malux20 01.11.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Bez szałte wasze wynikichłopaki na kablach maja podobne wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 01.11.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 październik 2013 (co+cwu) 31dób: 121,70kWh; 3,93kWh/d. Koszty (bez opłat stałych): 121,70 x 0,36PLN = 43,81PLN (G12w) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.11.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 121 - ładniemasz wiedze ile na cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 01.11.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 121 - ładnie masz wiedze ile na cwu? Nie mogę jedynie spekulować, latem było średnio 3,34kWh/doba, teraz trochę więcej, załóżmy 3,5kWh/doba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 01.11.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 ---Bez szałte wasze wynikichłopaki na kablach maja podobne wyniki -- Poczekaj malux na prawdziwy sezon grzewczy i wtedy porównamy do chłopców z kablami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 01.11.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 A co sądzicie o drzwiach do piwnicy ? Drzwi pełne z wiórówki, szparka pod drzwiami dobrze zaizolowana. Są one otwierane po kilkanaście razy dziennie na czas przechodzenia. Tam jest spory napływ chłodnego powietrza podczas otwarcia drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.11.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 To nie piwnica. Jesli by tam uciekalo tyle ciepla, to bys mial tam 22*C jak w domu. Jaka masz wilgotnosc w domu? Masz higrometr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.11.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Bez szałte wasze wyniki chłopaki na kablach maja podobne wyniki Zaczynasz robic "porownania" w stylu Hipokrytki. Generalnie cos z czyms. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 01.11.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Nie mogę jedynie spekulować, latem było średnio 3,34kWh/doba, teraz trochę więcej, załóżmy 3,5kWh/doba. To praktycznie całość na CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 01.11.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 To praktycznie całość na CWU. Praktycznie tak. PC na co włączyła mi się w październiku może 4 razy, może 5 razy. ... 4 razy po 2 razy ... HA HA A na poważnie, jak przyjmę 5, to 5 x 2h = 10h x 1,3kWh = 13kWh 13kWh/31dni=0,42kWh/doba Tak chyba musiało być. Zużycie na cwu po 3,5kWh/doba + co ok. 0,4kWh/doba Temp. wewn. 22,5°C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.11.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Praktycznie tak. PC na co włączyła mi się w październiku może 4 razy, może 5 razy. Przy takim Ek to nie jest ani troszke dziwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 01.11.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Wilgotność w salonie 11%. Temp widać na wykresach w stopce. Ściany ocieplone, na podłogach 9cm styropian, na dole piwnica, na górze strych i 25cm wełny ale przyjdzie jeszcze podłoga z desek, wentylacja na razie grawitacyjna, okna 3 szyby. Zmierzę temp na strychu i w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 01.11.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 U mnie w piwnicy przez caly tamten sezon w okolicy 13 st celcjusza. Piwnica wogole nie grzana tylko zbiornik cwu i pci:)Co do zuzycia to w zeszlym roku było prawie 80 kwh wiecej w pazdzierniku. No ale rok temu było chlodniej i do tego to był pierwszy sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.11.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Wilgotność w salonie 11%. Temp widać na wykresach w stopce. Ściany ocieplone, na podłogach 9cm styropian, na dole piwnica, na górze strych i 25cm wełny ale przyjdzie jeszcze podłoga z desek, wentylacja na razie grawitacyjna, okna 3 szyby. Zmierzę temp na strychu i w piwnicy. No wlasnie te wykresy masz tak srednio czytelne. Juz na nie patrzylem wczesniej. Jesli masz 11% (!) wilgotnosc przy swiezym domku, to juz wiadomo raczej ktorendy spierdziela to cieplo. Masz prawdopodobnie baaaaardzo intensywna wentylacje. Dla domku to swietna sprawa, bo szybko wywala wilgoc, ale dla mieszkancow juz ciut gorsza. Suszenie niestety kosztuje, ale to jedyna opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.11.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 U mnie w piwnicy przez caly tamten sezon w okolicy 13 st celcjusza. Piwnica wogole nie grzana tylko zbiornik cwu i pci:) Co do zuzycia to w zeszlym roku było prawie 80 kwh wiecej w pazdzierniku. No ale rok temu było chlodniej i do tego to był pierwszy sezon No to masz dobrze zaizolowany zasobnik CWU. Moj grzeje pomieszczenie za garazem (12m2) jak maly kaloryfer. Tyle dobrze, ze jak tam nieraz w zimie przyjdzie cos pomajsterkowac, to lapy nie grabieja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 01.11.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Praktycznie tak. PC na co włączyła mi się w październiku może 4 razy, może 5 razy. ... 4 razy po 2 razy ... HA HA A na poważnie, jak przyjmę 5, to 5 x 2h = 10h x 1,3kWh = 13kWh 13kWh/31dni=0,42kWh/doba Tak chyba musiało być. Zużycie na cwu po 3,5kWh/doba + co ok. 0,4kWh/doba Temp. wewn. 22,5°C Czyli tak: nie wiesz ile razy Ci sie pompa włączyła (może 4 może 5?) Zakładasz, że praca za każdym włączeniem trwała 2 godziny (zmierzone stoperem ?) Piszesz, że jej moc elektryczna to 1,3kW co dawałoby przy mocy cieplnej 7kW COP równy 5,38. I do tego pewnie nie masz podlicznika a przy temperaturach w nocy przez kilka dni października rzędu -2...+3 st.C wiarygodność Twoich danych (0,4kWh/doba) jest dokładnie warta tyle ile ten wynik czyli....bliskia zeru........ buhahahaa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 01.11.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Masz prawdopodobnie baaaaardzo intensywna wentylacje Wentylacja grawitacyjna u mnie składa się z kanałów do takich pomieszczeń: na parterze: salon, kuchnia, wc, na poddaszu anemostaty w sufitach: łazienka, klatka schodowa, sypialnia, pokój dziecka, pokój dziecka. W tej chwili lekko otwarty jest tylko ten w łazience, pozostałe zakręcone. Oczywiście schody strychowe nieocieplone. Nie mam zabudowy kominka i jest odkryta rura do komina oraz mam dolot powietrza do kominka z zewnąrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 01.11.2013 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Czyli tak: nie wiesz ile razy Ci sie pompa włączyła (może 4 może 5?) Zakładasz, że praca za każdym włączeniem trwała 2 godziny (zmierzone stoperem ?) Piszesz, że jej moc elektryczna to 1,3kW co dawałoby przy mocy cieplnej 7kW COP równy 5,38. I do tego pewnie nie masz podlicznika a przy temperaturach w nocy przez kilka dni października rzędu -2...+3 st.C wiarygodność Twoich danych (0,4kWh/doba) jest dokładnie warta tyle ile ten wynik czyli....bliskia zeru........ buhahahaa... Próbowałem uzasadnić niskie zużycie en. elektr. na co. w październiku. Jak Ci się ono nie podoba, to trudno. Fakt jest taki, że podlicznik na PC pokazał za 31 dni października zużycie 121,7kWh. Skoro latem na samo cwu wychodziło 3,34kWh/doba, a za październik PC zużyła 3,9kWh/doba, więc na samo co musiała zużyć ok. 0,4kWh/doba (na cwu zakładam, że jest trochę więcej niż latem =3,5kWh/doba, bo już jest chłodniej, a to jest przecież PC-PW). Ile razy się włączyła? - nie wiem/domyślam się. Ile czasu pracowała? - to raczej wiem, kiedyś zaobserwowałem, że przy temp dodatnich, PC jak się już włączy na ogrzanie domu, to ze względu na bezwładność podłogówki, sprężarka potrzebuje ok. 2h, aby osiągnąć nastawioną temp. wewnętrzną. Z jaką mocą elektryczną pracowała? - Moc elektryczną założyłem, ale też wynikającą z własnego doświadczenia. Zaobserwowałem, że PC wciągnie w ciągu godziny od 0,8kW do ponad 2,0kW. Jak się "rozpędza" bierze więcej, jak ma już ustalone warunki pracy to mniej. Przyjąłem 1,3kW/h, ze względu na temp. zewnętrzne. Pompa ma inverter więc dostosowuje moc do aktualnych warunków. Z jakim COPem pracowała? nie wiem nie mam ciepłomierza. I tyle. Odnośnie wiarygodności: - Rzeczywiście, pewne jest tylko wskazanie z podlicznika, cała reszta to założenia/domysły, ale jeszcze raz zaznaczam znając swoją PC, chciałem uzasadnić to zużycie. - Nie piszę na FM, żeby zmyślać/kłamać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.11.2013 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Wentylacja grawitacyjna u mnie składa się z kanałów do takich pomieszczeń: Tu musisz juz sam ocenic, czy moja sugestia ma sens, ale przy 11% wilgotnosci wzglednej przeplyw powietrza musi byc intensywny. Jesli unosi ono odparowana z domku wilgoc, to to sa ogromne straty i moga uzasadniac tak duze zuzycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 01.11.2013 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Próbowałem uzasadnić niskie zużycie en. elektr. na co. w październiku. Jak Ci się ono nie podoba, to trudno. Fakt jest taki, że podlicznik na PC pokazał za 31 dni października zużycie 121,7kWh. Ale po co te wszystkie uzasadnienia ? Jak z podlicznika wychodzi zużycie 121,7kWh to tyle poszło i już. Moim zdaniem nie ma takiej opcji aby na cele c.o. zużyć 0,4kWh/dobę nawet w październiku gdzie było kilka przymrozkowych nocy.. Moje zużycie na c.o. za październik to 6,45kWh/doba. To są zbyt ogromne różnice pomiędzy wartościami jakie podają inni forumowicze 4,5...8,5kWh/doba a Twoim zużyciem.... no właśne... prawie zerowym. Twój dom musiałby mieć niewiarygodnie "wielką" izolację + bytowe zyski cieplne (gotowanie non-stop, non-stop TV plazma, kominek, świeczki, żarówki żarowe, etc.) lub.... na cele .c.w.u. zużyłeś dużo mniej niż Ci się wydaje. Napisz może jakie masz izolacje. Niech każdy zobaczy jak należy je wykonać aby mieć takie wyniki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts