Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli masz 100% podłogówki, to bardzo dobrze, ale taki zasobnik 150l, a w zasadzie sprzęgło tylko pogarsza parametry pracy całej instalacji i zazwyczaj jest niepotrzebne. Byłby on niezbędny, gdybyś miał sterowanie każdą pętlą podłogówki osobno za pomocą sterowników pokojowych, ale z tego co pisało wiele osób na forum, to takie sterowanie się nie sprawdza, więc nie warto go instalować. Z tego co do tej pory napisałeś wynika, że instalacja raczej nie jest zaprojektowana z nastawieniem na jak najmniejsze zużycie prądu, więc nie można powiedzieć czy dla niej 50kWh/dobę to dużo, czy mało, zwłaszcza że nie wiemy co robią grzałki... Jednak dla domu 150m2 zużycie 50kWh/dobę jest na pewno wysokie.

Mam właśnie sterowniki w każdym pokoju i na każdą pętle siłowniki na rozdzielaczu . Na razie kazałem spisywać pod licznik siostrze przez tydzień o tej samej porze dnia i zobaczymy jak to będzie. Jak tak dalej pójdzie kWh to będę musiał polecić do PL i zobaczyć co tam się dzieje.

---------------------------

Zużycie za okres 2013-12-27 - 2014-01-27

c.o.

----

zużycie: 563,8 kWh (tania: 488,0 kWh, droga: 75,8 kWh) (86,56% tania)

średnio na dobę: 18,19 kWh

koszt: 218,22 zł

koszt na dobę: 7,09 zł

ilość godzin pracy na dobę: 09:05

c.w.u.

-------

zużycie: 110,2 kWh (tania: 107,6 kWh, droga: 2,6 kWh) (97,64% tania)

średnio na dobę: 3,55 kWh

koszt: 38,10 zł

koszt na dobę: 1,23 zł

SUMA:

------

zużycie na cele c.o. i c.w.u.: 674,0 kWh

koszt: 256,32 zł

Całkowite zużycie: 943 kWh (83,24% tania)

Koszt całkowity z faktury: 395,88 zł

Symulacja korzyści ze stosowania taryfy G12w względem G11.

Przyjmuję, że w G11 zużycie prądu przez PCi byłoby niższe od zużycia w G12w o 4%. Dlaczego ? Bo temperatura zasilania GZ byłaby ciut niższa = ciut wyższy COP = ciut niższe zużycie prądu.

Jak widać w okresie 11 miesięcy zysk z tego tytułu to prawie 1000 zł.g11vsg12w_04.jpg

Ja też nie wiem jak oni to robią :confused: U nas co prawda dużo zimniej było po ciągle poniżej -10 a w nocy spadało do -18 ale no nie wiem... w sumie z wyliczeń wychodzi..., że tyle musi wziąć....

z tego co widzę w stopce PC masz powietrze woda to przy tych mrozach nie ma się co spodziewać dużej sprawności, przy mrozach większe straty w budynku mniejsza sprawność PC = więcej kWh i wyższe rachunki

u mnie jak na razie przy pracy całą noc 8h powrót z DZ 6,5-7*C; GZ grzeje na od 32 do 39*C

Zużycie za okres 2013-12-27 - 2014-01-27

Wstawiaqm dla porownania moje z tego okresu, ale jednak z bieguna ciepla. :)

-------- Okres: 2013-12-27 do 2014-01-26 23:59:59 (31,00 [d]) ---------

Czas pracy CO: 192,53 [h] (83,9%)

Czas pracy CWU: 36,90 [h] (Cykli: 123) (Średnio dziennie: 4,0)

Suma pracy PCi: 229,4 [h]

Startów: 142 (Średnio dziennie: 4,6)

Czas pracy śr CO: 6,21 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 1,19 [h/d]

Czas pracy śr: 7,4 [h/d]

Szacowane zużycie: 798 [kWh] Średnio: 25,8 [kWh/d]

CWU: 182 [kWh] Średnio: 5,9 [kWh/d]

CO: 616 [kWh] Średnio: 19,9 [kWh/d]

CO/100m2: 8,6 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [3/97%]: 262 zł w tym CO [1/99%]: 192 zł CWU [19/81%]: 70 zł

------------------------------------------------------------------------

Zwróć uwagę na symulację kosztów w G12w w porównaniu z G11. Powiem szczerze, że nie sądziłem, iż będzie to aż taki zysk - 11 miesięcy i prawie 1000 zł !

Nie musisz mi mowic. Ja mam arkusik prowadzony 2 lata ponad. Nawet przy zalozeniu tego samego poziomu sprawnosci pompy przy pracy w G11 wyglada to imponujaco. Za ostatnie 12 miesiecy oszczednosci na calym pradzie to 1900 zl.

Cały czas grzejemy mocno... ja już zagroziłam mężowi otwieraniem okien... Nie lubię jak jest tak gorąco. Ale widać spadek zużycia. Nie wygrzewaliśmy tak naprawdę domu na temperaturach rzędu 35 stopni więc pewnie wygrzewał się w mrozy- musiał swoje wziąć. Zakładając nawet wsp. 2 to w najgorszym momencie pompa łyknęła 3,25X2. Jutro mają wymieniać płytę główną w pompie. Zobaczymy czy to będzie to i temeratury na pomie nie będą szaleć. Wtedy wyregulujemy podłogówkę i może przejdziemy na pokojowe. Niestety okazało się, że czujnik temp. wewnętrznej jest w najmniej odpowiednim do tego miejscu. Jak wnikliwiej pobadaliśmy sprawę to przez to sterowanie pokojowe reszta chałupy była niewygrzana. Czeka nas jeszcze wiele prac- również poprawek. Za ostatnią dobę zużycie 47 kWh. W domu ponad 22 stopnie, u góry w dwóch pokojach ponad 23. Gdzieniegdzie 21,5. Obecnie pompa pracuje na najniższej modulacji 27 % z zasilaniem ok 29-31 stopni. Ostatnią dobę w nocy -10 w dzień -6. Mam nadzieję, że będzie już tylko lepiej.

Czujnik temperatury wewnętrznej jest na parterze, w ciągu komunikacyjnym na górę, w rogu i blisko łazienki (tam jest cieplej). Pętla w tej części jest zakręcona. Nie za bardzo potrafię przez neta wyjaśnić gdzie. Trzeba luknąć w nasze fotki salonu. Jechaliśmy na krzywej dosyć mało stromej 0,38 i tak było dobrze do awarii... kiedy pompa zaczęła pokazywać dziwne temperatury (za wysokie). W domu u góry i w słabiej nagrzewanych pomieszczeniach zrobiło się zimno. Mieliśmy 13 stopni w kotłowni!!!. Zorientowaliśmy się tak po 2-ch, 3-ch dniach, że coś nie teges i zimno (w salonie ciepło). Wtedy krzywa stroma, korekta temperatury zewnętrznej. Spróbujcie rozgrzać dom przy - 15. Po tym zabiegu łyknęła w dobę 78 kWh i stopniowo coraz mniej. W każdym razie jedziemy na stromej krzywej, z pogodówką i z korektą na minus, żeby się nie wychładzało... Jak już wszystko wróci do normy (w koncu wymienią co trzeba), będziemy schodzić z krzywą, aż w najzimniejszym pomieszczeniu będzie tak jak chcemy, a resztę zdławimy. W tej chwili w niektórych pomieszczeniach już jest zdławione bo byśmy tu nie wyrobili. Krzywa na sterowniku jest dla 20,5 stopnia w domu.

No bez przesady kolego. Postawiles super-termos w jednym z cieplejszych rejonow kraju, to czego sie miales spodziewac? Co Cie zaskoczylo? Chyba sie tu krygujesz nieco. :)

Dom faktycznie może termos ale mimo wszystko trochę mnie zaskoczyło bo mieszkam w swoim domu pierwszy rok, a w bloku za 48m2 płaciłem 182zł za każdy miesiąc = 2184zł rocznie i sporadycznie miałem jakiś zwrot na rozliczeniu, a tu ponad 3x więcej powierzchni i ze 3x mniejsze rachunki.:D

Ja bym sie tym temperaturom przyjrzal uwazniej. IMHO za niskie masz te pomiary, zeby byly wiarygodne.

Sprawdziłem termometry i zaniżają o 0,6*C co po korekcji daje 1*C na zasilaniu DZ i -2,3*C na powrocie.

Po tych ostatnich mrozach widać że trochę zjechało.Moc utrzymuje się w okolicy 9,3-9,4kW i wychodzi że moc chłodnicza to ponad 7kW.

Teraz dałbym zamiast trzech pętli po 175m cztery po 130m a tak to jest duże zagęszczenie rury w rowach i niższa temperatura DZ.

Sprawdziłem termometry i zaniżają o 0,6*C co po korekcji daje 1*C na zasilaniu DZ i -2,3*C na powrocie.

Po tych ostatnich mrozach widać że trochę zjechało.Moc utrzymuje się w okolicy 9,3-9,4kW i wychodzi że moc chłodnicza to ponad 7kW.

Teraz dałbym zamiast trzech pętli po 175m cztery po 130m a tak to jest duże zagęszczenie rury w rowach i niższa temperatura DZ.

Zawsze to 0,6*C wiecej niz podawales.

Napisz ja byla wielkosc rowow w ktore zakopales DZ.