Liwko 02.12.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 sterownik pokojowy No i wszystko jasne. Jeżeli rozpalisz w kominku to temperatura powietrza szybko wzrasta więc pompa w tym czasie się wyłącza. Jeżeli palicie w godzinach przed tanią taryfą to i tak ciepło pozostanie jeszcze na kilka długich godzin. Wiem że tak jest, bo samemu to sprawdziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 02.12.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 No i wszystko jasne. Jeżeli rozpalisz w kominku to temperatura powietrza szybko wzrasta więc pompa w tym czasie się wyłącza. Jeżeli palicie w godzinach przed tanią taryfą to i tak ciepło pozostanie jeszcze na kilka długich godzin. Wiem że tak jest, bo samemu to sprawdziłem. nie czesto udaje mi sie tak napalic w kominku zeby temp przekroczyla 23stC (na termostacie pokojowym) wskazania 2 termometrow pokazuja 23,5stC-24,5stC a termostat 22,7-22,9stC - i wlacza sie pompa inaczej jakos termostat pokazuje temperature (jeden z termometrow stoi obok termostatu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.12.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Jak spadną nieco temperatury, spróbuj przez kilka dni nie palić w kominku. Jestem pewien, że zużycie wzrośnie. Przy +10 na zewnątrz, w moim przypadku, wystarczyło 4-5 kawałków buczyny, by ogrzać dom na całą dobę. Takiej jak ta w lub za kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 02.12.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Jak spadną nieco temperatury, spróbuj przez kilka dni nie palić w kominku. Jestem pewien, że zużycie wzrośnie. Przy +10 na zewnątrz, w moim przypadku, wystarczyło 4-5 kawałków buczyny, by ogrzać dom na całą dobę. Takiej jak ta w lub za kominkiem. sprobuje po niedzieli jak juz pisalem, ale nie wiem co na to zonka powie wieczorami jest bardzooo ciepłolubna p.s. ładny kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 02.12.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Dlatego super są taryfy weekendowe, bo wtedy godzin taniej taryfy jest dużo więcej ja niestety jestem skazany póki co na 10h/dzień no chyba że jak Tauron wreszcie sfinalizuje do końca przejęcie Vattenfalla i wprowadzi weekendowe Tauron od roku ma taryfę weekendową : Dom Oszczędny Weekend (G12g), aby na nią przejść trzeba mieć roczne zużycie prądu ponad 3000 kWh co przy pompie nie jest problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.12.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 p.s. ładny kominek Z Wielkopolski:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 02.12.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 To życzę cierpliwości ! Źle zrozumiałem. 26 godzin II taryfy więcej w tygodniu to spore oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 02.12.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 To życzę cierpliwości ! Źle zrozumiałem. 26 godzin II taryfy więcej w tygodniu to spore oszczędności. Niestety za wyższą stawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.12.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 To życzę cierpliwości ! Źle zrozumiałem. 26 godzin II taryfy więcej w tygodniu to spore oszczędności. To wszystko zależy. W moim przypadku, gdy mam G12W brakuje mi tej jednej godziny dziennie by pompa pracowała tylko w taniej taryfie (mam 9h taniej, w G12 by było 8 nocnej i 2 dziennej). Do tego w tanich godzinach w dzień często u nas się gotuje na indukcji+pochłaniacz. Nie ma innej możliwości przetestowania co będzie lepsze w konkretnym przypadku jak zmiana taryfy. Myślałem o zakupie jeszcze jednego podlicznika i ustawienie go na G12 dla całości domu, ale by wskazania były prawidłowe musiał bym ustawić do niego PC:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 02.12.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Zastanawiam sie co mi da w moim przypadku zmian stopniominut z 150 na 180 tak aby pompa dluzej chodzila a co za tym idzie mniej razy sie załącala na dobę. Wszystkie ustawienia pompy wprowadzal serwin Nibe . Serwisant twierdzi iz uruchomien pompy powinno byc ok 2 razy tyle ile godzin pracy. Przy częstszym uruchamianiu zywotnośc zmaleje ? o ile ? z 100 tyś uruchomień do 70 tyś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 02.12.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Moim zdaniem za wiele to nie da. Ona będzie tylko dłużej uśredniała sobie temperaturę. Jak masz pogodówke to długość pracy pompy wyznacza temperatura powrotu wody z GZ. Zwiększając ilosc stopniominut spowodujesz że pompa moze nie uruchamniać sie tak szybko jakbys chciał, czyli na zewnątrz juz dawno zimno i pompa powinna chodzic a ona dalej sobie uśrednia temperatury. Może spróbuj podniesć krzywa, u mnie obnizenie krzywej skutkowało częstszymi załączeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 02.12.2011 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) jak u was zużycie za 11.2011 u mnie jeszcze tylko 2 taryfa wystarcza- 583 kw/h w temp 23-24C, w G12 163,17 brutto. Edytowane 2 Grudnia 2011 przez puzondm sorry:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.12.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 jak u was zużycie za 11.2011 u mnie jeszcze tylko 2 taryfa wystarcza- 583 kw/h w temp 23-24C, w G11 163,17 brutto. W G11 583kWh to 163,17zł brutto??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 02.12.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Napisałem tylko że ja mam ustawione -180, nie sugerowałem że powinieneś zmienić swoje ustawienie. Standardowo jest ustawione chyba -70. Uważam że rzadsze włączanie się pompy zwiększy jej żywotność. Mój instalator powiedział coś odwrotnego niż Twój, tzn że liczba godzin pracy powinna być co najmniej dwa razy większa niż liczba załączeń. Nie chcę jednak byś odbierał moją wypowiedź jako wymądrzanie się, jestem jednak ciekawy zdania pozostałych Forumowiczów w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 02.12.2011 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Forum jest po to aby dyskutować a jakie temperatury DZ uzyskujesz przy takich długich odwiertach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 02.12.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Moim zdaniem za wiele to nie da. Ona będzie tylko dłużej uśredniała sobie temperaturę. Funkcja stopniominut w pompach Nibe działa inaczej niż sądzisz. Zmieniając parametry wydłużamy lub skracamy cykl pracy. Sterownik na podstawie temperatury zewnętrznej (i jeśli jest sterownik pokojowy to na podstawie zadanej temperatury pokojowej) oblicza wartość jaką powinna mieć temperatura zasilania GZ. Jeśli obliczona temp jest wyższa od aktualnej to po każdej minucie odejmuje od bieżącej wartości stopniominut liczbę równą różnicy stopni. Gdy wartość stopniominut dojdzie do wartości granicznej (u mnie -180) załącza pompę. Po pewnym czasie temperatura zasilania GZ jest wyższa od obliczonej i wartość współczynnika stopniominut zaczyna wzrastać. Jak osiągnie +100 to się pompa wyłączy. To tak po skrócie dla wyjaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 02.12.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Forum jest po to aby dyskutować a jakie temperatury DZ uzyskujesz przy takich długich odwiertach ? Po 2 godzinach pracy w ciągu dnia jest 5,4/1,6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.12.2011 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Zbaczacie z tematu.http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciep%C5%82a Edytowane 2 Grudnia 2011 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 02.12.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 lepiej podnieść jej temp grzania właśnie w drugiej czy grzać w droższej. Wiadomo podniesienie temp = niższy COP. Ale w tanszej taryfie. Zdecydowanie lepiej grzać w taniej taryfie prawie bez względu na temperatury na pc. Różnice w cenie prądu z nadwyżką zrekompensują mniejszy cop. W instrukcji do przykładowej pompy http://www.stiebel-eltron.ru/imperia/md/content/mba/25.pdf na stronie 5 można zobaczyć na wykresach jakie są różnice w COP przy temperaturach gz 35, 50 i 65. I tak, dla temperatury dz 0 stopni cop wynosi odpowiednio około 4.2, 3.2 i 2.5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.12.2011 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Witam. Z uwaga bede sledzil ten watek, bo wczoraj dopiero odpalilem swoja PC 12kW z ECONTECH'u w nowo postawionym domu. Susze dopiero mury. Ogladalem wczesniej urzadzenie u kolegi "kamieniarza". Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts