Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

;)

Po jakim czasie pracy mierzone zasilanie DZ? Ufasz temu termometrowi?

Kiedyś sprawdzałem wodą lodową i się mniej więcej pokrywało a sprawdzałem pod koniec cyklu czyli jakieś 1,5h.

Jutro zbiorę się i sprawdzę jeszcze raz bo na wyjściu z pompy mam -1,3 * i nawet się nie poci kolektor (brak izolacji) a w piwnicy mam ponad 15*C.

W zeszłym roku miałem na zasilaniu chyba -0,3* C w marcu.

Edytowane przez kkdarch

pompa ma wbudowany zasobnik ciepłej wody 200 l + ten zasobnik buforowy 150 l

Jeśli masz 100% podłogówki, to bardzo dobrze, ale taki zasobnik 150l, a w zasadzie sprzęgło tylko pogarsza parametry pracy całej instalacji i zazwyczaj jest niepotrzebne. Byłby on niezbędny, gdybyś miał sterowanie każdą pętlą podłogówki osobno za pomocą sterowników pokojowych, ale z tego co pisało wiele osób na forum, to takie sterowanie się nie sprawdza, więc nie warto go instalować. Z tego co do tej pory napisałeś wynika, że instalacja raczej nie jest zaprojektowana z nastawieniem na jak najmniejsze zużycie prądu, więc nie można powiedzieć czy dla niej 50kWh/dobę to dużo, czy mało, zwłaszcza że nie wiemy co robią grzałki... Jednak dla domu 150m2 zużycie 50kWh/dobę jest na pewno wysokie.

Wklejam post delikwenta

Dom 174 m powierzchni użytkowej minus 24 m garaż. Ogrzewanej powierzchni 150 m.Ściany max 24 cm plus 15 cm styropian grafitowy, dwie kondygnacje, lany strop a na nim 20 cm styropianu w trzech warstwach. Na skosach 10 cm styropianu plus 10 cm welny . Okna 3 szybowe, wentylacja grawitacyjna.Kocioł Junkers Smart 14 kw . CO okolo 40 % to podlogowka a reszta przewymiarowane kaloryfery. CWU zasobnik Galmet 200 l grzany do 43 stopniRok rozliczeniowy 2012 /2013 CO + CWU – 1003 m3Bieżący sezon /rok rozliczeniowy/ od 1.11.2013 do 26.01.2014 – 347 m3Temperatury w dzien 21.5 noc 20.5 , na pietrze jest o 0.5 stopnia mniej

Edytowane przez funky_koval

U mnie w ciągu ostatnich 7 dni pompa wzięła 350 kW. Wychodzi 50 kW na dzień, z czego w 193 kW wzięła od piątku od 22 do poniedziałku rano, co robi już niefajny wynik. W tygodniu dom nie był w stanie utrzymać temperatury i od zeszłego poniedziałku z 22,5 stopni wewnątrz startując, w piątek zastałem 18 i gapiłem się z niedowierzaniem pukając w elektroniczny termometr :jawdrop:. Pompa jest ustawiona na grzanie tylko na 2 taryfę. Po nieprzerwanej pracy przez weekend pompa zeżarła jak wyżej napisałem. W niedzielę rano temperatura wreszcie przekroczyła 22,5. Najniższa zanotowana temperatura to -19,4 stopnia. Średnia (ale nie wiem z jakiego okresu czasu moja pompa liczy średnią) to -16,9 stopnia. Najwyższa -14,7.

Mam parę niedoróbek w ociepleniu domu, ale to co zastałem, przeszło moje najśmielsze koszmary. Co ciekawe, przy -18 na zewnątrz, podniesienie temperatury w sypialni z 18 do 22 za pomocą konwektora o mocy 2 kW trwało moment i ta temperatura utrzymywała się bardzo długo - więc wyszedłem z założenia, że przyczyna leży gdzieś indziej niż w ociepleniu.

Teraz prawdopodobna przyczyna, wg mnie oczywiście, to zapowietrzona podłogówka w 2 największych pomieszczeniach w domu - salonie i pokoju sypialnym (obydwa po 33 m2). Z czego w salonie z dwóch pętli względnie działa jedna, druga ledwo-ledwo. Po czym wnioskuję? Po zakręceniu wszystkich innych obwodów i puszczenia obiegu tylko na tych dwóch pętlach, temperatura powrotu była ok 33* i zaczynała powoli spadać, a zasilania rosła w tempie 0,1-0,3 na sekundę. I tak leciało do 50* i odkręcałem resztę pętli, żebym czasem czegoś w powietrze nie wysadził :D Przy innych pętlach powoli rosło zasilanie wraz z powrotem. Po zdławieniu tych felernych pętli, po 6 godzinach pracy pompy w domu zrobiło się ciepło - 22,5 stopnia. Co prawda dzięki wyższej temperaturze innych pętli, ale mimo wszystko. Czyli moje obawy, że mam zepsutą pompę lub złe ocieplenie zostały rozwiane, skoro przy -18 spokojnie temperatura w domu rośnie. Ciśnienie w podłogówce jest stabilne, więc nic nie przecieka. W środę ma pojawić się znajomy hydraulik i ostatecznie rozwiać moje wątpliwości z zapowietrzeniem.

Co ciekawe, do tej pory najniższe temperatury nie przekraczały -8*. I do tej granicy w domu utrzymywało się bez problemu stabilnie 22,5*, dopiero gdy przyszły mrozy, od -14* zaczęły się problemy. Cały myk chyba polegał na tym, że pompa pilnując różnicy temperatur zasilania/powrotu nie była w stanie zwiększyć temperatury zasilania ponad 26 stopni przy pracy tylko w II taryfie. Z kolei taka temperatura zasilania przy zewnętrznych rzędu -14 (i niżej) stopni, oraz niskich temperatur pętli w największych pomieszczeniach nie dawała szansy utrzymania temperatury w domu.

Oby moje wnioski były prawidłowe, jest szansa, że po odpowietrzeniu moje dobowe zużycie kW spadnie. :D Za ostatnie 50 dni (bez ostatniego felernego tygodnia) średnie dobowe zużycie CO+CWU to 24,02 kW.

Koszty ogrzewania za ostatni tydzień - circa about 120 pln. Grunt, że w sypialni było gorąco :lol2:

U mnie srednia z oststnich 3 mroznych dni to (na cele CO) 38,5kWh/dobe.

eee to u mnie też tak żle to nie wygląda...

średnia z 4 dni to 39,08kW na CO + CWU ( łącznie z pompami obiegowymi)

średnia temp z 4 dni to -13,36 stopnia

najniżej odnotowana temp -19,70 stopnia

BTW: do tych co mają REKU

na którym biegu wam chodzą wentylatory i ile wymian powietrza macie w ciągu 24h ?

Edytowane przez sciema

Wklejam post delikwenta

Dom 174 m powierzchni użytkowej minus 24 m garaż. Ogrzewanej powierzchni 150 m.Ściany max 24 cm plus 15 cm styropian grafitowy, dwie kondygnacje, lany strop a na nim 20 cm styropianu w trzech warstwach. Na skosach 10 cm styropianu plus 10 cm welny . Okna 3 szybowe, wentylacja grawitacyjna.Kocioł Junkers Smart 14 kw . CO okolo 40 % to podlogowka a reszta przewymiarowane kaloryfery. CWU zasobnik Galmet 200 l grzany do 43 stopniRok rozliczeniowy 2012 /2013 CO + CWU – 1003 m3Bieżący sezon /rok rozliczeniowy/ od 1.11.2013 do 26.01.2014 – 347 m3Temperatury w dzien 21.5 noc 20.5 , na pietrze jest o 0.5 stopnia mniej

Ale to przecież standardowe zużycie. Wychodzi z tego że zużywa rocznie około 9000kWh. Przy pompie zużył by 3000 i zapłacił 1200 a nie 2500.