Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to teraz wyobraz sobie co sie dzieje, jak mam na wejsciu DZ 17-18*C (tak mialem tego lata)

BTW: Ja chyba jednak musze miec jakas inna sprezarke, bo 12,6kW mam dla 0/35

B0/W35 to temperatura na wejściu parownika/wyjściu skraplacza, dla tych warunków przyjmuje się -5/40 (parowanie/skraplanie).

A wtedy wychodzi 9,75/3,12/12,87 kW.

Edytowane przez Zigobar

B0/W35 to temperatura na wejściu parownika/wyjściu skraplacza, dla tych warunków przyjmuje się -5/40 (parowanie/skraplanie).

A wtedy wychodzi 9,75/3,12/12,87 kW.

No jesli tak, to mozliwe. Ja swoja ocenialem latem na jakies 17-18kW mocy grzewczej przy CWU, ale ze wzgledu na stosunkowo mala pow wezownic w koncowej fazie mam temp skrplania powyzej 58*C

Dlatego sugerowalem tak duza roznice w zuzyciu kwh pomiedzy Latem a Zima w twoim przypadku

Ale wg tego co napisalem, to te roznice powinny nie rosnac a sie niwelowac.

Niestety zeria gorszych parametrow procesu przygotowania CWU zima daje (przynajmniej u mnie) tak "piorunujacy" efekt kosztowy w postacie 100% wzrostu kosztow przygotowania tej samej ilosci CWU.

Mozna do tego podejsc tak, ze po prostu latem jest ekstremalnie tanio a zima sa to realne koszta. :)

To mozna ustawic na sterowniku. "Fabrycznie" jest ustawiona na 55*C. Ja przestawilem na 59*C, zeby zapobiec taktowaniu przy grzaniu CWU latem.

Z tego co widze, to termometr w pompie nieco zawyza ta temperature. Nie sadze, zeby miedzy skraplaczem a 50cm rurki miedzianej gdzie jest moj wyskalowany termometr temperatura zmalala az o 2-3*C.

O, jedyny który to pamięta :)

Mi latem idzie chyba mniej CWU niż zimą (chłodniejsza kąpiel) i stąd może być te większe o 100% zużycie. Ale to tylko ze względu na większe zużycie ciepłej wody.

Powodow jak juz pisalem jest wiele.

Wracajac do "orzechow": Te 30 zl zimowa pora szacowane na CWU to bardzo, bardzo optymisttyczne i chyba jednak malo realne.

BTW:

K..wa zauwazyles moj super konsyliacyjny ton wypowiedzi? Jak bede tak dalej pisal, to sie tu zanudzimy! ;)

Czyli w złotówkach niemal tyle samo co ja za 700kWh. Ale po co płacić 150-200zł jak można prawie 300... Kto bogatemu zabroni...

Czy ja się czepiam? Tak. Zrobiliście cholernie drogą i przewymiarowaną inwestycje, a teraz jeszcze nie umiecie tego wykorzystać! Po co więc wam ona była?

Po co 700 Kwh w mieszanej taryfie jak może być 500 przy większym domu???

Brawo za to że Ty jesteś oszczędny a ja nie!!!!

Bogatemu nikt nie zabroni

Po co 700 Kwh w mieszanej taryfie jak może być 500 przy większym domu???

Większym? O 2m2?

Brawo za to że Ty jesteś oszczędny a ja nie!!!!

Bogatemu nikt nie zabroni

Dokładnie. Wydałem sporo mniej na inwestycje, a rachunki płacimy te same. Dla mnie nie jest to normalna sytuacja, logicznie to powinno wyglądać inaczej.

liwko mi teraz dom bierze 7kwh doba żeby temp była w okolicach 22

jak to u ciebie teraz

kominka od czwartku nie dotykam., brak słonca.

niby do 1 maja zmieszcze się w 1500kwh + 1m3 drewna ale jakiś taki niesmak mam z copem i taryfami, ja tylko grzeje w dzień.

Ty już przestań :D

U mnie teraz idzie około 18-20kWh na dobę z czego 2-3 w drogiej taryfie. CO i CWU.