Pyxis 06.01.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Ja mialem "standard" na domek czyli u nas 16,1kW. Do tego daja zabezpieczenie przedlicznikowe 25A. na wszelki wypadek za namowa elektryka dobralem 0,9kW i dla mocy przylaczeniowej 17kW zmienione mam na 32A. Z perspoektywy widze, ze dmuchal na zimne. Te 25A spokojnie by starczylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 06.01.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 ja chyba mam 20A :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 06.01.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 To był przykład, byś łatwiej zrozumiał o co mi chodzi. Tu masz tebelkę do przeanalizowania, widać w nie bardzo wyraźnie ile "kosztują" defrosty Co ta tabelka ma wspólnego z moimi pomiarami? Może zaraz wstawisz mi tabelkę jakie błędy pomiarowe maja mierniki cęgowe? No i jeszcze zegarka używałem do mierzenia czasu odszraniania Jak nagram film z ilością skroplin to użyje do pomiaru ilości butelkę z coli może być? Czy ten koncern też nas oszukuje na objętości napoju która w sumie wpłynie niekorzystnie na ilość skroplin bo będzie ich więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 ja chyba mam 20A :/ Zmien na 17kW. Tearz maja od nowego roku 50% taniej, Zeszli z 140 zl na 70zl/kW (przynajmniej w Tauronie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 06.01.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Zmien na 17kW. Tearz maja od nowego roku 50% taniej, Zeszli z 140 zl na 70zl/kW (przynajmniej w Tauronie). Bede dobieral na pewno, o ile to bede wiedzial jak wybiore konkretna pompe i zapoznam sie z jej poborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Bede dobieral na pewno, o ile to bede wiedzial jak wybiore konkretna pompe i zapoznam sie z jej poborem. Nie patrz na pompe. Pani patrzy w tabelki i do przedzialu mocy dobiera zabezpiecznie. Pompa 8kW bierze max te 3,5kW przy ostrym grzaniu CWU. Jak masz plyte indukcyjna, to bardziej Ci obiad instalacje obciazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 06.01.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Nie patrz na pompe. Pani patrzy w tabelki i do przedzialu mocy dobiera zabezpiecznie. Pompa 8kW bierze max te 3,5kW przy ostrym grzaniu CWU. Jak masz plyte indukcyjna, to bardziej Ci obiad instalacje obciazy. wiem, tylko nie wiem czy jest sens brac 30A, a 13kW to zdaje sie jest gorna granica do 20A, wiec moze wezme 13,5 (jezeli sie da) lub 14 i wtedy zalapie sie na 25A, ktore moim zdaniem powinny wystarczyc. plyty indukcyjnej nie przewiduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 06.01.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 galll - jeśli weźmiesz PW to możesz brać pod uwagę też grzałki oprócz sprężarki, jeśli gruntową to dla około 8kW nie przekroczysz 5A na fazę. Ile potrzebujesz dodatkowo to już sobie policz na podstawie poboru prądu żelazka itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.01.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 plyty indukcyjnej nie przewiduje. No nie mów,że specjalnie do obiadu będziesz robił przyłącze gazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 06.01.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 wiem, tylko nie wiem czy jest sens brac 30A, a 13kW to zdaje sie jest gorna granica do 20A, wiec moze wezme 13,5 (jezeli sie da) lub 14 i wtedy zalapie sie na 25A, ktore moim zdaniem powinny wystarczyc. plyty indukcyjnej nie przewiduje. Ja mam przyłączeniową 11kW i zabezpieczenie 20A i PC-PW 9kW 3f działa bez problemu i korki nie wywalają przy gotowaniu na indukcji:no: Mój instalator powiedział, że dla trójfazowej jest OK, ale jednofazowa potrzebowałaby 25A. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 06.01.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Nikt nie nakazuje włączania wszystkich pól grzewczych, Arturku nie przesadzaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.01.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Nikt nie nakazuje włączania wszystkich pól grzewczych, Arturku nie przesadzaj Skoro nie indukcja to dla mnie równoznaczne jest z kuchenką gazową bo nie sądzę,że chodziło o płytę ceramiczną,a jak mam być ogrzewanie prądem to ciągnięcie gazu do domu tylko po to,żeby gotować obiady na gazie jest dla mnie bzdurą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 06.01.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Skoro nie indukcja to dla mnie równoznaczne jest z kuchenką gazową bo nie sądzę,że chodziło o płytę ceramiczną,a jak mam być ogrzewanie prądem to ciągnięcie gazu do domu tylko po to,żeby gotować obiady na gazie jest dla mnie bzdurą. byloby to faktycznie nielogiczne planuje płytę gazową + butla 11kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 byloby to faktycznie nielogiczne planuje płytę gazową + butla 11kg Po co sobie brac strupa na glowe z wymiana butli i niebezpieczenstwo na dom, jak zone zimniaki palnik zaleja np.? Nie kumam tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.01.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 byloby to faktycznie nielogiczne planuje płytę gazową + butla 11kg No cóż,tego już nie skomentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 06.01.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Po co sobie brac strupa na glowe z wymiana butli i niebezpieczenstwo na dom, jak zone zimniaki palnik zaleja np.? Nie kumam tego. nie wiem indukcja to taki szatanski wynalazek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 06.01.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 nie wiem indukcja to taki szatanski wynalazek Tak samo jak Pompa Ciepła:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 nie wiem indukcja to taki szatanski wynalazek Ja juz bym sie nie zamienil na nic innego. Jakosc obslugi genialna a i szybkosc grzania w porownaniu do gazu to rakieta. map78 ma racje. Pompa do dopiero dziecie Belzebuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 06.01.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Ja juz bym sie nie zamienil na nic innego. Jakosc obslugi genialna a i szybkosc grzania w porownaniu do gazu to rakieta. map78 ma racje. Pompa do dopiero dziecie Belzebuba. w takim razie musze z zona omowic te kwestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.01.2014 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Posłuchaj przedmówców, ktoś kto użytkuje płytę indukcyjną nie wróci do gazu . PS no chyba że mu prąd ,,odetną'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts