Vld 01.01.2014 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Pytam, bo jesli cieplomierz nie liczy energii pobranej z ukladu, a tylko dostarczona (w co trudno mi bedzie uwierzyc), to Silsia ma klopoty nie tylko z matma ale z prostym logicznym mysleniem tez. To jak jest? Są lepsze i droższe ciepłomierze, które potrafią liczyć i ciepło i chłód, ale nie wiem, czy potrafią sie same przełaczać w inny tryb pracy. Zwykły - tańszy na deltę ujemną reaguje wyświetlając kod błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 01.01.2014 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 pytam jeszcze raz licznik energii elektrycznej liczy zawsze do przodu tak ? obojętnie czy grzeje czy odszraniapompa musi uzupełnić straty budynku i te na odszranianie tak ?więc licznik energii elektrycznej liczy też straty na odszranianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2014 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Są lepsze i droższe ciepłomierze, które potrafią liczyć i ciepło i chłód, ale nie wiem, czy potrafią sie same przełaczać w inny tryb pracy. Zwykły - tańszy na deltę ujemną reaguje wyświetlając kod błędu. No to jesli ma taki "lepszy", to sam mu skoryguje ilosc energii dostarczonej i SPFa wyliczy sobie dzielac po prostu cieplo dostarczone przez energie zliczona przez licznik elektryczny. Jesli ma ten "prosty" to sprawa bedzie dla niego nie do przejscia, bo od energi ktora pokazuje cieplomierz musi odjac (a to nader klopotliwe dzialanie) energie zuzyta na defrosty i dopiero wynik tej roznicy podzielic przez wskazania licznika energii elektrycznej, uzyskujac prawdziwy SPF. Nie wiem czy to chlopina da rade "przeskoczyc". Wstdze sie tez troszke mu to "wykladac". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2014 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 pytam jeszcze raz licznik energii elektrycznej liczy zawsze do przodu tak ? obojętnie czy grzeje czy odszrania pompa musi uzupełnić straty budynku i te na odszranianie tak ? więc licznik energii elektrycznej liczy też straty na odszranianie Tak by bylo w przypadku, jesli na odszranianie by szla tylko energia elektryczna. Z tego co tutaj wypisujecie, energia brana jest tez z ukladu CO. Tak jest, czy ktos mnie w ch...a robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 01.01.2014 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 No to jesli ma taki "lepszy", to sam mu skoryguje ilosc energii dostarczonej i SPFa wyliczy sobie dzielac po prostu cieplo dostarczone przez energie zliczona przez licznik elektryczny. Jesli ma ten "prosty" to sprawa bedzie dla niego nie do przejscia, bo od energi ktora pokazuje cieplomierz musi odjac (a to nader klopotliwe dzialanie) energie zuzyta na defrosty i dopiero wynik tej roznicy podzielic przez wskazania licznika energii elektrycznej, uzyskujac prawdziwy SPF. Nie wiem czy to chlopina da rade "przeskoczyc". Wstdze sie tez troszke mu to "wykladac". No to przecież pisałem że ja nie będę fundował klientom liczników jak chcą i zapłacą to zainstaluje zwykle kończy się na liczniku energii elektrycznej który liczy też energię pobierana w czasie odszraniania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2014 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 No to przecież pisałem że ja nie będę fundował klientom liczników jak chcą i zapłacą to zainstaluje zwykle kończy się na liczniku energii elektrycznej który liczy też energię pobierana w czasie odszraniania To niby jak majac sam licznik energii elektrycznej ma policzyc SPF? Przeciez takiego przypadku wogole nie rozwazamy, bo to bezsens totalny. Chyba sie do czegos takiego nie odnosiles? (nadzieja jak widac umiera ostatnia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.01.2014 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Tak by bylo w przypadku, jesli na odszranianie by szla tylko energia elektryczna. Z tego co tutaj wypisujecie, energia brana jest tez z ukladu CO. Tak jest, czy ktos mnie w ch...a robi? Oczywiście, że tak jest. Po to są te tzw bufory 100-150l wymagane przy niektórych PC. Jak ich nie ma siorpie z instalacji lub dodatkowych grzałek w j wewn. Po tym jeszcze kilkanaście minut dochodzi do siebie po defroście, by powrócić na właściwe parametry zasilania/powrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 01.01.2014 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Tak by bylo w przypadku, jesli na odszranianie by szla tylko energia elektryczna. Z tego co tutaj wypisujecie, energia brana jest tez z ukladu CO. Tak jest, czy ktos mnie w ch...a robi? pobiera i potem uzupełnia a licznik energii elektrycznej liczy to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2014 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Oczywiście, że tak jest. Po to są te tzw bufory 100-150l wymagane przy niektórych PC. Jak ich nie ma siorpie z instalacji lub dodatkowych grzałek w j wewn. Po tym keszcze kilkanaście minut dochodzi do siebie po defroście, by powrócić na właściwe parametry zasilania/powrotu Jesli wiec wezmie energie z instalacji CO na defrost a cieplomierz jej nie uwzgledni jakos ujemnej, to liczac SPF musimy ja sami ODJAC od licznika tego ulamka. Ot i cala matematyka. Zenujace troche, ale jak widac dla niektorych osob to trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 01.01.2014 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Oczywiście, że tak jest. Po to są te tzw bufory 100-150l wymagane przy niektórych PC. Jak ich nie ma siorpie z instalacji lub dodatkowych grzałek w j wewn. Po tym jeszcze kilkanaście minut dochodzi do siebie po defroście, by powrócić na właściwe parametry zasilania/powrotu i co po tym defroście licznik energii elektrycznej "stoi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2014 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 pobiera i potem uzupełnia a licznik energii elektrycznej liczy to Licznik energii elektrycznej liczy, tylko w tym czasie nie ma energii dostarczxanej na ogrzanie obiektu, bo ja musi uzupelnic (czyli najpierw zostala pobrana z CO,a poniej uzupelniona). Bilans energetyczny budynku jest na zero a licznik elektryczny sie krecil. SPF polecial na leb na szyje. Jesli teraz tego nie zalapales..... ech.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 01.01.2014 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 To niby jak majac sam licznik energii elektrycznej ma policzyc SPF? Przeciez takiego przypadku wogole nie rozwazamy, bo to bezsens totalny. Chyba sie do czegos takiego nie odnosiles? (nadzieja jak widac umiera ostatnia). dlatego pisałem że jak temp. w układzie co spadnie o parę stopni to nie chłodzimy domu a po odszranianiu pompa uzupełnia zabrana energię i to wszystko liczy licznik energii elektrycznej więc w efekcie spf spada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.01.2014 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 i co po tym defroście licznik energii elektrycznej "stoi" Ja nie pisze o loczniku energii elektrycznej, tylko ciepłnej on w przeciwieństwie do tego pierwszego stoi i robi "nas" w ... o ok 1,5 MJ na każdy defrost! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2014 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 dlatego pisałem że jak temp. w układzie co spadnie o parę stopni to nie chłodzimy domu a po odszranianiu pompa uzupełnia zabrana energię i to wszystko liczy licznik energii elektrycznej więc w efekcie spf spada Jak masz TYLKO licznik energii elektrycznej to nie mowimy o zadnym SPF, bo go nie znamy. My rozwazamy przypadek z CIEPLOMIERZEM. Nie graj teraz glupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 01.01.2014 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Licznik energii elektrycznej liczy, tylko w tym czasie nie ma energii dostarczxanej na ogrzanie obiektu, bo ja musi uzupelnic (czyli najpierw zostala pobrana z CO,a poniej uzupelniona). Bilans energetyczny budynku jest na zero a licznik elektryczny sie krecil. SPF polecial na leb na szyje. Jesli teraz tego nie zalapales..... ech.... dlatego zgodnie z Twoim linkiem spf dla gruntowych jest 4,3 a dla pw 3,5 bo czasem niższe dz i odszranianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2014 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Co musisz odjac? Musze odjac cieplo pobrane z instalacji CO na defrost. Jesli niedoczytales, to badz tak dobty i sie nie w... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2014 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 dlatego zgodnie z Twoim linkiem spf dla gruntowych jest 4,3 a dla pw 3,5 bo czasem niższe dz i odszranianie BINGO! Pod warunkiem, ze defrosty cieplomierz sam odjal, bo jesli nie, to jest to SPF bez uwzglednienia deforostow (czyli wprost odczytane wartosci z licznikow), a wiec zawyzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 01.01.2014 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Jak masz TYLKO licznik energii elektrycznej to nie mowimy o zadnym SPF, bo go nie znamy. My rozwazamy przypadek z CIEPLOMIERZEM. Nie graj teraz glupa. no i jak pisałem dlatego pw ma niższy spf ale jakie to są wartości dla domu 150m2 i 35w/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 01.01.2014 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 BINGO! Pod warunkiem, ze defrosty cieplomierz sam odjal, bo jesli nie, to jest to SPF bez uwzglednienia deforostow (czyli wprost odczytane wartosci z licznikow), a wiec zawyzony. No myślę że to jakaś "poważna" strona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2014 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 no i jak pisałem dlatego pw ma niższy spf ale jakie to są wartości dla domu 150m2 i 35w/m2 Ale my nie o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts