mar1173 19.03.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Wszystko ładnie , pięknie tylko aby sprawdzić faktycznie sprawność i ekonomiczność instalacji PC raczej niezbędny jest ciepłomierz, bo inaczej to tylko możemy stwierdzić tylko jaki kto ma ciepły dom. U mnie leży już od zeszłego roku ale jakoś nie chce mi się go montować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 19.03.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Super to obrazuje te m2 i m3 tak troche jak 3D;) no i widze ze dorobiles sie stopki. Ja dzis pomierze poddasze i tez wstawie narka... Miałem stopkę, tylko redakcja mnie zbanowała i musiałem coś napisać do nich od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.03.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 myślałem o tym, ale dałem sobie spokój, dodatkowe opory przepływu Na koncu lancuszka jest zawsze kasa. Sa cieplomierze ultradzwiekowe 1". Oporow nie wprowadza, ale zamieszanie w budzecie domowym spore. Ja spasowalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 19.03.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 (edytowane) Na koncu lancuszka jest zawsze kasa. Sa cieplomierze ultradzwiekowe 1". Oporow nie wprowadza, ale zamieszanie w budzecie domowym spore. Ja spasowalem. Wg mnie największy opór daje wymiennik PC. Zakręcając jeden rozdzielacz delta praktycznie taka sama. Zużycie 1-18.03.2013 CO koszt - 119,42 zł zużycie - 302,55 kWh (90% tania) zużycie na 100m2 - 189,09 kWh zużycie dzienne - 16,81 kWh zużycie dzienne na 100 m2 - 10,51 kWh CWU - 4,9m3 koszt- 34,52 zł koszt 1m3 cwu - 7,06 zł koszt dzienny podgrzania cwu - 1,92 zł zużycie - 100,05 kWh (100% tania) zużycie na1 m3 cwu - 20,46 kWh zużycie Cwu/os. - 25,01 kWh Razem 402,60 kWh - 153,94 ZŁ Edytowane 19 Marca 2013 przez mar1173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.03.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Wg mnie największy opór daje wymiennik PC. No to brzeszczot lub palnik i pozbedziesz sie "chwasta". Same rury tez daja duze opory w instalacji. Dziwny masz tok rozumowania. Wymiennik to nie jest DODATKOWY element instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 19.03.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 (edytowane) No to brzeszczot lub palnik i pozbedziesz sie "chwasta". Same rury tez daja duze opory w instalacji. Dziwny masz tok rozumowania. Wymiennik to nie jest DODATKOWY element instalacji. Myślę że jak mi delta podskoczy z 5 na 5,5 czy 6 to może nie zbankrutuję. Jak nie będę dawał rady to go zdemontuję. Koszt ciepłomierza to ok 150 zł. A jak to kiedyś pisałeś ,, bez licznika jesteś ślepy" czy coś takiego. Może twój dom to nie sito tylko PC do d.... ? Któż to wie. A jeśli o wymienniku mowa to mi chodziło oto że jeśli pokonasz opory wymiennika to dalej już z górki no chyba że masz rurki po 200mb a do rozdzielacza 1/2. Ale mówimy o w miarę prawidłowych instalacjach a nie tworach wyobraźni przeróżnej maści instalatorów.. Edytowane 19 Marca 2013 przez mar1173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.03.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 A jak to kiedyś pisałeś ,, bez licznika jesteś ślepy" czy coś takiego. Może twój dom to nie sito tylko PC do d.... ? Któż to wie. Pisalem to o liczniku energii dla pompy. Jego jest zalozyc znacznie latwiej i jest warunkiem koniecznym, bo to determinuje koszta eksploatacji. Cieplomierz bylby tez swietnym narzedziem pomiarowym, ale jest juz duzo bardziej klopotliwy i kosztowny. Takiego za 150 zl, to ja nie chce, bo tyle przez niego rocznie doloze do pradu dla pomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 19.03.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Już nie pisz głupot. Widzę że szybciej piszesz niż myślisz. Jak to mówią: ,,Byle co zjadł, byle co mówi."150 zł to ja rocznie nie płacę za prąd do pompy DZ i GZ razem wzięte. 1500h x(0,93W+0,93W)=279 kWh x 0,4zł= 111,6 zł rocznie. Nawet jak pompka wzięła by dodatkowo 30 czy 50W ze względu na ciepłomierz to to i tak jest ..... w porównaniu z bombą atomową, a widzisz dwa razy więcej jak z licznika EEl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.03.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 rosomak może to mieć wpływszczerze mówiąc lepiej okolice parapetów przypilnować niż np bawić się w montaż na konsolach.wkładałeś między ramę a listwą podparapetową taśmę rozprężną ?tam po kilku sezonach zaczyna czasami ładnie wiać.no i niestety rodzaj parapetów też ma wpływ na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.03.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Już nie pisz głupot. Widzę że szybciej piszesz niż myślisz. Jak to mówią: ,,Byle co zjadł, byle co mówi." 150 zł to ja rocznie nie płacę za prąd do pompy DZ i GZ razem wzięte. Zebys sie nie posikal ze swoimi "madrosciami" ludowymi czasami Wzrost delty na GZ spowoduje spadek COP. W sezonie to nie beda grosze, bo pompa ciepla bedzie musiala dluzej pracowac. Mocy obiegowki malo kto bedzie mogl zwiekszyc, bo ona najczesciej chodzi na najwyzszym biegu. Trzeba by wymieniac na wieksza. Koszta, koszta. Dzisiaj na sniadanie chyba faktycznie zezarles jakie byle co i teraz to wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 19.03.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Zebys sie nie posikal ze swoimi "madrosciami" ludowymi czasami Wzrost delty na GZ spowoduje spadek COP. W sezonie to nie beda grosze, bo pompa ciepla bedzie musiala dluzej pracowac. Mocy obiegowki malo kto bedzie mogl zwiekszyc, bo ona najczesciej chodzi na najwyzszym biegu. Trzeba by wymieniac na wieksza. Koszta, koszta. Dzisiaj na sniadanie chyba faktycznie zezarles jakie byle co i teraz to wychodzi Jakbyś nie zje..... sobie DZ to zaoszczędzoną energie mógłbyś sprzedawać sąsiadom a tak to pompa DZ dużo żre i delta za duża a ta chyba ważniejsza niż GZ. I jeszcze chciałbym cie prosić o wyliczenia, o ile spadnie mi COP jeżeli delta GZ wzrośnie z 5 na 6 *. I jeszcze jedno pytanie : kiedy COP będzie wyższy, gdy delta GZ wynosi 5 czy 10*. Dla ułatwienia temp zasilania CO jest taka sama i DZ również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.03.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Jakbyś nie zje..... sobie DZ to zaoszczędzoną energie mógłbyś sprzedawać sąsiadom a tak to pompa DZ dużo żre i delta za duża a ta chyba ważniejsza niż GZ. Nie podniecaj sie tak chlopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 19.03.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Na tyle cię tylko stać? Kalkulator padł? To poczytajhttp://instalreporter.pl/porady/czy-mozna-porownywac-wspolczynnik-cop-wedlug-starej-i-nowej-normy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.03.2013 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Na tyle cię tylko stać? Kalkulator padł? Po prostu smieszy mnie to twoje "zaciecie". Ja pomalu trace zapal do uswiadamiania kolejnego forumowicza. Zakladaj ten cieplomierz za 150 zl na zdrowie i sie pochwal wynikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.03.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 A z artykulu wynika ze wyzsza delta, lepszy COP.??? Tak. Wylacz calkiem obiegowke, to COP urosnie do naprawde duzych wartosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 19.03.2013 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Czesc Pyxis zapytam ponownie ile kwadratow masz na dole i jaka wysokosc pomieszczen? Gdzies to juz podawales ale nie chce przekopywac ,ja dzis troche pobiegalem i pomiarowalem wyszlo mniej m3 niz to co jest w projekcie ale to normalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.03.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Czesc Pyxis zapytam ponownie ile kwadratow masz na dole i jaka wysokosc pomieszczen? Gdzies to juz podawales ale nie chce przekopywac ,ja dzis troche pobiegalem i pomiarowalem wyszlo mniej m3 niz to co jest w projekcie ale to normalka Cos sie tak moja chatka zainterere? Wg projektu 100. Liwko z rzutu i wymiarow naliczyl 115(?). Wysokosc to 2,78m Kiedys liczylem juz kubature u siebie, ale nie moge posta znalezc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 19.03.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Cos sie tak moja chatka zainterere? Wg projektu 100. Liwko z rzutu i wymiarow naliczyl 115(?). Wysokosc to 2,78m Kiedys liczylem juz kubature u siebie, ale nie moge posta znalezc. Ja tak zainterere bo mamy podobna moc Pc podobne termoizolacje(nie wnikam w szczegoly) i jednak mi m3 bardziej obrazuje koszta poniesione przy grzaniu domu. Liwko wyliczyl kwadraty na dole ja wyliczylem Twoja gore;) (z tego rzutu co podales) i tak na dole masz ok. 320m3:) a wedlug moich wyliczen z poddaszem kubatura wynosi nie wiecej jak 500m3:) pelna inwigilacja:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Może i ma te 550m3. On u góry ogląda cztery strony świata na czworaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.03.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Może i ma te 550m3. On u góry ogląda cztery strony świata na czworaka. Jeszcze nigdy w zyciu sie tak ni schlalem Nie wnikam jak kto u siebie wykancza poddasze i jaka lubi miec scianke kolankowa. Szczerze mowiac go..o mnie to obchodzi (w przeciwienstwie). Okna mam na takiej wysokosci, ze jak podejde i otworze, to ledwie moge glowe wystawic, zeby polac dachu zobaczyc ponizej (mam 170cm wzrostu). Ustawialem to do swoich proporcji. Nie musialem robic kaloryferow pod oknami, to i nie troszczylem sie za bardzo o to, czy na kolankowej sie zmiesci. Zrobcie jakies foty swoich "strychow" z czterospadowym dachem. Chetnie zobacze, jako sie "powinno" wykanczac. Ja mam tak (bialy sufit 2,78 nad posadzka): http://szkut.com/dom/Dom62.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts