Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to mam jasność. Jedyne możliwe miejsce, to w okolicy gniazda bo wszystkie kable są zabudowane a miejsca w skrzynce brak. Pomyśle o tym na przyszły sezon.

tu masz ciekawy sprzęt trochę droższy niż zwykły licznik ale możliwa rozbudowa i monitoring na odległość wykresy etc.

http://www.eb-energy.pl/product-pol-33-Bezprzewodowy-monitor-zuzycia-energii-OWL-USB-3-duze-sensory-w-zestawie-.html

Edytowane przez mkm silesia

tu masz ciekawy sprzęt trochę droższy niż zwykły licznik ale możliwa rozbudowa i monitoring na odległość wykresy etc.

http://www.eb-energy.pl/product-pol-33-Bezprzewodowy-monitor-zuzycia-energii-OWL-USB-3-duze-sensory-w-zestawie-.html

To jest całkiem niegłupie i na pewno pomyśle o zakupie tylko muszę się dokładnie zorientowac jak to zadziała w moich warunkach.

To jest całkiem niegłupie i na pewno pomyśle o zakupie tylko muszę się dokładnie zorientowac jak to zadziała w moich warunkach.

Widze, ze ze skrajnosci w skrajnosc popadamy. :)

Wystarczy z palcem w uchu cos takiego za 118 zl:

http://allegro.pl/licznik-energii-pradu-3-fazowy-2-taryfowy-zegar-i3917167781.html

5f98f1be0518425c.jpg

Widze, ze ze skrajnosci w skrajnosc popadamy. :)

Wystarczy z palcem w uchu cos takiego za 118 zl:

http://allegro.pl/licznik-energii-pradu-3-fazowy-2-taryfowy-zegar-i3917167781.html

[ATTACH=CONFIG]241665[/ATTACH]

Piękne :) jest to że ma wybór za komuny miałby tylko ta metalową puchę a teraz może na delegacji sprawdzić czy żona włączyła piekarnik i jak to się ma do cop budynku lub bez biegania do piwnicy mieć odczyt i archiwizację bez zeszytu ;)

Piękne :) jest to że ma wybór za komuny miałby tylko ta metalową puchę a teraz może na delegacji sprawdzić czy żona włączyła piekarnik i jak to się ma do cop budynku lub bez biegania do piwnicy mieć odczyt i archiwizację bez zeszytu ;)

Teaz sie fote licznikowi smartfonem robi i na na dropboxa automatycznie wrzuca w celach archiwalnych. ;)

Teaz sie fote licznikowi smartfonem robi i na na dropboxa automatycznie wrzuca w celach archiwalnych. ;)

no spoko fota co godzinę taki spacerek cykliczny do "kotłowni" i z wyjazdu też - to może niech se statyw kupi i aparat nastawi żeby co godzinę fotę strzelał

Edytowane przez mkm silesia

Gość Arturo72
no spoko fota co godzinę taki spacerek cykliczny do "kotłowni" i z wyjazdu też - to może niech se statyw kupi i aparat nastawi żeby co godzinę fotę strzelał

Ja tam foty swojemu strzelam.

Może nie co godzinę ale co jakiś czas ;)

Jednak u mnie łatwiej bo licznik jest w garażu gdzie mam jedyne ustanowione miejsce gdzie mogę palić fajki a że często z tej przyjemności korzystam to i pstryknięcie foty nie stanowi problemu :)

Edytowane przez Arturo72

Jak lubisz to mozesz i co 10 min, ale to robota glupiego. :)

Raczej kazdego pierwszego dnia miesiaca wystarczy. Jak juz mu sie znudzi, to bedzie na poczatku sezonu i na koncu robil.

Ja tam foty swojemu strzelam.

Może nie co godzinę ale co jakiś czas ;)

Jednak u mnie łatwiej bo licznik jest w garażu gdzie mam jedyne ustanowione miejsce gdzie mogę palić fajki a że często z tej przyjemności korzystam to i pstryknięcie foty nie stanowi problemu :)

Spoko fajnie ze masz taki ,,azyl" i przy okazji foty walisz bez krepacji :D ,,do piekla z palaczami":lol2:

Witam. W końcu dostałem pierwszy wiarygodny rachunek za prąd. Rachunek jest za 2 miesiące za okres jeszcze przedzimowy bo do 17 grudnia. Nie mam osobnych podliczników na zużycie pompy i pozostałych źródeł dlatego ciężko jest mi to rozróżnić. Faktem jednak jest to że w domu żona praktycznie mieszka sama bo mnie generalnie nie ma w domu, jestem w delegacji. Ona jak jest sama to nie gotuje tylko odgrzewa. Wszystkie urządzenia są niskoemergetyczne bo przy zakupie zwracałem na to uwagę. Temperatura w domu to pomiędzy 24 a 25 stopni. Zużycie prądu a ten okres to 1077 kwh w drogiej taryfie i 705 w taniej. Taryfa to G12. Rachunek wynosi 1150 zł brutto. Czy to moje zużycie nie jest jakieś kosmicznie wysokie? Czy może przy takiej temp w domu to normalne? Przy takim rachunku za prąd to nie za bardzo w moim przypadku był sens montowania pompy ciepła.

Dużo ci już na ten temat napisali, ja w okresie 20X-20XII zużycie 1T=463, 2T=848 łącznie 1311kWh co wg. kalkulatora ENEA 545zł (w tym PC 1T=0, 2T=618 )

Jak wrzuciłem twoje zużycie do tego kalkulatora wyszło 900zł, ENERGA ma jeszcze niezaktualizowany swój kalkulator na stronie, ale z taryf ENERGA po przeliczeniu wychodzi około 1000zł, coś nie wychodzi mi 1150zł???. Zużycie masz większe jak ci już wcześniej pisali ze względu na t=25*C ja jednej nocy 29XII robiłem u siebie test przestawiłem temperaturę nocną z 23,5*C na 24,5*, przy temp. 23,5*C w tym okresie PC dla potrzeb CO pracowała ~3,5h na dobę z czego 1,5h w dzień pomiędzy 14-16 i 2h w nocy, po przestawieniu na 24,5*C PC pracowała całą noc 8h czyli +6h temperatura w domu doszła do 24,25*C.

Co do zmiany taryfy proponowanej przez Arturo72 to taryfy G12 są tak skonstruowane że zużycie w 2T>30% już jest opłacalne także nawet przy tak niekorzystnej proporcji 2t=40% i tak powinno być taniej no i trzeba pracować żeby odwrócić te proporcje patrz wyżej na moje zużycie lub innych użytkowników.

Tak jak już pisałem wcześniej, to zmieniłem ustawienia na pompie na temp komfortową na 21 i ekonomiczną na 16, wcześniej miałem komf na 23 i ekon na 21.Takie ustawienia zasugerował mi montażysta twierdząc że teraz pompa będzie się załączała w nocy częściej. ...

tylko musisz wiedzieć żeby temperaturę komfortową ustawiać w czasie 2T a ekonomiczną w czasie 1T, żeby PC pracowała w większej części w 2T, bo instalator mógł czegoś niedopowiedzieć, jest trochę inaczej jak w standardowych systemach CO gdzie w dzień się ustawia wyżej niż w nocy.

Jak lubisz to mozesz i co 10 min, ale to robota glupiego. :)

Raczej kazdego pierwszego dnia miesiaca wystarczy. Jak juz mu sie znudzi, to bedzie na poczatku sezonu i na koncu robil.

Ufff jakos wybrnoles.....:D

W zadnym wypadku nie odbieraj jako przytyku;) badz skonsultuj z dzieciakiem...lub luzakiem

Dużo ci już na ten temat napisali, ja w okresie 20X-20XII zużycie 1T=463, 2T=848 łącznie 1311kWh co wg. kalkulatora ENEA 545zł (w tym PC 1T=0, 2T=618 )

Jak wrzuciłem twoje zużycie do tego kalkulatora wyszło 900zł, ENERGA ma jeszcze niezaktualizowany swój kalkulator na stronie, ale z taryf ENERGA po przeliczeniu wychodzi około 1000zł, coś nie wychodzi mi 1150zł???. Zużycie masz większe jak ci już wcześniej pisali ze względu na t=25*C ja jednej nocy 29XII robiłem u siebie test przestawiłem temperaturę nocną z 23,5*C na 24,5*, przy temp. 23,5*C w tym okresie PC dla potrzeb CO pracowała ~3,5h na dobę z czego 1,5h w dzień pomiędzy 14-16 i 2h w nocy, po przestawieniu na 24,5*C PC pracowała całą noc 8h czyli +6h temperatura w domu doszła do 24,25*C.

Co do zmiany taryfy proponowanej przez Arturo72 to taryfy G12 są tak skonstruowane że zużycie w 2T>30% już jest opłacalne także nawet przy tak niekorzystnej proporcji 2t=40% i tak powinno być taniej no i trzeba pracować żeby odwrócić te proporcje patrz wyżej na moje zużycie lub innych użytkowników.

tylko musisz wiedzieć żeby temperaturę komfortową ustawiać w czasie 2T a ekonomiczną w czasie 1T, żeby PC pracowała w większej części w 2T, bo instalator mógł czegoś niedopowiedzieć, jest trochę inaczej jak w standardowych systemach CO gdzie w dzień się ustawia wyżej niż w nocy.

No to przepraszam za przekłamanie na cyferkach bo zużycie jest faktycznie większe. Ale stosunek taniej taryfy do drogiej jest taki sam. Jeśli mówisz o ustawieniu TK w czasie 2T itd, to masz na myśli te słupki z wykresami dni tygodnia, bo jeśli tak to ustawił mi to monter i powinno być dobrze bo od razu założył że bedę miał taryfe G12 a teraz tylko zasugerował jak zmienić temp. Dzisiaj mam w domu temp. 22 stopnie.

Rachunek za prąd.jpg

Rachunek za prąd.jpg

Trochę wyjaśniłeś tą fakturką:yes: Czyli tak: na G11 czasem nie przechodź bo zapłaciłbyś jakieś 200zł więcej. Przy G11 cena kWh w Enerdze to ok 0,65zł, a tobie mimo "słabych" proporcji wychodzi średnia cena 0,56zł z kWh. Jedyna rada to pracuj nad zmiana proporcji - pranie i zmywareczkę niech żonka na noc zapuszcza, na ustawieniach pompy przez montera nie polegaj jak na Zawiszy - pomyśl samemu - zawsze można coś poprawić. A jeżeli nie jesteście w stanie nic zmienić to przejdź na taryfę G12w - tam jest więcej tanich godzin i łatwiej wypracować 'dobre" proporcje. Pozdrawiam

No to przepraszam za przekłamanie na cyferkach bo zużycie jest faktycznie większe. Ale stosunek taniej taryfy do drogiej jest taki sam. Jeśli mówisz o ustawieniu TK w czasie 2T itd, to masz na myśli te słupki z wykresami dni tygodnia, bo jeśli tak to ustawił mi to monter i powinno być dobrze bo od razu założył że bedę miał taryfe G12 a teraz tylko zasugerował jak zmienić temp. Dzisiaj mam w domu temp. 22 stopnie.

Nie wiem o jakich słupkach mówisz bo ja mam pompę innego producenta u mnie temperaturę oraz godziny taniej taryfy ustawia się to na termostatach pokojowych Auraton 3000 u ciebie może być sterownik pogodowy z tego co czytałem w Ekopower są dwa rodzaje sterowań albo pokojowe albo pogodowe ale niech się inni wypowiedzą, proponuję żebyś znalazł na tym forum tych co mają PC Ekopower i popytał ich odnośnie ustawień, albo poczytaj wątek "Polskie Pompy Ciepła - Ecopower" może tam znajdziesz odpowiedzi.

Dla pocieszenia dopowiem że ee potaniała u ciebie w 1T o 1,7gr a w 2T o 0,9gr dużo niedużo zawsze coś.

Witam

Czy zna ktoś jakie są obecnie stawki w PGE Łódź - Teren (kwh + dystrybucyjna= PLN brutto) ???

Szukałem ale słaby jestem z gogloow.

A telefonów do Bełchatowa do centrali na Wojska Polskiego wykonałem chyba milion nikt nie odbiera (i zaczynam podejrzewać że PGE to jest chyba firma "krzak")