Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Od 14.01 do 14.03.2013 r. - 1563 kWh. Z tego 1099 kWh w taniej taryfie i 464 w drogiej. Koszt - 713,68 zł.

Ponizej za ten sam okres. Zobacz jaka jest "kwotowa magia" taniej taryfy ;)

-------- Okres: 2013-01-14 do 2013-03-13 23:59:59 (59,00 [d]) ---------

Czas pracy CO: 488,75 [h] (88,1%)

Czas pracy CWU: 65,93 [h] (Cykli: 195) (Średnio dziennie: 3,3)

Suma pracy PCi: 554,7 [h]

Startów: 217 (Średnio dziennie: 3,7)

Czas pracy śr CO: 8,28 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 1,12 [h/d]

Czas pracy śr: 9,4 [h/d]

Szacowane zużycie: 1887 [kWh] Średnio: 32,0 [kWh/d]

CWU: 323 [kWh] Średnio: 5,5 [kWh/d]

CO: 1564 [kWh] Średnio: 26,5 [kWh/d]

CO/100m2: 11,5 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [1/99%]: 617 zł w tym CO [1/99%]: 503 zł CWU [6/94%]: 114 zł

------------------------------------------------------------------------

Ponizej za ten sam okres. Zobacz jaka jest "kwotowa magia" taniej taryfy ;)

-------- Okres: 2013-01-14 do 2013-03-13 23:59:59 (59,00 [d]) ---------

Czas pracy CO: 488,75 [h] (88,1%)

Czas pracy CWU: 65,93 [h] (Cykli: 195) (Średnio dziennie: 3,3)

Suma pracy PCi: 554,7 [h]

Startów: 217 (Średnio dziennie: 3,7)

Czas pracy śr CO: 8,28 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 1,12 [h/d]

Czas pracy śr: 9,4 [h/d]

Szacowane zużycie: 1887 [kWh] Średnio: 32,0 [kWh/d]

CWU: 323 [kWh] Średnio: 5,5 [kWh/d]

CO: 1564 [kWh] Średnio: 26,5 [kWh/d]

CO/100m2: 11,5 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [1/99%]: 617 zł w tym CO [1/99%]: 503 zł CWU [6/94%]: 114 zł

------------------------------------------------------------------------

Tylko, że u mnie to koszt całego prądu łącznie z oświetleniem, kuchnią indukcyjną itd. - nie tylko CO +CWU. Nie mam podlicznika, więc podaję całe zużycie. Siłą rzeczy prąd do celów innych niż CO to w większości droga taryfa.

Jak dla mnie zużycie jest OK. Mieszkamy pierwszy sezon, jeszcze parę rzeczy do poprawienia się znajdzie ;). W kolejnym powinno być jeszcze trochę lepiej.

Nie czekam z zagotowaniem wody ani z obiadem na II taryfę. Oświetlenie czy telewizja - też używam jak potrzebne. Tylko pralka i zmywarka w pracują w taniej. A ile to procent? Nie mam pojęcia.

Edytowane przez Bad

Tylko, że u mnie to koszt całego prądu łącznie z oświetleniem, kuchnią indukcyjną itd. - nie tylko CO +CWU. Nie mam podlicznika, więc podaję całe zużycie. Siłą rzeczy prąd do celów innych niż CO to w większości droga taryfa.

A czy to jest watek "zuzycie pradu przez dom" do ciula? Nie masz danych ktore mogl bys tu zaprezentowac, wiec... :)

A czy to jest watek "zuzycie pradu przez dom" do ciula? Nie masz danych ktore mogl bys tu zaprezentowac, wiec... :)

Naganiaczu strzegomski - oglady troche! Skoros taki ech ach to wypadałoby pisać zgodnie z regulami jezyka polskiego. I przestan podniecac sie swymi wynikami grzewczymi, twoje 230 mkw ogrzewanych podlog to 184 mkw powierzchni uzytkowej. Plus kilka niewielkich okienek.

Naganiaczu strzegomski - oglady troche! Skoros taki ech ach to wypadałoby pisać zgodnie z regulami jezyka polskiego. I przestan podniecac sie swymi wynikami grzewczymi, twoje 230 mkw ogrzewanych podlog to 184 mkw powierzchni uzytkowej. Plus kilka niewielkich okienek.

Forumowy planktonie - inteligencji toche! Skoros taki "ech ach" to nim mnie obszczekasz, wypadaloby doczytac i zrozumiec czego dotyczy ten watek.

A czy to jest watek "zuzycie pradu przez dom" do ciula? Nie masz danych ktore mogl bys tu zaprezentowac, wiec... :)[/quote

Umiem czytać Pyxis - dzięki, że się o mnie martwisz. Nie bój się, nie zamierzam uczestniczyć z Tobą, ani z nikim innym w wyścigu na ilość zużytych kWh. Po prostu kilka osób jest ciekawych zużycia prądu w takim domku jak mój (około 110 - 130 m2). Wkleiłem więc to tutaj - widzę, że masz z tym straszny problem. Co do obliczenia (oczywiście szacunkowego) to wystarczy od ogólnej ilości kWh odjąć ilość kWh zużywanych przeciętnie przez daną rodzinę w ciągu dwóch miesięcy. I masz wynik zużycia mojej pompy. Tak jak pisałem wyżej - mieszkamy, grzejemy CWU, jemy obiady gotowane w domu, używamy telewizora, oświetlenia itd. więc nie "zaniżam" wyniku siedząc po ciemku i myjąc się raz na tydzień. A podlicznika nie montuję, bo uważam go na razie za zbędny bajer (mam go instalować po to, żeby podać wynik raz na dwa miesiące i żeby Pyxis się mnie nie czepiał?).

podlicznik przyda sie żeby np wyłapać jakąś awarię

trochę to twoje podawanie jest nieczytelne-ale dobrze że je podajesz -zawsze jakieś wnioski

to że ktoś ma mnie j wpisów -nie znaczy że jest głupkiem -itd

pyxis wrzuć swoje rzuty z przekrojami żebyś mial spokój- albo chociaż nazwę projektu.

Umiem czytać Pyxis - dzięki, że się o mnie martwisz. Nie bój się, nie zamierzam uczestniczyć z Tobą, ani z nikim innym w wyścigu na ilość zużytych kWh. Po prostu kilka osób jest ciekawych zużycia prądu w takim domku jak mój (około 110 - 130 m2). Wkleiłem więc to tutaj - widzę, że masz z tym straszny problem.

Kolego, ani sie nie martwie, ani nie mam z tym problemu. Po prostu napisz, ze to zuzycie dla domu a "oleje" Twojego posta, bo nie bedzie lezal w kregu mojego zainteresowania i oszczedzimy sobie bezsensownych wyjasnien.

Bez podlicznika jestes slepy i gluchy jesli chodzi o wydajnosc instalacji. Majac zuzycie dla PCi mozesz chociaz jakies wartosci szacowac. Nie rozumiem tez jakis chorych wnioskow. Czy ludzie majacy podliczniki na pompach siedza po ciemku i myja sie raz na tydzien?

Ja jestem sklonny stwierdzic, ze Ty tak mozesz robic, bo moj podlicznik jest niewrazliwy na zuzycie domowe. :)

to że ktoś ma mnie j wpisów -nie znaczy że jest głupkiem -itd

pyxis wrzuć swoje rzuty z przekrojami żebyś mial spokój- albo chociaż nazwę projektu.

A skad wniosek, ze to po ilosci wpisow oceniam moznosc zrozumienia tematu watku? Skad takie wnioski.

Malux, kolego brykietowy, ja mam spokoj. Takie wpisy go nie sa w stanie zburzyc. :)

Moj projekt "bazowy" nazywa sie KWARC, ale ma bardzo, bardzo duzo zmian.

A skad wniosek, ze to po ilosci wpisow oceniam moznosc zrozumienia tematu watku? Skad takie wnioski.

Malux, kolego brykietowy, ja mam spokoj. Takie wpisy go nie sa w stanie zburzyc. :)

Moj projekt "bazowy" nazywa sie KWARC, ale ma bardzo, bardzo duzo zmian.

A jaka powierzchnie okien masz? To w sumie dosc wazne :)

Rozmawiałem ostatnio na ten temat z osoba która zawodowo się tym zajmuje w stanach tam to już znane i opisane zjawisko takie czasy dobrodziejstwo internetu nie problem z informacją tylko z selekcją informacji

Tu masz na wesoło wolne media

http://www.youtube.com/watch?v=MyfaEh205bg

Edytowane przez mkm silesia

Kolego, ani sie nie martwie, ani nie mam z tym problemu. Po prostu napisz, ze to zuzycie dla domu a "oleje" Twojego posta, bo nie bedzie lezal w kregu mojego zainteresowania i oszczedzimy sobie bezsensownych wyjasnien.

Bez podlicznika jestes slepy i gluchy jesli chodzi o wydajnosc instalacji. Majac zuzycie dla PCi mozesz chociaz jakies wartosci szacowac. Nie rozumiem tez jakis chorych wnioskow. Czy ludzie majacy podliczniki na pompach siedza po ciemku i myja sie raz na tydzien?

Ja jestem sklonny stwierdzic, ze Ty tak mozesz robic, bo moj podlicznik jest niewrazliwy na zuzycie domowe. :)

Nigdzie nie napisałem, ze ludzie z podlicznikami myją się raz na tydzień, tylko (jak widać słusznie) założyłem, że posądzisz o to mnie. Powtarzam - chodziło mi tylko o pokazanie kilku osobom, które pisały do mnie PW z zapytaniem o zużycie prądu w domu, jakie rachunki płacę. Ale widzę, że do tego trzeba osobnego tematu bo strasznie to niektórym przeszkadza.

Edytowane przez Bad
literówki