Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

W sumie za ten cieply grudzien COP=3,2 nie powala. Licze, ze podasz tez info jakjuz bedzie zima.

KOP, a nie COP, bo w tym cały zużyty prąd przez urządzenie.

W rzeczuwiśtości jest jeszcze odrobinę niższy, bo ciepłomierze nie liczą do tyłu podczas defrostu. Na jeden defrost przydada ok 1,5 MJ. Należało by je wszystkie zliczyć i odjąć. Nikt też nikogo nie miał powalać, pokazuje jedynje, że da się i to działa. Chciałbym też porównać z jakimś inverterem, ale jak na razie chętnych podać swoje KOPy poza kol Pychy brak.

Zimą w sensie mrozu, mogę podać tylkochwilowe KOPy, bo przy średniej dobowej < -5C moje zapotrzebowanie na ciepło przekroczy możliwości pompy.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sprawdziłem w grudniu rzeczywiste zużycie kWh mojej pompy na pożyczonym liczniku i wyszło mniej niż zwykle zakładałem. Godzina pracy pompy wraz ze wszystkimi pompkami zużywa 2,9 kWh.

Łączne zużycie na CO i CWU 642kWh

Czas pracy pompy na CO 183 h (średnio dziennie 5,9 h 100% w II taryfie)

Czas pracy pompy na CWU 38 h (średnio dziennie 1,2 h )

Przez cały 2013 pompa przepracowała na CO 1270 h a na CWU 383 h. Przyjmując że na 1 h pracy idzie 3 kWh to rocznie poszło na CO 3810 kWh wszystko w II taryfie po 0,31zł czyli rok ogrzewania kosztował mnie 1181 zł.

Znów ktoś mataczy

Defrost to zużyta energia elektryczna + ciepło wcześniej wyprodukowane i przekazane instalacji.

Nie wiem jak są liczone SCOPy producentów, ale moje nie uwzględniają ciepła zużywanego na defrost.

Jak są temperarury bliskie 0C i pompa pracuje non stop, a defrosci co godzinę, to w ciągu doby ukradnie z bilanu 10 kWh, ok 8-9% ciepła wyprodukowanego.

U mnie w okresie 1..31.12 wyszło następujące zużycie w G12:

CWU:

czas pracy: 43 h 16 m

zużycie 104 kWh

koszt 32 zł

CO:

czas pracy: 230 h 14 m

zużycie 451 kWh

koszt 148 zł

Razem:

zużycie 555 kWh

1T = 38 zł (10%)

2T = 142 zł (90%)

oszczędność do G11: 130 zł

Edytowane przez ferrit

KOP, a nie COP, bo w tym cały zużyty prąd przez urządzenie.

W rzeczuwiśtości jest jeszcze odrobinę niższy, bo ciepłomierze nie liczą do tyłu podczas defrostu. Na jeden defrost przydada ok 1,5 MJ. Należało by je wszystkie zliczyć i odjąć. Nikt też nikogo nie miał powalać, pokazuje jedynje, że da się i to działa. Chciałbym też porównać z jakimś inverterem, ale jak na razie chętnych podać swoje KOPy poza kol Pychy brak.

Zimą w sensie mrozu, mogę podać tylkochwilowe KOPy, bo przy średniej dobowej < -5C moje zapotrzebowanie na ciepło przekroczy możliwości pompy.

Dlatego wole pisac SPF dla grudnia, chociaz to nie wszyscy akceptuja.

Te defrosty faktycznie moga popsuc rezultat. Jesli przyjac 8% wyprodukowanej energii na defrosty to SPF mamy juz 2,95. Powinno sie je uwzgledniac, bo one pomnijszaja energie do wykorzystania na ogrzanie obiektu.

Ta mataczy pc ma uzupełniać straty budynku tak ?

Czyli stratę na odszszranianie też musi uzupełnić.

Chyba tak.

Ale dam ci przykład pomocniczy. Najpierw PC oddała 10 kWh do insralacji, po czym zabrała z powrotem 5kWh na defrost, by następnie tę stratę uzupełnić znów 5 kWh.

Ile kWh zanotuje ciepłomierz, a ile kWh zostanie oddane do pomieszczenia?

U mnie 3250 Kwh za cały rok po 0,54 gr wychodzi 1755 za OC i CWU. Miesięcznie zużywałem zeszłej zimy prądu za ok 500 pln latem za ok 250 pln. Więc a propo licznika dwutaryfowego gdzie miałbym zaoszczędzić? Bo zimowe "oszczędności" popłyną latem w kosz. Koszta ogrzewania wyrównują się u mnie z kosztami bytowymi, które są głównie w dzień czyli w drogiej taryfie.

Nie rozumiem jak ty to liczysz. 555,52 KWh zjadła prądu to jak na CO poszło 1490Kwh a na CWU 291. Bo albo 555 albo 1781. Tak mówi matematyka. Jeśli piszesz waty co do ciepła to nie są to Kwh

Każdy dziś ma cięższą głowę do matematyki

Leciało, to jakoś tak 555,52 kWh x kop = 1490 kWh (CO) + 291 kWh (CWU)

Czy tak juz może być? Z rymi watami to już ja nie czaję o co leci.

Może chodzi ci o ciepło w MJ?

Może nie wiesz, że te jednostki można stosować zamiennie. 3,6 MJ=1 kWh

Edytowane przez Vld

Każdy dziś ma cięższą głowę do matematyki

Leciało, to jakoś tak 555,52 kWh x kop = 1490 kWh (CO) + 291 kWh (CWU)

Czy tak juz może być? Z rymi watami to już ja nie czaję o co leci.

Może chodzi ci o ciepło w MJ?

Może nie wiesz, że te jednostki można stosować zamiennie. 3,6 MJ=1 kWh

kurczę jak wy cudownie liczycie. Bo ja zczytuję z podlicznika zużycie Kwh i wiem ile prądu zużyła pc. Nie kombinuję z kopami copami czy czort wie z czym jeszcze. Piszę, że prądu moja PC zużyła za cały rok 3250 Kwh i nie inaczej. Proszę was o takie same jasne odpowiedzi. Bo chociaż jestem po mat-fizie to nie rozumiem do końca tych przeliczników. W energetyce płacimy za Kwh a nie za kopy copy czy coś tam.

Nie matacz licznik energii elektrycznej liczy wszystko jak policzysz z energią wyprodukowaną to będziesz miał średnią z uwzględnieniem odszraniania

Ostro musialeś wczoraj strzelac ;)

Jutro np, możesz napisać nam jak liczysz SCOP z uwględnieniem defrostów

kurczę jak wy cudownie liczycie. Bo ja zczytuję z podlicznika zużycie Kwh i wiem ile prądu zużyła pc. Nie kombinuję z kopami copami czy czort wie z czym jeszcze. Piszę, że prądu moja PC zużyła za cały rok 3250 Kwh i nie inaczej. Proszę was o takie same jasne odpowiedzi. Bo chociaż jestem po mat-fizie to nie rozumiem do końca tych przeliczników. W energetyce płacimy za Kwh a nie za kopy copy czy coś tam.

Masz rację, przepraszam

Czytaj w takim razie tylko zużycie łączne 555kWh prądu CO+CWU, na resztę przyknij oko, lub całkiem przewiń mój post.

Edytowane przez Vld

Witam w Nowym Roku.

Sezon grzewczy 2013/2014 (co+cwu) temp. wewn. 22,5°C:

cena kWh 0,36PLN (bez opłat stałych)

październik: 121,70kWh; 3,93kWh/d; 43,81PLN

listopad: 224,70kWh; 7,49kWh/d; 80,89PLN

grudzień: 289,70kWh/d; 9,35kWh/d; 104,29PLN

Razem: 636,1kWh; 228,99PLN

Ciepła zima spowodowała, że w stosunku do poprzedniego roku zużycie za grudzień mam o 39% niższe,

za listopad i październik też było mniejsze ale o ok. 5-10%.

Pij duzo plynow, wypoczywaj, zjedz bulioniku. Jutro bedzie lepiej. ;)

hehe, tak, tak... był tak pozytywnie zaskoczony, że po roku użytkowania zadzwonił i podzielił się dobrą nowiną po czym kontakt się urwał ;)

Napisałem po "zeszłym sezonie zimowym", nie napisałem, że skontaktował się po roku czasu - czytaj ze zrozumieniem.

pewnie że nadrobi... jak zaczniesz w lipcu grzać w chałupie to nawet pojawi się zysk w stosunku do gruntowej, tylko nie patrz na zimę bo nie warto ;)

to przekonanie najbardziej wyrównuje się wśród tych, którzy handlują powietrznymi (czego mamy tutaj najlepszy przykład)

piękne propagandowe przemówienie, aż się łza w oku kręci ;)

zasłużyłeś u szefa na premię ;)

Myślałeś, że jesteś najlepszą wróżką na forum ? ;) - muszę Cię jednak rozczarować, tym razem Tobie nie wyszło. A może to była wróżba na przyszłość ? - pożyjemy, zobaczmy, ale jak na razie nie mam powodów by się przebranżowić a już zupełnie nie kręci mnie praca w charakterze handlowca, ale Ty wiesz lepiej, za kilka lat zweryfikujemy Twoje zdolności wróżbity, może czeka Cię wielka kariera :)

Pzdr