zyzolek 08.10.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Taryfa G12 nie polega na tym, ze w drogim pradzie Ci odcinaja go calkowicie. Doczytaj sobie nim zaczniesz takie zdury wypisywac. Niektorzy maja w dzien od 14-16 tani. Niektorzy maja urzadznia z programowalnym opoznionym startem. Niektorzy maja taryfe weekendowa. Niektorzy nie sa teoretykami jak zyzolek, tylko w praktyce maja oszczednosci. Taki ze mnie teoretyk Życzę miłej lektury. Jak coś ci zostało z jaj i honoru, to pokaż swoją fakturę, a nie tylko teoretyczne kWh i koszty;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 08.10.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Będziesz gotował i jadł obiad po 22.00? Albo czekał od 22 do 0.00 żeby pranie wyciągnąć z pralki i rozwiesić, bo inaczej zgnije do rana? A od 13-15, kto wtedy jest w domu? Co Ty za pierdoły opowiadasz? Czasem to głównie weekend, pralke możesz włączyć o 4 rano, skończy do 6tej, podobnie zmywarka, wstaje codziennie po 6 więc mi to nie przeszkadza, 13-15 w domu jest chłopak, często coś stawia do podgrzania dla siebie, i odkurza jak trzeba po szkole i rzecz oczywista PC też chodzi większość w taniej taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Taki ze mnie teoretyk Życzę miłej lektury. Jak coś ci zostało z jaj i honoru, to pokaż swoją fakturę, a nie tylko teoretyczne kWh i koszty;) Wg tej faktury zarobiles na 2 taryfach w ciagu roku <>450 zl. Tyle moge wywnioskowac i jesli bys mi to napisal, to nie musial bym ogladac tej fotki papierka. Tylko co z tego? CZego to dowodzi? Zeby focic i wrzucac tutaj 6 moich faktur, to chyba bym sie musial z moim malym na glowy zamienic. Juz o tym pisalem kiedys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 08.10.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Będziesz gotował i jadł obiad po 22.00? Albo czekał od 22 do 0.00 żeby pranie wyciągnąć z pralki i rozwiesić, bo inaczej zgnije do rana? A od 13-15, kto wtedy jest w domu? póki co między 13 a 15 jestem w domu.. u nas CWU chodzi jak mu się podoba.. ale zmywarkę puszczam po 22 chyba, że w niedzielę około 14.. pralka chodzi między 13 a 15 i to już powoduje, że płace mniej niż w G11.. i jeszcze czasem uda mi sie ugotować między 13 a 15 nie wpadłam na ten genialny pomysł by kosić między 13 a 15... może dlatego, że kosiarka spalinowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moncik 08.10.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Życzę miłej lektury. Jak coś ci zostało z jaj i honoru, to pokaż swoją fakturę, a nie tylko teoretyczne kWh i koszty;) Zyzolek, ja rozumiem to w ten sposób, że wg Ciebie dla 400 pln nie warto zmieniać taryfy. W takim razie wszystko jasne. Dla jednego warto, dla drugiego nie - logiczne. Z wyjątkiem tego, że aby to powiedzieć, nie trzeba być zgryźliwym zrzędą i porównywać "kto ma większego". Jak ja będę miała 400 pln w skali roku mniej do zapłacenia - tak, zdecydowanie w to wchodzę. U mnie życie w domu w godzinach 7:30-16:30 nie istnieje. Zmywarka i tak chodzi w nocy, pralka 13-15 (jak ubrania poleżą 1,5 h, to przeżyją). Odkurzam w zazwyczaj w weekend. PC mój facet ustawił tak, żeby korzystała z jedynej słusznej taryfy. Co prawda dopiero tydzień, ale jak na razie wychodzi ok 20 % w drogiej, 80% w taniej. Ale całkowicie rozumiem i akceptuję to, że dla kogoś takie dostosowywanie się jest nie do pomyślenia i swój komfort ceni wyżej. I już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 08.10.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Nie wiem jak wyliczyliście na tym konkretnym przykładzie i mojej konkretnej fakturze te 400 zł zysku w G12, bo wg stawek taurona na śląsku jest 50 zł w plecy przy G12 w stosunku do G11. Fajnie umiecie liczyć. Pozdrawiam, praktyk, a nie teoretyk.PS. nie wyobrażam sobie wstawać o 4 rano, żeby włączyć pralkę. Jakaś totalna paranoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Nie wiem jak wyliczyliście te 400 zł zysku w G12, bo wg stawek taurona na śląsku jest 50 zł w plecy przy G12 w stosunku do G11. Fajnie umiecie liczyć. Pozdrawiam, praktyk, a nie teoretyk. PS. nie wyobrażam sobie wstawać o 4 rano, żeby włączyć pralkę. Jakaś totalna paranoja. Jesli masz kWh G11 w cenie 58gr, to tyle wlasnie zaoszczedziles. Napisz jaka jest faktyczna cena pradu u Ciebie w G11. Poczytaj w necie co to jest "opozniony start". Zacofanys jak mojaj babcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.10.2013 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 ja jestem sprytniejszy-tak sobie przestawiłem czas na zegarach w domu - że jak wstaje o 3 rano to mam na nich 11 przed południem.i jestem gośćzyzolek ty jajcarzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 08.10.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Jesli masz kWh G11 w cenie 58gr, to tyle wlasnie zaoszczedziles. Napisz jaka jest faktyczna cena pradu u Ciebie w G11. Poczytaj w necie co to jest "opozniony start". Zacofanys jak mojaj babcia. Energia: http://www.tauron-pe.pl/Dom/Strony/Dom-gorny-slask.aspx Dystrybucja: https://www.tauron-pe.pl/SiteCollectionDocuments/TD/Taryfa%20Dystrybucyjna%202013.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.10.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 PS. nie wyobrażam sobie wstawać o 4 rano, żeby włączyć pralkę. Jakaś totalna paranoja. Kto Ci każe wstawać. Od kilku lat pralki i zmywarki mają takie cudo techniki że każesz im się włączać o tej godzinie która dla Ciebie jest wygodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 08.10.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Zeby focic i wrzucac tutaj 6 moich faktur, to chyba bym sie musial z moim malym na glowy zamienic. Juz o tym pisalem kiedys. Daj fakturę z rozliczenia rocznego, chyba, że ściemniasz tymi kWh, od 6358 bezsensownych wpisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 08.10.2013 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 (edytowane) Jesli masz kWh G11 w cenie 58gr, to tyle wlasnie zaoszczedziles. Napisz jaka jest faktyczna cena pradu u Ciebie w G11. Jak dobrze byś policzył, co było na fakturze, czyli konkrety, a nie teoria, to wychodzi w G12: 1 taryfa 59gr kWh 2 taryfa 31gr kWh W G11 jest 51gr kWh Edytowane 8 Października 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2013 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 (edytowane) Jak dobrze byś policzył, co było na fakturze, czyli konkrety, a nie teoria, to wychodzi w G12: 1 taryfa 59gr kWh 2 taryfa 31gr kWh W G11 jest 51gr kWh Cos mi to za tanio wychodzi. Zwlaszcza ta G11 i drogi w G12. No jak doliczyc osobno oplaty stale, to faktycznie bedzie cos kolo tego. Edytowane 8 Października 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2013 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 (edytowane) Daj fakturę z rozliczenia rocznego, chyba, że ściemniasz tymi kWh, od 6358 bezsensownych wpisów. Rozliczam sie w cyklach 2 miesiecznych. Masz strasznie ciulowy rozklad zuzycia w taryfach. Czy wy w ten sposob robicie "na zlosc" Waszemu rejonowi dystrybucji, czy jest jakis inny powod? Edytowane 8 Października 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 08.10.2013 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 zyzolek, ale Ty się generalnie chwalisz czy żalisz? skoro ciężko Ci poustawiać część urządzeń na pracę w taniej taryfie to już jest tylko i wyłącznie Twoja sprawa, jak to mówią bogatemu wolno...musisz się jednak pogodzić z faktem, że zdecydowanej większości ludzi dwie taryfy przynoszą wymierne korzyści i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 08.10.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Rozliczam sie w cyklach 2 miesiecznych. Masz strasznie ciulowy rozklad zuzycia w taryfach. Czy wy w ten sposob robicie "na zlosc" Waszemu rejonowi dystrybucji, czy jest jakis inny powod? Takie jest życie. Jak nie masz przy domu zakładu produkcyjnego pracującego na nocną zmianę, to G12 jest nieopłacalna. PS, nie do stajesz rocznego rozliczenia po 12 miesiącach? Dziwne? U mnie niebawem oczekiwany list za 2012/2013. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 08.10.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Chyba muszę wyłączyć komputer i i internet do 22, bo właśnie jedziemy w drogiej taryfie;)Takie życie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 08.10.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 (edytowane) Co jakiś czas temat opłacalności G12/G12W i przyzwyczajeń przy 2 taryfach powraca jak bumerang. A ja wtedy z uporem maniaka przypominam linkhttp://ure.gov.pl/ftp/ure-kalkulator/ure/formularz_kalkulator_html.php Z moich doświadczeń (a taryfę G12 mam od początku czyli od 2 lat) "z palcem w nosie" mam zyski w stosunku do G11. Staramy się tylko pilnować aby pralka i zmywarka chodziły w taniej (używając oczywiście programatora czasowego tych urządzeń) choć i to nie zawsze się udaje, bo nie jesteśmy niewolnikami taniej taryfy. I po 2 latach wskaźnik wykorzystania taniej taryfy dla samej pompy ciepła to 82%, dla całego domu 44%. Powyższy kalkulator twierdzi, że przy moim zużyciu rocznym przy G12 zostaje mi w kieszeni ponad 600zł w porównaniu do G11. Będzie jeszcze lepiej bo od początku października grzeję CWU tylko w taniej (zwiększyłem temp. z 45*C do 47*C i zbiornik trzyma temperaturę wystarczająco długo przez droga taryfę). Edytowane 8 Października 2013 przez miejski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 08.10.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Co jakiś czas temat opłacalności G12/G12W i przyzwyczajeń przy 2 taryfach powraca jak bumerang. A ja wtedy z uporem maniaka przypominam link http://ure.gov.pl/ftp/ure-kalkulator/ure/formularz_kalkulator_html.php Z moich doświadczeń (a taryfę G12 mam od początku czyli od 2 lat) "z palcem w nosie" mam zyski w stosunku do G11. Staramy się tylko pilnować aby pralka i zmywarka chodziły w taniej (używając oczywiście programatora czasowego tych urządzeń) choć i to nie zawsze się udaje, bo nie jesteśmy niewolnikami taniej taryfy. I po 2 latach wskaźnik wykorzystania taniej taryfy dla samej pompy ciepła to 82%, dla całego domu 44%. Powyższy kalkulator twierdzi, że przy moim zużyciu rocznym przy G12 zostaje mi w kieszeni ponad 600zł w porównaniu do G11. Będzie jeszcze lepiej bo od początku października grzeję CWU tylko w taniej (zwiększyłem temp. z 45*C do 47*C i zbiornik trzyma temperaturę wystarczająco długo przez droga taryfę). Czyli, nauczyłeś się żyć dla taryfy, a nie taryfa dla ciebie;) Niewolnictwo w nowoczesnym wydaniu. Oj znowu w drogiej taryfie pisane było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 08.10.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Czyli, nauczyłeś się żyć dla taryfy, a nie taryfa dla ciebie;) Niewolnictwo w nowoczesnym wydaniu. Oj znowu w drogiej taryfie pisane było Daj już spokój pompom i taryfą, jego żyć jego sprawa. a pompy nawet te powietrzne naprawdę działają i kopa mają z pewnością większego niż 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts