zyzolek 18.10.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Panowie, czytać ze zrozumieniem, pisałem że średnio ciennie wraz z CWU, czyli CO i CWU, godzina i dziesięć minut na dobe Jestem miło zaskoczony A co do pogody, to akurat słońca ostatnio było dość sporo, a przeszkleń mam dość sporo Ps. dziś jest 23,8 na reku To masz mocną grzałkę na reku. Bo w nocy było 3st, a za dnia 12st, i od 3 dni słońca ZERO, a deszczu całkiem sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 18.10.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 (edytowane) Czytalem juz na FM o PC co obnizaja rachunki nie grzejac. Moze sa i te co grzeja nie pracujac... W przypadku innych anizeli P/W to mozliwe... Bo P/W to tylko dla idiotow Niedosc ze drogie to pracuja nawet na drogim pradzie Też dowiaduję się na FM, że takie są, i w spoczynku oddają 22kWh, w dodatku pobór prądu startowego jest zero;) Jakaś kosmiczna technologia objęta patentem NASA Kara za zdradzenie tego patentu to dożywocie w Guantanamo Edytowane 18 Października 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulukasz 21.10.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 U nas na pomorzu niestety cały czas zimno, w dzień maks 13 stopni zanotowałem w weekend, niestety trzeba dogrzewać. W ubiegłym tygodniu był ostry przymrozek (w czwartek chyba) coś koło -4 nad ranem, oj biało było w cieniu do południa A słońca jak na lekarstwo, prawie nie ma od dłuższego czasu, stąd pewnie większe zużycie prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 21.10.2013 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 mróz w nocy to już chyba wszędzie jestJa grzeje juz 1,5 h z CWU a temp bez zmian, chociaż 24 już nie bywa, 23 trzyma się stabilnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 22.10.2013 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 mróz w nocy to już chyba wszędzie jest Ja grzeje juz 1,5 h z CWU a temp bez zmian, chociaż 24 już nie bywa, 23 trzyma się stabilnie Od początku października 1,1 - 1,5 h pracy pompy na dobę na cele CO i CWU i w domu 23-24 st.C ? Zużycie kWh jakie ? 3-4 na dobę ? Niezły kit. Ale tutaj na forum nikogo na to nie nabierzesz. Spróbuj gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 22.10.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Aż sam z ciekawości sprawdziłem. 1-22.10- 21 dni Czas pracy na CO- 34h, na CWU(5,3m3)- 23h zużycie - I -9kWh, II- 149kWh , razem - 158kWh koszt ok. -57,70 zł Temp. w domu dobre 22st. w słoneczne dni dochodzi do 23. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 22.10.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 mar1173, jeśli masz policzone OZC, możesz podać jakie wyszło dla Twego domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 22.10.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Aż sam z ciekawości sprawdziłem. 1-22.10- 21 dni Czas pracy na CO- 34h, na CWU(5,3m3)- 23h zużycie - I -9kWh, II- 149kWh , razem - 158kWh koszt ok. -57,70 zł Temp. w domu dobre 22st. w słoneczne dni dochodzi do 23. co daje 7,52 kWh i około 2h40min pracy na dobę. Ja mam od 27.09 7,43 kWh I to są realne wyniki. Gościu co pisze, że mu pompa chodzi 1,5 godziny na dobę to ma ją mocno przewymiarowaną albo wprowadza w błąd albo nie umie odczytać/zinterpretować danych. Zresztą nie podaje ani zużytych kWh ani parametrów domu więc taki wynik należałoby traktować w kategoriach "samochwalstwa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulukasz 22.10.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Trzeba brać pod uwagę też lokalizację... Bełchatów... tam jest teraz prawie cały czas około 20 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 22.10.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Dlatego pytałem się o OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 22.10.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Trzeba brać pod uwagę też lokalizację... Bełchatów... tam jest teraz prawie cały czas około 20 stopni Bez przesady. Ostatnie kilka dni to do 15 st a w nocy bardzo czesto 0 i nizej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 22.10.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 mar1173, jeśli masz policzone OZC, możesz podać jakie wyszło dla Twego domku? Liczylem jakims prostym programem jak dobieralem izolacje przegrod. Wyszlo ok.4,5kW na CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 22.10.2013 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 To masz mocno przewymiarowaną pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 22.10.2013 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 To masz mocno przewymiarowaną pompę. Pompa przepracowala w ciagu roku ok 1450h z czego prawie 1/3 na cwu. Tak ze nie jest tak zle. 7 pewnie tez by dala rade ale balem sie o bledy wykonawcze, program podawal orientacyjne wyniki a 9 byla w tej damej cenie co 7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 22.10.2013 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Od początku października 1,1 - 1,5 h pracy pompy na dobę na cele CO i CWU i w domu 23-24 st.C ? Zużycie kWh jakie ? 3-4 na dobę ? Niezły kit. Ale tutaj na forum nikogo na to nie nabierzesz. Spróbuj gdzie indziej. Nie zależy mi na Twojej opini Jest jak jest, PC mam 11,7 KW, dom dobrze ocieplony, a jakbyś czytał ze zrozumieniem nie mam już 24 chociaż wcześniej tak bywało w słoneczne dni A dla niedowiarków, pytajcie w GHS, montowali mi PC i szef wie co i jak, czasem u mnie bywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 22.10.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Pompa przepracowala w ciagu roku ok 1450h z czego prawie 1/3 na cwu. Tak ze nie jest tak zle. 7 pewnie tez by dala rade ale balem sie o bledy wykonawcze, program podawal orientacyjne wyniki a 9 byla w tej damej cenie co 7. To jeszcze pytanie. Jaką masz taryfę i jak masz ustawione temperatury na regulatorze pokojowym, czy masz tylko pogodówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 22.10.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Pozwolę sobie na mały off topic.Czy ktoś z kolegów/koleżanek ma i mógłby się podzielić na PW wzorem umowy między inwestorem a firmą wiertniczą? Firma ma wykonać dla mnie odwierty i wprowadzić sondy do budynku. Jakie szczegóły trzeba by zawrzeć w umowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 22.10.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Wow... Dobrze ocieplony a 11.7kW... To pewnie jakies 300m2 O to VIP jestes A Ty Palant jesteś, ale póki co głośno nikt Ci tego nie powiedział/napisał. I bez obrazy, Twoje teksty a w zasadzie częste pierdy jakie starasz się propagować na FM wielce temu świadczą, w realu zakładam że jesteś zupełnie wporządku/normalny, chociaż kto tam Cie wie... chyba że bzykasz swoją PC Poza tematem, GHS to akurat porządna marka i sam szefo wpada jak masz jakąś prośbe, potrzebe dotyczącą PC. Ostatnio zawór zwrotny mi wymieniał. Mam dać mu znać jak pobije rekord Jego klienta 1300zeta /sezon z CWU 21 st z tym że u mnie 22 by nie przeszło Kobita zmarzluch zobaczymy po sezonie bo akurat o 100 zł przymrażać rodzinki nie zamierzam A w ogóle to dziś mam w domu 25 st, na dworze było 21 w cągu dnia i bardzo słonecznie Jak wspomniałem wcześniej od str południowej mam dużo przeszkleń na parterze i piętrze Póki słońce to zysk, potem chyba różowo nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 22.10.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 To jeszcze pytanie. Jaką masz taryfę i jak masz ustawione temperatury na regulatorze pokojowym, czy masz tylko pogodówkę? G12 Temperatura na sterowniku pokojowym w taniej 22 w drogiej 21,6 i do tego ograniczenie temp podłogi obecnie 22 w drogiej i 23 w taniej w godz 13-15 i 3-6. Pozwala to na utrzymanie stałej temp ok 22 st i nie przegrzewanie pomieszczeń w słoneczne dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 22.10.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Nie zależy mi na Twojej opini Jest jak jest, PC mam 11,7 KW, dom dobrze ocieplony, a jakbyś czytał ze zrozumieniem nie mam już 24 chociaż wcześniej tak bywało w słoneczne dni A dla niedowiarków, pytajcie w GHS, montowali mi PC i szef wie co i jak, czasem u mnie bywa Raz: to, że masz PCi 11,7kW dużo wyjaśnia, tzn. wyjaśnia, że może ona Tobie chodzić w ciągu ostatnich kilkunastu dni 1 godzinę z minutami na dobę ale.... miarodajne jest podawanie zużytych kWh i ewentualnie kosztów a nie samych godzin pracy pompy bo z tego rodzą się powątpiewania i uśmiechy politowania nad czyjąś bujną wyobraźnią. Dwa: dobrze jest podać w swojej stopce parametry budynku aby każdy uczestnik forum mial rozeznanie co do podawanych wyników.. Te 11,7kW robi na dobę w taki m razie około 12,5-14,0 kWh a to wcale nie jest tak rewelacyjnie ale znów: na jaką powierzchnię grzania i co to znaczy dla Ciebie "dom dobrze ocieplony" ? Bez urazy ale swoją pierwszą wypowiedzią sprowokowałeś do takich a nie innych reakcji innych forumowiczów a ich powątpiewania były i są uzasadnione z racji braku danych. PS. Nazywanie innych palantami świadczy bardzo źle o kulturze a w zasadzie dowodzi jej braku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts