Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

pamiętam,pamiętam...

to nie tak, ja nie twierdze że 2 taryfy są panaceum na wszystkie bolączki tego świata, nie kwestionuję też że G11 dla niektórych będzie optymalna....

kiedyś jak liczyłem koszt 1kwh, to wychodziło mi średnio 0,44zł, teraz już jest więcej....jak się nic nie zmieni, to dalsze stosowanie G12 przestanie mieć sens...na razie nic nie będę zmieniać, bo to zawsze jak zauważył Pyxis 1 miesiąc grzania gratis :p

każdy przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie...

dokladnie tak... ja tez nie wykluczam ze kiedys nie zmienie na G12, wiem ze pompa da rade robic w taniej taryfie nawet w duze mrozy,kwestia tylko czy bedzie komfort jak bedzie dlugi postoj, jak wygloda kosztowo kwh w sezonie po zimie jak pompa w wiekszosci robi tylko CWU?

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w zeszłym roku u mnie było następująco:

marzec=578kwh

kwiecień=373kwh

maj=164kwh

czerwiec=118kwh

lipiec,sierpien=97kwh

wrzesień=116kwh

Nie zrozumielismy sie:D ciekawi mnie jaka cena za 1 kwh srednio za prad z domu + Pc(poza sezonem grzewczym) . Pytam bo nie chcialbym wprowadzac ,,rezimu" taniej taryfy a Ty kiedys pisales wlasnie ze jakos bardzo sie nie starasz nastawiac.

aaa, to faktycznie się nie zrozumieliśmy...już pisze...

dane z faktur za 2012r.

1.03-1.05 średnia 0,454zł (PC 951kwh)

2.05-1.07 średnia 0,568zł (PC 282kwh)

2.07-4,09 średnia 0,547zł (PC 194kwh)

czyli im mniejsze zużycie PC, tym niższa średnia, bo bardziej zauważalny jest wpływ opłat stałych....

Oki dzieki teraz to mi daje fajny poglad:yes:

Oki dzieki teraz to mi daje fajny poglad:yes:

U mnie za oststnie 7 m-cy

na bytowym wychodzi srednio 0,532 zl/kWh

na pompie 0,337 zl/kWh

ogolnie bytowy+pompa 0,418 \l/kWh

W jednotaryfowym kWh kosztuje 0,58 zl

Uprzedzajac pytania o "rezim": Staramy sie prakle, zmywarke i suszarke ustawiac na tania taryfe (glownie miedzy 14:00 a 16:00). Od soboty od 14:00 do 7 rano w poniedzialek jest tylko tani prad.

Skoro tyle ich realnie kosztowala ta ilosc kWh, to dlaczego maja podawac inaczej?

Nich kazdy podaje tyle, za ile zaplacil i bedzie OK.

Mi tego nie musisz tłumaczyć bo tak właśnie liczę.Ale co do takiego liczenia było już sporo kontrowersji.

Jako ciekawostkę podam,że w mieszkaniu mając G11 i rachunek za okres uwaga: 11/2002-01/2003 ,1-kWh kosztowała w Enea 0,3535 netto + 22%VAT czyli 0,43PLN.

Przy 225 kWh średnia z faktury jeszcze byłaby wyższa.A dziś 10 lat później średnia z faktur za zeszły rok u mnie to 0,42PLN i to też w Enea.

Korzyści z G12 mogą być więc do rozważenia i to całkiem ze sporym zyskiem.A realnie ja dziś w stosunku do G11 zyskuje 900PLN u siebie.

U mnie za oststnie 7 m-cy

na bytowym wychodzi srednio 0,532 zl/kWh

na pompie 0,337 zl/kWh

ogolnie bytowy+pompa 0,418 \l/kWh

W jednotaryfowym kWh kosztuje 0,58 zl

Uprzedzajac pytania o "rezim": Staramy sie prakle, zmywarke i suszarke ustawiac na tania taryfe (glownie miedzy 14:00 a 16:00). Od soboty od 14:00 do 7 rano w poniedzialek jest tylko tani prad.

Spoko, juz jakis czas temu przekonalem sie ze jak tylko zasiedle dom to zmieniam taryfe tylko ze raczej na G12 e . Od poczatku budowy mam G11 i na ten czas jest to najlepszy wybor:)

Spoko, juz jakis czas temu przekonalem sie ze jak tylko zasiedle dom to zmieniam taryfe tylko ze raczej na G12 e . Od poczatku budowy mam G11 i na ten czas jest to najlepszy wybor:)

Ja od razu na G12 wszedlem. NA "bytowym" podczas budowy wyszedlem 2,58 do przodu ;)

Za to na pompie juz 848 zl oszczednosci.

Ja od razu na G12 wszedlem. NA "bytowym" podczas budowy wyszedlem 2,58 do przodu ;)

Za to na pompie juz 848 zl oszczednosci.

