mcyper 02.11.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Ale po co te wszystkie uzasadnienia ? Jak z podlicznika wychodzi zużycie 121,7kWh to tyle poszło i już. Moim zdaniem nie ma takiej opcji aby na cele c.o. zużyć 0,4kWh/dobę nawet w październiku gdzie było kilka przymrozkowych nocy.. Moje zużycie na c.o. za październik to 6,45kWh/doba. To są zbyt ogromne różnice pomiędzy wartościami jakie podają inni forumowicze 4,5...8,5kWh/doba a Twoim zużyciem.... no właśne... prawie zerowym. Twój dom musiałby mieć niewiarygodnie "wielką" izolację + bytowe zyski cieplne (gotowanie non-stop, non-stop TV plazma, kominek, świeczki, żarówki żarowe, etc.) lub.... na cele .c.w.u. zużyłeś dużo mniej niż Ci się wydaje. Napisz może jakie masz izolacje. Niech każdy zobaczy jak należy je wykonać aby mieć takie wyniki... Moim zdaniem tak jest. Co z tego, że było kilka przymrozkowych nocy, jak w dzień było słonecznie (darmowe grzanie), a dom dobrze zaizolowany akumulował ciepło słoneczne. A może właśnie w te kilka przymrozkowych nocy pracowała i zużyła 12-13kWh na co. Ja mam małą PC, nie wciąga na godzina po 3-4kWh, ale max 2,0kWh i to w największe mrozy (tak jak teraz to 0,8-1,3kW na godzinę) Przecież 0,4kWh/doba nie oznacza, że PC pracowała w każdą dobę października na cele co, to jest średnia, co może oznaczać, że pracowała 1 raz na tydzień (i tak prawdopodobnie było). Tak jak pisałem pracowała może 4, może 5 razy i w sumie zużyła 12-13kWh na co. Parametry domu masz w stopce. Wszystkie przegrody zewnętrzne poza oknami i drzwiami mają 0,1W/m2K. Zyski bytowe standardowe, normalna rodzina 2+2 (patrz stopka zużycie całego domu). Jak bym miał w domu temp. 21,0°C-21,5°C to PC na ogrzewanie w październiku w ogóle by się nie włączyła. Ty masz większy dom, prawdopodobnie większe OZC. Podobny dom do mojego i podobne zużycie ma chyba kolega malux. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 02.11.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 heh, w końcu głos rozsądku, i to z okolicy Nie mam jakiegoś mikro zuzycia bo i dom spory, ale nie podaje w ogóle ile zużyłem bo już raz mi zarzucono że bajki pisze, a wynik jest dla mnie i mojego portfela a nie na pokaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.11.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 heh, w końcu głos rozsądku, i to z okolicy Nie mam jakiegoś mikro zuzycia bo i dom spory, ale nie podaje w ogóle ile zużyłem bo już raz mi zarzucono że bajki pisze, a wynik jest dla mnie i mojego portfela a nie na pokaz Oststanie co mozesz zrobic, to "bac" sie pisania na forum. Jak piszesz prawde, to absolutnie sie nie przejmuj "zarzutami". Podawaj fakty, a one sie same obronia. W ten sposob bedzie pelen przekroj informacji z domow o roznej izolacji. Klamca musi miec dobra pamiec i predzej czy pozniej wszelkie matactwa wychodza na jaw, dlatego nie ma obaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.11.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 MCYPERMI POSZLO W pazdzier. 90 kwh na cwuw poprzednich miesiacach mielismy podobnie w cwumoim zdaniem co zjad ło ci coś około 20-30 kwh -niezle 10zl u niego takie są realia[kużwa u mnie podpalka prawie tyle kosztowała]ja mcypera oglądałem sobie z bliska - to taka mała szklarniaodnosnie pomp i cwu - coś sie dziwnego dziejewszyscy mamy obecnie okolo 3-4 kwh- patrząc na kable to wszyscy mamy spierniczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 02.11.2013 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 ty tak masz zawsze?!? przy tak małym zapotrzebowaniu na CO jak ma mcyper (widać w stopce) - jest to jak najbardziej możliwe...przy tak ciepłym i słonecznym październiku?!? akurat mcyper nie zasłużył sobie na to, żeby zarzucać mu manipulacje..... Ale co mam od zawsze ? To, że wydaje mi się mało realne aby przez październik nie trzeba było prawie grzać domu ? Jaki ciepły i słoneczny październik ? Tak jak pisałem: było kilka nocy z temperaturami bliskimi zeru a nawet poniżej zera, w pomorskim gdzie mieszkam, dni słonecznych i wyjątkowo ciepłych było raptem kilka a przeważającą pogodą były deszcze, zachmurzenie i temperatury rzędu +6...+10 st.C Przy takich warunkach pogodowych nie ma możliwości aby nie grzać domu. Dalej: mcyper jest jakąś świętą krową którego danych nie można zakwestionować ? Napiszę więc tak: "szacowanie" ile PCi wzięła na c.w.u. to tylko szacowanie. Może być w granicach 3,0...4,0 kWh/dobę Jeżeli miał małe zużycie c.w.u. w październiku, inne niż "myśli" np. 3,0 kWh/dobę, to na c.o. poszło 28,7 kWh czyli prawie 1,0kWh/dobę. Jeżeli do tego mieszka w rejonie gdzie w październiku były przeważnie słoneczne i ciepłe dni to taki wynik staje się bardziej realny. Nie znam "zasług" kolegi mcypla wobec Ciebie ale mam nadzieję, że złagodzenie mojego stanowiska satysfakcjonuje. Dalej: mcypel pisze, że "Parametry domu masz w stopce" Tak się składa, że ja nie pytałem o parametry domu ale o rodzaje zastosowanych izolacji. Jakoś inni forumowicze podają takie informacje, czemu kolega mcypel nie ? Chyba nietrudno zrozumieć, że takie dane w znacznym stopniu obrazują jak ciepły jest dom; dużo lepiej niż podawanie danych w stylu "OZC: 3,0kW, EK=18,1kWh/(m2rok). Wszystkie przegrody zewnętrzne poza oknami i drzwiami mają 0,1W/m2K." Co więcej: posiadając te dwie informacje (zastosowane izolacje i paraemtry) można ustalić wiarygodność forumowicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 02.11.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 (edytowane) Witam Mam do was pytanie troszkę nie na temat ,ale tu na tym wątku chyba uzyskam szybką i szczerą odpowiedź na temat PC. Na innych tematach widze lub też się domyślam że działają niewidzialne siły marketingu odnośnie PC. Nagle powstaje nowy profil który zachwala firmę X a inny ją oczernia. Moje pytanie dotyczy : - czy jesteście zadowoleni z PC ?- jaki rodzaj PC macie ?- jak firma wam robiła instalację ?- czy jesteście zadowoleni z tej firmy ?- jaka powierzchnia domu i jaka powierzchnia do ogrzania ? BĘDĘ BARDZO WDZIĘCZNY ZA POMOC W TYM ZAKRESIE ! Edytowane 2 Listopada 2013 przez Salah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.11.2013 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 RAFIKon miał w pazdzierniku około 25 dnii z pięknym słoncemtemperatury w dzien raczej 15-20wyjątkowo piekna jesien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.11.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Przy takim Ek to nie jest ani troszke dziwne Jezeli juz to raczej przy takim Eu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.11.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Jezeli juz to raczej przy takim Eu W stopce ma podane Ek. Do tego sie odnioslem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.11.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 lepiej powiedzccie czemu pompy takie słabe wyniki ma w cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 02.11.2013 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 nie chodzi tu o żadne zasługi, ale zwykła przyzwoitość i szacunek do "rozmówcy", które to cechy staniały bardzo ostatnimi czasy(a wręcz zanikły) - co widać niestety w większości postów... wszystko to co piszesz i jak piszesz - wiele mówi o tobie, czy tego chcesz czy nie Jeżeli czytam w wypowiedziach na forum, że ludziska mają 4...8kWh/dobę na c.o. w październiku to chyba naturalnym jest, że jak pojawia się informacja o 0,4kWh/dobę to rodzi się wątpliwość i kwestionowanie takiego wyniku. W moim odczuciu nie ma to nic wspólnego z brakiem szacunku czy deficytem przyzwoitości. Jeżeli ktoś inny odbiera to inaczej to trudno. Nie było to moją intencją. Teraz wiem, po informacji od kolegi maluxa20, że w rejonie było bardzo słonecznie i ciepło (inaczej niż u mnie) to tłumaczy taki wynik. Szkoda, że taka informacja nie była w wypowiedzi pierwotnej. Uważam temat za zakończony choć tak jak pisałem pozostaje "niedosyt" w tym iż brak jest informacji o rodzajach zastosowanych izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 02.11.2013 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 lepiej powiedzccie czemu