marsik32 08.02.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Witam. W końcu dostałem pierwszy wiarygodny rachunek za prąd. Rachunek jest za 2 miesiące za okres jeszcze przedzimowy bo do 17 grudnia. Nie mam osobnych podliczników na zużycie pompy i pozostałych źródeł dlatego ciężko jest mi to rozróżnić. Faktem jednak jest to że w domu żona praktycznie mieszka sama bo mnie generalnie nie ma w domu, jestem w delegacji. Ona jak jest sama to nie gotuje tylko odgrzewa. Wszystkie urządzenia są niskoemergetyczne bo przy zakupie zwracałem na to uwagę. Temperatura w domu to pomiędzy 24 a 25 stopni. Zużycie prądu a ten okres to 1077 kwh w drogiej taryfie i 705 w taniej. Taryfa to G12. Rachunek wynosi 1150 zł brutto. Czy to moje zużycie nie jest jakieś kosmicznie wysokie? Czy może przy takiej temp w domu to normalne? Przy takim rachunku za prąd to nie za bardzo w moim przypadku był sens montowania pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.02.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Temperatura w domu to pomiędzy 24 a 25 stopni. Zużycie prądu a ten okres to 1077 kwh w drogiej taryfie i 705 w taniej. Taryfa to G12. Rachunek wynosi 1150 zł brutto. Czy to moje zużycie nie jest jakieś kosmicznie wysokie? Czy może przy takiej temp w domu to normalne? Przy takim rachunku za prąd to nie za bardzo w moim przypadku był sens montowania pompy ciepła. Czy myslaleś,że mieszkając w domu zużycie energii jest darmowe ? Wg mnie,w takim domu jest to normalne zużycie a przy takim stosunku taniej do drogiej rachunek jest ok bo wychodzi Ci 0,64zł/kWh. Ja w podobnym okresie miałem zużycie ok.1500kWh z czego 900kWh na pompę a 600kWh na zużycie prądu bytowego a dom mam mniejszy. Grzeje w G11 przy 0,54zł/kWh także jeśli u Ciebie masz tak niekorzystny stosunek w G12 to zastanów się nad G11 lub zmień tryb życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 08.02.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Witam. W końcu dostałem pierwszy wiarygodny rachunek za prąd. Rachunek jest za 2 miesiące za okres jeszcze przedzimowy bo do 17 grudnia. Nie mam osobnych podliczników na zużycie pompy i pozostałych źródeł dlatego ciężko jest mi to rozróżnić. Faktem jednak jest to że w domu żona praktycznie mieszka sama bo mnie generalnie nie ma w domu, jestem w delegacji. Ona jak jest sama to nie gotuje tylko odgrzewa. Wszystkie urządzenia są niskoemergetyczne bo przy zakupie zwracałem na to uwagę. Temperatura w domu to pomiędzy 24 a 25 stopni. Zużycie prądu a ten okres to 1077 kwh w drogiej taryfie i 705 w taniej. Taryfa to G12. Rachunek wynosi 1150 zł brutto. Czy to moje zużycie nie jest jakieś kosmicznie wysokie? Czy może przy takiej temp w domu to normalne? Przy takim rachunku za prąd to nie za bardzo w moim przypadku był sens montowania pompy ciepła. Wysteruj pompę, aby załączała się z czasie taniej taryfy. Pompę masz przewymiarowaną, a dom dobrze izolowany, więc powinno się to u Ciebie doskonale sprawdzić. Dzięki temu proporcje zużycia tania / droga będziesz miał co najmniej odwrotne, a tym samym rachunki sporo niższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.02.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Witam. W końcu dostałem pierwszy wiarygodny rachunek za prąd. Rachunek jest za 2 miesiące za okres jeszcze przedzimowy bo do 17 grudnia. Nie mam osobnych podliczników na zużycie pompy i pozostałych źródeł dlatego ciężko jest mi to rozróżnić. Jesli chcesz cokolwiek "wnioskowac", to z takich ogolnych danych bez rozbicia na zuzycie pompy i bytowe to wrozenie z fusow. "Zainwestuj" 150 zl w podlicznik do pompy a bedzie duuuuzo jasniej w tym temacie. Faktem jednak jest to że w domu żona praktycznie mieszka sama bo mnie generalnie nie ma w domu, jestem w delegacji. IMHO niebezpiecznie dla zwiazku jest sie z tym "po wsi" obnosic. Czy to moje zużycie nie jest jakieś kosmicznie wysokie? Czy może przy takiej temp w domu to normalne? Przy takim rachunku za prąd to nie za bardzo w moim przypadku był sens montowania pompy ciepła. Ty nie wiesz na co ta energie zuzywles a juz zaczynasz jojczyc, ze pompa niepotrzebna. Czy majac grzale zamiast pompy mial bys podobnie? Nie sadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 08.02.