Liwko 05.02.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 (edytowane) Jaka jest teraz mniej więcej cena 1kWh w taryfie nocnej ze wszystkimi opłatami? W Enea G12W 0,32zł Edytowane 5 Lutego 2014 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.02.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Nie ma czegoś takiego jak "COP domu". Jest zużycie energii na potrzeby bytowe oraz zużycie energii na potrzeby ogrzania domu i w tym przypadku możemy mówić o COP jeśli ktoś ogrzewa dom pompą ciepła. Przenośnia Arturku, przenośnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.02.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Ale o tą przenośnie trwa walka. Jakkolwiek piekarnik,żelazko swoim zużyciem energii wytwarza nam ciepło tak pralka,zmywarka itp.zużywając kWh nie "grzeje" nam domu,bo te kWh wyrzucane są do kanalizy i w żaden sposób tych kWh na potrzeby bytowe nie można zaliczyć do zużycia energii na potrzeby c.o co próbują robić niektórzy. A czy ty czytasz dyskusję, czy wpadasz tylko żeby narobić szumu? Ale zrozum, że te koszta w znacznej mierze zależą od pozostałego zużycia. Tak ciężko to pojąć? Możemy podawać odczyty z podliczników, ale to tylko są szacunkowe dane o kosztach CO, koszty przychodzą na rachunku. I one jeżeli chodzi o CO i CWU też są szacunkowe, bo pewną ilość energii bezpowrotnie tracimy (ciepłe ścieki, oświetlenie zewnętrzne, itp.) Koszty to rachunek, czy to ci się podoba czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.02.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 To jest twoje zdanie i masz do niego absolutne prawo. Demokracja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.02.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 To jest twoje zdanie i masz do niego absolutne prawo. Demokracja. Musisz asoltowi poprawic metodologie obliczen OZC, bo chlopina liczy to "po dziwnemu". Wychodzi mu zanizone zuzycie na CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.02.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Musisz asoltowi poprawic metodologie obliczen OZC, bo chlopina liczy to "po dziwnemu". Wychodzi mu zanizone zuzycie na CO. A on czasem szacunkowych zysków bytowych nie bierze pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.02.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 A on czasem szacunkowych zysków bytowych nie bierze pod uwagę? Musi brac pod uwage, ale raczej nie dodaje ich do zapotrzebowania na CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.02.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 A coś ci Pyxio napiszę. A co tam. Na CO idzie mi rocznie około 3000kWh. W tym czasie (sezon grzewczy) pozostałe zużycie to około 2500kWh. Jeżeli miałbym dostarczyć taką ilość energii za pomocą PC, pompa zużyła by około 600kWh. Czyli moje zużycie na CO to około 3600kWh Około tylu by mi PC zużyła gdybym nie miał żadnych zysków bytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.02.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Musi brac pod uwage, ale raczej nie dodaje ich do zapotrzebowania na CO. A do czego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.02.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 A coś ci Pyxio napiszę. A co tam. Na CO idzie mi rocznie około 3000kWh. W tym czasie (sezon grzewczy) pozostałe zużycie to około 2500kWh. Jeżeli miałbym dostarczyć taką ilość energii za pomocą PC, pompa zużyła by około 600kWh. Czyli moje zużycie na CO to około 3600kWh Około tylu by mi PC zużyła gdybym nie miał żadnych zysków. Dokladnie. Ale co z tego dla Ciebie wynika? Przeciez faktycznie zuzywasz 3k kWh, bo jednak w domu mieszkasz i zyski bytowe "zagospodarowujesz" (zakladam, ze kuraka na tarasie nie pieczesz). Gdzie tu jest "haczyk"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.02.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 A do czego??? Raczej odejmuje od ogolnego zapotrzebowania domu na cieplo, zeby dostac ilosc energii potrzebna na cele CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.02.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Dokladnie. Ale co z tego dla Ciebie wynika? Przeciez faktycznie zuzywasz 3k kWh, bo jednak w domu mieszkasz i zyski bytowe "zagospodarowujesz" (zakladam, ze kuraka na tarasie nie pieczesz). Gdzie tu jest "haczyk"? Dla mnie ważny jest rachunek, ale jeżeli mamy coś porównywać... Mi nic nie mówi jak ktoś napisze że zużył na CO tyle a tyle, jeżeli okaże się że w tym samym momencie zużył drugie tyle na pozostałe cele. Jeden może mieć mniejsze zużycie na CO pobrane przez pompę a większe zyski a drugi odwrotnie. Jeden i drugi dostarczą tyle samo energii ale rachunki będą inne. To tak jak z tymi kilkoma piekarnikami. Mogę robić np. wypieki na sprzedasz i CO z pompy mi spadnie. Będzie uczciwym podawanie zużycia przez samą pompę i chwalenie się tym na całym forum? Pyxi, jestem absolutnie przekonany (doświadczenie), że i tak zdania nie zmienisz, więc dalsza dyskusja nie ma sensu. Licz sobie jak chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.02.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Raczej odejmuje od ogolnego zapotrzebowania domu na cieplo, zeby dostac ilosc energii potrzebna na cele CO. No właśnie, odejmuje je bo wie że one są! Te zyski to część naszego ogrzewania i należy je odjąć żeby np. dobrać idealnie urządzenie które dostarczy nam pozostałą ilość energii. Nie prawda? Już nie odpowiadaj, ja pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.02.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Jesli bys prowadzil piekarnie w domu, to byloby to naduzyciem. Jesli sa to Twoje normalne zyski bytowe z uzywania domu, to nie ma tutaj alternatywy. Licze, ze nie zalaczasz piekarnika dla fantazji ani dogrzania kuchni. Dazysz do zminimalizowania kosztow pradu bytowego jak chyba kazdy. To jest jednak nirodlaczny element Twojej obecnosci w domu i faktu z niego korzystania. Tyle kosztuje Cie korzystanie z domowych wygod i za TO wlasnie placisz. Nie powinienes swojego "wygodnictwa" (TV, goraca herbata, kurak z piekarnika) zaliczac do celow CO. Dzieki fizyce czesc odpadu (w postaci ciepla) z korzystania z wygod zostaje w domu i dzieki temu mozesz mniej placic za CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.02.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 No właśnie, odejmuje je bo wie że one są! Te zyski to część naszego ogrzewania i należy je odjąć żeby np. dobrać idealnie urządzenie które dostarczy nam pozostałą ilość energii. Nie prawda?. Ta pozostala ilosc energii towlasnie energia potrzebna na cele CO. Nie prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.02.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Ta pozostala ilosc energii towlasnie energia potrzebna na cele CO. Nie prawda? Nie, to jest tylko część tej energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.02.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Nie, to jest tylko część tej energii. Ta czesc ktora dostarcza system CO. Wiec na cele CO potrzebujesz jej wlasnie tyle. Reszta to "herbaty i kurczaki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 05.02.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 A do jakich kosztów zakwalifikowalibyście akwaria? Ja mam a salonie dwa 150l i 400l - temp wody w nich to 27-28*C, zużywają prąd na grzałki, napowietrzacze, oświetlenie, ale i emitują sporo ciepła. Policzylibyście to jako CO, czy bytowy:)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.02.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Ja bym je zaliczyl do bytowego jednak. To cos jak plazma, tylko 24h/dobe (ale jednak for fun). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.02.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 A do jakich kosztów zakwalifikowalibyście akwaria? Ja mam a salonie dwa 150l i 400l - temp wody w nich to 27-28*C, zużywają prąd na grzałki, napowietrzacze, oświetlenie, ale i emitują sporo ciepła. Policzylibyście to jako CO, czy bytowy:)? Wszystko co nam w domu wydziela ciepło, obniża nam zużycie PC na cele CO. Gdybyś nie miał tego akwarium to PC musiał by tą utraconą część energii dostarczyć. Wstawiając każde kolejne urządzenie do domu obniżamy zużycie PC na cele CO. A przecież rachunki nam nie maleją, a raczej rosną. Czy nie tak? Niby zużycie mniejsze, a rachunek większy, o co tu chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts