Pyxis 06.11.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 U nas G12: dzienna 0,657zł, noc 0,3048zł weekendowa: dzień 0,6802zł noc 0,3048zł G11: 0,5662zł rejon: opolskie No to identyczne ceny jak u mnie, tylko, ze ja rozbijam oplate stala na FV (ta niezalezna od zuzycia) na srednie zuzycie miesieczne w kWh i do kazdej zuzytej dodaje. Tak zeby lawiej bylo liczyc. . Z tego co widze, to nasz rejon ma jedne z ciekawszych cen na energie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 06.11.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 No to identyczne ceny jak u mnie, tylko, ze ja rozbijam oplate stala na FV (ta niezalezna od zuzycia) na srednie zuzycie miesieczne w kWh i do kazdej zuzytej dodaje. Tak zeby lawiej bylo liczyc. . Z tego co widze, to nasz rejon ma jedne z ciekawszych cen na energie. właśnie zauważyłam, że zbliżone ceny.. w każdym razie jak będzie możliwość, to od razu wskakuje na g12g.. w weekend najwięcej się robi, pierze, gotuje itd i dzięki tej operacji jestem pewna, że zyskamy dodatkowe parę zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.11.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 do plusfoto: w tej chwili dzwoniłem do taurona i mam potwierdzenie 28gr tania, 79gr droga i do tego 10,15gr opłaty stałe miesięczne. kwoty brutto. Tzn. że niektórzy wiedzą gdzie mieszkać. Ostatnio dochodzę do wniosku że im bliżej jakiejś elektrowni tym drożej i gorzej. Mam tak jak mar też niestety z PGE Łódź -Teren Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.11.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 właśnie zauważyłam, że zbliżone ceny.. w każdym razie jak będzie możliwość, to od razu wskakuje na g12g.. w weekend najwięcej się robi, pierze, gotuje itd i dzięki tej operacji jestem pewna, że zyskamy dodatkowe parę zł Tak bedzie. Ja jak wskoczylem z zeszlym roku z G12 na G12g to jeszcze udalo sie zejsc z kosztow.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.11.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 przebijesz (brutto z dystrybucją) 1T=0,5238 2T=0,3059 ? G12n, tauron, do tego jest wyższa opłata stała, za to jest tańsza dystrybucja, dla większego zużycia(powyżej 4400kwh/rok) bardziej opłacalne niż klasyczne G12 Ceny dobre. A ile godzin taniego w tygodniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulukasz 06.11.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Widzę że jesteś w Enerdze i masz pewnie G12r Czy liczyłeś może różnicę ogólnego złużycia między g12r a g12w? bo ja się długo zastanawiałem nad tym co wybrać i jednak wziąłem G12w. Różnica jest taka że w szczycie G12r jest o 1 gr droższa a poza szczytem aż 6 gr tańsza. W szczycie sezonu grzewczego daje mi to około 30 zł na koryść g12r na ogrzewaniu miesięcznie, ale czy zużycie w weekendy nie nadgania tego? Nie liczyłem jakoś specjalnie tego. Po prostu wychodziło wg wstępnych przeliczeń taniej. Po roku i 2 miesiącach na liczniku głównym mam 4604 kWh tańszej i 1601 droższej, generalnie tańsza to PC (93,5% rocznego zużycia PC to tańsza taryfa) a na potrzeby bytowe wychodzi mi 50%/50%, jakby było w weekendowej sam nie wiem, ale nie będę kombinował. W weekendy trzeba odpoczywać, wyjeżdżać a nie siedzieć w domu, także pewnie zbyt wiele bym pewnie nie nadrobił, jeśli w ogóle Ceny G12r z VATem i innymi opłatami oprócz oczywiście opłaty stałej zależnej od mocy zamówionej to 0,30 i 0,7576. Mnie to zadowala i już taniej nie będzie. W weekendowej bym tylko rozbijał normy czasu PC a tak w stałym rytmie pracy chodzi regularnie co dzień No i nie zapominajmy, że tańsza za to jest 2 godziny dłuższa co dzień, bo 13-16 i 22-7 co w zupełności mnie zadowala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.11.