Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to inaczej.

Macie w domu serwerownie, która wydziela dużo ciepła z COP1. Dajmy na to 2kW. Zużywa więc 48kWh na dobę. Jeżeli ją wywalicie to o ile spadną rachunki? O 48kWh na dobę? Nie! Przy PC spadną o wartość COP. Zużycie przez PC wzrośnie!!!, w przypadku COP4 o 12kWh na dobę. Ale najważniejsze, ilość energii pozostanie taka sama!!!

No to inaczej.

Macie w domu serwerownie, która wydziela dużo ciepła z COP1. Dajmy na to 2kW. Zużywa więc 48kWh na dobę. Jeżeli ją wywalicie to o ile spadną rachunki? O 48kWh na dobę? Nie! Przy PC spadną o wartość COP. Zużycie przez PC wzrośnie!!!, w przypadku COP4 o 12kWh na dobę. Ale najważniejsze, ilość energii pozostanie taka sama!!!

Nadal nie widzisz, ze rowazasz bilans ENERGETYCZNY a nie koszty? Tego nikt nie kwestionuje. Kwestionowane jest zaliczenie kosztow pradu do serwerowni do kosztow CO.

Twoj przyklad z piekrnia kolegi swietnie obnazyl braki Twojej teorii. :)

o fancoilach Ty słyszał był? o PocoCito HT i grzejnikach?

Fancoil'e akurat posiadam (czytaj stopkę) koszt 2x większy niż podłogówka. Poza tym do fancoil'i, czy grzejników potrzebna jest instalacja hydrauliczna, a rozumiem że Ty zalewając kable nie inwestowałeś w tego rodzaju dywersyfikację:confused::o:D

Ale ci sie to nie zwroci...

Pozatym masz za krotkie rece i za glembokie kieszenie.

I pewnie ze mozna podlogi skuc... Bo jasiu moze...

Mozna sobie tez dom pasywny wybudowac bez kabli... i wynalazkow

Wszystko mozna :)

kolega ma pasywny zima super, wiosna i latem spać się nie dało po 2 latach kupił Poco Cito - chłodzi grzeje (ścienne) i produkuje cwu i jak ma liczyć te przepocone noce :) osoba na noc czy jak liczyć komfort :)

Nadal nie widzisz, ze rowazasz bilans ENERGETYCZNY a nie koszty? Tego nikt nie kwestionuje. Kwestionowane jest zaliczenie kosztow pradu do serwerowni do kosztow CO.

Ale one grzeją!!!! Jeżeli one grzeją, to mniej grzeje PC! Tak???????

Dom potrzebuje określoną ilość energii i nie jest ważne skąd ją weźmiemy, z PC, węgla, gazu czy prądu. Jeżeli porównujemy zużycie prądu to porównujmy zużycie prądu, pamiętając że mamy w domu wiele małych piecyków, które razem do kupy zużywają tyle a tyle kWh. Jak je wywalimy, będziemy musieli grzać więcej PC.

Jeżeli chcesz się tłuc inaczej, to posiadacze PC mogą podawać zużycie PC z podlicznika+pozostały prąd podzielony przez COP pompy. Oczywiście tylko w sezonie grzewczym. Tyle by mniej więcej wyszło, gdyby nie było zysków bytowych, które jak tu widać bywają różne. jeden zużywa dodatkowo 600kWh, drugi 400 a jeszcze inny 200. Podzielcie je przez COP, dodajcie do podlicznika i mniej wiecej będziemy mieli koszt CO. Oczywiście odliczamy CWU.

Hipek zmieni pralke i piekarnik po 10 latach... Na nowszy system CO. No chyba ze jego sprzet sie nie starzeje...

I to może być przysłowiowy gwóźdź do trumny całego systemu:D Pamiętam w starym mieszkaniu mój piekarnik Amica (taki w kuchence gazowej) jak się piekło to szybka była tak gorąca, że parzyła jak kominek. Teraz w domu mam nowego Boscha i podczas pieczenia szybka jest zaledwie ciepła:o Myślę, że to też jest warte uwzględnienia jako strata w systemie CO, bo jeśli ktoś ma uwzględnione zyski z piekarnika to może się poważnie naciąć:D

I to może być przysłowiowy gwóźdź do trumny całego systemu:D Pamiętam w starym mieszkaniu mój piekarnik Amica (taki w kuchence gazowej) jak się piekło to szybka była tak gorąca, że parzyła jak kominek. Teraz w domu mam nowego Boscha i podczas pieczenia szybka jest zaledwie ciepła:o Myślę, że to też jest warte uwzględnienia jako strata w systemie CO, bo jeśli ktoś ma uwzględnione zyski z piekarnika to może się poważnie naciąć:D

A może to urządzenie jest po prostu teraz bardziej energooszczędne? Zamiast nagrzewać szybę podgrzewa jedzenie. To tak jak z żarówkami. Stare w większości wytwarzały tylko ciepło.

Niemniej ono nadal zużywa prąd wytwarzając ciepło. Musicie to zrozumieć.

Przerabiane byla w watku ogrzewania pradem.... Wiele razy.

To moze powtorze.

PC czesto sprawia tak ze obniza calkowite zapotrzebowanie domu na kWh o ca 50% dzieki temu ze ma SCOP 3-4 .

Nikt nie neguje ze sa zyski bytowe... Ale nie sa 100% i nie sa zawsze wykozystane dla calego domu. Pralke mam w pralni a zmywarke w kuchni. Nie ogrzewa mi to pokoju dzieci na pietrze.

TV zas nie ogrzewa pralni ani pokoju za 3 drzwiami...

Kazdy ponoc wietrzy... A wiec moze sie balansuje z zyskami...

Ja już nie dam rady :bash:

liwko na masz rację

ale zrozum że my tu walczymy jak na majdanie w kijowie o prawdę i tylko prawdę

.

niby copy mamy do dupy [powietrzne są nawet w 2]

słuchamy bajek o bytowych zyskach jak to równo jedziemy na tych samych taczkach a po podliczeniu kosztów z całego roku prądu nagle w kablach wychodzą różnice na poziomie 6-8 tyś kwh na całym domie.

co robią wtedy kablowce wstawiają teksty o kosiarkach , bramach jakby pompiarze tego nie mieli.

to taka typowa metoda bolszewicko-kołchozowo-marksistowska =wszystko do jednego kotła a potem dzielimy przez mordy do wykarmienia.

ja jestem przeciwnikiem przepłacania za pompy ale też miałem okazję odebrać kilka telefonów od prądowców i trochę sobie porozmawiać.

niekoniecznie tych tutaj wiodących na forum

A może to urządzenie jest po prostu teraz bardziej energooszczędne? Zamiast nagrzewać szybę podgrzewa jedzenie. To tak jak z żarówkami. Stare w większości wytwarzały tylko ciepło.

Niemniej ono nadal zużywa prąd wytwarzając ciepło. Musicie to zrozumieć.

Ale ten piekarnik zostal wlaczony zeby upiec kuraka na obiad, a nie po to, zeby zagrzac dom. Byloby idealnie, zeby nic domu nie nagrzal, ale tak sie nie da. Zawsze bedzie czesc ciepla do zagospodarowania jako "odpad". W lecie ten odpad bardzo przeszkadza a zima jest pozyteczny bo zmniejsza koszta CO.

A pewnie ze grzeja i TEGO NIKT NIE KWESTIONUJE.

Kwestionowane jest zaliczenia pradu do serwerowni jako kosztow CO.

Ale dlaczego nie?????? Przecież każde urządzenie, które znajduje się wewnątrz ogrzewa nam zimą dom! Im więcej bedzie tych urządzeń, tym mniej bedziemy musieli dogrzewać. Aż dojdziemy do punktu piekarni, niczym już nie trzeba będzie dogrzewać. Zadam ci jeszcze raz pytanie. Czy żeby zmniejszyć rachunki na CO powinienem zainwestować w kilka telewizorów, piekarników, żelazek i chu go wie co jeszcze???