Pyxis 05.12.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Jak mial bys 10kW (ktorej pewnie bys teraz nie kupowal mimo wszystko), to bys jechal spokojniutko jeszcze w tanim pradku. Pewnie az do lutego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 05.12.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 też mam G12W w enerdze ale od kilkunastu dni bacznie obserwuję zużycie w domu, licze na wszystkie możliwe strony i jestem już prawie pewien że przechodzę na G12r. Te sześć groszy w nocnej robi różnicę na samym ogrzewaniu taką, że w wekend tego nie nadrobię. a i dodatkowa godzina w dzień się przydaje gdy nie wyrobię się przed 15 z powrotem do domu na obiadek. Ja też przeliczam to na wszystkie możliwe sposoby i faktycznie może się opłacić. Pompa właściwie pracuje 100% w taniej, atu jeszcze te dwie godziny gratis to może i na mrozy by starczyło;) Ale trochę się jednak boję, że koszty bytowe mnie zrujnują, bo jak na razie to na "bytówkę" zużywam więcej niż na pompkę A ten weekend i święta to jednak dużo godzin na pranie, sprzątanie i takie tam. Jak się zdecydujesz to daj znać na FM jakie oszczędności udało się uzyskać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 05.12.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 A ten weekend i święta to jednak dużo godzin na pranie, sprzątanie i takie tam. Jak się zdecydujesz to daj znać na FM jakie oszczędności udało się uzyskać. Pozdrawiam W ramch g12w wszystkie dni ustawowo wolne od pracy o stałych datach ("nieruchome") równiez są rozliczane według taniej stawki. te dni to np. 1 i 3 maja, 1 i 11 listopada, 25 i 26 grudnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 05.12.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 W ramch g12w wszystkie dni ustawowo wolne od pracy o stałych datach ("nieruchome") równiez są rozliczane według taniej stawki. te dni to np. 1 i 3 maja, 1 i 11 listopada, 25 i 26 grudnia. Wiem, wiem dlatego nazwałem je potocznie świętami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 05.12.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 BTW orientujesz się jak to wygląda z wielkanocą?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 05.12.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 BTW orientujesz się jak to wygląda z wielkanocą?? Wielkanoc jest świetem "ruchomym" i dlatego jeżeli 1 i 2 Dzień Wielkiej Nocy wypadną w tygodniu to prąd zużywasz w drogiej taryfie. Jeżeli wypadną w sobotę, niedzielę to oczywiście w taniej. Aha i jest jeszcze jeden "szczegół" - tak jak pisałem wyżej - jeżeli dni ustawowo wolne od pracy są "stałe" to prąd naliczają według taniej taryfy ALE... uwaga: tak jest bynajmniej w mojej umowie z Energą: "jeżeli układy pomiarowe umożliwiają takie naliczanie" Osobiście sprawdzałem kilkukrotnie w takie dni, czy mi licznik główny "kręci się" w taniej czy drogiej - kręcił się w taniej czyli u mnie "układ pomiarowy umożliwia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.12.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Wielkanoc jest świetem "ruchomym" i dlatego jeżeli 1 i 2 Dzień Wielkiej Nocy wypadną w tygodniu to prąd zużywasz w drogiej taryfie. Jeżeli wypadną w sobotę, niedzielę to oczywiście w taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.12.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Rafik no przestań. WIELKANOC zawsze wypada w niedzielę i poniedziałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.12.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 W ramch g12w wszystkie dni ustawowo wolne od pracy o stałych datach ("nieruchome") równiez są rozliczane według taniej stawki. te dni to np. 1 i 3 maja, 1 i 11 listopada, 25 i 26 grudnia. W G12g nie sa natomiast zaliczane. Tryfikacja tylko wg dni tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.12.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Rafik no przestań. WIELKANOC zawsze wypada w niedzielę i poniedziałek Szczerze mnie tym rozbawil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 05.12.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Szczerze mnie tym rozbawil no dowcip dnia oj dajcie już spokój, najważniejsze żeby najbliższy tłusty czwartek wypadł w czwartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.12.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 oj dajcie już spokój, najważniejsze żeby najbliższy tłusty czwartek wypadł w czwartek A co ze Sroda Popielcowa, ze o Wielkim Piatku juz nie wspomne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 05.12.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 A co ze Sroda Popielcowa, ze o Wielkim Piatku juz nie wspomne? Myślę chłopaki, że już wystarczy;) Bo zaraz zrobi się nam z tego wątek religijny:cool: W międzyczasie policzyłem zależności w Enerdze pomiędzy taryfami G12w a G12r i wyszło mi, że: stosunek 25/75 (droga/tania) dla G12w jest równoważny stosunkowi 40/60 dla G12r. Więc jeżeli ktoś jest w stanie wypracować te 60% w taniej (a z tego co piszecie się da:yes:) to oszczędności mogą być duże. Dla stosunku 25/75 w G12r różnica względem takiego samego stosunku w G12w przy zużyciu 1000kwh to ponad 36zł, ale za to minimum 52h taniego prądu mniej miesięcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 05.12.2013 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Wielkanoc jest świętem "ruchomym" w sensie wypadania w różnych datach ale faktycznie jest to zawsze niedziela i poniedziałek. W kontekście obowiązywania taryfy oczywiście popełniłem błąd - nie "zajarzyłem" - te dni będą rozliczane według taniego prądu.@Pyxis - toczysz się po tej glebie ze śmiechu już na stałe - współczuję.@adiqq - dowcip to jest wtedy gdy ktoś celowo opowiada śmieszną historię. Przykro, że nie łapiesz podstawowych pojęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.12.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 @Pyxis - toczysz się po tej glebie ze śmiechu już na stałe - współczuję. Nie "unos" sie tak zaraz. Po prostu strzeliles smiesznego babola. Tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 05.12.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 przydałaby ci się odrobina krytycyzmu pod swoim adresem, naprawdę tego potrzebujesz.... Autokrytykę złożyłem: napisałem, że popełniłem błąd w rozumowaniu. Teraz czekam na Twoją. "Zamiast pisać 'dowcip dnia' powinienem był napisać 'omyłka dnia' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 05.12.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Ja też przeliczam to na wszystkie możliwe sposoby i faktycznie może się opłacić. Pompa właściwie pracuje 100% w taniej, atu jeszcze te dwie godziny gratis to może i na mrozy by starczyło;) Ale trochę się jednak boję, że koszty bytowe mnie zrujnują, bo jak na razie to na "bytówkę" zużywam więcej niż na pompkę A ten weekend i święta to jednak dużo godzin na pranie, sprzątanie i takie tam. Jak się zdecydujesz to daj znać na FM jakie oszczędności udało się uzyskać. Pozdrawiam Wybrałem G12R i jestem zadowolony. Być może dlatego, że rano wstaję o 6-tej i przygotowuję sobie śniadanko . No i fajna jest ta dodatkowa godzina w ciągu dnia. A poważnie to z moich obliczeń wynika, że dla mnie ta taryfa jest korzystniejsza ale to każdy powinien sobie indywidualnie ustalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 05.12.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 W moim Tauronie mam G12e i taka opcje wybralem, a zastanawialem sie nad G12w. Za moim wyborem przemawia to ze drogi prund jest od 7 rano a nie od 6 i to ze tani zaczyna sie od 21 a nie od 22 jak w G12w i do tego jeszce w G12e jednostka kwh jest tansza od G12w oczywiscie od 13 do 15 tez jest tania taryfa, czyli stosunek tani/drogi prad w G12w to 10/14 h a G12e to 12/12 h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 06.12.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 oczywiscie od 13 do 15 tez jest tania taryfa, czyli stosunek tani/drogi prad w G12w to 10/14 h a G12e to 12/12 h No taki stosunek to będzie tylko w dni powszednie. Jak uwzglednisz weekendy i święta to będzie zdecydowanie na korzyść G12w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.12.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 No taki stosunek to będzie tylko w dni powszednie. Jak uwzglednisz weekendy i święta to będzie zdecydowanie na korzyść G12w. Chyba, że jesteś księdzem i w te dni pracujesz. Wtedy weekendowa nie jest aż tak korzystna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts