rafikW 02.09.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 zdecydowanie PS. Z arkusza wynikało mi, że średni dobowy koszt c.w.u. od początku opomiarowania wynosił u mnie dokładnie 1,00 zł. Po korekcie w arkuszu i doliczeniu VATu wychodzi 1,23 zł I tutaj widać jak wredny jest VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.09.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 zdecydowanie PS. Z arkusza wynikało mi, że średni dobowy koszt c.w.u. od początku opomiarowania wynosił u mnie dokładnie 1,00 zł. Po korekcie w arkuszu i doliczeniu VATu wychodzi 1,23 zł I tutaj widać jak wredny jest VAT A jak duzy masz zasobnik CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 02.09.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 A jak duzy masz zasobnik CWU? 290l http://www.dimplex.de/en/heat-pumps/warmwasser-waermepumpe-neu/warmwasser-waermepumpen-fuer-raumluft-ab-8-c/bwp-30hlw.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 03.09.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 (edytowane) WitamMnie srednie miesięczne zużycie na cwu w okresie letnim wychodzi ok. 21 zl/m-cZuzycie energii ok. 54 kWh/m-cRoczne koszty za co + cwu wyjdzie mi jakies 1 650 zlSzczegoly instalacji i kosztów w arkuszu ze stopki (od rwxw) Pzdr. Edytowane 3 Września 2013 przez piwopijca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.09.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Witam Mnie srednie miesięczne zużycie na cwu w okresie letnim wychodzi ok. 21 zl/m-c Zuzycie energii ok. 54 kWh/m-c Roczne koszty za co + cwu wyjdzie mi jakies 1 650 zl Szczegoly instalacji i kosztów w arkuszu ze stopki (od rwxw) Pzdr. Mala uwaga: Szkoda, ze nie masz stopki z opisem domu, bo z tego "bloga" trudno sie polapac, co jest projektem a co rzeczywistoscia, a nie kazdy ma godzinke na dokladne zapoznanie sie z caloscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 03.09.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 @UpHm...Wiesz, to można z arkusza wyczytać - tak jak wskazałem w powyższym poscie.Wydaje mi się ze podstawowe informacje sa tam zawarte. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.09.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 @Up Hm... Wiesz, to można z arkusza wyczytać - tak jak wskazałem w powyższym poscie. Wydaje mi się ze podstawowe informacje sa tam zawarte. Pzdr. Jak uwazasz. Stopke, to jeszcze ktos przeczyta, ale szukac czegos po arkuszach, to sie raczej malo komu bedzie chcialo. Ja sobie np. darowalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 03.09.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Moje zużycie energii dla CWU (Enea):czerwiec 128kWh, C11, pierwszy miesiąc zamieszkanialipiec 57kWh (za 3 tygodnie), C11sierpień 56kWh, C11, potem G12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 03.09.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Jak uwazasz. Stopke, to jeszcze ktos przeczyta, ale szukac czegos po arkuszach, to sie raczej malo komu bedzie chcialo. Ja sobie np. darowalem. Dobra, w sumie jak mam udowadniać, ze naprawdę zainteresowani znajda potrzebne informacje to chyba szybciej uzupelnie ta nieszczesna stopke Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.09.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Dobra, w sumie jak mam udowadniać, ze naprawdę zainteresowani znajda potrzebne informacje to chyba szybciej uzupelnie ta nieszczesna stopke Pzdr. Widzisz, ja sie delikatnie wczytujac w linka ze stopki bylem taczej nastawiony, ze masz dom 147m2. W takich "energetycznych rozwazaniach" konkretnie podane informacje to bardzo fajna sprawa. Jak sie domyslam, masz 2 taryfy na pradzie. Jak Ci sie udaje, przy w sumie malym zasobniku, uzyskac tak fantastycznie niskie zuzycie na cele CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 03.09.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Nie myje się hehe. Tak poważnie Zbiornik wbrew pozorom nie jest taki maly - 175 l wody ogrzanej do temp. ok. 60*C (może więcej) nie wychładza się zbyt szybko w okresie letnim. Mam ustawione grzanie trzy razy dziennie w taniej taryfie ale na max - dalem 30 minut. Jeśli osiągnie temp. max dla mojej PCi (podobno 65*C) to wylaczy się- jak w większości pomp. Mam cyrkulacje na przycisk dzwonkowy w łazience (na zadanie ) . Może istotne być to, ze PCi mam w samym srodku domu gdzie temp. jest pokojowa. Może fakt, ze nie dopuszczam do zbytniego wychłodzenia cwu (owe grzanie 3xdziennie) Jest kilka czynnikow które mogą mieć wpływ na niskie zużycie. Nie zapominaj, ze mieszkają dwie osoby (nie licze "weekend'owych gości). BTW. Wydawalo mi się, ze okolice 20-25 zl/m-c (55 kWh/mc) za cwu to raczej normalny wynik. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.09.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 No wynik raczej z tych ciekawszych z tego co obserwuje. Moze faktycznie we dwoje to nieco mniejsze zuzycie, jesli dodatkowo nie mam tendencji do wylegiwania sie w wannie. Cyrkulacja na przycisk - tez to mam i sie sprawdza. Z drugiej strony bardzo mocno jak na PCi grzejesz zasobnik. Jesli nie zuzywasz <>2m3 CWU na miesiac i jednak sie myjesz (taj jak to zastrzegles), to jednym slowem bardzo ladnie to wychodzi kosztowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 03.09.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Jak widać nie zawsze tzw. wysokie grzanie (do temp. 60-65*C) jest jakos specjalnie drogie a woda przez caly dzień ciepla.Kiedys, zastanawiałem się nad ustawieniem max temp. cwu np. na 45*C, ale po pierwszym roku zrezygnowałem i zostało tak jak teraz.Zdarza się ze potrzebuje więcej cieplej wody przed godzinami grzania i wówczas niska temp. mogla by nie wystarczyc - ilez mogl bym oszczedzic obnizajac temp. cwu do 45*C? Gra nie warta swieczki. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.09.2013 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 No ale badzmy szczerzy - za taka kase nie mozesz tej wody grzac za duzo. Pompa nie grzeje ja z COP=9 Przy 45*C musial bys dogrzewac w drogiej taryfie. Pomimo, ze zuzycie kWh by pewnie zmalalo, to kosztowo juz raczej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 03.09.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 piwopijca Czy wiesz ile pradu zuzywa Twoja pc przy 1 cyklu grzania ? Czy wiesz z jaka moca poboru pradu pc konczy cykl grzania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulukasz 04.09.2013 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 (edytowane) Ja w końcu mogę podać roczne zużycie PC na podstawie pierwszego roku użytkowania i mieszkania w domu. Okres: od 01.09.2012 do 31.08.2013 Roczne zużycie wygląda tak I taryfa - 210 kWh x 0,7576 = 159,10 zł II taryfa - 3032 kWh x 0,30 = 909,60 zł I taryfa - 6,5% II taryfa - 93,5% T zimą w domu - 22-23 stopnie taryfa G12r RAZEM - 1068,70 zł W tym: CO, CWU, 1 grzejnik drabinkowy w łazience Przyjmując średniorocznie 30 zł/mc CWU wychodzi 360 zł za rok, a więc CO wychodzi 708,70 zł SUPER Edytowane 4 Września 2013 przez lulukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.09.2013 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Piekny wynik! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 05.09.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Dawno tu nie zaglądałem.Podajecie teraz wyniki w okresie letnim, czyli tylko cwu.U mnie wygląda to tak. Sezon grzewczy zakończony 15.04.2013r. i do dzisiaj zużycie na cwu wyniosło:477,8 kWh przez 143 doby;477,8kWh x 0,36PLN = 172,00 PLN3,34 kWh/doba x 0,36PLN = 1,20PLN/doba (brutto). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 06.09.2013 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 piwopijca Czy wiesz ile pradu zuzywa Twoja pc przy 1 cyklu grzania ? Czy wiesz z jaka moca poboru pradu pc konczy cykl grzania ? Hm, nie mam pojęcia ile zużywa w jednym cyklu i jest to raczej zmienna wartość. Przeciez woda ma rozne temp. początkowe wiec i zapotrzebowania sa inne każdego dnia. Mogę tylko oszacować i wyciagnac jakas srednia dobowa a z niej znowu "wyliczyć" ale tez raczej szacunek to będzie. Grzeje 3x na dobe i ustawione mam po 30 minut kazde grzanie. Znajac zycie raz grzeje 20 minut a raz 10 lub 30 minut Najbardziej miarodajne jest zużycie dobowe ponieważ zczytuje je rano z podlicznika. Mój podlicznik podaje dziesiętne części kWh i z taka dokladnoscia mogę je podawac. (pomijam już dokladnosc owego podlicznika). Jeśli chodzi o moc to nie monituje jej już od dłuższego czasu - może jak nie zapomnę to nastawie odczyty na dwa lub trzy dni i może cos się dowiem - no, ale to już w przyszłym tygodniu najwcześniej o ile nie zapomnę bo teraz mam problem ze zdalnym dostępem do PCi - podobno wygasla mi moja karta SIM i musza ja wymienić na nowa a to wymaga wizyty serwisanta w domu etc... Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.09.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 u mnie sierpien cwu 75 kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts