lulukasz 03.10.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 U mnie we wrześniu wyglądało to następująco:I taryfa - 1,4 kWh x 0,7576 = 1,06 złII taryfa - 117,4 kWh x 0,30 = 35,22 zł RAZEM CO+CWU 118,8 kWh co daje 36,28 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 03.10.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 (edytowane) U nas nowy dom, ma drugi sezon, pierwszy będzie grzany. Tynki, wylewki były robione na wiosnę tego roku. Dom ma ok 135 m2 podłóg grzanych. Okna trzy szyby z dziurami (nawiewniki:-P- proszę mnie za to nie zjadać). Ocieplenie 15 cm 0,031, podłoga 14 cm 0,032, dach 25 cm 0,035- czyli bez rewelacji. WG. Kupiliśmy pompę p/w trójfazową 11 kW Na razie zjada nam dziennie ok 16 kWh- jak dla mnie strasznie dużo. CWU jeszcze wyłączone, bo nie mieszkamy. Grałki wyłączone. Odkryliśmy parę nieszczelności- szczególnie przy drzwiach wejściowych 2 szt. Nawiewniki pootwierane- ma się wietrzyć. Po pierwszych 3 dniach grzania zaduch był straszny- po 5 dniach się przedmuchało. W domu gorąco... mamy ustawione 19 stopni, ale w domu 21. Na razie nie manewrujemy... jak zamieszkamy to zobaczymy. Myślicie, że zużycie będzie jakieś sensowniejsze, jak już się "zagrzejemy". Kurde... taki mieliśmy dylemat z tą pompą czy brać czy nie. A ile niedowiarków było i co, sprawdzą się złe proroctwa? Edytowane 3 Października 2013 przez Gremlinka Mamy wentylację grawitacyjną oczywiście- z rozpędu czytania o waszych się pomyliłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.10.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 U nas nowy dom, ma drugi sezon, pierwszy będzie grzany. Tynki, wylewki były robione na wiosnę tego roku. Dom ma ok 135 m2 podłóg grzanych. Okna trzy szyby z dziurami (nawiewniki:-P- proszę mnie za to nie zjadać). Ocieplenie 15 cm 0,031, podłoga 14 cm 0,032, dach 25 cm 0,035- czyli bez rewelacji. WM. Kupiliśmy pompę p/w trójfazową 11 kW Na razie zjada nam dziennie ok 16 kWh- jak dla mnie strasznie dużo. CWU jeszcze wyłączone, bo nie mieszkamy. Grałki wyłączone. Odkryliśmy parę nieszczelności- szczególnie przy drzwiach wejściowych 2 szt. Nawiewniki pootwierane- ma się wietrzyć. Po pierwszych 3 dniach grzania zaduch był straszny- po 5 dniach się przedmuchało. W domu gorąco... mamy ustawione 19 stopni, ale w domu 21. Na razie nie manewrujemy... jak zamieszkamy to zobaczymy. Myślicie, że zużycie będzie jakieś sensowniejsze, jak już się "zagrzejemy". Kurde... taki mieliśmy dylemat z tą pompą czy brać czy nie. A ile niedowiarków było i co, sprawdzą się złe proroctwa? Poczekaj, az domek nieco podeschnie i sie ustabilizuje temperatura, bo po 5 dnich grzania (tak zrozumialem) to zuzycie bedzie nieproporcjonalne do "nominalnego". Jesli mozesz to pomierz czas pracy pomy i zuzycie pradu w tym czasie. Wyjdzie Ci jaka moc bierze urzadzenie i porowanasz z zakaldanymi przez producenta parametrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 03.10.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Oj to się poprawię... grzejemy w sumie od 24.09. Przez pierwsze 12 godzin zjadła 30 kWh na dogrzanie domku z 15 do 19 stopni... potem do wczoraj zjadała średnio codzienne te 16 kWh.Mamy podlicznik więc te 16 to podaję z podlicznika.Pomiary jakieś to dopiero jak się wprowadzimy. Mam nadzieję, że spadnie do jakiś niższych wartości to zużycie albo chociaż znacząco nie wzrośnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.10.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Spadnie na pewno. Jesli to pirwszy sezon grzania domu, to bedzie na pewno nieco drozej. Nie masz tez poki co zyskow bytowych. One obniza Ci rachunki za CO.Jaka masz wilgotnosc w domu? Mierzysz ja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulukasz 03.10.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 No i trzeba uwzględnić te nawiewniki i to, że dom jest niezamieszkany. Każdy z nas to też przecież grzejnik, a lodówka, TV itd. też dają ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 03.10.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Myślę, że nawiewniki to potem przymkniemy. Mamy takie w mieszkaniu i zimą nieźle dmuchają, jak są otwarte ;-P Wilgotności na razie nie sprawdzamy.Muszę zapytać męża czy w ogóle mamy czym ? Jak dla mnie dziwna jest ta odczuwalność temperatury. Jest mi tam za gorąco a ja z tych ciepłolubnych. Pyxis pierwszy sezon grzania i jeszcze taryfa budowlana... oj będzie bolało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.10.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 pamiętam pierwszy miesiąc -poszło ponad 500kwhale włączyłem program do wygrzewania posadzki , strop był nieocieplonyale temperature w domu doproeadziłem do 32-34 stopniach---- płytkarz mi raz prawie zemdlal.ale jednego dnia jak poszło coś 40-50 kwh to jakoś tak dziwnie się czułem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.10.