Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Panowie, czytać ze zrozumieniem, pisałem że średnio ciennie wraz z CWU, czyli CO i CWU, godzina i dziesięć minut na dobe

Jestem miło zaskoczony

A co do pogody, to akurat słońca ostatnio było dość sporo, a przeszkleń mam dość sporo

Ps. dziś jest 23,8 na reku

To masz mocną grzałkę na reku.

Bo w nocy było 3st, a za dnia 12st, i od 3 dni słońca ZERO, a deszczu całkiem sporo

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czytalem juz na FM o PC co obnizaja rachunki nie grzejac. Moze sa i te co grzeja nie pracujac... W przypadku innych anizeli P/W to mozliwe... Bo P/W to tylko dla idiotow ;)

Niedosc ze drogie to pracuja nawet na drogim pradzie :D

Też dowiaduję się na FM, że takie są, i w spoczynku oddają 22kWh, w dodatku pobór prądu startowego jest zero;) Jakaś kosmiczna technologia objęta patentem NASA ;)

Kara za zdradzenie tego patentu to dożywocie w Guantanamo

Edytowane przez zyzolek

U nas na pomorzu niestety cały czas zimno, w dzień maks 13 stopni zanotowałem w weekend, niestety trzeba dogrzewać. W ubiegłym tygodniu był ostry przymrozek (w czwartek chyba) coś koło -4 nad ranem, oj biało było w cieniu do południa :) A słońca jak na lekarstwo, prawie nie ma od dłuższego czasu, stąd pewnie większe zużycie prądu :)

mróz w nocy to już chyba wszędzie jest

Ja grzeje juz 1,5 h z CWU a temp bez zmian, chociaż 24 już nie bywa, 23 trzyma się stabilnie

Od początku października 1,1 - 1,5 h pracy pompy na dobę na cele CO i CWU i w domu 23-24 st.C ? Zużycie kWh jakie ? 3-4 na dobę ?

Niezły kit. Ale tutaj na forum nikogo na to nie nabierzesz. Spróbuj gdzie indziej.

Aż sam z ciekawości sprawdziłem. 1-22.10- 21 dni

Czas pracy na CO- 34h, na CWU(5,3m3)- 23h

zużycie - I -9kWh, II- 149kWh ,

razem - 158kWh

koszt ok. -57,70 zł

Temp. w domu dobre 22st. w słoneczne dni dochodzi do 23.

co daje 7,52 kWh i około 2h40min pracy na dobę.

Ja mam od 27.09 7,43 kWh

I to są realne wyniki.

Gościu co pisze, że mu pompa chodzi 1,5 godziny na dobę to ma ją mocno przewymiarowaną albo wprowadza w błąd albo nie umie odczytać/zinterpretować danych. Zresztą nie podaje ani zużytych kWh ani parametrów domu więc taki wynik należałoby traktować w kategoriach "samochwalstwa".

Od początku października 1,1 - 1,5 h pracy pompy na dobę na cele CO i CWU i w domu 23-24 st.C ? Zużycie kWh jakie ? 3-4 na dobę ?

Niezły kit. Ale tutaj na forum nikogo na to nie nabierzesz. Spróbuj gdzie indziej.

Nie zależy mi na Twojej opini

Jest jak jest, PC mam 11,7 KW, dom dobrze ocieplony, a jakbyś czytał ze zrozumieniem nie mam już 24 chociaż wcześniej tak bywało w słoneczne dni

A dla niedowiarków, pytajcie w GHS, montowali mi PC i szef wie co i jak, czasem u mnie bywa

Pompa przepracowala w ciagu roku ok 1450h z czego prawie 1/3 na cwu. Tak ze nie jest tak zle. 7 pewnie tez by dala rade ale balem sie o bledy wykonawcze, program podawal orientacyjne wyniki a 9 byla w tej damej cenie co 7.

To jeszcze pytanie. Jaką masz taryfę i jak masz ustawione temperatury na regulatorze pokojowym, czy masz tylko pogodówkę?

Wow... Dobrze ocieplony a 11.7kW...

To pewnie jakies 300m2 :)

O to VIP jestes

A Ty Palant jesteś, ale póki co głośno nikt Ci tego nie powiedział/napisał. I bez obrazy, Twoje teksty a w zasadzie częste pierdy jakie starasz się propagować na FM wielce temu świadczą, w realu zakładam że jesteś zupełnie wporządku/normalny, chociaż kto tam Cie wie... chyba że bzykasz swoją PC

Poza tematem, GHS to akurat porządna marka i sam szefo wpada jak masz jakąś prośbe, potrzebe dotyczącą PC. Ostatnio zawór zwrotny mi wymieniał.

Mam dać mu znać jak pobije rekord Jego klienta 1300zeta /sezon z CWU 21 st z tym że u mnie 22 by nie przeszło

Kobita zmarzluch zobaczymy po sezonie bo akurat o 100 zł przymrażać rodzinki nie zamierzam

A w ogóle to dziś mam w domu 25 st, na dworze było 21 w cągu dnia i bardzo słonecznie

Jak wspomniałem wcześniej od str południowej mam dużo przeszkleń na parterze i piętrze

Póki słońce to zysk, potem chyba różowo nie będzie

To jeszcze pytanie. Jaką masz taryfę i jak masz ustawione temperatury na regulatorze pokojowym, czy masz tylko pogodówkę?

G12

Temperatura na sterowniku pokojowym w taniej 22 w drogiej 21,6 i do tego ograniczenie temp podłogi obecnie 22 w drogiej i 23 w taniej w godz 13-15 i 3-6. Pozwala to na utrzymanie stałej temp ok 22 st i nie przegrzewanie pomieszczeń w słoneczne dni.

Nie zależy mi na Twojej opini

Jest jak jest, PC mam 11,7 KW, dom dobrze ocieplony, a jakbyś czytał ze zrozumieniem nie mam już 24 chociaż wcześniej tak bywało w słoneczne dni

A dla niedowiarków, pytajcie w GHS, montowali mi PC i szef wie co i jak, czasem u mnie bywa

Raz: to, że masz PCi 11,7kW dużo wyjaśnia, tzn. wyjaśnia, że może ona Tobie chodzić w ciągu ostatnich kilkunastu dni 1 godzinę z minutami na dobę ale.... miarodajne jest podawanie zużytych kWh i ewentualnie kosztów a nie samych godzin pracy pompy bo z tego rodzą się powątpiewania i uśmiechy politowania nad czyjąś bujną wyobraźnią.

Dwa: dobrze jest podać w swojej stopce parametry budynku aby każdy uczestnik forum mial rozeznanie co do podawanych wyników..

Te 11,7kW robi na dobę w taki m razie około 12,5-14,0 kWh a to wcale nie jest tak rewelacyjnie ale znów: na jaką powierzchnię grzania i co to znaczy dla Ciebie "dom dobrze ocieplony" ?

Bez urazy ale swoją pierwszą wypowiedzią sprowokowałeś do takich a nie innych reakcji innych forumowiczów a ich powątpiewania były i są uzasadnione z racji braku danych.

PS. Nazywanie innych palantami świadczy bardzo źle o kulturze a w zasadzie dowodzi jej braku.