Ja narazie zlewam takie obrachunki , bo ciesze sie z tego co mam(kazdy ma inna sytuacje,nie da sie wzorcowac) dla mnie optymistyczne jest to ze od 15 Lipca do 15 stycznia za prad zaplacilem 1060 zl Pc odpalona od polowy Wrzesnia:)

Za duzo czasu spedzam starajac sie zarobic jaka kase, wiec nie zlewam swojego "potu". Kwestia podejscia :)

Dokladnie, kwestia podejscia,i jeszcze kilka czynnikow przez ktore nie mozemy generalizowac a jedynie kazdy znas moze sobie sam cos wyobrazic na podstawie konkretow ktore sa tutaj podawane( pomijajac bzdety i falsz) :)

"Kontrowersje" wcale nie umniejszaja znaczenia jakiegos faktu.

Nie umniejszają.Dla mnie koszt w tym przypadku ma mniejsze znaczenie niż zużycie w kWh, jako uzupełnienie tej informacji owszem.

Ty sam porównujesz się z wynikiem zużycia innych przeliczając kWh/100mkw.Nie robisz tego w PLN-ach,może w drugim kroku.Choć wątpię

Dla tych co szukają info ile to kosztuje te 520kWh za luty to trzeba owszem dokładnie:

2T- 512 kWh po 0,293PLN

1T-8kWh po 0,686PLN

Razem 155PLN

To od dupy strony. Zakładamy dwa scenariusze: system grzewczy wyrabia się w 10 h do powiedzmy -8*, system pracuje sobie spokojnie non-stop. W drugim przypadku, przy założeniu tej samej podłogówki i invertera na przykład:

- temp. zasilania może być o 2* niższa,

- średnia dobowa temp. powietrza będzie o 2* wyższa,

- tzw. przewymiarowanie wymienników (zaleta invertera) da dodatkowe 0,2 do COP.

To tylko przykład, chodzi o to żeby ustalić, ile zyskam nastawiając się na pracę ciągłą vs. koniecznie muszę się wyrobić w 10 h - uprzejmie prosze o podanie właściwych wartości. Oczywiście ma to mały sens nie uwzględniając kosztu "inwestycyjnego", ale to już każdy kto chce to sobie policzy.

Ja dla siebie policzylem dla urzadzen pracujacych "non stop", 24/7/365 i w takim przypadku w pradzie dwutaryfowym masz 4% taniej niz w jednotaryfowym. Pompa ciepla przy pracy non stop i tak nie "dogoni" kosztowo tej pracujacej w jednej taryfie. Po prostu w G11 bedzie drozej. W dwutaryfowym bedzie drozej tylko wtedy, jak urzadzenie bedzie pracowalo w calej drogiej taryfie, ale nie wykorzystujac calosci pracy w taniej.

U mnie opłaty stałe wynoszą(Łódź - Teren)

G12- 12,69zł brutto

G11 - 10,11 zł brutto

Cena energii

G12

I tar - 0,71 brutto

II tar - 0,344 brutto(22-6, 13-15 latem 15-17)

G11

0,627 brutto

Od 11.07.2012 do 26.01.2013 zapłaciłem o 517 zł mniej gdybym miał G11. Z tego wynika że będzie to ok. 1000zł rocznie.

Przy zużyciu 25% tania 75% droga cena za kWh zrównuje się do G11.

Wg mnie przy zużyciu energii na potrzeby PC opłaty stałe należy pominąć, ponieważ decydując się na ogrzewanie tym sposobem nie ponosimy z tego tytułu żadnych dodatkowych kosztów, jest to po prostu dodatkowa zaleta grzania PC. Wprowadzanie opłat stałych prowadzi do niepotrzebnego zamieszania. Przy grzaniu gazem i ekogroszkiem często pomijana jest energia elektryczna pobierana przez te systemy a są to kwoty 200- 300zł rocznie, o opłatach stałych nie wspomnę.

Korzystanie z taryfy G w moim przypadku daje oszczędności na prądzie bytowym rzędu 7 gr/kWh co w skali miesiąca wychodzi 0,07 x 250 =17,5zł. Po odliczeniu opłat stałych i tak na ,,domu" jestem 5 zł do przodu. Każdy musi swój przypadek rozpatrywać osobno, bo inny mamy rozkład zużycia w ciągu dnia pory roku itd oraz inne ceny i pory obowiązywania taryf.

Co do rygoru to PC, zmywarka i pralka raczej w taniej. Reszta normalnie.

Luty 2013 (co+cwu): 361,30kWh; 12,90kWh/d.

Od 18.02.2013r. mam G12w, wcześniej G11.

Zmieniłem ustawienia pracy pompy, do 18.02.2013r. było - temp. wewn. 22,5°C całą dobę.

Teraz jest - na tanich godzinach 22,5°C, a na drogich godzinach jest 22,0°C, cwu grzane tylko w tanich godzinach.

Ponieważ od 18.02.2013r. jest coraz cieplej na zewnątrz to PC pracuje tylko w tanich godzinach.

W związku z tym koszty wynoszą (bez opłat stałych)

252,70kWh x 0,64PLN = 161,73PLN - G11

108,60kWh x 0,36PLN = 39,10PLN - G12w

Razem luty: 200,83PLN