pompy takie słabe wyniki ma w cwu Grzałki karteru + wysokie skraplanie przez wężownice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 02.11.2013 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 lepiej powiedzccie czemu pompy takie słabe wyniki ma w cwu Co rozumiesz przez pojęcie "słabe wyniki" ? Średnia 3,23kWh/dobę od lutego 2012r. Max 4,46 (w tym grzanie przeciw legionelli), min.2,27 (jeden z tygodni sierpnia 2013r). Latem ustawiam wajhę na zasysyanie powietrza z zewnątrz, jak temperatura spada poniżej 15 st.C to zasysam z budynku. Latem niższe zużycie: średnia 2,8kWh/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.11.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 NO ALE ja sprawdzałem ostatnio u siebie zamiast 3,1 na pompie było 8,,8 kwh na samej grzałceja u siebie podejrzewam że niepotrzebnie musze dogrzewać 300 litrówna naszą 3 spokojnie starczyłoby z 200-250 litraha miesiecznie zuzywamy 6 m wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.11.2013 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 w porównaniu do zużyc kolegów na kablach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 02.11.2013 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 NO ALE ja sprawdzałem ostatnio u siebie zamiast 3,1 na pompie było 8,,8 kwh na samej grzałce ja u siebie podejrzewam że niepotrzebnie musze dogrzewać 300 litrów na naszą 3 spokojnie starczyłoby z 200-250 litr aha miesiecznie zuzywamy 6 m wody Te 6 m3 to całkowite zużycie wody czy c.w.u. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.11.2013 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 NO ALE ja sprawdzałem ostatnio u siebie zamiast 3,1 na pompie było 8,,8 kwh na samej grzałce Prz pompie PW i grzaniu CWU masz SPF=2,8. Ja bym na Twoim miejscu klaskal uszami ze szczescia, bo to z kazdym tygodniem bedzie slabiej. Taka specyfika tego rodzaju pompy. Nie ma co marudzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.11.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 wiem raczej cały dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 02.11.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 (edytowane) ...Dalej: mcypel pisze, że "Parametry domu masz w stopce" Tak się składa, że ja nie pytałem o parametry domu ale o rodzaje zastosowanych izolacji. Jakoś inni forumowicze podają takie informacje, czemu kolega mcypel nie ? Chyba nietrudno zrozumieć, że takie dane w znacznym stopniu obrazują jak ciepły jest dom; dużo lepiej niż podawanie danych w stylu "OZC: 3,0kW, EK=18,1kWh/(m2rok). Wszystkie przegrody zewnętrzne poza oknami i drzwiami mają 0,1W/m2K." Co więcej: posiadając te dwie informacje (zastosowane izolacje i paraemtry) można ustalić wiarygodność forumowicza. Ciekawa teoria na ustalenie wiarygodności forumowicza. Kiedyś miałem te informacje w stopce, ale zmieniłem na inne info. Uważam, że parametry takie jak ozc i współ. przenikania dla przegród budowlanych lepiej obrazują termikę domu, bez marnowania czasu na przeliczanie. No ale proszę bardzo: Podłoga płyta PIR 20cm 0,023W/mK Ściany BK 24cm + styro 30cm 0,031W/mK Dach pomiędzy krokwie 20cm styro 0,031W/mK + pod krokwie płyta PIR 10cm 0,023W/mK Okna ok. 0,8-1,0W/m2K (montowane w izolacji) Drzwi ok. 1,6W/m2K (montowane w izolacji) Wszystkie ściany na bloczkach Isomuru Nie mam płyty fundamentowej tylko ściany fundamentowe ocieplone styro 20-26cm - współczynnik przewodzenia pośredni pomiędzy 0,031 a 0,04. Edytowane 2 Listopada 2013 przez mcyper dopisanie tekstu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 02.11.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 W m-cu październiku u mnie w 13 dniach temp w nocy spadały do 3..6'C. Dwa razy był przymrozek. W ciągu dnia temp max dochodziły do 20'C a w większości dni utrzymywały się na 10..15'C. Słoneczne były dni powszednie a na weekend robiło się pochmurnie. Listopad zaczął się chłodno i deszczowo. U mnie teraz jak słońce jest nisko, to od południa zasłania mi dom sąsiada aby parter ogrzać przez okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts