Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no i w tym roku widziałem to już kilkanaście razy na żywo nawet się przymierzam do do zmierzenia ilości kondensatu tylko muszę zahaczyć gdzieś gdzie działa

a te odszranianie 7kw też mam nagrane ale jeszcze nie miałem przygotowanych pojemników na kondensat

na końcu słychać po przełączeniu zaworu jak sprężarka "przyspiesza"

2013 rok

CO

koszt - 1178,73 zł

zużycie - 2831,56 kWh

CWU - 92,35m3

koszt - 491,16 zł

zużycie - 1383,54 kWh

Razem CO +CWU

4215,10 kWh (88% tania) - 1669,88 zł

DOM

koszt - 1457,17 zł

zużycie - 2589,20 kWh (41% tania)

Razem DOM +CO+CWU

koszt - 3127,05 zł

zużycie - 6804,30 kWh (70% tania)

G12 - I- 0,71zł/kWh II-0,355zł/kWh z opłatami stałymi

ja mam właśnie taką sytuacje.

sama PC to 70% w taniej taryfie, dla całego domu wychodzi 57% w taniej taryfie

ale nie wiem czy jestem najlepszym przykładem, bo u mnie wszystko idzie w drogiej, a G12 mam bo umie liczyć.( w skali roku około 400-500 zł oszczędnośći w porównaniu do G11)

Przy takim ukladzie taryf powinienes oszczedzac duzo na pompie i troszke na bytowym.

2013 rok

CO

koszt - 1178,73 zł

zużycie - 2831,56 kWh

CWU - 92,35m3

koszt - 491,16 zł

zużycie - 1383,54 kWh

Razem CO +CWU

4215,10 kWh (88% tania) - 1669,88 zł

DOM

koszt - 1457,17 zł

zużycie - 2589,20 kWh (41% tania)

Razem DOM +CO+CWU

koszt - 3127,05 zł

zużycie - 6804,30 kWh (70% tania)

G12 - I- 0,71zł/kWh II-0,355zł/kWh z opłatami stałymi

Zrobiłem symulację mojego zużycia i cen z DUONu w G12w

CO - 931,47 zł

CWU - 366,64 zł

DOM -1249,09 zł

Razem - 2547,20zł +73,8 zł opłaty handlowej. Ok 500zł taniej

Średnie za kWh

PGE G12

0,40zł/kWh CO+CWU

0,56zł/kWh DOM

0,46zł/kWh Śr dla całości

i DUON G12w

0,31zł/kWh CO+CWU

0,48zł/kWh DOM

0,37zł/kWh Śr dla całości

Dla G12w w PGE wychodzi drożej niż w G12

Edytowane przez mar1173
Błąd

Ceny sumaryczne energii elektrycznej (bez oplat stalych) dla Tauron rejon Walbrzych (i Opole) od 2014-01-01

Taryfa G11 0,5429 zl/kWh brutto

Taryga G12g 0,6569/0,2937 zl/kWh brutto

U mnie przy srednim miesiecznym zuzyciu 900kWh dodaje do kazdej kWh 2gr tytulem oplat stalych. Do obiczen wiec przyjme

G11 56gr

G12g 68gr / 31gr

W stosunku do poprzedniego roku stanialo o 1 grosz. :)

te trochę to pewnie to że mając już te G12 czasami zmywarke lub pralkę załącze na noc.

Ja tam pranie, zmywanie PC i czasem jak się uda prasowanie czy gotowanie w weekend staram się robić w taniej, i nie widzę w tym problemu

Przyzwyczaiłem się puszczać pralke czy zmywarke na noc, lub w dzień w taniej,

Nie wiem jakie mam proporcje ale myślę że będzie tego więcej niżeli 50/50 ogólnie

Ja tam pranie, zmywanie PC i czasem jak się uda prasowanie czy gotowanie w weekend staram się robić w taniej, i nie widzę w tym problemu

Przyzwyczaiłem się puszczać pralke czy zmywarke na noc, lub w dzień w taniej,

Nie wiem jakie mam proporcje ale myślę że będzie tego więcej niżeli 50/50 ogólnie

Czyli świadomie oszczędzasz;) I bardzo dobrze:yes: Ja nie rozumiem tylko ludzi, którzy twierdzą, że na bytowym można zaoszczędzić stosując zasadę "jak leci", bo pewnie, że się da, ale pod warunkiem, że prowadzisz nocny tryb życia lub proporcje 'opłacalności" u dostawcy wynoszą 25/75, bo jeśli tak jak u mnie 40/60 w G12, czy 52/48 w G12w to cienko to widzę przy filozofii "jak leci":no:

Czyli świadomie oszczędzasz;) I bardzo dobrze:yes: Ja nie rozumiem tylko ludzi, którzy twierdzą, że na bytowym można zaoszczędzić stosując zasadę "jak leci", bo pewnie, że się da, ale pod warunkiem, że prowadzisz nocny tryb życia lub proporcje 'opłacalności" u dostawcy wynoszą 25/75, bo jeśli tak jak u mnie 40/60 w G12, czy 52/48 w G12w to cienko to widzę przy filozofii "jak leci":no:

,,Jak leci" to chodziło mi o tv, prasowanie, gotowanie itp. Zmywarka na noc bo rano mam komplet czysty na cały dzień, pralka różnie, jak zona w domu to w taniej jak wraca później to w drogiej. Przy stosunku 25 tania /75 droga jestem na zero w porównaniu do G11.

,,Jak leci" to chodziło mi o tv, prasowanie, gotowanie itp. Zmywarka na noc bo rano mam komplet czysty na cały dzień, pralka różnie, jak zona w domu to w taniej jak wraca później to w drogiej. Przy stosunku 25 tania /75 droga jestem na zero w porównaniu do G11.

No to masz fajnie:yes: Swoją drogą dziwią mnie, aż tak duże różnice zarówno w cenie, jak i rodzajach taryf i opłacalności u operatorów w całym kraju, ale w końcu mamy "wolny rynek".:)

Za grudzień na cele CO i CWU poszło 520 kWh

CO około 360-370 kWh

CWU około 150-160 kWh

wody na miesiąc zużywamy około 13-14m3

Pozdrawiam

K.

PS u nas w taniej chodzi w zasadzie tylko zmywarka i pralka.. chociaż czasem także w drogiej leci..

na 7 dni w tygodniu może ze 3 razy uda mi się ugotować w taniej.. i wychodzi mi średnio po 4-6gr na miesiąc na bytowym na każdy kWh (i cwu - chodzi jak jest potrzeba, w zasadzie chodzi po 12 minut na każdą godzinę tak w przybliżeniu)

na bytowy i cwu idzie około 420 w drogiej i 220 w taniej plus minus

co daje około 65/35, w ciągu roku mam jakieś 300zł(tylko za cele bytowe i cwu) w kieszeni w stosunku do G11 i niech mi Arturo72 zaraz nie wyjeżdża, że jego stać na G11 to ma, a mnie nie stać to muszę oszczędzać!

Edytowane przez Kamila i Marcin

Szacuje tylko, szacuje.

Musial bys przedstawiac takie "warunki brzegowe" dla Inwertera jakie podal Vld dla swojej. Musial bys tez podac dodatkowo realny czas pracy w sezonie (bo pewnie bedzie wiekszy).

To jest tylko taka umyslowa zabawa. Tylko ocena skali zjawiska i ewentualnego pola do drobnych mrketingowych manipulacji. ;)

No i nikt nie pokusił się o policzenie dla inwertera no to kontynuujmy tą umysłową zabawę.

Przyjmijmy dla pompy 12kw mocy cieplnej i 9kw mocy chłodniczej (minimalna możliwa modulacja 30% tj 3,6kw cieplnej i 2,7 chłodniczej)

Przyjmijmy ekstremalne warunki odszranianie co 40min ok. 2min to daje 3min/h w czasie odszraniania minimalna modulacja (sprawdzone zmierzone dizem czas procesu na zamieszczonym przez Vld filmie) 2,7kw chłodniczo ok. 1kw elektrycznie.

Ile pompa "zabiera" z układu c.o.

2,7kw (moc chłodnicza) X 3/60h(czas odszraniania na godzinę) = 0,135kwh energii cieplnej : 3 (cop dla chłodzenia) = 0.045kwh energii elektrycznej (+ drugie tyle energii elektrycznej na uzupełnienie tego co "zabrała" to po zaokrągleniu 0,1kwh energii elektrycznej na odszranianie co godzinę przyjmując dla grzania cop 3)

Uzupełnienie następuje z modulacją 100% więc trwa 3 razy krócej niż odszranianie - tracimy na cały proces (zabranie uzupełnienie) 4min/h

Teraz trzeba by policzyć wydajność cieplną zupełnie bez wilgoci (nie ma konieczności odszraniania) i wydajność z dużą wilgotnością (zyski z resublimacji) to da odpowiedź czy to się opłaca.

Jak się gdzieś mylę to proszę o lincz w końcu jestem z oszukańczej kasty partaczy instalatorów

To może inaczej - różnica z resublimacja i bez lepiej?

chodziło o "ile to kosztuje"

Jesli nie ma resublimacji, to nie ma straty na odszranianie. Ten "zysk z resunlimacji" ma wg mnie znak ujemny (jest strata).

A jesli o koszty to tak. Koszty energii elektrycznej. Pompa na tak niskiej modulacji musiala by pracowac w sezonie ile? Czasu by jej zabraklo. Liczac 3600h/sezon mamy 360kWh na odszranianie. Jeden grzyb. :)

co ty bredzisz zawsze na odszranianiu chodzi z najniższą modulacją

jak nie ma resublimacji to ma mniejszą wydajność cieplna

to jak zyski z kondensacji tylko kondensacja to przemiana o jeden stan skupienia a resublimacja o dwa stany z pary wodnej (gaz) zawartej w powietrzu w ciało stałe

znów rżniesz głupa