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 stadardowo, 10h dziennie - 13-15 i 22-6 No widzisz. Czyli 70h na tydzien. U mnie przy tych cenach w G12g taniego jest 96h. To ma wplyw na proporcje zuzycia w taryfach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.11.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 W weekendowej bym tylko rozbijał normy czasu PC a tak w stałym rytmie pracy chodzi regularnie co dzień Opisywalem ju kiedys, ze w weekendowej nie zdejmujesz calkowicie ram czasowych na pompie, tylko je nieco wydluzasz. Pompa ma caly czas chodzic w podobnym "rytmie". Sprawdza sie to bardzo ladnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 06.11.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 wiem,wiem no ale ja poradzę, jak nie chcą weekendowej wprowadzić Boli adiqq brak weekendowej, ale co zrobisz, i tak nie jest źle, ja mam świetne proporcje pomiędzy tanią a drogą, jak będe pewien to napisze co i jak A tym czasem muszę pozwolić PC ładować podłoge w nocy bo te 1,5 h już nie wystarcza, dziś było niecałe 22 st Pizga na dworze i mokro straszliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulukasz 06.11.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 (edytowane) Opisywalem ju kiedys, ze w weekendowej nie zdejmujesz calkowicie ram czasowych na pompie, tylko je nieco wydluzasz. Pompa ma caly czas chodzic w podobnym "rytmie". Sprawdza sie to bardzo ladnie. No tak, tylko wtedy zysk z tego, że mam weekendową będzie na prawdę mizerny, no bo co mogę zrobić więcej normalnie niż zawsze? Zysk nawet 1 h dziennie w porównaniu z G12w w godzinie 15-16 zbilansuje cały jeden dzień weekendu, a ponadto jest taniej. A akurat 15-16 to czas gotowania obiadu itp. po pracy, bynajmniej u mnie (a kuchnia indukcyjna) także mi bynajmniej ogólnie chyba drożej by wyszła weekendowa... A tak po zsumowaniu całości zużywanego prądu i tak wychodzi nieźle - droga 25,8% i tania 74,2% pamiętajmy że jesteśmy po lecie kiedy PC grzała tylko CWU, energia na potrzeby inne była proporcjonalnie znacznie wyższa niż w pozostałym okresie roku; po zimie lub całym roku branym pod uwagę wychodzi jeszcze korzystniej Edytowane 6 Listopada 2013 przez lulukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 06.11.2013 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 28gr w taniej i 79gr w drogiej, małopolska, tauron... Dziwne, bo na stronie Taurona tak różowo nie jest: http://www.tauron-dystrybucja.pl/pl/dla_domu/strefa_klienta/change/taryfa-g12w-malopolska_i_slask Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.11.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 No tak, tylko wtedy zysk z tego, że mam weekendową będzie na prawdę mizerny, no bo co mogę zrobić więcej normalnie niż zawsze? Zysk nawet 1 h dziennie w porównaniu z G12w w godzinie 15-16 zbilansuje cały jeden dzień weekendu, a ponadto jest taniej. A akurat 15-16 to czas gotowania obiadu itp. po pracy, bynajmniej u mnie (a kuchnia indukcyjna) także mi bynajmniej ogólnie chyba drożej by wyszła weekendowa... U mnie weekendowa ma tez 2h taniego w dzien (14-16). Chyba co do tego masz watpliwosci jesli dobrze zrozumialem. Jesli nie masz w weekendowce taniego w dzien, to jest to jej wada. Ja sie odnioslem tylko do opisywanego "rozregulowania" sie cykli przez weekend. Nad tym mozna spokojnie zapanowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leone 06.11.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 U mnie weekendowa ma tez 2h taniego w dzien (14-16). Chyba co do tego masz watpliwosci jesli dobrze zrozumialem. Jesli nie masz w weekendowce taniego w dzien, to jest to jej wada. Ja sie odnioslem tylko do opisywanego "rozregulowania" sie cykli przez weekend. Nad tym mozna spokojnie zapanowac. tutaj raczej chodziło o to że w R ma 3 godziny w ciągu dnia i 9 w nocy a w weekendowej ma 2 w ciągu dnia (do 15) i 8 w nocy plus weekend i święta. Ja muszę chyba poobserwować zużycie w ciągu dnia w tygodniu i w weekendy i jeszcze raz policzyć na czym wyjdę lepiej. U mnie dla odmiany w weekendy dom jest pełen i na pewno zużycie jest wyższe ale czy o tyle żeby się opłacało to trzeba poobserwować. raz w roku można zmienić więc może pokuszę się i wyprubuję G12 r Pyxis u was ceny prądu to jakaś wieczna promocja w porównaniem z tym co na pomorzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulukasz 06.11.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 tutaj raczej chodziło o to że w R ma 3 godziny w ciągu dnia i 9 w nocy a w weekendowej ma 2 w ciągu dnia (do 15) i 8 w nocy plus weekend i święta. Ja muszę chyba poobserwować zużycie w ciągu dnia w tygodniu i w weekendy i jeszcze raz policzyć na czym wyjdę lepiej. U mnie dla odmiany w weekendy dom jest pełen i na pewno zużycie jest wyższe ale czy o tyle żeby się opłacało to trzeba poobserwować. raz w roku można zmienić więc może pokuszę się i wyprubuję G12 r Pyxis u was ceny prądu to jakaś wieczna promocja w porównaniem z tym co na pomorzu. Dokładnie o to chodziło, że zamiast tanich weekendów są 3 godziny w dzień przez cały tydzień i godzinka z rana. W końcu każdy dostosowuje jak mu wygodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.11.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 A no to inna sprawa. Te 3h w dzien to uklon w strone minimalizowania aplitudy temperatur przy grzaniu akumulacyjnym. Bardzo fajna propozycja i mil bym tez chyba problem z wyborem (jesli koszt taniego pradu identyczny). A ceny pradu na Dolnym Slasku z tego co widze calkiem, calkiem. Dziwne sa takie roznice. Ciekawe z czego faktycznie wynikaja? Drozszy przesyl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.11.2013 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 komfortową mieliśmy cały pażdziernik 49 ustawionącodziennie w pażdzierniku 3 kwh starczałow listopadzie codziennie obniżam o stop wczoraj było ustawione 45 stop ażona dolewała i tak zimnej wody.zużycie na dobę przy obecnych temp 2,7-2,8 kwh pyxis nie wiem - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 07.11.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Ja mam g12 i tak grzałem cały poprzedni sezon , teraz po wielu przemyśleniach ustawiłem PCi do grzania od 14 do 17 w dzień i od 00 do 06 w nocy , po prostu zrezygnowałem z 2 tanich godzin na rzecz jednej drogiej w dzień . Jak przyjdą lekkie mrozy to zrobię eksperyment i w nocy nie będę grzał tylko te 8 godzin zamienię na 4 w drogiej taryfie i puszczę PCi w dzień tak żeby na wieczór podłoga była ciepła. Cenowo powinno wyjść na to samo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 07.11.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Jak przyjdą lekkie mrozy to zrobię eksperyment i w nocy nie będę grzał tylko te 8 godzin zamienię na 4 w drogiej taryfie i puszczę PCi w dzień tak żeby na wieczór podłoga była ciepła. Cenowo powinno wyjść na to samo . Też się nad tym zastanawiałem, aby wydłużyć czas pracy PC w 1T np. w godz 15..16, aby nagrzać na wieczór zamiast np. 2godz w 2T. Czy ktoś w Was to przechodził ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 07.11.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Też się nad tym zastanawiałem, aby wydłużyć czas pracy PC w 1T np. w godz 15..16, aby nagrzać na wieczór zamiast np. 2godz w 2T. Czy ktoś w Was to przechodził ? Jak jest chłodniej na zewnatrz to w dzień PC pracuje w godz 13-15 w taniej i 17- 18, 18,30 w zależności od potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 07.11.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Ja póki co to trzymam się 3 cykli na dobę: 4..6, 13..15 i 22..0. Jeżeli temp na zewnątrz się dość obniży to ewentualnie będę wydłużał czasy tych cykli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts