Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to trochę "gorsza" sytuacja w kontekście "przechodzenia" minut w drogą taryfę z powodu kilkuminutowego rozjazdu zegara licznika głównego względem czasu prawidłowego. Pozostaje ustawienie czasu na PCi oraz zegara sterującego przełączaniem podlicznika na czas równy wskazaniom licznika głównego.

PS. Czy na forum był/jest temat o ustawieniach parametrów PCi ? Myślałem aby wymieniać doświadczenia co do tych ustawień, np. jakie temperatury powrotu ustawiają pompiarze, jaką histerezę, jaką krzywą grzania, jak wysokie podbicie, obniżenie, itp. parametry. Oczywiście w każdym modelu PCi będą inne nazwy tych parametrów, inne możliwości, ale pogląd byłby cenny zwłaszcza dla "nowych" którzy dopiero co przystępują do "tuningowania" swoich pomp i szukają informacji z tym związanych.

Witam, kiedys otwarlem taki temat ;) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213557-Pompa-Ciep%C5%82a-sterowwanie-krzywa-grzewcza-histereza-itp&highlight=krzywa+grzewcza

ferrit cos tam juz zapodal a tak to cisza...

U mnie za okres 01.10.2013 - 01.11.2013 zużycie na CO i CWU wyglądało następująco:

I taryfa - 1,3 kWh x 0,7576 = 0,98 zł

II taryfa - 171,4 kWh x 0,30 = 51,42 zł

RAZEM - 172,7 kWh co kosztowało mnie 52,4 zł

Przyjęte przeze mnie 30 zł na CWU oznacza, że na CO poszło 22,40, całkiem nieźle jak na pomorski październik :)

Gość Arturo72
Ciekawe kiedy Tauron Śląsk zrobi nam taki prezent ...

Że tania stawka w nocnej to nie jest za duży prezent,gdyby to był prezent w postaci taryfy wekendowej to też bym się cieszył,chociaż nie do końca.

Narazie zużycie prądu na ogrzewanie i cwu za 2 miechy mam niższe niż zużycie na cele bytowe także tania taryfa by mi nic nie dała.

Zużycie na c.o+cwu to 339kWh a na cele bytowe 515kWh,stawka w jednej taryfie to 0,57zł a przejście na 2 taryfy nie za bardzo mi się kalkuluje na tą chwilę.

Gość Arturo72
Napisz krotko jak to liczysz, bo byl bys naprawdze w waskiej grupie osob, ktore "nie chca" zaplacic mniej za prad.

Zużycie na c.o+cwu z podlicznika pompy 339kWh,zużycie z głównego licznika prądu 850kWh i teraz 850-339=511kWh na cele bytowe.

nie ma się co nastawiać - nie sądzę żeby taryfa weekendowa nam nastała....wysłałem kiedyś zapytanie w tej sprawie i otrzymałem odpowiedź, że nie planuja....gdyby im się to opłacało, to pewnie jeszcze Vattenfall by wprowadził taką taryfę...

niewątpliwie weekendowa byłaby dla mnie bardziej korzystna niż G12 - dla całego domu w G12 mam w okolicy 55-58% zużycia w taniej taryfie, taryfa weekendowa tylko by poprawiła te proporcje

A ja byłem ostatnio w Tauronie bo mieszkanie wynajmuję i pytałem o to, spodziewają się ujednolicenia taryf, ale czy tak będzie też nikt nie wie

Myślę że prędzej czy później coś w stylu G12W się pojawi

U mnie za okres 01.10.2013 - 01.11.2013 zużycie na CO i CWU wyglądało następująco:

I taryfa - 1,3 kWh x 0,7576 = 0,98 zł

II taryfa - 171,4 kWh x 0,30 = 51,42 zł

RAZEM - 172,7 kWh co kosztowało mnie 52,4 zł

Przyjęte przeze mnie 30 zł na CWU oznacza, że na CO poszło 22,40, całkiem nieźle jak na pomorski październik :)

Widzę że jesteś w Enerdze i masz pewnie G12r

Czy liczyłeś może różnicę ogólnego złużycia między g12r a g12w? bo ja się długo zastanawiałem nad tym co wybrać i jednak wziąłem G12w.

Różnica jest taka że w szczycie G12r jest o 1 gr droższa a poza szczytem aż 6 gr tańsza. W szczycie sezonu grzewczego daje mi to około 30 zł na koryść g12r na ogrzewaniu miesięcznie, ale czy zużycie w weekendy nie nadgania tego?

U nas G12: dzienna 0,657zł, noc 0,3048zł

weekendowa: dzień 0,6802zł noc 0,3048zł

G11: 0,5662zł

rejon: opolskie

Artur jeszcze nie zdarzyło mi się aby od początku G12 przekroczyć koszt 1kWh niżeli w G11 zawsze mam o 2-4 groszy do przodu

CWU grzeje się jak chce i kiedy chce, więc wchodzi i w drogą i tanią.. a mimo to dalej mam wynik lepszy niżeli na G11

Edytowane przez Kamila i Marcin