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Jesli chcesz cokolwiek "wnioskowac", to z takich ogolnych danych bez rozbicia na zuzycie pompy i bytowe to wrozenie z fusow. "Zainwestuj" 150 zl w podlicznik do pompy a bedzie duuuuzo jasniej w tym temacie. Niestety w tej chwili to już raczej nie mam możliwości podłacznia podlicznika bo nie mampoprowadzonych kabli do skrzynki a po drugie nie mam juz miejsca na szynie DIN IMHO niebezpiecznie dla zwiazku jest sie z tym "po wsi" obnosic. Nie ma co tu ukrywać skoro wszyscy we wsi to już wiedzą Ty nie wiesz na co ta energie zuzywles a juz zaczynasz jojczyc, ze pompa niepotrzebna. Czy majac grzale zamiast pompy mial bys podobnie? Nie sadze. Sąsiedzi mają piec gazowy , również bezobsługowy tak jak moja pompa, wielkość domu podobna a rachunki za gaz o połowę mniejsze. Nie znaczy to że teraz po moim rachunku z miejsca bym się z nimi zamienił, jedna głośno się zastanawiam bo jak sądzę od tego jest to forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 08.02.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Własnie to zrobiłem tzn przestawiłem pompę tak aby chodziła więcej w nocy. Jeżeli uda mi się w ten spodób zmienić stosunek taniej taryfy do drogiej to powinno się coś zminiejszyc na rachunku a jak nie to zmienię taryfę na G11 a może nawet i operatora prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 08.02.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Czy myslaleś,że mieszkając w domu zużycie energii jest darmowe ? Wg mnie,w takim domu jest to normalne zużycie a przy takim stosunku taniej do drogiej rachunek jest ok bo wychodzi Ci 0,64zł/kWh. Ja w podobnym okresie miałem zużycie ok.1500kWh z czego 900kWh na pompę a 600kWh na zużycie prądu bytowego a dom mam mniejszy. Grzeje w G11 przy 0,54zł/kWh także jeśli u Ciebie masz tak niekorzystny stosunek w G12 to zastanów się nad G11 lub zmień tryb życia. Dziekuję za te konkrety z twojego zużucia, bo na podobny wpis liczyłem dokonując mojego wpisu. Teraz wiem że nie jest najgorzej , a przy delikatnym podkręceniu pompy może to się jeszcze zmienić na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.02.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Sąsiedzi mają piec gazowy , również bezobsługowy tak jak moja pompa, wielkość domu podobna a rachunki za gaz o połowę mniejsze. Nie znaczy to że teraz po moim rachunku z miejsca bym się z nimi zamienił, jedna głośno się zastanawiam bo jak sądzę od tego jest to forum. Zapytaj sąsiadów jeszcze o rachunek za prąd. To twój pierwszy sezon a ich który? I zacznij od inwestycji w podlicznik PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 08.02.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Zapytaj sąsiadów jeszcze o rachunek za prąd. To twój pierwszy sezon a ich który? I zacznij od inwestycji w podlicznik PC. Ich sezon chyba 3 albo 4 a rachunek za prąd nie przekracza 200 zł Wiem to dokładnie bo to rodzina. W zasadzie to mój drugi sezon bo wprowadziłem się w grudniu rok temu. Niestety przez rok nie dostawaliśmy rachunków. Tamten odczyt nie jest możliwy do zinterpretowania bo rachunek jest na ponad 7 tys zł ale w jego skład wchodzą okresy z budowy, taryfy budowlanej i takie tam inne. Dlatego teraz, jak dostaliśmy rachunek i faktyczne zużycie w normalnym życiu, to mam się do czego odnieść. Jak pisałem wcześniej nie mam możliwości podłączenia podlicznika bo nie mam doprowadzonych przewodów do skrzynki elektrycznej a po drugie to nie mam już miejsca w skrzynce na szynie DIN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.02.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Jak pisałem wcześniej nie mam możliwości podłączenia podlicznika bo nie mam doprowadzonych przewodów do skrzynki elektrycznej a po drugie to nie mam już miejsca w skrzynce na szynie DIN. Podlicznik podłączasz do zasilania pompy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 08.02.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Gdyby twoi sąsiedzi utrzymywali w domu tak jak ty 25C to za gaz zapłaciliby 2 razy tyle. Obniż na 22-23C i będzie 30% mniej a jak lubisz takie temperatury to nie narzekaj na zużycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.02.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Gdyby twoi sąsiedzi utrzymywali w domu tak jak ty 25C to za gaz zapłaciliby 2 razy tyle. Obniż na 22-23C i będzie 30% mniej a jak lubisz takie temperatury to nie narzekaj na zużycie. 1 stopień w górę czy w dół to około 6% zużycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 08.02.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Podlicznik podłączasz do zasilania pompy! Chyba nie rozumiem. Pompa jest zasilana siłą i mam gniazdo w garażu gdzie ona jest podłączona. Jak mam tam podłączyć jeszcze podlicznik do takiego gniazda? Wiem że na 230 są jakieś wynalazki co liczą zużycie jak wepniesz je najpierw w gniazdko, ale o rozwiązaniu na 360 to nie słyszałem jeszcze. Oświeć mnie proszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 08.02.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 1 stopień w górę czy w dół to około 6% zużycia Tak ale pomiędzy np. 20C a 21C , przy 25C to juz zupełnie inaczej. Spróbuj utrzymywać w domu 25C braknie Ci nocnej taryfy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 08.02.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 1 stopień w górę czy w dół to około 6% zużycia Tak jak już pisałem wcześniej, to zmieniłem ustawienia na pompie na temp komfortową na 21 i ekonomiczną na 16, wcześniej miałem komf na 23 i ekon na 21.Takie ustawienia zasugerował mi montażysta twierdząc że teraz pompa będzie się załączała w nocy częściej. Mam nadzieję że to coś pomoże a jeśli chodzi o temp w domu to przy zmianie ustawień spadła ok 1 stopień. W przyszłym roku jeszcze zamontuję nagrzewnice na nawiewie od rekuperatora to jeszcze powinno zmienić zużycie, bo będę mógł jeszcze obniżyć ustawienia z zachowaniem ulubionej temp. Ale to melodia przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.02.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Chyba nie rozumiem. Pompa jest zasilana siłą i mam gniazdo w garażu gdzie ona jest podłączona. Jak mam tam podłączyć jeszcze podlicznik do takiego gniazda? Wiem że na 230 są jakieś wynalazki co liczą zużycie jak wepniesz je najpierw w gniazdko, ale o rozwiązaniu na 360 to nie słyszałem jeszcze. Oświeć mnie proszę... http://allegro.pl/licznik-3-fazowy-4-taryfowy-rs-485-orno-or-we-506-i3887354850.html Ja mam taki http://allegro.pl/licznik-energii-pradu-3-fazowy-2-taryfowy-zegar-i3917167781.html Kup, zaproś elektryka i powiedz mu że chcesz widzieć godziny pracy PC i on ci to podłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.02.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 . W przyszłym roku jeszcze zamontuję nagrzewnice na nawiewie od rekuperatora to jeszcze powinno zmienić zużycie, bo będę mógł jeszcze obniżyć ustawienia z zachowaniem ulubionej temp. Ale to melodia przyszłości. Daj se spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 08.02.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Gośc twierdzi że po tych zmianach pompa będzie się częściej włączała nocą a na tym mi zależało. Niestety zobaczę czy to prawda dopiero przy kolejnym rachunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 08.02.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Chyba nie rozumiem. Pompa jest zasilana siłą i mam gniazdo w garażu gdzie ona jest podłączona. Jak mam tam podłączyć jeszcze podlicznik do takiego gniazda? Wiem że na 230 są jakieś wynalazki co liczą zużycie jak wepniesz je najpierw w gniazdko, ale o rozwiązaniu na 360 to nie słyszałem jeszcze. Oświeć mnie proszę... Podlicznik możesz zamontować w dowolnym miejscu na linii gniazdko 400V - PCi. Przecinasz kabel i łączysz go w podliczniku, a ten z kolei pakujesz do skrzynki i wieszasz w dowolnym miejscu na ścianie. Koszt - podlicznik jedno-taryfowy ok 150zł, dwutaryfowy ok 260zł + skrzynka 20zł. robocizna własna, czas operacji 10min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 08.02.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Podlicznik możesz zamontować w dowolnym miejscu na linii gniazdko 400V - PCi. Przecinasz kabel i łączysz go w podliczniku, a ten z kolei pakujesz do skrzynki i wieszasz w dowolnym miejscu na ścianie. Koszt - podlicznik jedno-taryfowy ok 150zł, dwutaryfowy ok 260zł + skrzynka 20zł. robocizna własna, czas operacji 10min. No to mam jasność. Jedyne możliwe miejsce, to w okolicy gniazda bo wszystkie kable są zabudowane a miejsca w skrzynce brak. Pomyśle o tym na przyszły sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts