Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trafil sie teraz u mnie okres, ze przez prawie 2 doby byla na zewnatrz praktycznie jednakowa temperatura (tak kolo 7*C). Obserwowalem sobie prace pomy i takie drobne rachunki zrobilem:

Czas pracy pomiedzy cyklami pracy pompy to 7h

Czas pracy pompy w cyklu 1h20m

Moc grzewcza dla B8W32 oceniam na 15kW

Temp w domu 22*C zew 7*C

Majac te dane wychodzi mi, ze "projektowe" obciazenie cieplne dla typowych warunkow (temp wew 20*C a zew -20*C) bedzie w okolicy 7,6kW. Jesli dodac do tego ponadnormatywne zyski bytowe (bo pomiar z soboty) to chyba moge przyjac ze beda to okolice 8kW.

Gdzies zrobilem blad w rachunkach? Jakis istotny element pominalem?

A to juz dawno dosyc bylo linkowane na forum. Mysle, ze dla kogos kto choc troszke zaglebil sie w temat pomp ciepla to sprawa jasna. Dlatego wygodniej (rzetelniej) jest operowac SPFem a nie COPem. ;)

A to juz dawno dosyc bylo linkowane na forum. Mysle, ze dla kogos kto choc troszke zaglebil sie w temat pomp ciepla to sprawa jasna. Dlatego wygodniej (rzetelniej) jest operowac SPFem a nie COPem. ;)

Jasne ze tak, w tym wlasnie linku jest to dosc dokladnie opisane i uwidocznione COP-y ,,labolatoryjne"

PC zaczęła pracować już 5h i 40 min 22-23 st w domku

Małe mrozy u nas na śląsku w nocy i dzień

Ile godzin pracują Wasze PC na dobe i o ile wzrasta powiedzmy przy -5 -10 ?

założyłem że grudzień/styczeń/luty PC będzie pracowała średnio po 8h 100% w taniej raryfie,

Mam nadzieje że się zmieszcze

Srednia z oststnoich 7 dni to 5,4h na cele CO. Temperatury w domu podobne. 100% w taniej.

Nie wiel ile prtacowala przy -10*C moja, bo nie pamietam kidy dokladnie byly takie temperatury, ale w zeszlym sezonie tylko kilka zalaczen mialem w frogiej W sumie wyszlo tego moze ze 5-6h i to raczej przez eksperymenty niz z faktycznej potrzeby.

Przy Twoim domu i mocy pompy zmiescisz sie raczej bezproblemowo w 100% w taniej.

Zużycie okres 2013-10-27 - 2013-11-27

c.o.

====

zużycie: 348,5 kWh (tania: 294,4 kWh, droga: 54,1 kWh) (84,48% tania)

koszt: 141,49 zł

średnio na dobę: 11,24 kWh

koszt na dzień: 4,56 zł

ilość godzin pracy na dobę: 5:19

c.w.u.

======

zużycie: 80,4 kWh (tania: 79,6 kWh, droga: 0,8 kWh) (99,00% tania)

koszt: 28,16 zł

średnio na dobę: 2,59 kWh

koszt na dzień: 0,91 zł

SUMA:

=====

zużycie na cele c.o. i c.w.u: 428,9 kWh

koszt: 169,65 zł

Całkowite zużycie: 685 kWh (79,12% tania)

koszt całkowity z faktury: 307,51 zł (koszt bytowy: 137,86 zł)

Srednia z oststnoich 7 dni to 5,4h na cele CO. Temperatury w domu podobne. 100% w taniej.

Coś mi się tutaj nie zgadza. Pompkę obiegową GZ masz na innym zasilaniu niz sprężarkę PCi i tym samym nie jest liczona przez podlicznik ?

Jakoś mi sie nie chce wierzyć, że pompka GZ nie pracuje w godzinach drogich.

Coś mi się tutaj nie zgadza. Pompkę obiegową GZ masz na innym zasilaniu niz sprężarkę PCi i tym samym nie jest liczona przez podlicznik ?

Jakoś mi sie nie chce wierzyć, że pompka GZ nie pracuje w godzinach drogich.

Mam ja zabudowana w pompie ciepla, wiec na jednym zasilaniu chodza przez wspolny licznik.

To nie kwestia wiary tylko sterowania. U mnie obiegowki dzialaja tylko wraz ze sprezarka.

Mam ja zabudowana w pompie ciepla, wiec na jednym zasilaniu chodza przez wspolny licznik.

To nie kwestia wiary tylko sterowania. U mnie obiegowki dzialaja tylko wraz ze sprezarka.

OK. U mnie pompka GZ załącza się cyklicznie kiedy temp. zewn. jest niższa od 8 st.C: na sterowniku pojawia się napis "płukanie grzan". Domyślam się, że "płukanie grzania" czyli pewnie start przetaczania wody w GZ i buforze po czym widzę jak temperatura powrotu podnosi się o ~0,4...1,0 st.C Tak się dzieje cyklicznie zwłaszcza w tych momentach kiedy temperatura powrotu osiąga wartość zadaną minus histereza, czyli moment w którym powinna załączyć się sprężarka. Dzieki temu startowi pompki GZ (płukanie grzania) temperatura powrotu GZ się podnosi i PCi się nie załącza i tak te cykle trwają aż płukanie grzania nie wystarcza do podniesienia temperatury powrotu i w końcu PCi startuje... tak to u mnie wygląda :-)