Pyxis 20.09.2013 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 To na pewno jest policzalne, tylko trudniej niz mi sie z poczatku wydawalo. Dochodzi jeszcze nierownomiernosc przeplywu (u mnie dolna wezownica "solarna" jest dluzsza) oraz praca tych wezownic w w odzie o ronej temperaturze, bo w zasobniku jest wyrazna stratyfikacja termiczna. Bardzo duzo warunkow ktore trzeba uwzglednic. W takim ukladzie tez bym optowal za opomiarowaniem ukladu grzania CWU i eksperymentem, tylko czy ktos sie tego podejmie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 20.09.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 >Pyxis czy u ciebie gorąca rura GZ wchodzi do baniaka CWU od dołu ? a powrót do PCi od góry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.09.2013 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 >Pyxis czy u ciebie gorąca rura GZ wchodzi do baniaka CWU od dołu ? a powrót do PCi od góry ? No cos Ty. Jest dokladnie odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 20.09.2013 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Pyxis jesteś w stanie określić jakiej średnicy masz te wężownice i jakie delty zas/powr na nich połaczonych w szereg osiągasz podczas normalnego codziennego dogrzewania? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.09.2013 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Pyxis jesteś w stanie określić jakiej średnicy masz te wężownice i jakie delty zas/powr na nich połaczonych w szereg osiągasz podczas normalnego codziennego dogrzewania? Nie zauwazylem tego pyanka, sorki. Mam galemtowski zasobnik biwalentny 300l. Nie widze w specyfikacji srednicy rury wezownica a sam tego nie pomierze. Mierze powrot (bo dla CO i CWU jest wspolny, ale zasilanie przy grzaniu CWU to tylko moge odczytac z temperatury skraplacza ze sterownika. Nie wiem na ile to bedzie miarodajne. Postaram sie podejrzec jaka jest roznica odczytu na skraplaczu i na zasilaniu CO podczas pracy pompy, ale teraz to ona sobie dogrzewa godzinke w nocy tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 20.09.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 PyxisRury 1"Wężownica dolna 1,4m2, a górna 1,1m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 20.09.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Na moje oko raczej ma niską deltę i nie wiele by zyskał na połączeniu równoległym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.09.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Pyxis Rury 1" Wężownica dolna 1,4m2, a górna 1,1m2. Ale 1" to przylacze jest. Diabli wiedza co w srodku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.09.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Na moje oko raczej ma niską deltę i nie wiele by zyskał na połączeniu równoległym. Dzisiaj sprawdzilem roznice odczytow na skraplaczu i rurze zasilajacej CO. Rowniutko 3K. Jutro odczytam obie temperatury przy grzaniu CWU i bede znal delte. Postaram sie odczytac przy koncu cyklu grzania CWU w taniej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 22.09.2013 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 No cos Ty. Jest dokladnie odwrotnie. Ok też tak mam, zastanawiałem się tylko czy nie lepiej było by dać zasilanie od dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.09.2013 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Ok też tak mam, zastanawiałem się tylko czy nie lepiej było by dać zasilanie od dołu. Od wielu lat podłączam zasilanie do wężownicy od dołu . Niema problemu z odpowietrzeniem i jest równomierny rozkład temperatur w zbiorniku. Zbiornik to nie grzejnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.09.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Od wielu lat podłączam zasilanie do wężownicy od dołu . Niema problemu z odpowietrzeniem i jest równomierny rozkład temperatur w zbiorniku. Zbiornik to nie grzejnik. Nie wiem jak inni, ale dla mnie to już całkiem pod prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 22.09.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Od wielu lat podłączam zasilanie do wężownicy od dołu .Niema problemu z odpowietrzeniem i jest równomierny rozkład temperatur w zbiorniku. Kosztem nieco mniejszego cop i nieco większych rachunków za prąd. O ile, trudno powiedzieć, ale na pewno nie będą to duże wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.09.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Od wielu lat podłączam zasilanie do wężownicy od dołu . Niema problemu z odpowietrzeniem i jest równomierny rozkład temperatur w zbiorniku. Zbiornik to nie grzejnik. Ciekawi mnie ja taka 'przeciwpradowosc" wplywa na zachowanie sie zasobnika. Stratyfikacja na pewno wystepuje, ale pewnie jest mniejsza. Jak to sie ma do maksymalnych uzyskiwanych temperatur CWU przy pompie ciepla? Nie jest tak, ze co prawda cieplej wody jest wiecej, ale ma nizsza temperature? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.09.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Ja przetestowałem ,a koledzy są przeciw i wiedzą. Ciekawe Przetestujcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.09.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Ja przetestowałem ,a koledzy są przeciw i wiedzą. Ciekawe Przetestujcie Na czym testowanie polegało? Chyba nie tylko na tym, że podłączyłem i działa. Jakie KOPy uzyskiwaleś przy jednym i drugim połączeniu? Jakie delty, jakie temp skraplania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.09.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Na czym testowanie polegało? Chyba nie tylko na tym, że podłączyłem i działa. Jakie KOPy uzyskiwaleś przy jednym i drugim połączeniu? Jakie delty, jakie temp skraplania? Szybciej podgrzewa do zadanej temperatury i nie przegrzewa cwu (mniejsza różnica pomiędzy temperaturą w kranie i czujniku temperatury) A poza tym same wady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 22.09.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 powiedzccie prosze ile bedzie mi dobowo srednio wychodzic na cwu w styczniu czy lutym skoro wrzesien doba 3 kwhsierpien 2,5 kwh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.09.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Jak dla te zalety, to żadne zalety. O wadach też nie ma sensu się rozpisywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.09.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 powiedzccie prosze ile bedzie mi dobowo srednio wychodzic na cwu w styczniu czy lutym skoro wrzesien doba 3 kwh sierpien 2,5 kwh? Sam sobie policz jak w sierpniu mialeś kopa ok 4, a wrześniu 3,5 to zimą zależnie od mrozu będzie od 2 do 1. Czyli od 5 do 10 kWh, ale należało by odliczyć grzałkę karteru ok 1 kWh, to realne zużycie cwu wyjdzie ok 6 kWh/doba zamiast 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts