Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

oglądałem typowy domek prądowca wewnątrz

w 20 m2 salonie wypasiony kominek za 10 tyś a na moją uwagę żeby nie wydurniał się z podawaniem pow użytk[podawał zamiast użytkowej powierzchnie zabudowy]

to sprytnie skasował nazwę projektu -żeby w ten sposób zatrzeć ślady

no ale przy podawaniu zużycia to super wygląda

a więc tu nie chodzi o rzeczywistą deltę na GZ którą (pomiędzy zasilaniem i powrotem) mam tylko o deltę pomiędzy 35 a aktualną temp zasilania GZ ?

tak to jest?

Chodzi o dwa różne przypadki:

GZ 35/25

GZ 35/30

Uprzedzając Twoje pytanie (podejrzewam, co Ci chodzi po głowie) - jeśli zaczniesz w swojej instalacji zmniejszać przepływ to temperatura na wyjściu skraplacza zacznie rosnąć, a COP zacznie spadać.

JAK SIĘ NIE będzie wyrabiać to się najpierw odpalą grzałki 2x3kw

rekraacja jak to mówią kablarze he he

Rozumiem, że dwie były w zestawie? bo wg mnie to u Ciebie jedna doskonale sobie poradzi:yes:

Odpalają się dwie na raz czy najpierw jedna, a jakby co;) druga?

Chodzi o dwa różne przypadki:

GZ 35/25

GZ 35/30

Uprzedzając Twoje pytanie (podejrzewam, co Ci chodzi po głowie) - jeśli zaczniesz w swojej instalacji zmniejszać przepływ to temperatura na wyjściu skraplacza zacznie rosnąć, a COP zacznie spadać.

nic nie chce mieszać bo mam delte na II biegu obiegówki tylko 3,5K

czyli dobrze myślałem - o zależności pomiędzy 35 a aktualną temp zasilania. Ta delta podczas grzania jest od 24 do 32 przy końcu grzania nad ranem.

w nocy z srody na czwartek bylo -14 i pc lyknela 30kw

chcialabym wiedziec ,jak to jest u was bo mam dwie taryfy i podbijam tmp. o 3 kreski w gore od 2200 do 0600 rano ale jak rano wstaje (07.00 0t o mam na termometrach 23-24C

jak podbilam o 1-2 kreski wlaczala sie w drogiej taryfie w ciagu dnia(i tak zle i tak niedobrze)

"i tak źle i tak niedobrze" - raczej tak sprawy bym nie określał. To są po prostu skutki dwóch różnych sposobów sterowania pracą PCi. W celu wykorzystania taniej taryfy należy podbić temperaturę w godzinach trwania tej taryfy. Efektem będzie wyższa temperatura w budynku. Powinna ona być tak "dobrana" aby w godzinach drogiego prądu, kiedy nie chcesz aby PCi pracowała, spadła ona tylko o tyle ile akceptujesz. Ten sposób sterowania pracą PCi generuje następujące skutki: niestety trochę niższy COP bo PCi pracuje na wyższych temperaturach zasilania GZ, większe wahania temperatury w budynku, mocniejszą eksploatację DZ, mniejszą ilość załączeń PCi, niższy koszt prądu. Na drugim biegunie sposobów sterowania PCi jest niestosowanie podbicia/obniżenia bo masz jednakową cenę kWh. Skutki są wprost przeciwne do poprzedniego sposobu: wyższy COP, niższe temperatury GZ, stabilna temperatura w budynku, większa ilość załączeń PCI i wyższy koszt prądu. Ze względu na dość znaczne różnice w cenie kWh w taniej i drogiej taryfie im większy procent zużycia w taniej tym mniejszy koszt i to w zasadzie jest funkcją celu, ale są też jeszcze dodatkowo inne "zmienne": zdolność akumulacyjna budynku, stopień przewymiarowania PCi, akceptowalny poziom wahań temperatury w budynku. Każdy sam musi ustalić jak chce i może sterować pracą swojej PCi.

rafikW ze sterowaniem mojej powietrznej pompy ciepła nie mogę dalej dojść do logicznego ładu. Dlaczego PC pomimo uzyskania zadanej temperatury w budynku, ciągle pracuje. Czy cykle jej pracy mam ograniczyć na programach czasowych normalnej i zredukowanej wymaganej temperatury pomieszczeń? Czy dać jej pracować 24h dla jednej stałej zadanej wartości ogrzewania pomieszczeń. Nikt wcześniej nie odp. na moje pytanie, czy częste załączenia i wyłączenia PC będą negatywnie wpływać na żywotność jej podzespołów np. sprężarki.

Nikt wcześniej nie odp. na moje pytanie, czy częste załączenia i wyłączenia PC będą negatywnie wpływać na żywotność jej podzespołów np. sprężarki.

Odpisywaliśmy: ja i Pyxis. Powtórzę w skrócie: nie wysterujesz pracą PCi używając sterowania pogodowego i sterowników pokojowych, które będą zamykać/otwierać siłownikami zaworki pętli ogrzewania podłogowego. Moja rada: zdejmij siłowniki i postępuj zgodnie z procedurą podaną w innym wątku (nie chce mi się szukać) W skrócie: pętle odkręcić na maksa, czekać 1-2-3 dni, jeżeli temperatura w domu będzie za wysoka obniżyć lub wybrać mniej stromą krzywą grzania, czekać 1-2-3 dni. Powtarzać aż temperatura w domu będzie taka jak chcesz.

Tak: częste załaczenia dają mocno w kość sprężarce. Optimum to 2-3-4 załączenia na dobę. Nie więcej.

U nas w nocy zanotowaliśmy najniższą temeraturę - 17 stopni. Pompa ustawiona w komforcie 21 stopni całą dobę. od 20 wczoraj do rana do 8 zużyła 38 kWh :mad:. Są już u was takie mrozy? Jak wygląda dobowe zużycie prądu?

U mnie było ostatniej nocy -11 a w dzień -7 a pompa zużyła 32,7 kWh a u nas ma być dzisiaj -16*C.

Pompa pracowała około 13,5h na CO i CWU ale ja mam sporo większą powierzchnię do ogrzania a w domu też 21*C.

kkadarch to my przebijamy wszystkich w dzisiejszej dobie :-) Zużycie dobowe ;-) 78 kWh :lol2: Dom doprowadziliśmy do ponad 22 stopni i myślałam że zejdę na zawał z gorąca :p Czujnik temperatury wymieniony ale nic się nie poprawiło. Temperatura dalej pływa. Tym razem robiliśmy fotki ile się dało, nie jesteśmy pewni czy serwis uwierzy. Przeszliśmy na sterowanie pogodowe, żeby dom się nie wychładzał. U nas stabilna temperatura w dzień -11 i sukcesywnie coraz niżej. Obecnie poniżej -15. Fajnie jest :-) Przynajmniej ciepło.

To by sie zgadzalo :)

http://www.klart.se/väder-wejherowo.html

U mnie -15*. Zasilanie 57*...

Ma byc 60* przy -15* ale jest blisko osiagnietej zadanej i pewnie dlatego nie posnosi.

Ale obnizylem krzywa o 5* i mam 52*

i tak... Nie ma zony mozna se posprawdzac :)

Wilgotnosc w domu spadla do 36%

Z 48%

PC chciala przez ostatnia dobe ( brakuje pol h ) 55kWh

O w mordę:o Ci Szwedzi to i synoptyków mają sprawniejszych:D Ale z tego by wynikało, że dzisiejsza nocka to jeszcze lightcik w porównaniu do jutra i soboty:(

Na szczęście kominek już mam naszykowany:yes:

U mnie wilgotność też kiepska, szczególnie na górze - chyba przez klimakonwektory.

A zużycie PC to aż boję się patrzeć, bo widzę że już od godziny ciągnie z grzałką - w domku 22,8*C, Zasilanie 37*C, tej doby 1x defrost

W czwartek było w dzień -6,-7 i trochę słońca, w nocy -13. Przez dobę PC pracowała na CO 6h26min i zużyła ok 16,9kWh. Temp wewn. 22,1 st. DZ po ok 7,5h(co i cwu) 3,9/0,4

Czyli Ty kolego masz mocno przewymiarowana pompe ciepla. W granicach 50%. Pewnie nominalna moc pompy liczona z OZC wyszlaby u Ciebie w okolicach 6kW.

zużycie na c.o. za ostatnią dobę: pomiar dziś i wczoraj o 7:00:

27,7 kWh (68,23% w 2T)

koszt: 12,61 zł

czas pracy 14h

temperatura zewnętrzna o 7:00 dziś -12,6 st.C

temperatura zewnętrzna o 7:00 wczoraj -6,7 st.C (o 18:00 było -7,7, o 19:00 -8,2, o 22:00 -12,4)

(w nocy nie wiem jakie były temperatury bo nie mam stacji pogodowej)

Wniosek: moja PCi jest dobrana na styk ew. lekko niedowymiarowana :-(