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Pyxis pierwszy sezon grzania i jeszcze taryfa budowlana... oj będzie bolało No to dzialaj! Ja polecialem i sie zameldowalem zaraz po wstawieniu okien do domu. Potem do energetyki i od razu przepisalem z budowlanej. Budowe juz grzalem dwutaryfowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.10.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 pyxis ja w poniedziałkę daje kierownikowi komplet i on z tym do starostwa ma to załatwić a następnie do energetyki. jak to trwało długo w starostwie a potem w energetyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 03.10.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 No my podpisywaliśmy umowę jak już mieliśmy SSZ ocieplony. U nas dom musi być odebrany, żeby zmienić taryfę... Wiem, że bez sensu ale tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.10.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 pyxis ja w poniedziałkę daje kierownikowi komplet i on z tym do starostwa ma to załatwić a następnie do energetyki. jak to trwało długo w starostwie a potem w energetyce? Nie mialem jeszcze odebranego budynku. Zalatwilem tylko meldunek i polecialem z tym do energetyki. Nie bylo oporow (zreszta kobietka z BOKu taka droge mi sama podpowiedzieala) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moncik 04.10.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Jak dla mnie dziwna jest ta odczuwalność temperatury. Jest mi tam za gorąco a ja z tych ciepłolubnych. Przejdzie Ci. W zeszłym sezonie (pierwsza zima ogrzewany dom, tynki 4-5 m-cy wcześniej położone, "goły" beton, bez podłóg) miałam to samo - 20 stopni ustawione, a czułam jakby 25. Fachowiec zagroził zejściem (z budowy, albo z tego padołu:D) jeśli nie obniżymy do 16 - dopiero wtedy temperatura stała się akceptowalna. Podejrzewam, że to kwestia wilgotności/wentylacji oraz braku podłóg - co by nie mówić, panele z całą pewnością nadają się do grzania podłogówką, ale ograniczają komfor cieplny. Teraz mam praktycznie wszędzie panele, czekam jeszcze na drzwi do gazażu, z którego ciągnie zimno i temperatura 20,5 to jest zbyt mało. Ja za cały sezon zużyłam na CO (włącznie z wygrzewaniem posadzki) ok 3600 kwh. Ciężko powiedzieć, jakie będzie w tym sezonie zużycie, bo wtedy nie miałam jeszcze nigdzie drzwi, w drzwiach wejściowych do domu była 3 cm szpara i tym podobne kwiatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 04.10.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 No my podpisywaliśmy umowę jak już mieliśmy SSZ ocieplony. U nas dom musi być odebrany, żeby zmienić taryfę... Wiem, że bez sensu ale tak jest dom odebraliśmy w kwietniu a w lipcu dopiero mieliśmy taryfę "domową" troszkę się zeszło.. pierwszy sezon grzaliśmy budowlaną, ale także mieszkaliśmy poszło 3300 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.10.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 u mnie w pazszierniku w nocy lekkie mróz w dzien 10-11 stopjesliby tak bylo do konca miesiaca to cwu zmieszcze sie w 100-110 kwhczyli kwiecien- pazdziernik na wod 7 x90kwh=630 kwh tylko w taniej 30 gr listopad-marzec zakladam 200kwhx5miesiecy=1000kwh pytanie czy w tych miesiacach 200kwh starczy na wode/? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moncik 04.10.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Raz kozie śmierć Zmieniłam taryfę na G12w Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 05.10.2013 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Raz kozie śmierć Zmieniłam taryfę na G12w Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Gdybym miała taka możliwość to także bym na nią przeszła.. dopiero może w styczniu.. zmywarka i pralka chodzą w taniej, gotuję pół na pół raz się uda w taniej raz nie.. właśnie w niedziele najwięcej się gotuje i dobrze byłoby mieć weekendową.. ogólnie wychodzę na plus tzn stawka za kWh wychodzi mi 52-54 grosze a G11 jest 0,5662 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.10.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Raz kozie śmierć Zmieniłam taryfę na G12w Zobaczymy, co z tego wyjdzie. I chyba slusznie. Jesli grzejesz tanim pradem, to pamietaj, zeby na weekend tez zrobic dla pompy taki sztuczny godzinowy "kaganiec". Chodzi o to, zeby nie wypadla z "rytmu pracy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 05.10.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Raz kozie śmierć Zmieniłam taryfę na G12w Też zmieniłem i też jestem ciekaw jak to wpadnie. Z g12e na g12w. Trochę mnie martwi krótka noc od 22-6, bo do tej pory miałem od 21-7. W weekend będę nadganiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 05.10.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 na weekend tez zrobic dla pompy taki sztuczny godzinowy "kaganiec". Chodzi o to, zeby nie wypadla z "rytmu pracy". tzn. co proponujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts