Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ostatnio jak montowałem "12" NIBE to widziałem na tabliczce 2,66kW czyli to z pewnością z obiema pompami (przy 0/35).

Jestes tego pewien ze zuzycie dotyczy obydwu pompek tj. DZ i GZ?

Ja dowiedzialem sie ze np. Vaillant w swoich geoTherm'ach podaje zuzycie dla pompy z pompka DZ ale bez pompki GZ i bez peryferiow tj. sterowania pokojowego i sterownika pogodowego. wiem ze zuzycie sterownikow przy calej pompie jest znikome ale jednak...

Pzdr.

Od 01.01. do dziś pc zużyła 700 kwh, pow. podłogi ok. 200 m2, podłogówka wszędzie. Dziennie wychodzi 30,43 kwh. W taniej taryfie zużywa ponad 70 % prądu, np. dziś 76 %. Muszę ją jednak trochę oszukiwać, na 2 godziny przed tanią taryfą blokuję sprężarkę, bo pc włączała się np. po 20.00 i tuż przed tania taryfą wyłączała się , a potem sobie odpoczywała przez 1-2 godziny. W domu utrzymuję dość wysoką temperaturę, bo w sypialniach jest ok. 20.5, na dole mam 22.7.

Pc. załącza się 6-8 x na dobę.

179kW na 2,5 dnia to chyba duzo ??:) - w piatek zainstalowana pompa 14kW (pobór 3.5) - co jest nie tak ??? - grzeje 200 m2 grzejniki(pokoje), podlogowka w lazienkach i korytarzach

Czyli grzeje prawie non stop. Dom byl wychlodzony ? Jezeli tak - to to jak najbardziej normalne. Za tydzien sie unormuje :-)

179kW na 2,5 dnia to chyba duzo ??:) - w piatek zainstalowana pompa 14kW (pobór 3.5) - co jest nie tak ??? - grzeje 200 m2 grzejniki(pokoje), podlogowka w lazienkach i korytarzach

witam,

ja też mam pompę 14kW, 1 doba -100kWh, 2 doba - chyba 60, 3 chyba 50 jak dobrze pamiętam, moim zdaniem masz w normie, ale ja mam pompę 1 miesiąc, ja też mam prawie 200 po podłodze tylko, że sama podłogówka, chyba masz normalnie trza chatę wygrzać

kominek z plaszczem - i cieplo bylo caly czas (pompa nie u mnie w domu) -

dzisiaj badz jutro dam znac jakei jest teraz zuzycie

To niedobrze. Jak bylo normalnie wygrzane to cos jest nie tak.. A jaka jest temperatura w domu? To wogole nowy dom? Jezeli pompa przez dwa dni wpompowala taka ilosc energii w dom to tam powinna byc sauna 30stC!

witam,

ja też mam pompę 14kW, 1 doba -100kWh, 2 doba - chyba 60, 3 chyba 50 jak dobrze pamiętam, moim zdaniem masz w normie, ale ja mam pompę 1 miesiąc, ja też mam prawie 200 po podłodze tylko, że sama podłogówka, chyba masz normalnie trza chatę wygrzać

Ja mam prawie 190 po podłodze ,sama podłogówka i teraz bierze 24-30kWh z cwu ale pompa 8kW.W domu 21-21,5st C

u mnie jak chcę utrzymać ok 20 stopni to już w ok 50 kwh bierze przy -3 w nocy w szczecinie. ok. 10 myślę że narazie mi CWU zabiera- musze jeszcze poustawiać dobrze wszystko. Pompa 14 KW zużywa ok 4KW prądu. staram się poustawiać na 2 taryfę większość. Zużycie nieco duże, zwłaszcza że z temp. nie szaleje. Mam jeszcze nie ocieplony garaż w samym środku budynku, który kradnie sporo ciepła, ale to max 10-15% różnicy. No i w sumie mieszkam od lipca więc to pierwsza zima, ale nie wiem na ile to może mieć wpływ, bo raczej jakiejś zalegającej wilgoci nie czuje.