Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

parę postów wyżej moje roczne zużycie energii elektrycznej za 12 miechów wcześniej było około 3500 kWh rok. [...] a najważniejsze w domu ciepło. :bash:

Parę postów wyżej to pisałeś: "Zużycie prądu za 12 miesięcy 15.11.2012r -16.11.2013r. całość bytowy+ Pc 6109 kWh z tego tania taryfa 4427 kWh (72,47%) droga 1682 kWh (27,53%). Pobieżnie zliczając zużycie Pc około 2600 kWh"

Bez podlicznika i opcjonalnie ciepłomierza pobieżne zliczanie wychodzi..... bardzo pobieżnie, zwłaszcza gdy w tym zliczaniu popełni sie jakis niezauważalny błąd.

Fakt: najważniejsze, że w domu ciepło, tylko warto wiedzieć w miarę dokładnie jakim kosztem.

PS. OK, teraz doczytałem: 6109 to w sezonie z PCi a w poprzednich bez PCi było około 3500 i stąd wnioskujesz, że PCi w sezonie "wzięła" około 2600. Pytanie tylko czemu nie zliczyć dokładnie z faktur ile było w sezonie bez PCi ?

Edytowane przez rafikW

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

OK, teraz doczytałem: 6109 to w sezonie z PCi a w poprzednich bez PCi było około 3500 i stąd wnioskujesz, że PCi w sezonie "wzięła" około 2600. Pytanie tylko czemu nie zliczyć dokładnie z faktur ile było w sezonie bez PCi ?

Przecież podał wyraźnie zużycie na rok w oleju 1500l + 3500kWh energii, oraz po modernizacji 6109kWh - jak dla mnie ulga w kieszeni spora, czy warto było to tylko koszty inwestycji mogą na to odpowiedzieć. Jeśli na fakturze rozlicza prognozowane zużycie energii - to takie dane pomińmy. Również mniejsze znaczenie mają odczyty ze skomplikowanych, wypasionych sterowników pc - to są dane jedynie poglądowe - inkasent się nie myli, kwotę z faktury trzeba rozliczyć jak wystawi dostawca, bez względu na to jak ktoś sobie tu na FM liczy.

Ps oprócz policzonych sobie 1550zł mógłbyś dodać dane ze swoich faktur za rok.

Edytowane przez kbab

Przecież podał wyraźnie zużycie na rok w oleju 1500l + 3500kWh energii, oraz po modernizacji 6109kWh - jak dla mnie ulga w kieszeni spora, czy warto było to tylko koszty inwestycji mogą na to odpowiedzieć. Jeśli na fakturze rozlicza prognozowane zużycie energii - to takie dane pomińmy. Również mniejsze znaczenie mają odczyty ze skomplikowanych, wypasionych sterowników pc - to są dane jedynie poglądowe - inkasent się nie myli, kwotę z faktury trzeba rozliczyć jak wystawi dostawca, bez względu na to jak ktoś sobie tu na FM liczy.

SPF nie jest ronica zuzycia energii pomiedzy olejem a pradem do pompy, tylko ma zupelnie inna definicje i jesli nie jest wg niej liczony, to nie jest SPFem.

Ale po co taki napastliwy post ?

To jest wątek o zużyciu energii przez pompy ciepła na cele c.o. i c.w.u. więc nie widzę powodu dla którego miałbym podawać z faktur ile zapłaciłem za całość. Moje oszacowanie kwoty na c.o. i c.w.u. za 2012/2013 w stopce wynika z tego, że podliczniki zamontowałem w środku sezonu grzewczego w połowie lutego.

Ale po co taki napastliwy post ?

To jest wątek o zużyciu energii przez pompy ciepła na cele c.o. i c.w.u. więc nie widzę powodu dla którego miałbym podawać z faktur ile zapłaciłem za całość.

Nie ma w nim nic napastliwego, amerikan1 nie podał ile zapłacił, za to podał całoroczne zużycie przed modernizacją i po - jak dla mnie to ważne info - wyraźnie widać różnicę, natomiast z Twoich "4000kWh-1550zł" można policzyć jedynie Twoją sobie policzoną stawkę, całoroczne zużycie wg faktur powie nieco więcej.

SPF nie jest ronica zuzycia energii pomiedzy olejem a pradem do pompy, tylko ma zupelnie inna definicje i jesli nie jest wg niej liczony, to nie jest SPFem.

Copy, spf-y to wymysły analityków, które i tak fakturą dostawcy będą zweryfikowane - a ta dopiero może udowodnić czy na "różnych wózkach jedziemy" - Jasiek czasem coś wymyśli, co raczej trudno obalić.

Edytowane przez kbab

TO JA BRYKIECIARZ

przy obecnych temp zewn około 5 stop

pompa na grzanie zużywa

w dnii pochmurne 5- 6 kwh

słoneczne 3-4kwh

od soboty kominek nieużywany

w domu temperatura bardzo stabilna - 24-25.

chociaż podłogówkaogrzewa z 3 h na dobę dom to i tak stabilniej utrzymuje się temperatura w ciągu doby

nawet przy jednej taryfie teraz pompa taniej grzeje niż kominek.

Za Wikipedia:

"Zespół abstynencyjny – przykre doznania psychologiczne oraz fizyczne, które pojawiają się po odstawieniu środka uzależniającego. Do typowych objawów należą: niekontrolowane drżenie mięśni, tiki nerwowe, mdłości, przyspieszona akcja serca; a w warstwie psychicznej – stany lękowe, depresja, zaburzenia snu, poczucie ogólnego rozbicia."

Musi Ci byc naprawde trudno. ;)

Copy, spf-y to wymysły analityków, które i tak fakturą dostawcy będą zweryfikowane - a ta dopiero może udowodnić czy na "różnych wózkach jedziemy" - Jasiek czasem coś wymyśli, co raczej trudno obalić.

Pewnie to samo myslisz o teorii wzglednosci i innych wielkosciach fizycznych. "Teoretyczne bajdurzenia". Rozumiem.

Jesli jasko i inkasent to filary Twoich teorii, to nie mam wiecej pytan. ;)

Inkasent i faktura mocno odbiega od teorii - niestety to rzeczywistość z którą wszyscy musimy się zmierzyć i do niej dostosować bez względu na to co o swoich systemach co i cwu na FM napiszemy.

U mnie teoria raczej zgadza sie z praktyka, bo mam podlicznik na system CO. Nie musze zgadywac jego zuzycia i kosztow ktore generuje. Zgadza mi sie to z tym ile pieniazkow musze wplacic dostawcy.

mam podlicznik na system CO

Inkasent ma go gdzieś, faktury na jego podstawie nie wystawi, za to zapłacisz z innego licznika - to jest rzeczywistość, a jak sobie policzysz to Twoja sprawa, tylko większość ma spore problemy z odczytaniem swoich faktur, moje podaję od lat - są bezdyskusyjne i mam na nie potwierdzenie zarówno na papierze jak i wpłaty

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=6162525&viewfull=1#post6162525

Inkasent ma go gdzieś, faktury na jego podstawie nie wystawi, za to zapłacisz z innego licznika - to jest rzeczywistość, a jak sobie policzysz to Twoja sprawa, tylko większość ma spore problemy z odczytaniem swoich faktur, moje podaję od lat - są bezdyskusyjne i mam na nie potwierdzenie zarówno na papierze jak i wpłaty

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=6162525&viewfull=1#post6162525

Tak, wiem, podjesz linka co drugi post. Tylko w swietle dyskusji o kosztach CO to zupelnie nie na temat.

Jesli to co wylicze na bytowy i dodam podlicznik z systemu CO to laczna wplata dla energetyki, to co ma inkasent miec "gdzies"? To sie wszystko swietnie zgadza i to jest wlasnie rzeczywistosc za ktora place energetyce.

TO JA BRYKIECIARZ

przy obecnych temp zewn około 5 stop

pompa na grzanie zużywa

w dnii pochmurne 5- 6 kwh

słoneczne 3-4kwh

w domu temperatura bardzo stabilna - 24-25.

chociaż podłogówkaogrzewa z 3 h na dobę dom to i tak stabilniej utrzymuje się temperatura w ciągu doby

nawet przy jednej taryfie teraz pompa taniej grzeje niż kominek.

Czy ten termometr wewnętrzny to masz wiarygodny. U mnie po eksperymentach ustawione na 22 histereza -0,2 ,czasami przy zyskach wzrasta na 23 czasami więcej, lecz to nie jest temperatura w której przynajmniej ja mogę normalnie funkcjonować. Jeśli wszyscy chodzą w krótkich gaciach to w czym chodzić przy 25. W sypialni ok 21,5 przy wyższej niż 22 nie da rady usnąć.

podlicznik - jakie to proste.

jeszce się przytule do kominka przy -15

u mnie prosto się liczy rachunek brutto / ilość kwh zużytychxpodlicznik

Ja też uważam że to jest właściwy sposób. Bo czy ogrzewajacy np. węglem mają podawać ilość węgla + zużyta energia elektryczna+ butla gazu do gotowania, rachunki za benzynę bo auto ciepłe a czasami gorące wstawiane jest do garażu itp. Wg mnie podawać należy tylko te składniki które mają czysty związek z CO i CWU no może z wyjatkiem ,,rekreacyjnego palenia w kominku".

w pełni się zgadzam Mar

termometry siebie nawzajem pilnują

mam kilka w domu:D

w tym tygodniu jak żonie jak powiedziałem że mamy baaaaaaardzo ciepło bo jest 25

to odpowiedziała że ciepło to jest jak jest 30 .

u nas odbiór ciepła spokojnie wystarczyłby za główny powód przy rozwodzie

BARDZO LUBIĘ CHODZIĆ do starego domu w którym mam na piętrze 18-19-ulga dla ciała

Gość Arturo72

Ty masz z tym problem bo ja nie widzę żadnego.Jest główny licznik skąd podaje zużycie do ZE,który pokazuje całościowe zużycie prądu w domu,jest drugi licznik,który pokazuje zużycie prądu z urządzenia grzewczego na cele c.o+cwu.

I teraz skup się,od zużycia energii z licznika głównego odejmuje zużycie z licznika urządzenia grzewczego i wychodzi zużycie energii na cele bytowe.

Prosta matematyka jak 2-1.

Z czym masz problem ?

Edytowane przez Arturo72