Gość Arturo72 01.02.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 bedę bronił jak rejtan moich isomurów i glikololi Z isomurem mogę się zgodzić,chociaż do gruntu z uwagi na małe różnice temperatur słabo ucieka ale GWC glikolowy moim zdaniem nie jest warty swojej ceny. Jeśli GWC to jedynie najtańszy,krótki rurowy,tak coby słaby reku nie zamarzł Z doświadczenia innych wynika,że 20mb rurek starczy i to jedynie przy okazji kopania fundamentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.02.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 tak poważnie też mam jakieś wątpliwościten glikol w takie mrozne dnii przynajmniej da jakiś komfort z użytkowania z reku - i to mi starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 01.02.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Jeśli GWC to jedynie najtańszy,krótki rurowy,tak coby słaby reku nie zamarzł Z doświadczenia innych wynika,że 20mb rurek starczy i to jedynie przy okazji kopania fundamentów i też nad takim główkuję. Dosłownie 30mb z rury kanalizacyjnej (bo taką już mam gratisowo), układaną przy okazji systemu podlewania w ogródku a jeszcze przed dowiezieniem ziemi, samoróbka. Tylko w domu muszę to 200tką na poddasze wprowadzić i teraz mi się nie chce p.s. isomury i GWC też potrzebne rzeczy, tylko gdybym się na to zdecydował i powiedział A to pewnie z tym by poszło B czyli okno w ociepleniu, posadzka nie 17-19 cm a 30 cm styro, ściany grafit nie 20 cm w 1 warstwie a 30-35cm w 2 warstwach, ścianki z bk 18stki a nie ceramika, skos dachu z 40cm, a stryszek z 55 cm. I wtedy bym miał problem, PC p/w pewnie z zapasem 6kw czy całość kable i elektryka? zero kominków. A tak nie mam problemu na dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 02.02.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 http://www.vattenfall.pl/pl/promocje-pompy-ciepla-slask.htmczyżby chcieli zrobić taryfy dla domów z pompą ciepła jak przewidywał Liwko??Może być ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.02.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 http://www.vattenfall.pl/pl/promocje-pompy-ciepla-slask.htm czyżby chcieli zrobić taryfy dla domów z pompą ciepła jak przewidywał Liwko?? Może być ciekawie Jeszcze się nie ma co podniecać, poczekajmy na tą ofertę. Aczkolwiek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 02.02.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 No to trzeba będzie zmienić dostawcę , chyba że Tauron wprowadzi podobne rozwiązania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.02.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Dlatego tak ważną sprawą jest podlicznik dwutaryfowy. Wiem jaką mam średnią za kWh i łatwo mi będzie podjąć decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.02.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 No to trzeba będzie zmienić dostawcę , chyba że Tauron wprowadzi podobne rozwiązania . Nie ma co zmieniać dostawcy bo chyba jak jedni to zrobią to zaraz inni ich zmałpują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.02.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Nie ma co zmieniać dostawcy bo chyba jak jedni to zrobią to zaraz inni ich zmałpują. Żeby inni ich zmałpowali, trzeba im pokazać jaka jest nas siła:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 02.02.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 http://www.vattenfall.pl/pl/promocje-pompy-ciepla-slask.htm czyżby chcieli zrobić taryfy dla domów z pompą ciepła jak przewidywał Liwko?? Może być ciekawie jeśli by to wprowadzili to ciekawi mnie czy uznają PC p/w? Wiecie jak jest praktykowana preferencyjna stawka ze energie dla PC gruntowej a powietrznej np w Niemczech? We Francji o ile dobrze pamiętam jest system dopłat przy zakupi urządzenia i tam najwięcej dopłacają do peletu, zboża, solarów itp, potem jest PC z gruntu, a do PC z powietrza dopłacają najmniej lub nawet wcale. Biorąc pod uwagę jak zapóźniony jest rynek polski to jest szansa że PC p/w też uznają. A że za kilka lat mogą zmienić - to inna sprawa. Nawet kiedyś przeczytałem ekologicznego inteligenta w miesięczniku budowlanym, który twierdził aby w Polsce żadnych dopłat czy preferencji na prąd do PC nie robić bo to i tak jest ... na prąd, czyli węgiel. I od razu mamy preferpwać tylko to co ze słońca, z wody lub co samo szybko odrośnie na ziemi. Coś w tym jest, ale za 15 czy 20 lat - nie teraz. Pisał dalej, że nawet Francuzi planują za X lat przestać dotować PC. Wtedy przestałem czytać bo wiem ile we Francji jest prądu z węgla a ile z atomu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.02.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 No to trzeba będzie zmienić dostawcę , chyba że Tauron wprowadzi podobne rozwiązania . Przeciez vattenfall to juz Tauron od jakiegos czasu tylko jeszcze sie nie przebrandowali Ja tam juz widze pompe viessmanna na obrazku - przypuszczam ze bedzie to jakas promocja w stylu kup pompe ciepla V - dostaniesz do niej energie za X pln przez jakis czas, czy cos w tym stylu. Nie wierze, ze wprowadza jakies dedykowane liczniki tylko dla pomp ciepla bo niby czemu by mieli ? Kto doplaci roznice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.02.2012 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Biznes polega na tym by tej energii sprzedać jak najwięcej. W szycie to żaden problem, gorzej poza szczytem. Magazynować tej energii nie sposób, więc lepiej ją sprzedać nieco taniej. Wiadomo, że kto ma PC ten najczęściej grzeje w taniej taryfie. Dajmy mu więc tą tanią taryfę na całą dobę, w zamian za kilka godzin dziennie braku zasilania w szczycie. Tak jest w Niemczech. I w cale nie dla tego, że energetyka lubi PC, tylko dlatego, że zwyczajnie im się to opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponds79 02.02.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 To ja podzielę się swoimi pomiarami (pierwszy sezon). Dom 180m kw i stoi pusty "na polu", a w domu ustawiona temperatura około 16 stopni. Zużycia: - Listopad 360kWh - Grudzień 360kWh - Styczeń 760kWh Niestety cały czas tarywa "budowlna" więc koszty większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.02.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Biznes polega na tym by tej energii sprzedać jak najwięcej. W szycie to żaden problem, gorzej poza szczytem. Magazynować tej energii nie sposób, więc lepiej ją sprzedać nieco taniej. Wiadomo, że kto ma PC ten najczęściej grzeje w taniej taryfie. Dajmy mu więc tą tanią taryfę na całą dobę, w zamian za kilka godzin dziennie braku zasilania w szczycie. Tak jest w Niemczech. I w cale nie dla tego, że energetyka lubi PC, tylko dlatego, że zwyczajnie im się to opłaca. To czemu nie zrobia takiej promocji dla ogrzewajacych ogolnie pradem, a tylko dla pomp ciepla ? Zobaczycie - to bedzie promocja wylacznie powiazana w jakis sposob z viesmannem, nie dla wszystkich. Dam sobie glowe obciac. Choc bardzo bym chcial zeby bylo inaczej ale zwyczajnie nie widze powodu dla ktorego vattenfall mialby do naszego pradu doplacac, a do innych pradozercow nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.02.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Troche googlowania i znalazlem, czytac: http://www.viessmann.pl/pl/dom-jednorodzinny/Ogrzewanie/pompy-ciepla/taryfa-specjalna-dla-pomp-ciepla.html Zacytuje: Stosując pompę ciepła firmy Viessmann, mogą Państwo skorzystać ze specjalnej taryfy na dostawę energii elektrycznej. Oferta dostępna jest wyłącznie w Salonach Firmowych Viessmann na terenie całego kraju. Mowilem ? PS. A moze jednak sie myle i viessmann poki co to u siebie promuje tylko, a niedlugo zaczna inni producenci ? Jutro zadzwonie do vattenfalla sie popytac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.02.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 To czemu nie zrobia takiej promocji dla ogrzewajacych ogolnie pradem, a tylko dla pomp ciepla ? Zobaczycie - to bedzie promocja wylacznie powiazana w jakis sposob z viesmannem, nie dla wszystkich. Dam sobie glowe obciac. Choc bardzo bym chcial zeby bylo inaczej ale zwyczajnie nie widze powodu dla ktorego vattenfall mialby do naszego pradu doplacac, a do innych pradozercow nie Bo prądem tak czy siak grzeją tylko w taniej taryfie ze względu na moce. Tu nie ma o kogo walczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 02.02.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Marketingiem chyba to nazywaja. Taniej dla Tych ktorzy sa pro-ekologiczni a Ci ktorzy grzeja samym pradem to juz nie bardzo sa pro... Medialnie dobrze wyglada? Pewnie, ze tak Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.02.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Troche googlowania i znalazlem, czytac: http://www.viessmann.pl/pl/dom-jednorodzinny/Ogrzewanie/pompy-ciepla/taryfa-specjalna-dla-pomp-ciepla.html Zacytuje: Mowilem ? PS. A moze jednak sie myle i viessmann poki co to u siebie promuje tylko, a niedlugo zaczna inni producenci ? Jutro zadzwonie do vattenfalla sie popytac O rzesz ty. Umiesz zepsuć człowiekowi dobry humor:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.02.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 O rzesz ty. Umiesz zepsuć człowiekowi dobry humor:P Nie martw sie na zapas! Zobacz na wniosek - w miejscu ceny jest tylko jeden wybor (zaznaczony odrazu) - CENA CALODOBOWA. Moze sie wiec okazac ze daja tylko troche tansza G11, co urzadza tylko tych nieprzystosowanych do grzania w 2T - dla przystosowanych (czyli wiekszosci z nas) ta taryfa moze sie okazac zupelnie nieoplacalna Ale fakt faktem ze narobili tym niepotrzebnego smaka posiadaczom PC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.02.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Bo prądem tak czy siak grzeją tylko w taniej taryfie ze względu na moce. Tu nie ma o kogo walczyć. Pompiarze tez grzeja glownie w taniej taryfie. Jezeli oplacaloby sie im robic takie promocje to wlasnie dla tych co zuzywaja jak najwiecej pradu, czyli grzejacych czystym pradem. Pompiarze to dla nich dopiero drugi sort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts