużycia.W nowym domku jeśli będzie PC, będzie g12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 03.03.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 No wszystko swietnie i super z G11, tylko jak sobie policze MOJE zuzycie w pradzie jednotaryforym od wrzesniea 2012, to musial bym doplacic do rachunku za energie elektryczna 1163 zl. Moze to i malo, ale nie dla mnie U Ciebie sprawa jest jasna i bezdyskusyjna. Ale jak ktoś dopiero się zastanawia i chce PW, to zrobi przy takim założeniu inną podłogówkę i kupi pompę 6 kw a nie 12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.03.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 U Ciebie sprawa jest jasna i bezdyskusyjna. Ale jak ktoś dopiero się zastanawia i chce PW, to zrobi przy takim założeniu inną podłogówkę i kupi pompę 6 kw a nie 12. Moze wlasnie po takim rachunku ekonomicznym mi sie "odechce" PW, bo uzna, ze mozna jakas kase z pompy ciepla wycisnac. Dlatego tak wazne jest podawanie obok zuzycia tez kosztow. Wyobraz sobie czlowieka ktory szuka w tym watku czy na forum ogolnie informacji (o naiwnosci ludzka!) w temacie jakie zrodlo ciepla wybrac w swoim planowanym domu. Czy bedzie szukal kWh, czy raczej zlowtowek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.03.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 nie, wszystko ok jest.... w G12 droga kosztu 0,3927zł, w G12 dystrybucja=0,2049, a w G12n=0,1301 - sprawdz sobie w cenniku dystrybucji.... http://www.tauron-pe.pl/SiteCollectionDocuments/TD/Taryfa%20Dystrybucyjna%202013.pdf okręg gliwicki, strona 43-44 nie ma to nic wspólnego z gwarancją...tyle że abonament jest droższy... Masz racje - acz dokladnie to wychodzi w G12n - 0,533 (trzeba jeszcze doliczyc stawke jakosciowa - w G12 0,60 pln. Czyli roznica 0,067 / kWh. W taniej odpowiednio G12n - 0,31, G12 - 0,318. Przy zuzyciu 10 tys kWh przy zuzyciu 50:50 (tania:droga) wychodzi: - G12N: 4215 pln - G12: 4590 pln Roznica na korzysc G12N: 375 pln Ile jest abonament drozszy? Chyba sie oplaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 03.03.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Moze wlasnie po takim rachunku ekonomicznym mi sie "odechce" PW, bo uzna, ze mozna jakas kase z pompy ciepla wycisnac. Dlatego tak wazne jest podawanie obok zuzycia tez kosztow. Jak wiesz dla mnie koszty to nie tylko fakturka za prąd, tak więc nie daje się sprowokować i niniejszym milknę, wnioski zostawiając dla siebie. Ale co do zasady pełna zgoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.03.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 (edytowane) Wyobraz sobie czlowieka ktory szuka w tym watku czy na forum ogolnie informacji (o naiwnosci ludzka!) w temacie jakie zrodlo ciepla wybrac w swoim planowanym domu. Czy bedzie szukal kWh, czy raczej zlowtowek? Ano właśnie. Ja będąc jeszcze przed budową,zastanawiając się nad źródłem ciepła,na forum szukałem i kWh i złotówek. No i podjałem decyzję o budowie domu z jak najmnieszym zużyciem kWh (to też złotówki) przy niskiej cenie źródła ciepła(przede wszystkim złotówki). Pompę ciepła w cenach jakie wtedy były odpuściłem sobie bo to ani kWh ani złotówki,biorąc pod uwagę cenę instalacji. Edytowane 3 Marca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.03.2013 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Ano właśnie. Ja będąc jeszcze przed budową,zastanawiając się nad źródłem ciepła,na forum szukałem i kWh i złotówek. Czyli pewnie doceniales posty, w ktorych miales podane i jedno i drugie. Mysle, ze jak sie poda "za duzo" informacji, to bardzo latwo je pominac i zignorowac czytajacemu, ktory ich nie potrzebuje. Jak sie informacji poda za malo, to jest problem. Do pustego i Salomon nie nasika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 03.03.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 no licze tak... 1.11.2012 - 1.01.2013 całość=735+1224, 62,5% tania PC=227+960, 80% tania Dom bez PC = 508+264, 34% tania dla moich cen całodobowa zrównuje się 2 taryfami przy 34% no dobrze dom nie jest na minus(jest dokładnie na 0), ale w skali roku oszczędności z korzystania w 2 taryf są to dla mojego konkretnego przypadku/domu oszczędności rzędu 250zł...może trochę większe, bo z jednej strony liczyłem Z/Z za rok, a dla G11 były wyliczenia...może czegoś tam nie ująłem, ale niech będzie żę dodatkowo 50zł... w % może to wygląda super-hiper-zajebiście, ale jak policzyć konkretne kwoty, to jest to mizerna oszczędność Kiedys walkowale to z wami, pamietasz ??? Ty teraz policzyles i pewnie wiesz co mialem na mysli,bo w moim konkretnym przypadku taryfa G11 nie jest taka zla a czytalem juz opinie tutaj ze ta taryfa to jakis bubel dla ludzi slabo myslacych ekonomicznie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts