Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

To na pewno jest policzalne, tylko trudniej niz mi sie z poczatku wydawalo. Dochodzi jeszcze nierownomiernosc przeplywu (u mnie dolna wezownica "solarna" jest dluzsza) oraz praca tych wezownic w w odzie o ronej temperaturze, bo w zasobniku jest wyrazna stratyfikacja termiczna.

Bardzo duzo warunkow ktore trzeba uwzglednic. W takim ukladzie tez bym optowal za opomiarowaniem ukladu grzania CWU i eksperymentem, tylko czy ktos sie tego podejmie? :)

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pyxis jesteś w stanie określić jakiej średnicy masz te wężownice i jakie delty zas/powr na nich połaczonych w szereg osiągasz podczas normalnego codziennego dogrzewania?

Nie zauwazylem tego pyanka, sorki.

Mam galemtowski zasobnik biwalentny 300l. Nie widze w specyfikacji srednicy rury wezownica a sam tego nie pomierze.

Mierze powrot (bo dla CO i CWU jest wspolny, ale zasilanie przy grzaniu CWU to tylko moge odczytac z temperatury skraplacza ze sterownika. Nie wiem na ile to bedzie miarodajne. Postaram sie podejrzec jaka jest roznica odczytu na skraplaczu i na zasilaniu CO podczas pracy pompy, ale teraz to ona sobie dogrzewa godzinke w nocy tylko.

Na moje oko raczej ma niską deltę i nie wiele by zyskał na połączeniu równoległym.

Dzisiaj sprawdzilem roznice odczytow na skraplaczu i rurze zasilajacej CO. Rowniutko 3K. Jutro odczytam obie temperatury przy grzaniu CWU i bede znal delte. Postaram sie odczytac przy koncu cyklu grzania CWU w taniej taryfie.

Od wielu lat podłączam zasilanie do wężownicy od dołu .

Niema problemu z odpowietrzeniem i jest równomierny rozkład temperatur w zbiorniku.

Zbiornik to nie grzejnik.

Ciekawi mnie ja taka 'przeciwpradowosc" wplywa na zachowanie sie zasobnika. Stratyfikacja na pewno wystepuje, ale pewnie jest mniejsza. Jak to sie ma do maksymalnych uzyskiwanych temperatur CWU przy pompie ciepla? Nie jest tak, ze co prawda cieplej wody jest wiecej, ale ma nizsza temperature?

Na czym testowanie polegało?

Chyba nie tylko na tym, że podłączyłem i działa.

Jakie KOPy uzyskiwaleś przy jednym i drugim połączeniu? Jakie delty, jakie temp skraplania?

Szybciej podgrzewa do zadanej temperatury i nie przegrzewa cwu (mniejsza różnica pomiędzy temperaturą w kranie i czujniku temperatury)

A poza tym same wady

powiedzccie prosze ile bedzie mi dobowo srednio wychodzic na cwu w styczniu czy lutym skoro

wrzesien doba 3 kwh

sierpien 2,5 kwh?

Sam sobie policz jak w sierpniu mialeś kopa ok 4, a wrześniu 3,5 to zimą zależnie od mrozu będzie od 2 do 1.

Czyli od 5 do 10 kWh, ale należało by odliczyć grzałkę karteru ok 1 kWh, to realne zużycie cwu wyjdzie ok 6 kWh/doba zamiast 10.