Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas nowy dom, ma drugi sezon, pierwszy będzie grzany. Tynki, wylewki były robione na wiosnę tego roku. Dom ma ok 135 m2 podłóg grzanych. Okna trzy szyby z dziurami (nawiewniki:-P- proszę mnie za to nie zjadać). Ocieplenie 15 cm 0,031, podłoga 14 cm 0,032, dach 25 cm 0,035- czyli bez rewelacji. WG.

Kupiliśmy pompę p/w trójfazową 11 kW

Na razie zjada nam dziennie ok 16 kWh- jak dla mnie strasznie dużo.

CWU jeszcze wyłączone, bo nie mieszkamy. Grałki wyłączone. Odkryliśmy parę nieszczelności- szczególnie przy drzwiach wejściowych 2 szt.

Nawiewniki pootwierane- ma się wietrzyć. Po pierwszych 3 dniach grzania zaduch był straszny- po 5 dniach się przedmuchało.

W domu gorąco... mamy ustawione 19 stopni, ale w domu 21. Na razie nie manewrujemy... jak zamieszkamy to zobaczymy.

Myślicie, że zużycie będzie jakieś sensowniejsze, jak już się "zagrzejemy". Kurde... taki mieliśmy dylemat z tą pompą czy brać czy nie. A ile niedowiarków było i co, sprawdzą się złe proroctwa? :bash:

Edytowane przez Gremlinka
Mamy wentylację grawitacyjną oczywiście- z rozpędu czytania o waszych się pomyliłam

U nas nowy dom, ma drugi sezon, pierwszy będzie grzany. Tynki, wylewki były robione na wiosnę tego roku. Dom ma ok 135 m2 podłóg grzanych. Okna trzy szyby z dziurami (nawiewniki:-P- proszę mnie za to nie zjadać). Ocieplenie 15 cm 0,031, podłoga 14 cm 0,032, dach 25 cm 0,035- czyli bez rewelacji. WM.

Kupiliśmy pompę p/w trójfazową 11 kW

Na razie zjada nam dziennie ok 16 kWh- jak dla mnie strasznie dużo.

CWU jeszcze wyłączone, bo nie mieszkamy. Grałki wyłączone. Odkryliśmy parę nieszczelności- szczególnie przy drzwiach wejściowych 2 szt.

Nawiewniki pootwierane- ma się wietrzyć. Po pierwszych 3 dniach grzania zaduch był straszny- po 5 dniach się przedmuchało.

W domu gorąco... mamy ustawione 19 stopni, ale w domu 21. Na razie nie manewrujemy... jak zamieszkamy to zobaczymy.

Myślicie, że zużycie będzie jakieś sensowniejsze, jak już się "zagrzejemy". Kurde... taki mieliśmy dylemat z tą pompą czy brać czy nie. A ile niedowiarków było i co, sprawdzą się złe proroctwa? :bash:

Poczekaj, az domek nieco podeschnie i sie ustabilizuje temperatura, bo po 5 dnich grzania (tak zrozumialem) to zuzycie bedzie nieproporcjonalne do "nominalnego". Jesli mozesz to pomierz czas pracy pomy i zuzycie pradu w tym czasie. Wyjdzie Ci jaka moc bierze urzadzenie i porowanasz z zakaldanymi przez producenta parametrami.

Oj to się poprawię... grzejemy w sumie od 24.09. Przez pierwsze 12 godzin zjadła 30 kWh na dogrzanie domku z 15 do 19 stopni... potem do wczoraj zjadała średnio codzienne te 16 kWh.Mamy podlicznik więc te 16 to podaję z podlicznika.

Pomiary jakieś to dopiero jak się wprowadzimy.

Mam nadzieję, że spadnie do jakiś niższych wartości to zużycie albo chociaż znacząco nie wzrośnie...

Myślę, że nawiewniki to potem przymkniemy. Mamy takie w mieszkaniu i zimą nieźle dmuchają, jak są otwarte ;-P

Wilgotności na razie nie sprawdzamy.Muszę zapytać męża czy w ogóle mamy czym ?

Jak dla mnie dziwna jest ta odczuwalność temperatury. Jest mi tam za gorąco a ja z tych ciepłolubnych.

Pyxis pierwszy sezon grzania i jeszcze taryfa budowlana... oj będzie bolało :-(

pyxis ja w poniedziałkę daje kierownikowi komplet i on z tym do starostwa ma to załatwić a następnie do energetyki.

jak to trwało długo w starostwie a potem w energetyce?

Nie mialem jeszcze odebranego budynku. Zalatwilem tylko meldunek i polecialem z tym do energetyki. Nie bylo oporow (zreszta kobietka z BOKu taka droge mi sama podpowiedzieala)

Jak dla mnie dziwna jest ta odczuwalność temperatury. Jest mi tam za gorąco a ja z tych ciepłolubnych.

Przejdzie Ci. W zeszłym sezonie (pierwsza zima ogrzewany dom, tynki 4-5 m-cy wcześniej położone, "goły" beton, bez podłóg) miałam to samo - 20 stopni ustawione, a czułam jakby 25. Fachowiec zagroził zejściem (z budowy, albo z tego padołu:D) jeśli nie obniżymy do 16 - dopiero wtedy temperatura stała się akceptowalna. Podejrzewam, że to kwestia wilgotności/wentylacji oraz braku podłóg - co by nie mówić, panele z całą pewnością nadają się do grzania podłogówką, ale ograniczają komfor cieplny. Teraz mam praktycznie wszędzie panele, czekam jeszcze na drzwi do gazażu, z którego ciągnie zimno i temperatura 20,5 to jest zbyt mało. Ja za cały sezon zużyłam na CO (włącznie z wygrzewaniem posadzki) ok 3600 kwh. Ciężko powiedzieć, jakie będzie w tym sezonie zużycie, bo wtedy nie miałam jeszcze nigdzie drzwi, w drzwiach wejściowych do domu była 3 cm szpara i tym podobne kwiatki.

No my podpisywaliśmy umowę jak już mieliśmy SSZ ocieplony. U nas dom musi być odebrany, żeby zmienić taryfę...

Wiem, że bez sensu ale tak jest :-(

dom odebraliśmy w kwietniu a w lipcu dopiero mieliśmy taryfę "domową" troszkę się zeszło.. pierwszy sezon grzaliśmy budowlaną, ale także mieszkaliśmy poszło 3300 kW

u mnie w pazszierniku w nocy lekkie mróz w dzien 10-11 stop

jesliby tak bylo do konca miesiaca to cwu zmieszcze sie w 100-110 kwh

czyli kwiecien- pazdziernik na wod 7 x90kwh=630 kwh tylko w taniej 30 gr

listopad-marzec zakladam 200kwhx5miesiecy=1000kwh

pytanie czy w tych miesiacach 200kwh starczy na wode/?

Raz kozie śmierć ;) Zmieniłam taryfę na G12w :wiggle: Zobaczymy, co z tego wyjdzie.:popcorn:

Gdybym miała taka możliwość to także bym na nią przeszła.. dopiero może w styczniu..

zmywarka i pralka chodzą w taniej, gotuję pół na pół raz się uda w taniej raz nie.. właśnie w niedziele najwięcej się gotuje i dobrze byłoby mieć weekendową..

ogólnie wychodzę na plus tzn stawka za kWh wychodzi mi 52-54 grosze a G11 jest 0,5662 zł